Efrem Stein

Efrem Stein maakt solovoorstellingen met minimale middelen en met grootse fantasie, speciaal voor peuters en kleuters. In zijn spel is het uitgangspunt vrijwel altijd humor. De kracht van Efrem ligt in het verbinden met de kinderen. Hij observeert wat er gebeurt in de groep en speelt daarop in. Met weinig woorden en met veel ruimte voor eigen interpretatie en spel door de kinderen.

Hij begon zijn studie aanvankelijk om beeldend kunstenaar te worden. Na één studiejaar aan de kunstacademie in Den Bosch, besloot hij zich te richten op theater en bewegingskunst. In 2003 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, als acteur en theatermaker. Hiernaast volgde hij een aantal studiejaren de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien werkt hij als performer, mimespeler, theatermaker en docent. Veelal locatiegebonden.

Tot 2018 was hij verbonden als maker aan De Witte Olifant in Almere, een atelier voor kunstenaars met een beperking. Van 2013 tot 2018 werkte hij voor Stichting Kleintjekunst. Met zijn eigen solo ‘Lukas op Bezoek’ speelde hij op kinderdagverblijven en basisscholen. Sinds 2017 is hij onderdeel van het theatergezelschap Elusive Sparkle. Efrem Stein laat zich inspireren door de natuur en door beeldende kunst. Het onbenoembare spreekt hem aan. Daar waar geen woorden voor te vinden zijn, maar sterk voelbaar is in je lijf. In zijn voorstellingen streeft hij ernaar om soortgelijke ervaringen te creëren.

Door de jaren heen raakte Efrem Stein gefascineerd door de clown. De kracht van de eenvoud, van spelen zonder oordeel en met verwondering voor het onbekende dat zal komen. De interactie is intens en vaak wonderlijk. Zoals in Noorwegen waar hij als clown speelt voor zieke kinderen en voor volwassenen met dementie. Als acteur gebruikt hij de clown als spelbron.

“Efrem Stein weet met zijn eerlijk en open spel de allerkleinsten van het begin tot het einde vast te houden met een even eenvoudig als speciaal concept. Wat kan je allemaal doen met inpakpapier. Van het uitpakken van de rol tot het scheuren van het papier, alles krijgt magische proporties. Het is clownerie zonder alle platte en flauwe stereotypes te gebruiken. Je treft vooral een eerlijke en oprecht spel. Enkel de rode lippen en de extra blush doen ons vermoeden dat dit een clown zou zijn. De herhalingen werken perfect en zijn nooit plat uitgevoerd maar gebeuren gewoon op het moment zelf. Nooit kan je de speler betrappen op schmieren. Daardoor voelt het geheel aan als een fijne theaterbeleving voor de allerkleinsten en hun begeleider. Want genieten doen ze beide. Zeker op het einde als de kinderen een stukje papier krijgen dat ineens van de gigantische waarde blijkt te zijn. Dat bewijst vooral hoe secuur Efrem met de voorstelling omgaat.”

Jonny de Meijer, Klein Festijnover Pakkepapier

“Aangenaam verrast door deze komediespeler op onze kleuterochtend in de foyer van ons theater. Efrem voelt feilloos de behoeften van de kinderen aan. Hij schakelt in een handomdraai van een slapstickact met de draaideur naar een miniconcertje met houten blokken. Hij betrekt de kinderen, speelt met ze samen als een echte vriend. Ik heb de kinderen zien genieten. Echt een verrijking.”

Renske Verbeek, Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Binnenkort is Efrem Stein hier te zien

6 6 2021 – Pakkepapier, Efrem Stein
Maaspodium, Rotterdam
27 6 2021 – Wirrewar, Efrem Stein
Cultuurpodium In de Lugt, Rotterdam
18 12 2021 – Pakkepapier, Efrem Stein
Theater het Kruispunt, Barendrecht
Efrem Stein maakt jeugdtheater voorstellingen met minimale middelen en met grootse fantasie, speciaal voor peuters en kleuters

Nieuws & voorstellingen van Efrem Stein