Hiep hiep hoera voor een nieuwe samenwerking!

Firma Kluit maakt theatrale installatie voor Oerol

Het nieuws mag eindelijk naar buiten, Firma Kluit gaat een nieuwe theatrale installatie ontwikkelen voor Oerol! Reden genoeg dus om met ze in gesprek te gaan over deze samenwerking en hun ideeën voor de toekomst. 

Wat een tof nieuws! Jullie gaan samenwerken met Oerol! Kun je daar al iets meer over vertellen?

Hiep hoi! Dat kunnen wij zeker. Er komt weer een mooi, nieuw project aan. We staan op Oerol met een nieuwe installatie. De titel is nog in de maak. Oerol heeft ons gevraagd een installatie te maken die te zien zal zijn tijdens Moving Landscapes. Geïnspireerd op ‘Spoor’. Zij hebben ons uitgedaagd om te zoeken naar hoe wij het publiek anders naar de locatie kunnen laten kijken. De installatie is op zichzelf staand, analoog met tekst en beeld. Dat is nieuw voor ons. Normaal draaien wij de voorstellingen zelf en gebruiken wij altijd techniek. Iets anders doen dan wat we normaal doen, past wel bij ons. We houden ervan om onszelf steeds door elkaar te schudden en in de war te brengen. Als je altijd werkt vanuit dat wat je kent, wordt je niet uitgedaagd.

Afgelopen week waren wij tijdens de storm op Terschelling voor een eerste locatiebezoek. Een avontuur! Op de afsluitdijk kostte het moeite de auto op onze weghelft te houden en klapte er een meeuw tegen de voorruit. Zeeziek kwamen wij van de boot. Dat vergaten we natuurlijk toen we voet aan wal zetten. Op Terschelling hebben we gekeken waar de installatie komt te staan. De komende tijd houden we proeves en ontwikkelen we tekst en beeld tegelijkertijd. Een leuke zoektocht. Mocht je nieuwsgierig zijn, kom kijken op Oerol of erna op het Duitse Waddeneiland, Föhr. Daar is de installatie in augustus en september te zien.

Super leuk nieuws! Laten we ook nog eens even teruggaan naar het begin, want wij zijn wel benieuwd hoe Firma Kluit is ontstaan?

Marije maakte de installatie ‘Nest’ voor het festival Wintersbinnen. Zij zocht een vormgever en er stonden een aantal gesprekken gepland. Het eerste gesprek was met Arianne en dat gesprek ging eigenlijk gelijk over in een brainstormsessie. Die avond heeft Marije meteen de andere vormgevers afgebeld.

Na ‘Nest’ werkten we als vanzelfsprekend verder. Daarna hebben wij de peutervoorstelling ‘Kris Kras Karavaan’ gemaakt en de theatrale installatie ‘Spoor’.

Hoe zouden jullie je voorstellingen beschrijven?

Wij maken theatrale installaties waar tekst en beeld een grote rol in spelen. De voorstellingen zijn altijd interactief. Het publiek bepaalt bijvoorbeeld de route die het aflegt of in welk tempo ze meegaan in de installatie. In het dagelijks leven wordt ons veel opgelegd, hoe we moeten handelen en in welk tempo. Dat doen we zelf, maar ook anderen doen dat. En dat gebeurt helemaal vaak bij kinderen. Wij vertellen kinderen de hele dag wat ze moeten doen, hoe ze dat moeten doen en in welke volgorde. In onze voorstellingen doen we dat niet. Kinderen mogen meedoen en meespelen, maar ook kijken en luisteren naar de poëzie.

Waarom kiezen jullie ervoor om op deze manier theater te maken?

Wij vinden heel veel dingen te massaal en geloven dat een thema soms beter binnenkomt als het in een intiemere setting wordt getoond. We willen heel graag dat iedereen op de pauzestand gaat en de tijd neemt om te kijken en te luisteren. In onze voorstellingen is iedereen onderdeel van de voorstelling. Dit gebeurt doordat iedereen in de installatie zit. Bij ‘Kris Kras Karavaan’ zit het publiek in een groot huis. Bij ‘Spoor’ staat het publiek alleen met zijn of haar hoofd in een kubus. Bij beide voorstellingen horen zij de tekst en een geluidlandschap om zich heen. Wij geven het publiek een gedachtenrichting en tegelijkertijd de vrijheid om verder te fantaseren. Deze vorm past goed bij onze disciplines. Wij maken alles vanuit tekst en beeld.

Nu gaan jullie een toffe samenwerking aan met Oerol. Jullie hebben ook al samengewerkt met het Amsterdams Bostheater. Als jullie zouden mogen dromen, wat is dan het ultieme voor Firma Kluit?

Afwisselend werken op locatie en in de theaterzaal bevalt ons heel erg goed. Dat willen we graag blijven doen. Na Oerol storten wij ons op een nieuwe zaalvoorstelling. Het door elkaar schudden en onszelf in de war brengen hoort bij ons. Soms om radeloos van te worden, maar het levert zulke mooie voorstellingen op!

Firma Kluit maakt de theatrale installatie Spoor
Firma Kluit maakt de theatrale installatie Spoor