Even voorstellen… Berend Jan, van

Het Tijgerorkest!

Het Tijger Orkest verzorgt gevaarlijk leuke optredens vol vrolijke kindermuziek! De groep was eerder bekend als de ‘DONS Band’ en gaat nu als select gezelschap verder. De kern wordt gevormd door Berend Jan van Zwieten, Maarten Bokslag en Yalan Lips. 

In hun nieuwe voorstelling gaat het orkest ‘OP JACHT’! naar de vrolijkste, gekste, leukste, langste en mafste liedjes van de wereld die jouw billen en benen in beweging kunnen brengen. Berend Jan, die muzikale man hiernaast in het geel, vertelt ons in dit interview over zijn achtergrond, motivaties en hoogtepunten!

Wie ben je en wat heb je tot nu toe gedaan in theater en jeugdtheater? 

“Mijn naam is Berend Jan van Zwieten en ik werk als docent drama op een vrije school, geef leiding aan de ‘Workshopgasten’ voor kunstvakonderwijs en heb een carrière als uitvoerend artiest. Dat laatste begon na de theaterschool bij beeldend locatietheater ‘The Lunatics’, een vet en bombastisch spektakel in binnen- en buitenland. Daarna heb ik van alles gedaan: ik was onderdeel van een kleinkunst duo en verschillende jeugdtheaterproducties, waaronder ‘Zonder Mouwen’. Een gezelschap dat eerder ook bij Buro Bannink ondergebracht is geweest. Het leukste vind ik het om voor en met kinderen te werken. Het doorslaand succes van Tijger Orkest is een feestje, want muziek is eigenlijk toch wel mijn grootste passie. Nou ja, ik kan niet kiezen, maar daarom is dit zo leuk: muziek in het theater, voor de jeugd!”

Hoe ben je dit gezelschap gestart? Heb je al meerdere voorstellingen gemaakt of is dit de eerste?

Voorheen waren we de ‘DONS Band’ en dat is zo’n 8 jaar geleden begonnen. We speelden op diverse podia, schoolpleinen en festivals als de Parade. We stopten met werken bij DONS maar wilden wel verder met dit initiatief, et voila: het Tijger Orkest werd geboren.

Karin over het Tijger Orkest:

“Dat Maarten Bokslag goede muziek maakte dat wist ik al lang! Hij maakte voor meerdere fantastische jeugdtheater voorstellingen geweldige muziek, zo ook voor NEE! en KUNST. Maar dat uit zijn koker , in samenwerking met Berend Jan van Zwieten, ook nog eens super fijne hedendaagse kinderpopmuziek komt, daar heeft Tijgerorkest mij heel aangenaam mee verrast. Samen met Jalan Lips geven ze een geweldige interactieve performance waar jong en oud zingend door in de zaal zit. Weer een muzikaal pareltje waar de hele familie van kan gaan genieten! ”

Waarom kies je voor jeugd of jongeren theater? Wat vind je leuk aan deze doelgroep?

Zelf ben ik nogal een flapuit en ik hou van de vrolijkheid, puurheid en de lol die voorop mag staan in een kinderleven. Dat houd ik in mijn eigen leven ook vast en ik heb gewoon zoveel plezier met kinderen! Daarnaast ben ik als coach en therapeut vaak met mensen bezig die problemen hebben gekend als kind. Het is eigenlijk de allerbelangrijkste periode voor onze vorming, en als ik daar ook maar iets positiefs in kan betekenen is dat dus supernuttig en doe ik dat heel erg graag.”

Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd? Hoe moet het publiek de zaal uit gaan?

Als iedereen uitgelaten is, zingend en dansend en blij. Dan is het geslaagd.”

Zijn er bepaalde het thema’s, vormen of disciplines die we als een rode draad door je werk kunnen verwachten?

“Nou, we willen eigenlijk het liefst het gevoel geven dat het liedje van jou is. Dat het echt gaat over hoe jij als kind dingen beleeft en meemaakt. Daarnaast willen we het graag een beetje stoer en akoestisch houden, die geproduceerde hippe beats vinden we maar niks.”

Hoe werk het liefst aan een voorstelling? Met wie? Groot team of juist klein, start je met een script of juist op de vloer?

“Met onze band! Het gaat meestal zo: je hebt een idee voor een liedje, dat wordt een pingeltje en dingeltje op de gitaar. De rest voegt wat toe en uiteindelijk gaan we zitten met Lode, onze muzikale held, en hij maakt er echt een supergave productie van. Als het liedje staat gaan we hem live spelen. Onze voorstelling is eigenlijk gewoon een concert waar we interactief willen zijn en iedereen in beweging brengen, jong en oud.”

Waar liep je tegenaan bij het produceren en/of repeteren van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We wilden het graag heel erg goed doen en in het theater kan natuurlijk alles, in principe. Nou ja, dan krijg ik dus heel veel ideeën en dat is niet altijd handig. Want uiteindelijk zijn we een band met een tof concert en moet je het ook zo benaderen, dat is dus wat anders dan theater maken.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“De liedjes en het decor, maar bovenal onze chemie. We zijn als club gewoon ontzettend blij en lief en leuk voor elkaar en de kinderen. En dat laatste, daarin zitten we echt op 1 lijn en dat is altijd weer een feestje. We weten hoe we er een leuke tijd van kunnen maken en hebben er een hekel aan als er een afstand is die niet nodig is tussen het publiek en ons. Iedereen hoort erbij en mag lekker meedoen!”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en van je werk in het algemeen? Denk aan decors, poppen, kostuums, instrumenten, attributen. Hoe worden ze gemaakt, waarom kies je hiervoor?

“We wilden het graag heel erg goed doen en in het theater kan natuurlijk alles, in principe. Nou ja, dan krijg ik dus heel veel ideeën en dat is niet altijd handig. Want uiteindelijk zijn we een band met een tof concert en moet je het ook zo benaderen, dat is dus wat anders dan theater maken.”

Hoe ziet jullie gezelschap er over 10 jaar uit?

“Oud en verlept, haha! Nee hoor, geintje. Dan hoop ik met onze liedjes een groot publiek te bereiken, met onze workshops muziek te brengen in de klas en met podcasts onze fantasie de vrije loop te laten. Ik hoop op een fan-base die vrolijk en opgewekt uitkijken naar een volgende samenwerking, want kinderen zijn de basis en ik wil ze op een of andere manier mee laten doen. Misschien komt er wel een Tijger Orkest Jr. met talentjes…”

Wat verwacht je van de samenwerking met Buro Bannink?

“Speelplekken, uiteraard, maar ook samen optrekken in gedeelde ambities. In mijn droomscenario is Bannink ook deels eigenaar van de artistieke koers en vloeit er zo heel veel goeie, creatieve energie naar de kinderen.”

Waar verheug je je op dit seizoen?

“Lekker spelen en dansen en juichen allemaal. Dat is echt het doel, even een feestje te maken die vervolgens als herinnering nog jaren mee mag gaan en ervoor zorgt dat je je lievelingsliedje nog eens opzet om lekker te zingen en te dansen. Want dat is zo belangrijk!”

Lees meer over Tijger Orkest en bekijk hun speellijst.

Samen schitteren op school! 🎭🌟 Wist je dat wij geweldige dagprojecten aanbieden waarbij de hele school in één dag een eigen theater- of dansvoorstelling maakt? 🎉 Perfect voor meesters-en-juffendagen, jubilea, of gewoon om het schooljaar af te sluiten! Ontdek meer over alle verschillende dagprojecten en mogelijkheden op onze website! #dagproject #Cultuureducatie #SamenCreatief ...

2 0

Van betoverde prinsessen tot eigenwijze avonturiers, wij hebben voor ieder wat wils tijdens de Kinderboekenweek 2024! 📚🎉 Ontdek onze selectie en laat je verrassen! #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #lekkereigenwijs #linkinbio ...

5 0

Heb je hem gezien op de presentatiedag? Jasper Smit speelde zijn voorstelling: `Laat me met rust!`, naar zijn nieuwe gelijknamige album. @jasperzelf boort met deze voorstelling een nieuwe doelgroep aan en dat zijn niet de makkelijkste… namelijk tienplussers! Utrechtse schoolkinderen waren de inspiratie voor een nieuw album vol met kleinkunstliedjes afgestemd op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. 🎹 #kleinkunst #laatmemetrust #tienplussersoplosseschroeven #presentatiedag ...

9 0

Dit jaar ontpopt het podium zich tot een wereld vol eigenwijze avonturen. Wij staan dan ook te trappelen om de spotlights te richten op de leukste voorstellingen in het kader van de Kinderboekenweek 2024! Met het thema "Lekker Eigenwijs" zullen scholen, buurtcentra, bibliotheken en theaters door heel het land worden omgebouwd tot speeltuin waarin de verbeelding van jonge geesten vrij spel krijgt. Bekijk het hele Kinderboekenweek aanbod op onze website! 🦋 #linkinbio #kinderboekenweek #lekkereigenwijs #jeugdtheater #cultuureducatie ...

11 0

Geborgenheid, adem en leven 🙏 Wij vroegen @efremstein waar de de inspiratie voor zijn nieuwe voorstelling `Rokkerol` vandaan kwam! "Ik wilde al langer iets met een bal doen. In elke voorstelling werk ik met een voorwerp. Ik sta alleen op het podium, dus een relatie aan gaan met een rol inpakpapier in `Pakkepapier` een rood touw in `Wirrewar` en in `Rokkerol` een grote bal, geeft veel mogelijkheden in spel. Mijn grootste inspiratie kwam van mijn zwangere schoonzus Marta. Haar ronde buik, haar huisje voor een nieuw leven. Rokkerol gaat over geborgenheid, over adem en over leven." 🌱Lees de rest van het interview met Efrem op onze website! #jeugdtheater #inspiratie #leven #interview ...

13 1

Herman, we have een probleem, want…Het gloednieuwe ruimtedecor van @dehermannen is gestolen! 😯
Na maanden hard repeteren en keihard werken van decorbouwster Erica Segveld hebben de Hermannen hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` maar één keer kunnen spelen! Vlak na de presentatiedag verdween de nieuwe aanhanger met daarin het gloednieuwe decor spoorloos! De verf van het decor was bij wijze van spreken nog nat. En de verzekering kon helaas niets voor ze doen.. Maar, er is hoop voor de Hermannen! Ze zijn een crowdfunding gestart via @voordekunst en wat is het geweldig om te zien hoeveel steun ze tot nu toe al hebben ontvangen! Lees het hele verhaal op onze website 🚀 #hermanwehaveeenprobleem #decorgestolen #crowdfunding #voordekunst
...

4 1

Aangekondigd door Karin trapte @jeroenschippermuziek en de Boegiemanband de recente presentatiedag in @theaterorpheus af met hun nieuwe album `Badderzee`! Ze traden op in overhemden en een jurk bedrukt met badeendjes en de sfeer was mega! Natuurlijk speelden ze ook hun grote gele hit, want dat zelfde weekend is `Banaan` de 10 miljoen op YouTube gepasseerd! 🤩🍌 #wauw #badderzee #bananenhits #presentatiedag ...

18 1

Hiep, hiep hoera!! Het is Valentijnsdag en deze twee kanjers zijn vandaag allebei jarig! 🥳 Dubbel feest! Dus sturen we hen vandaag een extra vrolijk digitaal boeketje en heeel veel liefs. 💐 En of je nu samen bent met je soulmate, je beste vriend(in) of gewoon geniet van je eigen gezelschap, laten we deze dag vullen met liefde en warmte❤️#hiep #verjaardag #valentijn #lievevrienden #partytime ...

15 3

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @kerenlevi.neverlike vertelt: "NeverLike integreert nieuwe technologie in voorstellingen op een eenvoudige manier. Inhoudelijk is de werking van technologie ook een onderwerp en hoe technologie en dans zich tot elkaar verhouden, zoals bij TopsyTurvy. Daarin worden de kinderen zich bewust van de twee werkelijkheden (podium en scherm) en leren daarmee spelen. Daarin zijn we onderscheidend." Lees meer over NeverLike, hun missie en voorstellingen op onze website! 🤩 #jeugddans #cultuureducatie #jeugdtheater ...

2 0

Deze zomer lanceerde Jeroen Schipper zijn nieuwe album `Badderzee`. Veertien fonkelnieuwe kinderliedjes die zowel muzikaal als inhoudelijk weer alle kanten opgaan. Van een punknummer over aliens tot een swingend Latin-lied over pepernotenallergie. Het titelnummer Badderzee is een onvervalst zeemanslied over een wel héél vreemde zee… Alles ingespeeld door echte muzikanten op echte muziekinstrumenten! Jeroen Schipper speelt Badderzee dan ook met de hele Boegiemanband! Lees het interview met @jeroenschippermuzikalezaken op onze website! 🛶🎶 #jeugdtheater #nieuwalbum #badderzee #kinderhits #liedjesgoeroe
https://www.burobannink.nl/jeroen-schipper-interview-badderzee/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Jeroen%20Schipper%20Interview%20Badderzee
...

5 0

Mark van Vliet "Wanneer humor, fantasie, avontuur, eigengereidheid en klassieke muziek in een voorstelling samen komen, dan heb je een voorstelling van Mark van Vliet. Die man gaat als wervelwind het podium over, terwijl iedereen aan zijn lippen hangt. De verhalen die hij vertelt weten jong en oud op het puntje van hun stoel te krijgen, net even anders, net even onvoorspelbaar en altijd innemend en stoer. De combinatie van een kakofonie aan grappen en typetjes en de verstilling van ontroerende aria`s of inspirerende klassieke stukken, zorgen voor een uniek signatuur in het veld. In geen enkele zaal wordt door jong en oud zo hard gelachen terwijl ze Vivaldi, Verdi of Debussy meezingen!" aldus Karin Bannink. @Markvanvliettheater heeft twee nieuwe voorstellingen die te boeken zijn voor volgend seizoen! Heb jij ze gezien op de presentatiedag? In deze foto vertelt Mark over zijn nieuwe voorstelling `De Pluizenaar`. Wil je meer lezen of boeken? Ga naar onze website! 🎭🛥🏖📺🎁 ...

8 0

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? @theateroortwolk! 🤩 "Ik ben heel erg nieuwsgierig naar Mooi Voor Schut van Oortwolk! Behoorlijk Boos was te gek, een grappige en vrolijke voorstelling en tekstueel gezien helemaal top. Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen komt helemaal tot leven. Mooi Voor Schut heb ik dus nog niet gezien, en dat is iets waar ik graag snel verandering in wil brengen!" - Jeffrey 🪴#nieuwseizoen #mooivoorschut #jeugdtheater ...

10 1

Nieuw, maar geen onbekende! @tgdwaalgast, onder leiding van Emiel de Jong, kennen we natuurlijk van het voormalige TG Graasland en cabaret duo Schudden. Wij vroegen Emiel waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink: "Met TG Graasland heb ik samengewerkt met Buro Bannink. Buro Bannink kent dus als geen ander mijn stijl en unique selling points. Fijn is ook dat ze daar dan helemaal achter staan en net zo enthousiast worden van mijn nieuwe plannen als ik." 🤩 Lees meer over deze en andere nieuwe theatergezelschappen op onze website! Foto: Zonder Melk 🥛 #dwaalgast #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? Meer dans! 🤩 "De gezelschappen waarvan we komend seizoen dus veel dans gaan zien zijn: Plan D-, NeverLike en DG Rafaela. Ieder met hun eigen unieke stempel. Ik verheug me er dan ook enorm op om dit helemaal te ontdekken, zodat ik met deze kennis heel veel programmeurs kan enthousiasmeren om deze voorstellingen neer te zetten in hun theater, festival of op school!" - Annelou 🕺Foto: DG Rafaela @passionandskillz #jeugddans #nieuwseizoen #cultuureducatie ...

4 1

@cieselderie is een van onze nieuwe gezelschappen! We vroegen de Vlaamse maaksters waarom hun gezelschap zo goed past bij Buro Bannink, en dit antwoord vonden wij natuurlijk heerlijk om te lezen! 😀✨ "Buro Bannink heeft net als wij een groot enthousiasme voor jeugdtheater en educatie. De speelsheid en `goesting` straalt van de medewerkers af en dat vinden wij heel fijn." Foto: Ietsmetnefiets 🚲 #jeudgtheater #cultuureducatie #goesting! ...

14 1

@plan_d.andreasdenk is een van onze nieuwe gezelschappen! We vroegen choreograaf Andreas Denk waarom zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "Met onze voorstellingen willen wij, net als Buro Bannink, de wereld een beetje mooier maken door zoveel mogelijk kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met theater. Dat is ook mede een reden waarom Plan D- sinds dit jaar gevestigd is in Almere. Er moet juist daar nog zo veel gebeuren. We willen jongeren enthousiasmeren om naar de theater te gaan en om voor zichzelf een uitlaatklep te vinden. Met onze voorstellingen willen we kinderen en jongeren inspireren om anders naar elkaar en hun omgeving te kijken. En om dat te realiseren is Buro Bannink te perfecte partner voor PLAN D-." 🤩😄Lees meer over Plan D-, hun missie en voorstellingen op onze website! Foto: Zwerfhonden #jeugddans #inclusiedans #cultuureducatie

Wij hebben nieuwe dansgezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-dansgezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Wij%20hebben%20nieuwe%20dansgezelschappen
...

4 0

Het nieuwe seizoen! Jeffrey is nieuwsgierig naar…? @theaterpopidou! "Ik vind de stijl van Tim Burton erg interessant en de poppen van Popidou lijken zo ontsnapt te zijn uit één van zijn films! Ik kijk uit naar hun nieuwe voorstelling: De verwende prinses!" 👸🤩 #poppentheater #nieuwseizoen #cultuureducatie ...

13 0

Deze zondag in @theaterwalhalla Rotterdam🌟 "Rare Snuitert" in première! 🚀🎉 De voorstelling begint om 11:00, maar je kunt de ochtend nóg gezelliger maken door een kaartje te kopen met ontbijt! Ayla & Willemijn i.s.m. @onderhetburo maken met `Rare Snuitert` een muzikale ode aan de fantasie en alle rare snuiterts op de wereld.
Maak kennis met Fief, een eigenzinnig buitenbeentje dat altijd luidkeels zingt in haar eentje en de meest fantastische verhalen verzint. Haar magische plek? De zolder, waar haar wilde fantasieën de vrije loop krijgen en waar ze zich nooit alleen of vreemd voelt. 🏰💭
Deze keer neemt Fief ons mee op een buitengewoon avontuur, want de zolder komt tot leven en ze belandt in de wereld van Koning Rare Snuitert! 👑 Maar er is een probleem - de koning is sip en maakt iedereen verdrietig. Gelukkig veranderen alle spullen op zolder in bijzondere personages die hard werken aan het organiseren van een feest om de koning op te vrolijken. 🎶🎈
Ben jij klaar voor een magische reis vol muziek, avontuur en bizarre personages? Kom dan dit weekend naar Theater Walhalla en ontdek of Fief en haar nieuwe vrienden erin slagen om de Koning Rare Snuitert weer aan het lachen te krijgen! 🤩🎭✨
Mis dit spektakel niet - koop snel je kaartjes en laat je meevoeren in de wondere wereld van "Rare Snuitert"! 🎟️🌈 #RareSnuitert #Première #TheaterWalhalla #MuzikaalAvontuur
...

10 0

Vlak voordat @de_hermannen de ruimte in schieten! 🚀 Wij genieten vandaag nog na van al het moois dat we gisteren hebben mogen laten zien op de presentatiedag. Welke voorstelling vond jij te gek?! #hermanwehaveeenprobleem #presentatiedag #jeugdtheater #theaterorpheus ...

1 0

Blauw💙 wij genieten vandaag nog na van de geweldige presentatiedag van gisteren. We zagen zo veel mooie en bijzondere voorstellingen, waaronder `Kleur! de Opera` (2+) van @petite.klassiek #prachtigekleuren #blauw #presentatiedag #opera #operavoorkleintjes ...

5 0

Wat een heerlijke afsluiter!!! @cieselderie helemaal genieten!! #jeugdtheater #presentatiedag @karinbanninkk ...

14 1

@jeroenschippermuziek en de boegiemanband sloten vanochtend af met hun grote hit .. BANAAN! 🍌 ...

9 1

Topsy turvy gooit alles ondersteboven! #presentatiedag @kerenlevi.neverlike @neverlike_k.levi #jeugddans @karinbanninkk ...

7 0