Even voorstellen…

Welkom Kantoor Frisdrank!

Vorige maand stelden we Theater Jaski aan je voor. Deze maand weer een nieuw, nieuw gezelschap! 😉 Kantoor Frisdrank! We stelden Marijn Claes een paar vragen over zijn nieuwe gezelschap.

In 2015 ben je afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en nu ben je een kersvers gezelschap begonnen: Kantoor Frisdrank. Waarom heb je ervoor gekozen om jeugdvoorstellingen te gaan maken? Wat is daar nou het leukste aan?
Een publiek dat zonder gêne reageert en betrokken is! Je hele jeugd is zo’n enorm spannende periode. Je maakt heel veel dingen voor het allereerst mee: je eerste cadeau krijgen, hoi zeggen, verliefd worden of in de steek worden gelaten. Je komt rond die leeftijd ook voor het eerst in aanraking met alle regels en normen die volwassenen je aan proberen te leren “omdat het nu eenmaal zo is”. Ik vind het ontzettend leuk en spannend om al die ervaringen en regels in de spotlight te zetten, te ondervragen en om ze te mogen omdraaien. Om de hele tijd de “Waarom?” vragen te stellen als iemand “Daarom” zegt. Dit in de hoop dat het publiek die vragen ook vooral blijft stellen en niet zomaar alle regels accepteert, maar kijkt naar wat ze er zelf van vindt. Daar word ik heel erg blij van.

Waarom vind je het zo belangrijk om grote thema’s als pesten, gekwetst of verlaten worden aan de kaak te stellen voor die leeftijd?
Ik geloof dat theater een maatschappelijke functie heeft en die ook moet uitdragen. Als ik naar het theater ga wil ik nieuwe gevoelens ontdekken of aan het twijfelen worden gebracht over de wereld en wie ik eigenlijk ben. Dat probeer ik ook te bereiken met de voorstellingen die we maken bij Kantoor Frisdrank. En daar is deze leeftijd het gedroomde publiek voor. Alles is nog zo nieuw en open dat geen enkel onderwerp een taboe is. Daarom gaan we bij de ontwikkeling van een nieuwe voorstelling altijd op zoek naar onderwerpen en ervaringen die veel invloed hebben op hun ontwikkeling en hun (emotionele) belevingswereld. Dit doen we door te luisteren naar de doelgroep, te kijken naar onze eigen (jeugd)ervaringen en herinneringen, maar ook door naar wetenschappelijk onderzoek te kijken. Uit al dat onderzoek komen deze thema’s tevoorschijn. En daar moeten en willen wij dan wat mee. Zo ontdekten we bij ‘Het jongetje dat geen ja durft te zeggen’ dat je je zelfbeeld als mens al begint te ontwikkelen rond je vijfde. Dat is ontzettend vroeg! Wij hopen dan dat na het zien van onze voorstellingen het publiek zich een beetje meer versterkt voelt in hun zelfbeeld en meer zichzelf durft te zijn of te blijven.

In een wereld die de hele tijd zegt hoe je volwassen moet worden, aan welke checklists je moet voldoen omdat je het anders niet gaat halen, willen wij het publiek laten zien dat je je bij al die regels en checklists echt wel mag afvragen: “Is dat wel waar?”

25 oktober ben je met je voorstelling ‘Het jongetje dat geen ja durft te zeggen’ te zien op onze presentatiedag in Hofpleintheater. Wat kunnen programmeurs van jou gaan verwachten?
Een supersnelle clowneske voorstelling die met veel overgave en humor een steun in de rug is voor kinderen die op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Of die nu stoer, gek, verlegen of cool is. Een voorstelling die laat zien hoe gaaf het is om te twijfelen over jezelf.

Wat is je grote droom voor Kantoor Frisdrank?
Dat we een groot warm bad kunnen zijn voor ons publiek waarin niets fout is en alles mogelijk. Waar je zonder terughouden jezelf mag zijn en de wereld op jouw manier mag gaan ontdekken. Dat we voorstellingen maken die de wereld en jezelf bevragen met ontzettend veel energie en humor. En dat voor zoveel mogelijk mensen op zoveel mogelijk (onverwachte) plekken!

kindertheater gezelschap kantoor frisdrank

Nieuwsgierig naar Kantoor Frisdrank en de voorstelling ‘Het jongetje dat geen ja durft te zeggen’? Op 25 oktober 2019 speelt het gezelschap deze voorstelling op de presentatiedag in Hofpleintheater Rotterdam! Zien we je daar?