Anke Kuypers

Op vrijdag 17 februari 2017 is Anke Kuypers overleden. Anke speelde de voorstelling ‘Schildpad zoekt een huis’ en was ook verbonden aan het gezelschap Nochem & van Luyn. Het verlies is groot, we zijn verbijsterd en hopen dat ze nu rust heeft gevonden.

We hebben met veel liefde en plezier samengewerkt met Anke en ze hoorde volledig bij onze theaterfamilie. We zijn dankbaar voor onze gezamenlijke tijd en gaan haar talent, warmte, liefdevolle betrokkenheid en humor ontzettend missen. De mooie herinneringen gaan we koesteren en zoals ze zelf omschrijft: met een glimlach en frisse tegenzin gaan we verder.

Anke Kuypers (1982) was zangeres, actrice en schrijfster. Ze studeerde cum laude af aan de Fontys Pabo te Eindhoven in 2004. Met haar scriptie ‘Spreken is zilver, schrijven is goud’ won zij de Trouw Talentprijs voor onderwijsinnovatie. Na haar afstuderen heeft ze een tijdje met veel plezier voor de klas gestaan.

In haar vrije tijd was ze echter al veel bezig met theater en op haar drieëntwintigste besloot ze het roer om te gooien. Ze werd aangenomen op de Frank Sanders’ Akademie voor Musicaltheater en studeerde daar in 2009 af. Anke werkte sindsdien vaak op het snijvlak van theater en educatie.

Met haar geringe lengte stond ze letterlijk tussen de kinderen. Samen spelen, zingen en ontdekken hoe het verhaal verder gaat. Fantasie, humor en taligheid speelden altijd een grote rol in haar voorstellingen. Ze creëerde een intieme sfeer en deed een beroep op ieders verbeelding. Er viel van alles te leren in haar voorstellingen, maar ze was nooit belerend. Of ze nu zong, speelde of schreef, het vertellen van een verhaal stond centraal.

Eind 2014 kwam haar eerste luisterboek uit. ‘Schildpad zoekt een huis’ is een muzikaal kijk- en luisterboek voor kinderen vanaf twee jaar. Over ‘Schildpad zoekt een huis’ schreef De Telegraaf: ” Het resultaat is verbluffend. (…) De hele opzet doet in de verte zelfs denken aan Peter en de wolf van Prokofjev.”

Daarnaast schreef Anke al bijna een jaar lang elke dag een gedichtje, die ze ankertjes noemde. Ze gooide haar ankertjes uit op social media en in het theater. Anke maakte verhalend theater voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Anke Kuypers

Nieuws & voorstellingen