Maria ontdekt dat zij kan koken, eten, dansen én opera zingen tegelijk in

Spaghetti alla Callas!

Spaghetti alla Callas is de eerste kleutervoorstelling van Petite Klassiek (voorheen Bibi van den Dijck), waarin Bibi al zingend en dansend door het recept uit het magische Italiaanse kookboek gaat. Bibi wil in haar voorstellingen en concerten kinderen op een toegankelijke en positieve manier in aanraking brengen met klassieke muziek en opera. Ze neemt hen mee in een wereld waarin fantasie, interactie en plezier hand in hand gaan met klassieke muziek en opera.

We gingen met Bibi in gesprek over hoe het allemaal begon en wat we kunnen verwachten van de voorstelling Spaghetti alla Callas!

Kun je wat vertellen over jezelf en hoe jouw loopbaan in het theater is ontstaan?

“Ik ben altijd theatraal en muzikaal bezig geweest. Van kleins af aan had ik al een grote liefde voor klassieke muziek. Toen ik klaar was met het VWO kon ik niet kiezen: toneelschool, kleinkunst academie, conservatorium? Ik wist het niet en had nog niet ontdekt dat het in opera allemaal samenkomt. Eerlijk gezegd vond ik opera en klassiek zingen heel gek klinken. Veel te moeilijk ook, niks voor mij dus.

Ik volgde een jaar de opleiding zang pop en jazz en later de vooropleiding van de toneelschool in Maastricht. Maar, bij toneel miste ik de (klassieke) muziek, bij het spelen in een orkest of zingen in een koor of band miste ik het theater.

Om een lang verhaal kort te maken: het kwartje dat ik klassieke zang en opera wilde studeren, viel pas vrij laat.

Na mijn opleiding heb ik in diverse opera’s en muziektheaterproducties gezongen en getoerd door Nederland. Ik heb eigen voorstellingen gemaakt, waarin klassieke muziek en theater altijd samen kwam. Zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Ik maak makkelijk contact met kinderen en ontdekte dat ik daardoor erg geschikt ben om voor kinderen te spelen. Zo heb ik me de afgelopen jaren meer toegelegd op het ontwikkelen van aanbod voor jonge kinderen met klassieke muziek en het spelen voor kinderen. En zo ben ik nu bij Buro Bannink terecht gekomen. ”

Waar kwam de inspiratie voor je nieuwe voorstelling vandaan?

“Ik hou van Italiaans eten, opera, en Maria Callas is een van mijn all-time hero’s. En toen dacht ik, tja waarom combineer ik dat dan niet allemaal binnen 1 voorstelling!”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw en hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“Het draait om klassieke muziek en opera en het laten zien aan de wereld dat dat eigenlijk heel mooi en leuk is, in plaats van moeilijk en alleen voor bepaalde mensen weggelegd. Dat het juist enorm kan raken als je het live meemaakt. In die zin breit het voort op mijn andere werk.

Wat er nieuw is voor mij, is dat ik ditmaal iets maak voor kinderen van 4 tot 8 jaar en dat ik meer in de theatraliteit kruip dan normaal bij een bestaand libretto en in de highbrow klassieke muziek en operawereld vaak het geval is. Ik zet opera en klassieke muziek in bij een zelfgeschreven verhaal. Hierdoor haal ik aria’s en muziek uit hun oorspronkelijke context en schrijf en zing ik Nederlandse teksten die aansluiten bij de thematiek en het verhaal van mijn voorstelling.”

Je maakt je voorstellingen alleen, hoe doe je dat?

“Ik werk niet altijd helemaal alleen normaal, maar als ik alleen werk is dit hoe het ongeveer gaat: Ergens, zomaar op de fiets, in de trein of in de nacht, ontstaat een idee en dat idee groeit. Ik zie het voor me en weet hoe het er grofweg uit moet komen te zien. Vervolgens moet ik wel de tijd en rust nemen om een idee uit te werken en ik heb een stok achter de deur nodig, in de vorm van een regisseur of deadlines. Anders gebeurt er, met hoe druk mijn leven is, niet veel. Daarna moet ik met al het materiaal op de vloer aan de slag. Dingen uitproberen, korte try-outs voor de doelgroep, en zo ontstaat gaandeweg een voorstelling.”

Waar liep je tegenaan bij het produceren en/of repeteren van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“Ik ben enorm druk geweest met de afronding van een baan als programmamaker/programmeur jeugd bij een bibliotheek. Dit omdat ik er na 2,5 jaar toch voor gekozen heb weer fulltime te gaan zingen. Daarnaast heb ik de afgelopen tijd veel gerepeteerd met de Nederlandse Reisopera aan de voorstelling Hansel un Gretel. Nu deze productie voorbij is ben ik mij gaan storten op het maken van Spaghetti alla Callas. ”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en van je werk in het algemeen?

“Ik ga van nature makkelijk het contact aan met kinderen. Ik ben van plan om zeker ook een stukje interactie in de voorstelling aan te brengen, waardoor ze actie(ver) kijken, luisteren. Wat betreft de decors, dit kan ik nog niet helemaal beantwoorden, behalve dat ik het niet mega groot kan maken omdat het wel in mijn auto moet passen.”

Lees meer over Bibi van den Dijck.

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

17 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2

Oproep aan alle avonturiers van de verbeelding! 🚀 Laat je fantasie de vrije loop tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze meest eigenwijze voorstellingen! Bekijk het hele aanbod op onze website! #linkinbio #LekkerEigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

3 0