Vlaams talent verovert Nederlandse festivals met muzikale tandem!

Ietsmetnefiets!

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur. Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwkomers: Cie Selderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter ‘ietsmetnefiets’. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 

Cie Selderie maakt muzische voorstellingen die zowel in de theaterzaal als op locatie kunnen staan. Zo kunnen ze altijd spelen en hoeft geen kind hun sprankelende voorstellingen te missen!  Ze willen alle kinderen aanmoedigen tot muzikaliteit en verbinding in al zijn facetten.

Lies en Anneleen, met hun harmonieuze stemmen en overvloed aan creativiteit, brengen niet alleen vermaak, maar streven ook naar inclusiviteit in hun voorstellingen. Door visueel en muzikaal spel centraal te stellen, maken ze hun optredens toegankelijk voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond of beperkingen.

“Yes, weer een echt muziektheatergezelschap! Instrumenten, spel, beeld en humor komen samen in de voorstellingen van deze compagnie. De Vlaamse benadering levert liefdevol en artistiek hoogwaardig jeugdtheater op! Heel veel zin om met deze gedreven makers te gaan werken!”

Cie Selderie! Jullie zijn nieuw in ons aanbod, maar niet meer nieuw in het jeugdtheaterveld. Kunnen jullie iets vertellen over wie jullie zijn hoe het voor jullie allemaal begonnen is?

“Wij zijn Anneleen Sels en Lies Vandeburie, een muziektheatergezelschap voor kinderen. We leerden elkaar musicerend kennen in een gezamenlijke band. Met veel goesting werd 7 naar geleden “Cie Selderie” geboren. We maken muzische voorstellingen die zowel in de theaterzaal als op locatie kunnen staan om zo een breed publiek te bereiken. We willen kinderen aanmoedigen tot muzikaliteit en verbinding in al zijn facetten. Ietsmetnefiets is een voorstelling die past op elke locatie,zowel binnen als buiten. Eén tandem, twee vlinderaars en tien instrumenten nemen je mee op een muzikaal fietsavontuur boordevol humor!”

Waar kwam de inspiratie voor deze voorstelling vandaan? Zijn er bepaalde thema’s waar jullie graag mee werken?

“We willen graag voorstellingen maken die een breed publiek aanspreken,niet enkel in de theaterzalen, maar ook op evenementen, pleinen, scholen en festivals. Wij vinden dat theater ook toegankelijk moet zijn voor mensen die anderstalig zijn, voor kleine kinderen, voor mensen met een beperking…

Daarom houden we erg van fysiek en muzikaal theater: de bewegingen en muziek vertellen een deel van het verhaal. Inspiratie halen we uit clownerie technieken, slapstick en muziek.

Voor deze voorstelling hadden we ons oog laten vallen op een tandem uit de jaren ’70. Wat kan je hier allemaal mee doen? We blonken hem op, bouwden hem om tot een rijdende muziekfiets en zochten uit wat je allemaal op, onder, naast een tandem kon doen.

De thema’s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid. Om zo je blik te verruimen en het beste in elkaar en jezelf naar boven te halen.”

Hoe past deze voorstelling in jullie andere werk? 

“Ietsmetnefiets is onze allereerste voorstelling waarmee we al het langst spelen in België. In onze nieuwe voorstellingen ‘Fa Sol La Ti Doos’ en ‘het liedjesloket’ worden onze personages gemaakt rond tegenpolen en hun tegenstellingen nog meer uitgediept.”

Werken jullie al lang samen en hoe vullen jullie elkaar aan? 

“We werken ondertussen 7 jaar samen. Dit was onze eerste voorstelling die we samen maakten. Ze werd bijna letterlijk bedacht aan de keukentafel, en afgewerkt in een leegstaand kasteel. Al doende en spelende werd er nog wat verder gepolijst tot de voorstelling die ze nu is.

We delen beiden dezelfde speelsheid, energie en humor. We voelen elkaar goed aan wanneer we muziek schrijven, samen gaat dit bijna vanzelf. Lies heeft een achtergrond in theateropleidingen en speelt bij verschillende gezelschappen, terwijl Anneleen een educatieve opleiding heeft gevolgd. Zij werkt in het onderwijs en heeft dus veel voeling met kinderen en kleuters. We zijn ondertussen zo goed op elkaar ingespeeld waardoor we elkaar – en het publiek – kunnen blijven verrassen.”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken of onverwacht?

“Aangezien Ietsmetnefiets onze allereerste voorstelling was, was alles nog nieuw voor ons. We hadden nog geen structuur of kader om binnen te werken. We moesten zelf op zoek gaan naar manieren om onszelf en onze voorstelling op de kaart te zetten. Ook merkten we al doende dat materiaalkeuze belangrijk is om een duurzame voorstelling te kunnen maken.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Ietsmetnefiets heeft geleid tot het ontstaan van onze compagnie: Cie Selderie. Al spelende en zoekende zijn we geworden tot wie we nu zijn; een professioneel theatergezelschap dat heel enthousiast en met veel goesting werkt aan nieuwe voorstellingen en ideeën.

Ietsmetnefiets heeft al meer dan 300 voorstellingen op de teller, zonder aan kracht en speelsheid te verliezen. We merken dat we met onze voorstelling kinderen echt kunnen meenemen in een fantasiewereld. De reacties blijven heel enthousiast, niet enkel van kinderen, maar ook hun ouders liggen vaak in een deuk.”

Jullie zijn heel muzikaal. Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en waarom jullie hiervoor hebben gekozen? Zoals het decor, de instrumenten en de attributen. 

“We proberen onze voorstellingen zo te maken dat er weinig technische vereisten zijn. Zo zijn we flexibel genoeg om overal te spelen. We zoeken naar zo duurzaam mogelijk en kleurrijk materiaal met een retro toets. Een groot deel van het visuele aspect zijn onze verschillende instrumenten. Beiden zijn we multi-instrumentalisten en we houden ervan om deze instrumenten deel te maken van de voorstelling. Je hoort niet enkel de muziek, je ziet het ook!”

Kun je wat vertellen over interactie met de kinderen die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“De kinderen kijken niet enkel, ze maken ook mee deel uit van de voorstelling. We mikken erg op interactie met ons publiek. Ze worden uitgenodigd om mee te zingen, dansen en te helpen bij problemen. Hierdoor wordt het een muzikale en feestelijke beleving waarbij stilzitten zeker niet verplicht is.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling? Wanneer is je werk geslaagd?

“Wanneer de kinderen lachend, zingend en fluitend de voorstelling verlaten met onze liedjes die nog lang in hun hoofd blijven hangen, dan is onze voorstelling geslaagd.”

Lees meer over Cie Selderie en bekijk hun speellijst.

Hap uit je zwembed, want vandaag speelden we in theater theaterderegentes!
Wat ooit het grootste zwembad van Europa was, is nu een heel tof en sfeervol theater. Wij speelden in het peuterbad en de zaal was uitverkocht, wat een feest!

Dank voor het gatsvrijheid patriciaanthea, alfredvanweperen en joanne.mellink !

burobannink
aalosery

#vanwaternaartheater #jeugdtheater #denhaag #regentes #nieuweregentes #voorstelling #slapstick #mime #theater #burobannink
...

18 1

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

16 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2