Interview Lefkop

Lefkop sjeest door de geschiedenis in ‘Tijdboy’

Vertel mannen, jullie gaan weer een nieuwe voorstelling maken met de titel Tijdboy? Waar gaat het over?
Tijdboy gaat over Robbie Poepkeutel. Robbie heeft veel last van zijn vervelende achternaam in het dagelijks leven. We zien hoe Robbie wordt gepest op school en in vervelende situaties terecht komt met zijn nogal gênante achternaam. Robbie probeert zijn familienaam te veranderen, maar komt erachter dat dat niet zo makkelijk gaat.

De enige die Robbie een beetje begrijpt is zijn beste vriendin Floortje. Floortje is een superslim meisje.  Ze is uitvinder en heeft wel een idee hoe Robbie van Poepkeutel afkomt. Ze legt aan Robbie uit dat alle achternamen ooit zijn ontstaan in de tijd van Napoleon. Napoleon had namelijk bedacht dat mensen achternamen moesten nemen, dat was makkelijker. De namen mochten mensen zelf bedenken. Waarschijnlijk heeft toen een voorvader van Robbie die stomme achternaam bedacht. Floortje vertelt Robbie dat hij alleen maar even terug in de tijd moet om zijn voorvader ervan te overtuigen een andere achternaam te verzinnen. Easy peasy toch? Floortje bouwt een tijdmachine en samen gaan ze terug in de tijd. Maar of dat goed gaat..

Waarom willen jullie deze voorstelling graag maken?
We maken Tijdboy voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar. In onze vorige voorstelling, Superloeser, bekritiseerden we de prestatiedruk op school en lieten we zien dat je op verschillende manieren succes kunt hebben. Met Tijdboy behandelen we het thema van anders zijn, maar hetzelfde wíllen zijn. Het gaat over schaamte, trots en het wel of niet bij de groep kunnen horen. We vinden het belangrijk om met onze voorstellingen kinderen te helpen een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Ze te leren omgaan met zogenaamde tekortkomingen van deze tijd. Dit doen we natuurlijk in onze eigen bekende snelle, humoristische, uitbundige en fysieke stijl.

Wordt er ook dit keer weer samengewerkt met schrijver & regisseur Tim Kamps en Elène Zuidmeer?
Ja! We hebben Tim ontmoet op theaterfestival de Parade in 2015 en raakten aan de praat. Hier vertelde hij ons het idee van WC Monster en inmiddels hebben we deze voorstelling al meer dan 100 keer gespeeld! De samenwerking is ons zo goed bevallen dat we een structurele samenwerking zijn aangegaan. Tim is als vaste schrijver en regisseur toegevoegd aan het artistieke team van Lefkop. Hier zijn wij heel blij mee. Tim zijn manier van denken en schrijven past bij wat Lefkop is namelijk een beetje op het randje, veel humor, snelheid en personages waar je van gaat houden.

In 2015 ontmoette we ook Elène bij een theatermakers festival. We hadden een goede klik en nodigden Elène uit om de toiletjuffrouw te spelen bij WC Monster. We hebben zo’n goede chemie op het podium dat Elène ook vast onderdeel is geworden van Lefkop.

Sinds onze aansluiting bij Buro Bannink hebben we meer dan 200 voorstellingen met elkaar gespeeld. We beheersen de snelle, uitbundige speelstijl die nodig is om het absurde verhaal over te brengen. Dennis is een fysiek sterke acteur, Carl excelleert in het spelen van verschillende typetjes en Elène zorgt voor de lijn en maakt op een persoonlijke manier contact met de kinderen. Dat maakt ons een gouden viertal. Tim weet ook na 2 voorstellingen wat we kunnen en daardoor hebben we zoveel zin in dit maakproces! Maar deze voorstellingen gaan we de rollen ook omdraaien en zal Dennis het hoofdpersonage spelen in plaats van Elène.

En als we tijdreizen naar jullie toekomst, hoe ziet die er dan uit?
Naast Lefkop hebben we alle drie andere werkzaamheden, waar we in de toekomst uiteraard ook mee bezig zullen zijn. Dennis is leraar, Carl werkt veel als trainingsacteur/gesprekscoach en Elène speelt in andere voorstellingen, films en tv-series. Voor Lefkop zijn er heerlijke plannen voor een kerstvoorstelling in 2020. Daar verklappen we voorlopig nog niets over, maar je kunt je inschrijven voor onze nieuwsbrief op www.lefkop.nl als je niets wilt missen over deze jingle jolly joligheid.

We kunnen niet wachten! En we zijn ook erg benieuwd naar Tijdboy. Voor wanneer kunnen jullie geboekt worden?
Op 22 september 2019 gaan we in Theater Zuidplein in première en de voorstelling is al te boeken voor seizoen 2019-2020. Dus de boekers kunnen jullie al lopen te bellen!

We hebben al aanvragen binnen gekregen ja! Veel plezier met de voorbereidingen en we zien jullie graag snel terug voor een bakkie bij Bannink.
Yes, gaan we zeker doen. Joeeeee!