GROOT NIEUWS!!!

Wie Walvis kondigt een nieuwe voorstelling aan!

Hoera! Groot nieuws!!! Wij mogen aankondigen dat Wie Walvis naast ‘Nietsnut’ nog een voorstelling gaat maken, namelijk ‘Onder de Grond’! Nu denk je misschien “Huh? Die stond toch niet in de brochure?”. Dat klopt! Wie Walvis maakt de voorstelling namelijk in opdracht voor Brugge Plus en wij kijken er nu alweer naar uit. Wij spraken Amarins van Wie Walvis over de voorstelling. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder! 

Een nieuwe onaangekondigde voorstelling, wat leuk! Hoe is het idee ontstaan om deze ‘extra’ voorstelling te gaan maken?
De reden dat we ‘Onder de Grond’ vrij laat hebben aangekondigd is omdat we ineens een prachtig aanbod kregen van een festival in België. Het idee voor ‘Onder de Grond’ was er al. Toen we werden benaderd door Festival Uitwijken in Brugge om een voorstelling voor hen te maken was dit een mooie kans om dit plan uit te werken. Het verhaal en de vorm van vertellen leent zich namelijk uitstekend voor op locatie.

Waar gaat de voorstelling over?
‘Onder de Grond’ is voor iedereen vanaf 4 jaar oud. Het idee voor de voorstelling ontstond bij mij vanuit de gedachte die ieder kind op het strand, met een schepje in de hand wel eens heeft gehad: Waar zou je uitkomen als je een gat graaft naar de andere kant van de wereld?

‘Onder de Grond’ gaat over twee kinderen. De een woont op het noordelijk halfrond, de ander op het zuidelijk halfrond. Lev woont op de eindeloze ijskoude vlakte. Zijn ouders verzamelen lege flessen en iedere dag komen er meer bij. Hij bouwt er een wereld van om de kou van buiten en de kou in zijn hart niet zo te voelen. Mare haar vader verdronk in de golven die tegen het warme eiland slaan. Ze stuurt hem flessenpost maar hij antwoordt nooit. Mares moeder wil er niet over praten en doet net alsof hij nooit bestaan heeft. Mare en Lev dromen over een leven ergens anders, maar ‘ergens anders’ lijkt zo ver weg.

Precies op hetzelfde moment besluiten zowel Mare als Lev een gat te graven naar de andere kant van de wereld. In de diepste diepte komen ze elkaar tegen. Twee tunnels die elkaar raken. Twee mensen die elkaar vinden. Ze besluiten samen verder te trekken en een plek te zoeken die ze beiden niet kennen. Een plek vol verhalen. Want samen alleen zijn is altijd nog beter dan in je eentje alleen zijn.

‘Onder de Grond’ is een poëtische voorstelling boordevol sfeervolle livemuziek. De spelers creëren ter plekke de beelden van de voorstelling. Er wordt geknipt, gevouwen, getekend en bestaande objecten krijgen op speelse wijze een nieuwe betekenis.

Jullie maken de voorstelling in opdracht voor Brugge Plus, hoe is deze samenwerking ontstaan?
Ik denk dat je kan zeggen dat we fan zijn van elkaar. We komen al jaren met onze voorstellingen op Uitwijken in Brugge, een festival waarin theater en muziek naar de buitenwijken van Brugge wordt gebracht. Het is in alles een ontzettend sympathiek festival met een fijne crew die echt hart heeft voor wat ze doen. Op dat vlak klikken we sowieso. Zij hadden een potje om een gezelschap een voorstelling voor hen te laten maken en daarom vroegen ze ons. De voorstelling zal deels daar worden gemaakt zodat we kunnen uitwisselen met makers van daar. Dat vinden we een prachtige kans. Wij zijn eigenlijk ook deels een Vlaams gezelschap (Carlos komt uit België) en dus voelt dit daarom een beetje als thuiskomen.

Voor wat voor soort plekken is deze voorstelling uitermate geschikt?
‘Onder de Grond’ maken we voor zeer uiteenlopende plekken. Festivals, theaters, bibliotheken, scholen. In eerste instantie maken we het dus voor een buitenfestival. Toch willen we de voorstelling zeker ook in theaters gaan spelen dus daarom laten we ook een lichtplan ontwerpen. Het wordt een voorstelling met veel details en is daarom vooral erg geschikt voor de kleine zalen.

Waarom is ‘Onder de Grond’ een #toffetheatertip?
Ik denk dat het verhaal heel universeel is. Het gegeven spreekt kinderen meteen aan. De eenzaamheid van de personages is iets herkenbaars voor jong en oud. ‘Onder de Grond’ belooft daarbij beeldend bijzonder te worden en muzikaal, zoals je van ons gewend bent, gaan we onszelf weer flink uitdagen. We nodigen iedereen uit om naar Brugge te komen om de voorstelling te zien. Ieder weekend in mei spelen we daar op de zaterdag en de zondag!

Onder de grond een jeugdtheater voorstelling van Wie Walvis