We vieren deze week de Koning!

met de nieuwe prachtige voorstelling van Jansen & de Boer

Aanstaande donderdag viert Willem-Alexander zijn verjaardag én 10 jaar koningschap in onze stad Rotterdam. Daarom konden we niet anders dan om deze week de nieuwe voorstelling van  Jansen & de Boer uit te lichten. Zij maakten een prachtige muzikale voorstelling over een koning, zoals je je een koning voorstelt. Hij heeft een mantel en een kroon en een troon en een lakei. Nee wacht, geen lakei… ‘Het zand van gisteren’ is een poëtisch verhaal over grenzeloze liefde. Over je hoofd boven water houden en kapitein zijn van je eigen schip, zelfs als je tegenwind hebt.

Jansen en de Boer staan bekend om hun indrukwekkende muzikale voorstellingen waarin ze mensgrote poppen tot leven brengen die naast de acteurs op de vloer spelen. Ze nemen je mee in een nieuwe werkelijkheid die lijkt op die van ons, maar net een beetje anders is. Een werkelijkheid met ruimte voor andere perspectieven en stemmen die niet vaak gehoord worden.

Op 24 september gaat Het zand van gisteren in première, in de Zwolse Theaters! Bekijk de nieuwe trailer hiernaast en waan je alvast in de sfeer van dit prachtige verhaal voor iedereen vanaf 6 jaar.

‘‘Het Zand van Gister was een pareltje. Zat goed in elkaar, kaart subtiel belangrijke thema’s aan en het poppenspel is echt fenomenaal.”

Programmeur Westland Cultuurweb

Jansen en de Boer, jullie zijn niet meer weg te denken uit ons aanbod. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen voor jullie?

“Wij zijn Noralie Jansen en Willeke de Boer en samen vormen we het beeldend muziektheatergezelschap Jansen & de Boer. We hebben elkaar leren kennen tijdens onze studie aan ArtEZ, waar het meteen klikte. We speelden en maakten graag samen en na onze opleiding namen we graag klussen aan waarin we konden samenwerken.

Toen een campingbaas ons vroeg theater te maken voor op zijn camping (hij wilde iets authentieks, ‘geen clown’ waren zijn woorden) zijn we een zomer in Callantsoog geweest en maakten we samen met Leander Zimmerman een poëtische voorstelling aan het strand. Dat was de eerste keer dat we samen een productie maakten. We waren erg tevreden over het resultaat en de samenwerking en zochten elkaar op toen een van ons een aanvraag kreeg van het theater in Dalfsen om een jeugdvoorstelling te maken. Daaruit is onze eerste productie Flat ontstaan en Jansen & de Boer als gezelschap gegroeid. Met veel steun en coaching van Theater Gnaffel zijn we gekomen tot waar we nu zijn. ”

Kun je iets vertellen over jullie nieuwe voorstelling, hoe is die ontstaan?

“Onze nieuwste productie ‘Het zand van gisteren’ is grappig genoeg gebaseerd op wat we al die jaren geleden voor die campingbaas op het strand gemaakt hebben. Het is een totaal andere voorstelling maar de thematiek en het einde (wat we maar niet los konden laten) en veel liedjes komen in een ander jasje terug. Het zand van gisteren is een poëtisch verhaal over grenzeloze liefde met heel veel muziek en we zijn er heel erg trots op!!”

Welke thema hebben jullie gebruikt voor deze voorstelling? 

“Eigenlijk is liefde een groot thema in al onze voorstellingen: het ligt ten grondslag aan alles wat we doen. Liefde in al haar vormen kan volgens ons de basis zijn voor de oplossing van alle problemen die wij kunnen verzinnen. Door in alles wat we doen het belang van liefde te benadrukken streven we ernaar om bij te dragen aan een maatschappij waarin liefde niet bekritiseerd of alleen getolereerd wordt, maar gevierd.”

Werken jullie in deze productie samen met nieuwe mensen?

“In Het zand van gisteren werken we voor het eerst samen met een derde acteur op de vloer: Levi Middendorp. Op basis van Levi’s auditie waren we meteen fan van hem. Hij heeft een prachtige zangstem die qua klankkleur goed bij ons past. Ook zagen we meteen dat hij talent heeft voor poppenspel en dat hij leergierig is. We zijn heel blij met hem en hebben veel plezier gehad om de voorstelling samen met hem vorm te geven.

Ook werken we voor het eerst met een technicus. Normaal gesproken bedienen we onze techniek vanaf de vloer terwijl we onze voorstellingen spelen, maar voor Het zand van gisteren gaat Wytze Veenstra dit doen. Dat gaf ons muzikaal gezien veel meer mogelijkheden (het is lastig om muziek aan te zetten als je beide handen bezet zijn door het spelen met een pop) om maar niet te spreken van het licht. Het zand van gisteren speelt alleen in het theater omdat we nu een prachtig lichtplan hebben die een hele eigen rol speelt in de voorstelling.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling?

“We nemen ons vaak in producties voor om een of twee poppen te maken, maar uiteindelijk worden het er altijd meer. Met een extra acteur op toneel hadden we ineens twee handen extra, dus hebben we ons lekker laten gaan. In Het zand van gisteren zit een koning, zijn moeder, een lakei, twee meeuwen, een vis, een zeemeermin en een zeemonster. Allemaal poppen!

De magie van het werken met poppen heeft ons vanaf het eerste moment gegrepen. Het is een wisselwerking met het publiek waar we enorm veel plezier uit halen. Het publiek moet hun fantasie en verbeelding zelf laten werken en samen brengen we de poppen tot leven. Die wereld van fantasie en verwondering die ontstaat tussen een acteur en het publiek, is voor ons waar theater over gaat.”

Lees meer over Jansen&deBoer en bekijk hun speellijst.

Ontmoet Roos! 🌹

Roos: 🗣️ Spelen bij Theater Popidou is een groot feest! Zelden zo’n creatieve duizendpoot als Evert meegemaakt. Componeren, scripts schrijven, poppen maken, regie, produceren en daarnaast ook ontzettend grappig en lief (ook heel belangrijk!)

Vanaf het eerste moment, bij Lange Tanden, was er een klik qua sfeer en speelstijl en geniet ik iedere keer weer om vorm te geven aan de kleurrijke personages.Als actrice wordt ik enorm vrijgelaten om mijn eigen sausje over de rollen die ik speel te gooien en dat is in dit vak een ware luxe.

De sfeer van de voorstellingen van Popidou is ver weg van gezapigheid en met een dikke, vette klodder ‘grote mensen’ humor. Zij nemen immers de kinderen mee en we willen dat de ouders ook een leuke tijd hebben!

Het is Pittige Tijden meets Monty Python. Oldschool, schurend VPRO meets het oude Ro Theater.

Als dat je niet nieuwsgierig maakt... tsja.. dan weet ik het ook niet meer!

———————————————————————————————
#roosvanbreukelen #actrice #theaterpopidou
#theater #poppen #poppentheater #poppen #kinderen #kindervoorstelling #kindertheater #theatermetlef #acteurs #poppenspelers #toneel #bannink #popidou#burobannink #schoolvoorstelling #voorstelling #langetanden #verwendeprinses
...

10 1

✨@oortwolk is genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs! ☁ in de categorie Stimuleringsprijs! Oortwolk heeft in korte tijd haar sporen verdiend in het culturele aanbod van Eindhoven (en Nederland), dus deze prijs zou daar een hele mooie bevestiging van zijn. Naast de juryprijs is er ook is er een publieksprijs, en hiervoor heeft Oortwolk jouw stem nodig! Dit kan t/m 30 september via >linkinbio van @oortwolk

Oortwolk maakt eigenzinnig jeugdtheater waarin onze ingewikkelde binnenwereld naar buiten wordt gekiept en de glansrol naar gêne, verlangen of angst gaat. In combinatie met een typisch ludieke stijl en poëtische touch spreekt ze een groot publiek aan.

Artistiek leider Suzanne van der Horst: "Met onze voorstellingen willen we kinderen uitrusten met een kompas dat ze de weg wijst van binnen en ze zo te empoweren voor de toekomst. Wie weet draagt het later een steentje bij aan een samenleving met sterke, kritische, empathische zelfdenkers. Dat zou mooi zijn. Maar laat ons beginnen bij jeugdtheater waarvan je verbeelding op hol slaat. Want Oortwolk gelooft eerst en vooral in de werking van kunst. In meemaken en bevestigd krijgen dat we niet alleen zijn in onze ingewikkelde gevoelslevens."

Oortwolk boeken?! Dat kan natuurlijk via ons!

🤩#eindhovencultuurprijs #cultuureindhoven #stimuleringsprijs #jeugdtheater #cultuureducatie
...

14 0

✨Stem op @oortwolk! ☁ Oortwolk is genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs! Oortwolk heeft in korte tijd haar sporen verdiend in het culturele aanbod van Eindhoven (en Nederland), dus deze prijs zou daar een hele mooie bevestiging van zijn. Naast de juryprijs is er ook is er een publieksprijs, en hiervoor heeft Oortwolk jouw stem nodig! Dit kan t/m 30 september via #linkinbio van @Oortwolk

Oortwolk maakt eigenzinnig jeugdtheater waarin onze ingewikkelde binnenwereld naar buiten wordt gekiept en de glansrol naar gêne, verlangen of angst gaat. In combinatie met een typisch ludieke stijl en poëtische touch spreekt ze een groot publiek aan.

Artistiek leider Suzanne van der Horst: "Met onze voorstellingen willen we kinderen uitrusten met een kompas dat ze de weg wijst van binnen en ze zo te empoweren voor de toekomst. Wie weet draagt het later een steentje bij aan een samenleving met sterke, kritische, empathische zelfdenkers. Dat zou mooi zijn. Maar laat ons beginnen bij jeugdtheater waarvan je verbeelding op hol slaat. Want Oortwolk gelooft eerst en vooral in de werking van kunst. In meemaken en bevestigd krijgen dat we niet alleen zijn in onze ingewikkelde gevoelslevens."

Oortwolk boeken?! Dat kan natuurlijk via ons!

#eindhovencultuurprijs #cultuureindhoven #stimuleringsprijs #jeugdtheater #cultuureducatie

https://www.youtube.com/watch?v=MHi-og8qYCI&utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink
...

7 2

De spanning van tevoren, de verwondering van het publiek, het magische moment tijdens de eerste buiging; heerlijk vinden wij dat altijd. Jij hopelijk ook, want binnenkort gaan er weer drie van onze gezelschappen in première met hun nieuwe voorstellingen! Bekijk onze website voor het overzicht! 🤩👏 #premières #jeugdtheater #toitoitoi! ...

4 0

Er komen weer premières aan! @jansenendeboer trappen het seizoen af met een pracht van een nieuwe voorstelling: Het zand van gisteren (6+). Een muzikaal sprookje over de grenzeloosheid van de liefde ❤️ Zondag 24 september, 14:30 in de @zwolsetheaters. Ben je programmeur en wil je komen kijken? Stuur ons een mailtje, dan zorgen wij dat er een kaartje voor je klaar ligt! #première #jeudgtheater #poppentheater ...

11 0

Uit de harten van klimaatactivisten ❤️🌍: "Voor DWARSLIGGERS de musical kwam de inspiratie bij onszelf vandaan. Er heerst veel onbegrip in de maatschappij over activisten, en we wilden graag de mens achter de activist laten zien om begrip te creëren en mensen aan te moedigen zelf ook activistischer te worden." De Amazones vertellen meer in het interview op onze website #linkinbio #jongerentheater #klimaatactivisme #cultuureducatie ...

5 0

We zien dit jaar bij Buro Bannink heel sterk een toenemende vraag naar voorstellingen voor de allerkleinsten, en daar zijn we heel blij mee! Krulmuziek🎵 was tien jaar geleden nog een pionier in het veld. Nu ziet oprichter en muzikant Félice van der Sande dat het steeds populairder wordt, en dat vindt ze erg leuk😄! Lees meer over theater voor de allerkleinsten op onze website #linkinbio #burobannink #jeugdtheater #cultuureducatie ...

9 0

Yesss! Wij zijn razend enthousiast want het nieuwe seizoen is weer van start! We hebben enorm veel zin in een seizoen vol met sprankelend en avontuurlijk theater. Wij kijken er dan ook enorm naar uit om het aanbod van seizoen 2024-2025 aan jullie te presenteren. Dat doen we natuurlijk op de jaarlijkse presentatiedagen! Ben jij er ook weer bij?! Meld je aan via onze website! #nieuwseizoen #presentatiedag #jeugdtheater ...

6 0

Het is vandaag duurzame dinsdag! Wisten jullie dat het decor van Rare Snuitert helemaal gerecycled is?! Zulke initiatieven zien wij heel graag! ♻️ #duurzaamtheater #cultuureducatie #duurzamedinsdag ...

6 0

Zirkøes Fañtaztikå 🎪🤹🎩🐇 van Heer Otto is een vrolijke voorstelling met overtuigend spel en kloppende teksten. De Theaterkrant gaf deze en meer prachtige complimenten in hun recensie van afgelopen winter. Voor Heer Otto zelf is de voorstelling echt geslaagd als kinderen vrolijk de zaal verlaten en achteraf ook nog iets blijken te hebben meegekregen over het thema en hoe de personages daar mee omgingen. Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #heerotto #jeugdtheater #cultuureducatie ...

4 0

Kan iemand @jeroenschippermuziek opk nog der bij shoppen!! Want wij hadden een heerlijke #seizoensopening op het @bosjesfestival waar deze heren speelden of wat ze organiseerden. Echt een heerlijk festival! We hebben genoten! #jeugdtheater #bosjesfestival #burobannink ...

25 3

Goudeerlijk, vlijmscherp én rood-zwart gestreept 🟥⬛: dat is Jasper Smit! Gesproken over rood, wat is de rode draad door zijn voorstellingen? Jaspers antwoord: "Je mag alles voelen wat je voelt." Lees meer over zijn grote kleinkunst voor jonge mensen in het interview op onze website #linkinbio #jaspersmit #jeugdtheater #kleinkunst ...

8 0

Lotte Middendorp van TG Koek🍪 & Ui🧅 probeert bepaalde waarden die ze belangrijk vindt in haar voorstellingen te stoppen, zoals eerlijkheid, verbinding en creativiteit. "Subtiel," zegt Lotte, "want ik wil geen belerende ondertoon in de voorstellingen. Maar ik hoop stiekem wel dat de kinderen die waarden en de boodschap meekrijgen en dat ze er iets van leren." Lotte vertelt nog meer in het interview op onze website! #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie #onderhetburo #burobannink ...

4 1

Het is vandaag Hartjesdag! Dat betekent voor Amsterdammers carnaval op de Zeedijk. Terwijl er daar gefeest wordt, willen wij al onze volgers die onze liefde voor jeugdtheater delen vandaag een heel groot hartje geven! ❤️❤️❤️ #hartjesdag ...

17 0

Baby- en dreumestheater is hot! Buro Bannink nodigt iedereen dan ook van harte uit om onze voorstellingen te komen ervaren en samen met ons op avontuur te gaan in de wereld van theater voor de allerkleinsten. Zo weet Efrem Stein met zijn voorstelling "Pakkepapier" de humor van een kind van 1 jaar precies te vangen! De allerkleinste kinderen voelen zich direct bij hem op hun gemak en daardoor kan hij hen met de meest minimale middelen al meenemen. 🗞️🎭 Lees meer over theater voor deze jonge doelgroep op onze website #linkinbio #burobannink #jeugdtheater #babytheater #dreumestheater #cultuureducatie ...

5 0

De Amazones nemen met hun voorstelling DWARSLIGGERS, de musical het publiek mee in het hoofd van een klimaatactivist. Dit komt ook terug in het decor : "Het decor van DWARSLIGGERS bestaat uit kartonnen protestborden. Dat karton hebben we bij restaurants opgehaald, die het anders zouden weggooien 💪📦♻️." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #deamazones #jongerentheater #klimaatactivist ...

2 0

Muziek speelt een grote rol in de voorstellingen van Heer Otto 🎤🎼🎹🎸: "De liedjes die we schrijven zorgen voor momenten van verstilling, of juist versnelling, en thematische inzichten. En natuurlijk als een knallend muzikaal einde, waarmee ons publiek zingend de zaal verlaat!" Ook wordt de live muziek steeds meer ondersteund door techniek. "Hierdoor kunnen onze muzikanten naast live gitaar- bas- of pianospel en zang, allerlei extra instrumenten en zanglijnen live mixen tijdens de voorstelling." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #heerotto #jeugdtheater #muziektheater #cultuureducatie ...

1 0

Wij zijn met vakantie! Tot en met 28 augustus zijn we daarom niet bereikbaar. Wat voor leuke dingen we allemaal gaan doen? Ga naar ons laatste nieuwsitem op de website voor onze vakantieplannen, inclusief tips voor te gekke voorstellingen in de open lucht! ⛺ Opgeladen en wel zien we jullie heel graag na de vakanties weer terug! Zonnige groet ☀️ #vakantie #burobanninkvakantietips ...

3 0

`We zijn nog meer gaan kijken naar hoe we het publiek bij de voorstelling kunnen betrekken. Je gaat niet voor niks naar een live voorstelling` ... `Het is een prachtige interactie als een personage ergens achter komt met hulp van het publiek. Je maakt de voorstelling dan echt samen.` De heren van @gesneden.koek weten als geen ander hoe ze hun jonge publiek op het randje van hun stoel moeten krijgen! Bekijk hun laatste bewerking van de Italiaanse kinderklassieker: Pinokkio! 👈✨ #jeugdtheater #interactie #klassiekers ...

5 2

@Bramvanbeusekom gelooft dat verhalen voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht leeftijd, niveau of taal. Met "Hap uit je bed" combineert hij objecttheater, mime en slapstick om het publiek op verschillende manieren te verwonderen. 🤩 Een wasmand die sokken opeet en een lampje die een boek leest. Weinig taal en veel fysiek spel brengen het verhaal van twee mensen tot leven, wakker gehouden worden door hun eigen fantasie 🪄 #jeugdtheater #hapuitjebed #languagenoproblem ...

5 0

Voor dat TG Koek & Ui ontstond, maakte Lotte Middendorp voorstellingen in samenwerking met @onderhetburo. Een eigen gezelschap was een droom 💭 voor Lotte, dus zo gezegd zo gedaan! Koek & Ui maakt energieke voorstellingen vol met humor, fantasie en stiekem ook een diepere boodschap 🎭. Je kan meer lezen over Lotte in het interview op onze website! #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie #onderhetburo #burobannink ...

12 0

Acteurs gezocht voor de remake van een tijdloos verhaal! Werk met @barryemond van Theatergroep Griot aan `40 Rovers` (Ali baba en de 40 rovers). Hoofdpersonage Morgiana is een inspirerende vrouwelijke kracht die moed en wijsheid belichaamt. Met haar intelligentie en vastberadenheid verslaat ze de rovers en redt ze de schatten. Voor deze voorstelling zoeken we twee fysiek vaardige, humoristische acteurs (x,m,v) met een goede tekstbehandeling. 40 Rovers is een vertelling uit de Arabische cultuur, representatie hierin is belangrijk! Klinkt dit als iets voor jou? Of ken je iemand? Stuur dan uiterlijk 19 augustus een introductiefilmpje op! De audities vinden plaats op 3 september in Rotterdam. Ga voor meer info naar onze website! #linkinbio #acteursgezocht #audities #jeugdtheater ...

11 1

Ben jij niet bang om vies te worden? En kan je ook nog eens acteren? Voor de Vreselijk Vieze Voorstelling zijn wij op zoek naar twee acteurs! Werk samen met @milanbvhensbroek aan een jeugdtheaterproductie die er al een succesvol half seizoen op heeft zitten. We zoeken acteurs die, zoals @detheaterkrant in hun recensie omschrijft `voortdurend schakelen tussen hun rol en hun gespeelde zelf.` `Moeiteloos ga je mee in hun wisselende rollen als verteller, (niet zo) stoere prins of als de acteur die in opstand komt tegen een matig script.` Klinkt dit als iets voor jou? Stuur dan uiterlijk 19 augustus een introductiefilmpje op! De audities vinden plaats op 3 september in Rotterdam. Ga voor meer info naar onze website! #linkinbio #acteursgezocht #audities #jeugdtheater ...

4 1

Bij Buro Bannink vinden we het belangrijk om ons enthousiasme en passie voor jeugdtheater te delen met ons publiek 🎭💪. Daarom vinden we het ook heel gaaf om te zien dat er steeds meer theater voor baby`s en dreumesen gemaakt wordt, zoals het Wiegeliedjes concert van Petite Klassiek 🎼🎶! De jonge doelgroep blijkt ontzettend geboeid te zijn door de nieuwe prikkels die theater hen biedt. Ze raken gefascineerd door de bewegingen van de acteurs en de muziek die wordt gespeeld. #burobannink #jeugdtheater #cultuureducatie #petiteklassiek ...

7 0