Het verhaal achter het gezelschap Lieve Ana

Lieve Ana is een kersvers nieuw jongerentheatergezelschap van acteur Serge Hogenbirk (o.a. MAAS THEATER EN DANS, NUT, O’Kontreir). Lieve Ana maakt voorstellingen waarbij maatschappelijke vraagstukken en fenomenen verwerkt worden op theatrale wijze. Geloofwaardigheid, fysiek spel en humor zijn speerpunten van het gezelschap. Zo probeert ze het gat tussen theater en publiek zo klein mogelijk te maken en het (jongeren) publiek zoveel mogelijk te betrekken bij de soms ingewikkelde onderwerpen. Met de voorstelling ‘Beter een Verre Vriend’ trapt Lieve Ana af en laat het gezelschap zien dat theater dichterbij is dan we denken. Serge vertelt je waarom hij het gezelschap is gestart en wat hij teweeg wil brengen.

De afgelopen jaren heb ik mezelf vaak afgevraagd of ik een theatergezelschap zou moeten starten en zo ja, waarom? Er zijn immers al genoeg mooie gezelschappen. Ik werkte al met verschillende organisaties samen en had meer werk dan ik aan kon. Waarom dan ook dát nog? Ik hoor het mijn lieve vriendin Ana nog zo zeggen… En gelijk had ze, want die waarom-vraag kon ik niet beantwoorden. Om met de woorden van mijn kinderen te spreken: “Ik wil het, omdat ik het wil!”. Want o ja, die heb ik ook nog, drie geweldige kinderen.

De wens om een gezelschap te starten nam toe naarmate ik me meer begon te ontwikkelen als theatermaker. Ik begon te begrijpen dat ik als acteur en theatermaker een schakel zou kunnen zijn binnen een web van mensen die iets willen met het theatervak of daar al middenin zitten. Door een aantal jaar in de praktijk bezig te zijn ervoer ik dat ik met elke vorm van theater maken enkel bezig was met één ding: verbinden. Verbinden door verhalen te vertellen. Verhalen die herkenbaar zijn, mijlenver van je af staan, gek, bizar, ontroerend of dolkomisch zijn. Maar altijd vanuit de overtuiging dat ik iets te vertellen heb, vanuit mezelf als vader, vriend, acteur, theatermaker of regisseur. Voor jong en oud.

Ik doe wat ik leuk vind, met mensen die ik leuk vind en op plekken die ik leuk vind. Momenteel zijn we bezig met de voorstelling ‘Beter een Verre Vriend’ (14+). Een verhaal over een oude brompot genaamd Jan (gespeeld door Marco Schuurmans) en zijn nieuwe jonge hippe buurman Viktor (gespeeld door mij). De inspiratie voor deze voorstelling komt voort uit de fascinatie voor gedrag van mensen, wiens leven bestaat uit vooroordelen en angsten. Ook regisseer ik momenteel de nieuwe voorstelling ‘Aan Tafel’ (2+) van tg Locals, wat een grote ontdek- en verrassingsvoorstelling gaat worden. Daarnaast speel ik vanuit Onder het Buro het leuke avontuur ‘Mannetjes met Plannetjes’ (2+) en vanuit Lieve Ana ook nog mijn solo ‘Trip’ (14+). I’ll keep you posted!