Even voorstellen…

Welkom Efrem Stein!

Het is weer tijd om nóg een nieuw gezelschap aan jullie voor te stellen. Eerder stelden we Theater Jaski en Kantoor Frisdrank voor en nu is het de beurt aan Efrem Stein! We stelden hem een paar vragen om hem wat beter te leren kennen.

Op de presentatiedag, 25 oktober, speelde je al je feestelijke voorstelling ‘Pakkepapier’. Maar voor de mensen die jou nog niet gezien hebben, wat kunnen zij van jou verwachten?

Ik maak clowneske interactieve mimevoorstellingen voor de allerkleinsten. Met minimale middelen en met grootse fantasie, wil ik laten zien dat je niet veel nodig hebt om een leuke tijd te hebben. Ik houd van eenvoud, van de simpelheid der dingen. Wanneer je daar de aandacht op vestigt, een vergrootglas, ontstaan er merkwaardig leuke situaties. Iets kan rollen, maakt een apart geluidje als je er tegenaan tikt, scheurt of vliegt weg als je er tegen blaast. Kinderen herkennen dit. Ik beweeg mij in de belevingswereld van de kinderen. Ik ben een vrolijke ontdekker. Nieuwsgierig, betrokken, eigenzinnig en lief. Niet alles begrijp ik, er gaat ook vaak iets mis. De kinderen zijn meestal net wat slimmer dan ik en helpen mij dan. Dat levert veel grappige situaties op.

Je geeft aan door de jaren heen gefascineerd te zijn geraakt door de clown. Je speelt ook als clown voor zieke kinderen en voor mensen met dementie in Noorwegen. Verder gebruik je de clown als spelbron. Wat vind je er zo fascinerend aan?

De clown leeft in het moment. En elk moment is van waarde. Zonder oordeel en vol verwondering. De clown is in staat om mensen te laten lachen en om een bijzondere ontmoeting te creëren. De clown schuwt problemen niet maar omarmt ze, zoekt ze zelfs op en maakt er iets moois van. Als dat geen wijsheid is!

De voorstellingen die je speelt zijn voor de allerkleinsten. Waarom vind je dit zo’n leuke doelgroep?

Ik word zo vrolijk van kinderen. Lekker onbevangen en een ‘ready to play’ houding. Tijdens de voorstelling lekker roepen wat je vindt, opspringen of wegduiken. Ook de baby’s kijken met grote ogen naar wat er allemaal om hen heen gebeurt. De constante interactie met de kinderen vind ik echt een feestje. We zijn samen op avontuur. In mijn performance ’Toedelejoe’ heeft dat samenspel de meeste vrijheid. Ik bezoek de kinderen namelijk in hun eigen vertrouwde omgeving op het kinderdagverblijf. Er is geen vast script, ik laat mij veelal leiden door het aanbod van de kinderen. Elk optreden is hierdoor uniek. Kleine kinderen zijn mijn leermeesters. Wat ik fascinerend vind aan de clown – en aan plezier halen uit alledaagse situaties – zie ik bij kinderen. Observeer een baby maar eens dat iets aan het ontdekken is, of een onderzoekende dreumes en de tijd dat dat onderzoeken inneemt. Kinderen leren mij tijd te nemen, stil te staan in een moment.

Sinterklaas is inmiddels in het land en jij hebt ook een voorstelling gemaakt die daar perfect op aansluit. Waarom is dit zo’n leuk cadeautje voor de kinderen rond deze tijd van het jaar?

Mijn voorstelling ‘Pakkepapier’ is een vrolijk cadeautje voor de kinderen. Hun bezoek is voor míj een prachtig cadeautje. En bij een cadeautje hoort pakpapier. Want stel je eens een cadeautje voor dat helemaal niet is ingepakt… ‘Pakkepapier’ is een kleine ode aan inpakpapier en gaat over het plezier dat je kan hebben met iets heel eenvoudigs, maar toch zo bijzonders. Ik ga mij samen met de kinderen verbazen over alle bijzondere eigenschappen van pakpapier. Cadeautjes zullen nooit meer hetzelfde zijn. Het wordt een feestje!

Contact maken als basis van een voorstelling

Het is eigenlijk opvallend hoe vaak ik in een peutervoorstelling allemaal kinderen zie van absoluut geen twee jaar. Bij een twee plus voorstelling zit het vol met dreumesen. Nu hebben wij natuurlijk voor de allerkleinsten Krulmuziek die echt expert is in muziek voor kleintjes. Maar omdat ik het jeugdtheaterpubliek steeds jonger zie worden was bij mij een zoektocht gestart naar artiesten die een echte touch hebben voor de allerkleinsten. Toen Efrem Stein mij benaderde was ik dus direct geboeid.
Efrem werkt al ruime tijd als performer voor diverse doelgroepen die net even anders zijn. Zijn echte specialiteit ligt bij het contact maken. Bij samen met zijn publiek naar de wereld kijken en dan aanwijzen wat daar bijzonder aan is. Efrem heeft als performer een hele mooie open houding die rust uitstraalt. De allerkleinste kinderen voelen zich direct bij hem op hun gemak en daardoor kan hij hen met de meest minimale middelen al meenemen. Efrem speelt al jaren veel voor baby’s, dreumesen en peuters. Maar ook werkt hij in Noorwegen voor een organisatie vergelijkbaar met de Clini Clowns. Hij speelt daar veel in ziekenhuizen, voor bejaarden en mensen met een beperking. Hij heeft naast een passie voor theater ook een voelbare passie voor die kwetsbare doelgroepen. Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend en exact wat ik voor baby’s, dreumesen en peuters zocht! Efrem maakt kleine intieme voorstellingen, waarbij taal een minimale rol speelt en alles draait om interactie. Met zijn mimevoorstellingen ‘Toedelejoe’, ‘Pakkepapier’ en ‘Wirwar’ denk ik drie mooie aanvullingen te hebben gevonden voor onze stal.