Het verhaal achter de jeugdtheatervoorstelling

Kleine Sofie en Lange Wapper

Achter elke jeugdtheater- of jongerentheatervoorstelling van onze gezelschappen zit een bijzonder verhaal. Onze makers kiezen niet zomaar een boek. Ze kiezen niet zo maar een verhaal. Ze maken altijd vanuit hun passie of vanuit een specifieke noodzaak een nieuwe voorstelling voor kinderen of jongeren. Het verhaal achter de voorstelling vinden wij altijd bijzonder interessant en deze achtergrondinformatie delen we graag! 

Toen ik zestien jaar oud was, speelde ik voor het eerst de hoofdrol in een middelbare school-musical. De titel van die voorstelling? ‘Kleine Sofie en Lange Wapper’.

Ik had het boek verslonden toen ik wat jonger was, maar ik kon er nooit helemaal de vinger op leggen wat me nu zo aansprak in het verhaal. Ook tijdens het spelen van de voorstelling bleef het gevoel dat ik niet tot de kern kwam van wie het personage Kleine Sofie was. Ik was tenslotte nog maar zestien en het was een schoolmusical, maar toch. Jaren later herlas ik het en opeens wist ik het: Kleine Sofie en Lange Wapper gaat over de kracht van de fantasie en over hoe liefde en vriendschap alles overwinnen, zelfs de dood. Het is het verhaal van een ten dode opgeschreven meisje dat op de valreep met haar vrienden op zoek gaat naar wat er in het leven te koop is. Een gruwelijk, groots en heerlijk avontuur.

Het stuk heeft een duidelijke moraal, wat mij heel erg aanspreekt. Naast al het moois dat het leven blijkt te bieden en alle spannende avonturen die er zijn, ontdekt Sofie ook de schaduwkant van het leven. Arme stakkers zoals haar vriend, de slungelige lappenpop Lange Wapper, krijgen minder kansen in het leven dan meisjes als Sofie. De mooie Annabella is bang dat ze ooit niet meer mooi zal zijn en dat niemand haar zal zien staan. Tot die tijd zet ze haar schoonheid in om vooruit te komen in het leven. Meneer Beertje gaat boven alles voor macht: hij verdient geld om zijn macht te bestendigen en is niet bang om een trap naar onderen uit te delen als die macht bedreigd wordt. En ook Sofie is een stoere: ze is gretig om te ontdekken, zij kan ook stelen en bedriegen als het nodig is. En als het er écht op aankomt, wint de vriendschap, wint de liefde.

Sofies vrienden zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat Kleine Sofie haar levensavontuur op Sofie-waardige wijze kan afmaken, zij komt erachter wat er in het leven te koop is. Zo veel! “Wat gebeurt er eigenlijk met je als je dood bent?” vraagt Sofie aan haar meester Jeroen in het eerste hoofdstuk van het boek. “Op zulke domme vragen geef ik geen antwoord,” zegt hij. In mijn toneelbewerking is meester Jeroen niet aanwezig, maar ze krijgt het antwoord van de Koning: “Dan ga je op avontuur, Sofie.”

‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ moet een kleurrijke, levenskrachtige, muzikale, geestige, ontroerende ode aan de fantasie, liefde en vriendschap worden, een echte familievoorstelling voor 8+. Wij kijken ernaar uit om de voorstelling te maken en hopelijk ook in uw theater te spelen!

Anne Rats

Artistiek leider De Stokerij Schiedam, bewerker ‘Kleine Sofie en Lange Wapper’