Droom groot, groter, grootst!

Met hun nieuwe voorstelling moedigen de Hermannen aan om groots te dromen en je niet uit het veld te laten slaan door tegenslag

10.. 9.. 8.. Een enorme zaal vol met kinderen tellen uit volle borst mee en kijken vol spanning naar de ruimteraket op het podium die bijna van de aarde zal vertrekken. David en Jantijn, beter bekend als Herman en Herman, komen dit jaar met een nieuwe voorstelling: ‘Herman, we have een probleem!‘ De nieuwe voorstelling van De Hermannen gaat over grootse dromen en je niet laten ontmoedigen door tegenslagen. De voorstellingen zitten niet alleen enorm goed in elkaar, maar ook de zelfgebouwde ruimteraket is een spektakel op zich.

Ze hebben een voorliefde voor absurde teksten, fysieke carpriolen, muzikale uitspattingen en vindingrijke decors: fantasie is de motor en humor is de brandstof. Ze maken graag theater dat een beetje buiten de lijntjes kleurt en af en toe ook de zaal in buitelt. En met hun ervaring in het onderwijs weten ze precies wat er speelt bij hun jonge publiek en dragen ze met hart en ziel bij aan een beter cultuurlandschap.

We spraken David Meijer over hun inspiratie, motivaties en veel meer!

Wie zijn jullie en hoe is jullie loopbaan in het theater begonnen? 

“Wij zijn David en Jantijn. Wij kennen elkaar al bijna 25 jaar en zaten bij elkaar in de klas van een Theateropleiding. Na ons afstuderen hebben we direct ons eigen cabaretgezelschap opgezet: Oeloek. Na een paar jaar groeiden we door naar de grotere en bekendere zalen. We hebben in totaal 4 avondvullende programma’s gemaakt, in de finale van cameretten gestaan, prijzen gewonnen en mooie recensies gehad. En toen was het op. Althans, voor Oeloek.”

Wat inspireerde jullie om de overstap naar jeugdtheater te maken? 

“Nog geen maand later, hadden we al weer nieuwe plannen: De Hermannen. Twee broers die elkaar continu dwars zitten, maar vooral niet zonder elkaar kunnen. We geven allebei veel les aan kinderen en Jantijn speelde ook al een aantal jaren bij VET kindercabaret. Dus het maken van jeugdtheatervoorstelling was oor ons een logische stap.

We trokken de stoute schoenen aan en benaderde eerste zelf allemaal kleine theatertjes die we goed kenden. En ondanks dat Corona roet in het eten gooide, begon het balletje al snel te rollen. We kwamen bij Bannink terecht en hebben de eerste voorstelling, Hermannonsaurus Rex inmiddels al ruim 200 keer gespeeld.”

“Een van mijn favoriete stukken uit de voorstelling is wanneer Jantijn sierlijk als ruimteballerina en op de muziek, de brokken (van schuim gemaakte) meteoriet ontwijkt die de kinderen hem een voor een toegooien.”

Jullie spelen hem nog steeds! Maar er is ook alweer een nieuwe voorstelling. Kunnen jullie daar iets over vertellen?

“Jazeker! We wilden iets met een raket en vliegen en groot durven dromen. Wat je er allemaal voor over moeten hebben om die waar te maken, en je vooral niet uit het veld laten slaan door tegenslag. Dus hebben we ‘Herman, we have een Probleem’ gemaakt. Gek genoeg liepen fictie en werkelijkheid dwars door elkaar. Want nog geen week na de eerste keer spelen, werd onze gloednieuwe aanhanger inclusief decor gejat. Inmiddels is alles weer op z’n pootjes terecht en zijn we lekker aan het spelen.”

Waar kwam de inspiratie voor ‘Herman, we have een probleem’ vandaan? 

“We waren vooral gefascineerd door hoe kinderen tegenwoordig leren, de staat van het onderwijs en de invloed van de maatschappij en tijdgeest op deze jonge generatie. Alles moet snel en meteen. Kinderen hebben nog maar weinig geduld en verliezen snel hun aandacht. Maar als je echt iets goed wil kunnen, zou je er toch echt tijd en energie in moeten steken. Ook al barst je van het talent. Grootse dingen gebeuren zelden vanzelf.”

Heeft jullie werk in het onderwijs ook invloed op de inhoud van jullie theatervoorstellingen?

“Jantijn en ik geven allebei les aan jongeren. We schrijven en regisseren voor anderen, ook vaak jeugdtheatervoorstelling en ik heb samen met mijn vrouw en bedrijf in cultuur educatie waar Jantijn weer regelmatig voor werkt. We zien dus honderden kinderen per week. Voor ons is dit dus allemaal heel logisch en maken we voorstellingen die passen en aansluiten bij de tijdgeest. En het gekke en tegelijkertijd grappige is dat, sinds wij met onze nieuwe voorstelling onderweg zijn, alles over onze voorstelling gaat. Van het verkennen van de ruimte tot de vraag hoe we kinderen het beste onderwijs kunnen bieden. Van een maatschappij die alleen maar korte aandacht vraagt tot hoe lossen we maatschappelijke problemen op.”

Cultuuronderwijs ligt jullie duidelijk aan het hart. Waar komt dit vandaan? 

“Het belang van cultuureducatie wordt vaak onderschat en onderbelicht. Dat brengt vaak weer bezuinigingen met zich mee, en de resultaten zie je pas vele jaren later. Daar zijn al genoeg onderzoeken en studie’s naar gedaan. Te weinig cultuureducatie heeft een negatief effect op de ontwikkeling van een kind. Denk aan emaptische vermogen, creatief denken, duiding geven, vormgeven, samenwerken, binding…

In Frankrijk hebben ze onlangs een wet aangenomen die cultuureducatie weer verplicht maakt. En als wij met de Hermannen hier een steentje aan kunnen bijdragen door middel van onze voorstelling die kinderen ook nog eens heel tof vinden, doen we dat met alle ziel en zaligheid. En dan stoppen we er ook nog thema’s die zelfs voor volwassenen van belang zijn.”

Hoe lang werken jullie al samen en waar zie je elkaars sterke punten in terug? 

“We werken al bijna 25 jaar samen. We kennen elkaar door en door. We delen dezelfde humor en vullen elkaar goed aan. Jantijn denkt altijd out of the box en neemt het liefst zo snel mogelijk een onverwachte afslag. Ik zorg vaak dat we op nog wel de goede richting op gaan en ben goed in het vormgeven van alle wilde ideeën. Dit geldt eigenlijk zowel voor het maakproces als de productie.

De Hermannen zijn eigenlijk een theatrale vertaling van wie we echt zijn. Daarom kunnen deze twee personages van ook echt alles meemaken. Wellicht reizen ze met een volgende voorstelling wel door de tijd. Of gaan ze naar de binnenkant van de aarde. Of wellicht verkleinen ze zichzelf en verkennen ze het menselijk lichaam.”

Heb je een vertrouwd team waarmee jullie samenwerken aan deze voorstelling?

“We werken al jaren met dezelfde mensen. Erica segveld voor het decor. Zij is echt een vakvrouw die voor de grootste producties decors en rekwisieten maakt. We hebben echt mazzel met haar. Gelukkig vindt ze ons ook leuk. Martijn van Waardenberg is eigenlijk ook altijd betrokken bij het maakproces, meestal als regisseur. En soms vragen we wel eens advies van anderen. Pim Muda van de Ashton Brothers heeft ons wel eens geholpen met een act, maar ook oud collega cabaretiers. Het hangt helemaal af van de act of scène.”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? 

“Onze voorstelling worden steeds groter, maar we willen wel op zoveel mogelijk plekken kunnen spelen. Dat is een mooi spanningsveld. Ook dit keer is het weer gelukt. Het zorgt voor een extra laag creativiteit in het verzinnen en maken. En het leuke is, dat je dat ook meteen terugziet op de vloer. We hebben een gat van 34 meter diep, een raket die opstijgt, we vliegen in de ruimte. En het past allemaal in ons aanhangertje.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“We zijn met name trots op hoe alles toch weer blijkt te werken en hoe de kinderen meegaan met het verhaal. Dat is soms zo aandoenlijk. Het leukste is, als kinderen na afloop tips hebben voor de Hermannen. Hoe we bepaalde problemen moeten oplossen of zelfs beter met elkaar zouden kunnen omgaan… en daarna vragen ze hoe we echt heten. Zo grappig.”

Kun je wat vertellen over jullie mooie ruimtedecor en de technische snufjes?

“We werken graag met veel decor en rekwisieten. Het is allemaal speciaal ontworpen op de acts die we doen. De vormgeving is echt een extra speler bij ons, dus ook onze technicus heeft het tijdens de voorstelling druk. Nu hebben we een TV scherm, een draaiend en tegelijk rijdend decor. We werken met blacklight en soundscapes. Alles staat in dienst om een bepaalde grootsheid te suggereren. Van een gat inde grond van 34 meter diep, to het vliegen in de ruimte.”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen die je voorstelling bekijken?

“We spelen zonder vierde wand, dus vrij open naar het publiek. We jongleren met wanneer er interactie mogelijk en of gewenst is en wanneer niet. Dat is altijd een leuk spel. Soms lijkt het net een popconcert en soms wordt het muisstil. We nemen de reacties altijd mee in het maakproces. Hoewel er altijd wel onverwachte reacties zijn uit de zaal. Maar daarvoor hebben we gelukkig genoeg ervaring met onze cabaretachtergrond.”

Lees meer over De Hermannen en bekijk hun speellijst.

De `d-` staat voor dans, dynamisch en divers. Ook heeft de d- een gedachte streep in het logo. Die D refereert naar `Denk`, de achternaam van choreograaf en artistiek leider van dansgezelschap Plan D-: Andreas Denk. Maatschappelijke thema`s en de missie van om kinderen zelfredzaam te maken staan in zijn gezelschap centraal. @plan_d.andreasdenk wil kinderen en jongeren een duwtje geven om te spelen en de dingen van het leven ook op een andere manier te bekijken, ondersteboven. 🤸#denk #dans #dynamisch #divers #spelen #ondersteboven #zelfredzaamheid ...

1 0

"De noodzaak van Barry om een nieuw perspectief te brengen naar kinderen is aanstekelijk. Hij heeft zijn sporen als speler al verdient en zijn kindse enthousiasme om nu aan de slag te gaan als maker belooft veel goeds! Zijn fysieke energetische speelstijl heeft vaak een dansante sfeer waarbij je bijna zou vergeten hoe goed de dialogen en teksten geschreven zijn. In 40 rovers gaat hij werken met twee jonge performers die eigenheid naar de vloer mogen brengen. Ik ben heel nieuwsgierig naar 40 rovers het totaal van een bekend sprookje, in maatschappelijk context, met persoonlijke invalshoek, vanuit de vorm van een Griot onze kinderen gaat geven. Dat het vernieuwend en inspirerend is dat wat ik zeker!" - Aldus Karin 😀Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie over deze veelbelovende productie van TG Griot i.s.m. @onderhetburo! #wereldvertellers #tggriot #40rovers #onderhetburo #alibaba #hervertelling ...

2 0

"Wildpark streeft ernaar om over tien jaar een onmisbare speler in het theaterlandschap te zijn. We blijven vernieuwen en inspireren met gedurfde, grensverleggende voorstellingen," aldus Lenneke Maas. Met een visie voor de toekomst en een passie voor theater, is @wildparkzone vastbesloten om een blijvende impact te maken. Lees het hele interview met Lenneke, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+) op onze website. Sluit je aan bij onze artistieke reis en ontdek samen de toekomst van theater! 🎉 #ToekomstVanTheater #Wildpark2024 #TheaterInnovatie ...

3 0

Een muzikale ode aan de fantasie, voor iedereen vanaf vier jaar die zich weleens anders voelt. Ayla en Willemijn vormen een nieuw duo en maakten samen met Onder het Buro de voorstelling `Rare Snuitert`. 🐽Het duo streeft ernaar hun onbezonnen kinderlijke kant niet te verliezen en dit zie je terug in hun werk! Bekijk de trailer en kijk voor meer informatie op onze website! #raresnuitert #onderhetburo #jezelfzijn #jeugdtheater #musical ...

2 0

Mark van Vliet blaast met zijn unieke komische en fysieke stijl beroemde composities nieuw leven in. Verpakt in nieuwe herkenbare verhalen met kleurrijke en hilarische personages maakt hij kinderen en volwassenen enthousiast voor klassieke muziek en opera. Aankomend seizoen speelt hij twee nieuwe solovoorstellingen! Twee kleutervoorstellingen met als uitgangspunt klassieke muziek, maar toch beiden met een hele andere signatuur. #nieuwevoorstellingen #pluizenaar #peterzonderwolf #jeugdtheater #klassiekvoorkids ...

8 0

"Hij moet zijn eigen fouten maken." Gesneden Koek over de eigenwijze avonturen van Pinokkio! @gesneden.koek herschreef het eeuwen oude sprookje en in het kader van het Kinderboekenweekthema `lekker eigenwijs` vroegen wij hen: Is Pinokkio een eigenwijs karakter? David vertelt: "Pinokkio is in het begin van het verhaal enorm eigenwijs. Hij luistert niet naar zijn vader en komt daardoor in de problemen. Maar hij leert er wel van en komt erachter dat alleen maar voor jezelf kiezen ook niet de weg voor hem is. Als hij niet zo eigenwijs had geweest had hij dat ook nooit geweten denk ik. Hij moet zijn eigen fouten maken. Door een mix van eigenwijs te zijn en naar de raad van zijn vader te luisteren, wordt hij zichzelf in het verhaal." 😄#kinderboekenweek #lekkereigenwijs #foutenmaken #jeugdtheater #pinokkio ...

3 0

"Bij Wildpark staat de persoonlijkheid en eigenheid van onze spelers centraal. We geloven in nauwe samenwerking, waarbij spelers de vrijheid krijgen om hun unieke talenten te tonen," benadrukt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+). Door samen te werken met getalenteerde artiesten, creëert @wildparkzone voorstellingen die raken, inspireren en uitdagen. Ervaar het samenspel van creativiteit en authenticiteit! 🤝 #Samenwerking #Talentontwikkeling #TheaterMetImpact ...

8 0

Maak kennis met Ali!🧏 Ali speelt de rol van verslaggever in de voorstelling `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk. Ali is doof en vertelt in deze video over zijn rol als verslaggever en het maken van propaganda voor zijn werkgever, de machtige tsaar. Zwerfhonden is helemaal toegankelijk gemaakt voor dove en blinde mensen. Dove mensen zullen de gebarentaal van Ali op het podium dan ook perfect kunnen volgen! #propaganda #gebarentaal #toeghankelijktheater ...

1 0

Whoohoo!! Meerjarensubsidie ✨ Gefeliciteerd Jansen & de Boer, Oortwolk, Plan D- en Wildpark!
Een mijlpaal voor theatermakers, ook in het jeugdtheater. Na keihard werken, eindeloos plannen aanscherpen en nachten doorhalen met schrijven is het eindelijk zo ver: meerjarige subsidie! Dit betekent dat je niet voor slechts één project fondsen ontvangt, maar voor een reeks aan projecten over meerdere jaren waarmee je jouw ontwikkeling als maker doorzet. Dat geeft ook meer ruimte om tussen de projecten door te blijven ontwikkelen. Vier (!) van onze gezelschappen hebben het voor elkaar gebokst en krijgen voor de periode `25-`28 structurele projectsubsidie van het FPK. Wij zijn mega trots en blij en kijken uit naar alle prachtige plannen die door deze subsidies gerealiseerd kunnen worden!

#toekomst #feest #trots #meerjarensubsidie #fpk
...

26 1

☕Wat is het heerlijk om onder het genot van een bakkie koffie bij te praten met onze gezelschappen. Over jeudgtheater, ontwikkeling en natuurlijk gewoon het leven! Lotte @tgkoekenui kwam vorige week langs en wat zijn we trots om haar te mogen ondersteunen in haar creatieve reis. #bakkiebijbannink #fijnesamenwerking #ontwikkeling #trotsoponzemakers ...

24 1

Ze hebben een voorliefde voor absurde teksten, fysieke carpriolen, muzikale uitspattingen en vindingrijke decors: fantasie is de motor en humor is de brandstof. Ze maken graag theater dat een beetje buiten de lijntjes kleurt en af en toe ook de zaal in buitelt. En met hun ervaring in het onderwijs weten ze precies wat er speelt bij hun jonge publiek en dragen ze met hart en ziel bij aan een beter cultuurlandschap. We spraken David Meijer van @de_hermannen over hun nieuwste voorstelling: `Herman, we have een probleem`. Hij vertelt over hun inspiratie, motivaties en veel meer! Lees het in ons interview op de website #interview #inspiratie #jeugdtheater #buitendelijntjes ...

3 0

"Onze paden kruisten tijdens onze studie Muziektheater aan Codarts Rotterdam, waar we ontdekten dat we niet alleen een passie deelden voor musical, maar ook voor activisme, met name rond de klimaatcrisis." Aldus de Amazones. Dit was het begin van muziektheatercollectief de Amazones. 🎶

Hun vernieuwende klimaatmusical `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?! (14+)` was gemaakt voor volwassenen, maar spelen ze nu ook voor jongeren! 🎤 Waarom deze keuze? Je leest het in ons interview!

Duik met ons mee in hun creatieve proces, hun groene aanpak en hun missie om bewustzijn te kweken over dit dringende thema! 🌍 #DeAmazones #Muziektheater #MaatschappelijkeBetrokkenheid
...

4 0

Kunst en cultuur op school is niet alleen leuk, maar vooral ook heel erg nodig voor de ontwikkeling van een kind! 🎭Met onze dagprojecten maken alle klassen in één dag een eigen theater- of dansvoorstelling. 🌟 Een unieke ervaring waarbij samenwerking en creativiteit centraal staan! Meer weten? Check onze website! #dagprojecten #CreativiteitOpSchool #SamenOpHetPodium ...

6 0

Wildpark presenteert `Ik heb ik heb wat jij niet hebt`, een voorstelling voor jongeren vanaf 10 jaar over het belang van geld en bezit. Voor deze voorstelling ging Lenneke Maas in gesprek met vijf jongeren die, hoewel uit totaal verschillende milieus, allemaal in de een schuldsaneringstraject zitten. Samen onderzoeken ze de pijn van iets niet hebben, wat je wel zou moeten hebben. In ons interview met Lenneke gaan we dieper in op de inspiratie van deze voorstelling en haar artistieke visie. Lees het op onze website! #wildpark #jongerentheater #geld #bezit ...

12 0

@de_hermannen vanuit Stadstheater de Bond, met een belangrijke boodschap! Hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` past namelijk perfect bij het kinderboekenweekthema van 2024: Lekker eigenwijs. David en Jantijn leggen ons dan ook graag persoonlijk uit waarom! Dus, trek je stoute schoenen aan en boek `Herman, we have een probleem` voor de Kinderboekenweek. Er zijn nog een paar gaatjes vrij! 🧑‍🚀🚀 #lekkereigenwijs #kinderboekenweek #stouteschoenen ...

2 0

Kunnen de kinderen hun vooroordelen loslaten en deze Wolf zien voor wie hij is? Mark van Vliet brengt Prokofiev`s melodieën tot leven in `Peter zonder wolf`.
In ons interview met Mark vertelt hij over zijn inspiraties, de ontwikkeling van zijn voorstellingen en hoe hij met zijn passie voor klassieke muziek de verbeelding van kinderen weet te prikkelen. Van zijn jeugd in een muzikale familie tot zijn nieuwste productie vol avontuur en hilarische typetjes! Lees het op onze website! #peterzonderwolf #jeugdtheater #prokofiev #klassiekemuziek
...

5 0

Ontmoeting tussen realiteit en verbeelding 🎭 Duik in het avontuur van `De monteur en het meisje`, een voorstelling van @wildparkzone waarin een eenvoudige Peugeot 205 de ster van het decor is🚗 Deze zomer voor het laatst te boeken! #Wildpark #LukaKooijmans #DeMonteurEnHetMeisje ...

6 0

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

5 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

6 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

15 3