Even voorstellen… Berend Jan, van

Het Tijgerorkest!

Het Tijger Orkest verzorgt gevaarlijk leuke optredens vol vrolijke kindermuziek! De groep was eerder bekend als de ‘DONS Band’ en gaat nu als select gezelschap verder. De kern wordt gevormd door Berend Jan van Zwieten, Maarten Bokslag en Yalan Lips. 

In hun nieuwe voorstelling gaat het orkest ‘OP JACHT’! naar de vrolijkste, gekste, leukste, langste en mafste liedjes van de wereld die jouw billen en benen in beweging kunnen brengen. Berend Jan, die muzikale man hiernaast in het geel, vertelt ons in dit interview over zijn achtergrond, motivaties en hoogtepunten!

Wie ben je en wat heb je tot nu toe gedaan in theater en jeugdtheater? 

“Mijn naam is Berend Jan van Zwieten en ik werk als docent drama op een vrije school, geef leiding aan de ‘Workshopgasten’ voor kunstvakonderwijs en heb een carrière als uitvoerend artiest. Dat laatste begon na de theaterschool bij beeldend locatietheater ‘The Lunatics’, een vet en bombastisch spektakel in binnen- en buitenland. Daarna heb ik van alles gedaan: ik was onderdeel van een kleinkunst duo en verschillende jeugdtheaterproducties, waaronder ‘Zonder Mouwen’. Een gezelschap dat eerder ook bij Buro Bannink ondergebracht is geweest. Het leukste vind ik het om voor en met kinderen te werken. Het doorslaand succes van Tijger Orkest is een feestje, want muziek is eigenlijk toch wel mijn grootste passie. Nou ja, ik kan niet kiezen, maar daarom is dit zo leuk: muziek in het theater, voor de jeugd!”

Hoe ben je dit gezelschap gestart? Heb je al meerdere voorstellingen gemaakt of is dit de eerste?

Voorheen waren we de ‘DONS Band’ en dat is zo’n 8 jaar geleden begonnen. We speelden op diverse podia, schoolpleinen en festivals als de Parade. We stopten met werken bij DONS maar wilden wel verder met dit initiatief, et voila: het Tijger Orkest werd geboren.

Karin over het Tijger Orkest:

“Dat Maarten Bokslag goede muziek maakte dat wist ik al lang! Hij maakte voor meerdere fantastische jeugdtheater voorstellingen geweldige muziek, zo ook voor NEE! en KUNST. Maar dat uit zijn koker , in samenwerking met Berend Jan van Zwieten, ook nog eens super fijne hedendaagse kinderpopmuziek komt, daar heeft Tijgerorkest mij heel aangenaam mee verrast. Samen met Jalan Lips geven ze een geweldige interactieve performance waar jong en oud zingend door in de zaal zit. Weer een muzikaal pareltje waar de hele familie van kan gaan genieten! ”

Karin Bannink

Waarom kies je voor jeugd of jongeren theater? Wat vind je leuk aan deze doelgroep?

Zelf ben ik nogal een flapuit en ik hou van de vrolijkheid, puurheid en de lol die voorop mag staan in een kinderleven. Dat houd ik in mijn eigen leven ook vast en ik heb gewoon zoveel plezier met kinderen! Daarnaast ben ik als coach en therapeut vaak met mensen bezig die problemen hebben gekend als kind. Het is eigenlijk de allerbelangrijkste periode voor onze vorming, en als ik daar ook maar iets positiefs in kan betekenen is dat dus supernuttig en doe ik dat heel erg graag.”

Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd? Hoe moet het publiek de zaal uit gaan?

Als iedereen uitgelaten is, zingend en dansend en blij. Dan is het geslaagd.”

Zijn er bepaalde het thema’s, vormen of disciplines die we als een rode draad door je werk kunnen verwachten?

“Nou, we willen eigenlijk het liefst het gevoel geven dat het liedje van jou is. Dat het echt gaat over hoe jij als kind dingen beleeft en meemaakt. Daarnaast willen we het graag een beetje stoer en akoestisch houden, die geproduceerde hippe beats vinden we maar niks.”

Hoe werk het liefst aan een voorstelling? Met wie? Groot team of juist klein, start je met een script of juist op de vloer?

“Met onze band! Het gaat meestal zo: je hebt een idee voor een liedje, dat wordt een pingeltje en dingeltje op de gitaar. De rest voegt wat toe en uiteindelijk gaan we zitten met Lode, onze muzikale held, en hij maakt er echt een supergave productie van. Als het liedje staat gaan we hem live spelen. Onze voorstelling is eigenlijk gewoon een concert waar we interactief willen zijn en iedereen in beweging brengen, jong en oud.”

Waar liep je tegenaan bij het produceren en/of repeteren van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We wilden het graag heel erg goed doen en in het theater kan natuurlijk alles, in principe. Nou ja, dan krijg ik dus heel veel ideeën en dat is niet altijd handig. Want uiteindelijk zijn we een band met een tof concert en moet je het ook zo benaderen, dat is dus wat anders dan theater maken.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“De liedjes en het decor, maar bovenal onze chemie. We zijn als club gewoon ontzettend blij en lief en leuk voor elkaar en de kinderen. En dat laatste, daarin zitten we echt op 1 lijn en dat is altijd weer een feestje. We weten hoe we er een leuke tijd van kunnen maken en hebben er een hekel aan als er een afstand is die niet nodig is tussen het publiek en ons. Iedereen hoort erbij en mag lekker meedoen!”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en van je werk in het algemeen? Denk aan decors, poppen, kostuums, instrumenten, attributen. Hoe worden ze gemaakt, waarom kies je hiervoor?

“We wilden het graag heel erg goed doen en in het theater kan natuurlijk alles, in principe. Nou ja, dan krijg ik dus heel veel ideeën en dat is niet altijd handig. Want uiteindelijk zijn we een band met een tof concert en moet je het ook zo benaderen, dat is dus wat anders dan theater maken.”

Hoe ziet jullie gezelschap er over 10 jaar uit?

“Oud en verlept, haha! Nee hoor, geintje. Dan hoop ik met onze liedjes een groot publiek te bereiken, met onze workshops muziek te brengen in de klas en met podcasts onze fantasie de vrije loop te laten. Ik hoop op een fan-base die vrolijk en opgewekt uitkijken naar een volgende samenwerking, want kinderen zijn de basis en ik wil ze op een of andere manier mee laten doen. Misschien komt er wel een Tijger Orkest Jr. met talentjes…”

Wat verwacht je van de samenwerking met Buro Bannink?

“Speelplekken, uiteraard, maar ook samen optrekken in gedeelde ambities. In mijn droomscenario is Bannink ook deels eigenaar van de artistieke koers en vloeit er zo heel veel goeie, creatieve energie naar de kinderen.”

Waar verheug je je op dit seizoen?

“Lekker spelen en dansen en juichen allemaal. Dat is echt het doel, even een feestje te maken die vervolgens als herinnering nog jaren mee mag gaan en ervoor zorgt dat je je lievelingsliedje nog eens opzet om lekker te zingen en te dansen. Want dat is zo belangrijk!”

Lees meer over Tijger Orkest en bekijk hun speellijst.

Marc Nochem is trots op zijn voorstelling Vlindereffect 🦋 met Van Oers: "Het feit dat we een geestige, ontroerende, poëtische en energieke voorstelling hebben weten te maken op basis van een natuurkundig concept!" De creatieve maker vertelt meer in het interview op onze website #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie ...

1 0

Vandaag is het wereld milieu dag, en als er iemand iets weet over het milieu en recyclen, dan is het Herman! Of was het zijn broertje Herman? De twee broertjes hebben een recyclemachine ♻️⚙️🔧 waarmee van een hoop vuilnis hele mooie nieuwe dingen gemaakt kunnen worden. Deze machine is al heel lang in het bezit van de familie, en alles begon met de eerste hergebruiker: de Hermannosaurus Rex! In de gelijknamige voorstelling van de Hermannen staat alles in het teken van duurzaamheid en het milieu. #jeugdtheater #recyclen #wereldmilieudag ...

2 0

Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw mening voor ons nieuwe klanttevredenheidsonderzoek 💌📈! voor iedereen die bij Buro Bannink een voorstelling heeft geboekt is er een vernieuwde enquête. Hoe kunnen we onze diensten nog beter maken? Lees meer in het nieuwsbericht op onze website. #burobannink #klanttevredenheidsonderzoek ...

3 0

Vaste bed rituelen, uitgedaagd door fantasie in `Hap uit je bed`! In de nieuwe humoristische voorstelling van @BramvanBeusekom komen slaapkamerspullen tot leven! Bram is een meester in objecttheater en combineert moeiteloos poppenspel en mime in zijn optredens. Een getalenteerde maker en speler die de kinderlijke verbeeldingskracht viert als geen ander! 🙌 Hoe is het met jouw eigen fantasie? `Hap uit je bed` prikkelt jong en oud om zichzelf te zijn en met een open blik naar de wereld te kijken. #jeugdtheater #objecttheater #kindervoorstelling ...

8 0

"De magie van het werken met poppen heeft ons vanaf het eerste moment gegrepen. Het is een wisselwerking met het publiek waar we enorm veel plezier uit halen. Het publiek moet hun fantasie en verbeelding zelf laten werken en samen brengen we de poppen tot leven 🎭✨. Die wereld van fantasie en verwondering die ontstaat tussen een acteur en het publiek, is voor ons waar theater over gaat," vertellen Jansen & de Boer in het interview over hun prachtige voorstelling Het Zand van Gisteren. Lees meer in het interview op onze website. Fotografie: Erik Franssen #jeugdtheater #poppentheater #cultuureducatie ...

4 0

TG Dender creëert uniek theater door een combinatie van papier, stiften, geluidseffecten en livemuziek. Er ontstaat terplekke een fantasievolle wereld vol spannende verhalen als de spelers erop los tekenen 🗒️🖍️. De makers van Dender hopen dan ook dat ze jongeren inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan. Een ideetje voor deze tweede pinksterdag? De Verdraaide Orgelman 😵‍💫 en andere voorstellingen van TG Dender zijn natuurlijk te boeken 😄 #linkinbio #jeugdtheater #cartoontheater #TGDender ...

0 0

Krulmuziek bestaat dit jaar tien jaar 🎉! Krulmuziek speelt met Klassiek voor Kleintjes muziek voor de allerjongste kinderen en hun ouders. Oprichter Félice van der Sande hoopt dat ze over 10 jaar nog steeds de kinderen betoveren met klassieke klanken, en dat ze vooral nog lekker muziek mag maken, want dat is gewoon het leukste! 🎼🎻 Ze vertelt nog meer in het interview op de website #linkinbio #krulmuziek #jubileum #klassiekemuziek #muziekvoorkinderen ...

2 0

Wat brengt @tijgerorkest het liefst over aan hun publiek 🎤? "we willen eigenlijk het liefst het gevoel geven dat het liedje van jou is. Dat het echt gaat over hoe jij als kind dingen beleeft en meemaakt. Daarnaast willen we het graag een beetje stoer en akoestisch houden, die geproduceerde hippe beats vinden we maar niks," vertelt Berend Jan in het interview op de website. #tijgerorkest #jeugdtheater #kindermuziek ...

3 0

🤩🥳 Ken je De Amazones al? Een spetterend, jong, vernieuwend muziektheatercollectief. Ze zetten zich in voor een mooiere wereld en nodigen kinderen uit om hetzelfde te doen! 🌎 🎭 🎶 Leer ze kennen op onze website! #evenvoorstellen #linkinbio #DeAmazones #nieuwgezelschap #nieuwjaar #burobannink #muziektheater #jeugdtheater #klimaat #activisme ...

4 0

"Als kind doe je je best om te zijn zoals anderen willen dat je bent. En in hoeverre ben je dat dan? Is je beter voordoen dan je bent eigenlijk liegen? Maar als iedereen erin trapt is dat dan nog steeds erg 🤔?" vertelt Anne van der Steen, maker en actrice van de voorstelling Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. Anne is aangesloten bij jeugdtheater Wildpark. Wildpark wil bijdragen aan een generatie kinderen en jongeren met een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld. #jeugdtheater #cultuureducatie ...

6 0

Nochem & Van Oers (voorheen Nochem & Van Luyn) staan al meer dan 20 jaar garant voor prachtige, innemende, expressieve en vooral (tragi)komische voorstellingen met inhoud. En met TG THINK brengt hij theater terug naar de kern. Kortom, Marc Nochem is een theatrale en muzikale duizendpoot! Leer hem nog beter kennen in het interview op onze website #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie ...

3 0

Het is vandaag plantendag 🌿! Wij zullen onze vele planten op kantoor in ieder geval extra verwennen vandaag 😉. Houd jij ook zo van planten? #plantendag #kantoorplant ...

3 0

Bibi van den Dijck wil in haar voorstellingen en concerten kinderen op een toegankelijke en positieve manier in aanraking brengen met klassieke muziek en opera. Ze neemt hen mee in een wereld waarin fantasie, interactie en plezier hand in hand gaan met klassieke muziek en opera.
🎭🎹🥳#jeugdtheater # burobannink #klassiekemuziek #operavoorkinderen #avontuur #inspiratie #markvanvliet #bibivandendijck
...

8 0

We zijn dit jaar met veel enthousiasme en volle energie begonnen met drie kersverse collega`s 😄! Annelou en Jeffrey heb je al eerder dit jaar kunnen ontmoeten. Marion heeft ook een korte periode deel uitgemaakt van het team, en met de nieuwe stagiair Bente is ons kantoor weer lekker druk en levendig! #burobannink #jeugdtheater #cultuureducatie ...

29 2

👨‍👩‍👧‍👦 De hele familie zit op het puntje van hun stoelen tijdens het aangrijpende avontuur van Stompie in de voorstelling Lange Tanden van @theaterpopidou. In een prachtige Tim Burton-achtige wereld waar lange tanden het schoonheidsideaal zijn, gaat het 11-jarige jongetje op zoek naar de tandentovenaar 🦷, want met zijn korte tanden voelt hij zich buitengesloten. Zal zijn wens vervuld worden? #jeugdtheater #cultuureducatie #poppentheater ...

9 1

Snoep, koek, taart, chips of chocola, vandaag mag het allemaal want het is nationale `eet wat je wil` dag! Vandaag eten we die zelfde snoepjes die we toch al zouden eten, maar dan zonder schuldgevoel 😇😇😇 #cheatday ...

2 0

Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf! @gesneden.koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en megaveel humor. We spraken de mannen over het begin van hun werk als theatermakers en wat we kunnen verwachten van hun nieuwe voorstelling: Pinokkio! Lees het interview met Gesneden Koek en al ons andere laatste nieuws! #linkinbio #jeugdtheater #pinokkio ...

8 0

Team Buro Bannink kondigt met trots aan dat we weer een klanttevredenheidsonderzoek 🔍 gaan uitvoeren! Vanaf deze maand komt de link naar de enquête weer standaard in de mail 📧 die je na afloop van een voorstelling krijgt. En heeft de afgelopen drie maanden een voorstelling gespeeld die jij geboekt hebt? Houd dan je mailbox in de gaten, want dan mag ook jij feedback geven op de voorstelling en de diensten van Buro Bannink. Lees meer in het nieuwsbericht op de website. #burobannink #klanttevredenheidsonderzoek ...

2 0

Ken jij de voorstelling `Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden` van Wildpark nog? Nu heeft Anne van der Steen het vervolg van dit autobiografisch-geïnspireerde verhaal, waarin ze verder op zoektocht gaat naar identiteit, naar waar je thuishoort 🏡. Het spanningsveld tussen erbij willen horen en eigenlijk juist ook helemaal niet… Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. Lees meer in het interview op de website! #jeugdtheater #cultuureducatie ...

9 0

Waan je een weg door een jungle van de vrolijkste en gekste muziek tijdens de voorstellingen van @tijgerorkest 🌴🐯! Voor Berend Jan is het het belangrijkst om gewoon lekker te springen, juichen en dansen tijdens de muziek die hij en de andere leden van de band maken 🎊. Doe jij ook lekker mee? #tijgerorkest #jeugdtheater #kindermuziek ...

7 0

Een sprookje, zoals je je een sprookje voorstelt… een muzikale wereld, bijna hetzelfde als onze wereld, maar net een beetje anders. Hoe ben je kapitein van je eigen schip ⛵? Hoe houd je je hoofd boven water, en hoe ga je om met tegenwind 🌊? Het Zand van Gisteren is een indrukwekkende poëtische voorstelling over een koning en grenzeloze liefde, gemaakt door Noralie Jansen en Willeke de Boer, die samen het beeldend muziektheatergezelschap Jansen & De Boer vormen. Leer de twee creatievelingen kennen in het interview op de website. Fotografie: Erik Franssen #jeugdtheater #poppentheater #cultuureducatie ...

11 0

We hebben ernom gaaf nieuws gekregen… deze winter speelt @theaterpopidou een Sint- én Kerstspecial van de voorstelling Lange Tanden! In het originele verhaal reist Stompie naar de tandentovenaar. Maar hoe stoer is het als je het lef hebt om de trein te pakken naar Spanje, op zoek naar Sinterklaas, of zelfs naar Lapland voor de Kerstman. Lees meer in het interview met Evert Josemanders! 🎅 #linkinbio #sinterklaasvoorstelling #kerstvoorstelling #poppentheater #jeugdtheater #Sint #Kerst ...

13 0

Theater maken is hard werken! Het is vandaag internationale dag van de arbeid en daarom staan we even stil bij alle inspanningen die komen kijken bij het maken van een goede jeugdtheatervoorstelling, met een heerlijke repetitiefoto van de #vreselijkviezevoorstelling 🫠 #dagvandearbeid #theatermaken #onderhetburo ...

7 0

Wij hebben een nieuwe stagiaire🎉! Bente zal de komende maanden ons team versterken op het gebied van marketing, en ze zal zich richten op een klanttevredenheidsonderzoek 📝. Een scherpe analyse die ons hopelijk nieuwe inzichten gaat geven in hoe we onze theaterverkooppraktijken kunnen verbeteren! Lees meer over deze jonge dame in het interview op onze website! #burobannink #stagiaire #jeugdtheater #cultuureducatie ...

5 0