Even voorstellen…

Welkom Theatergroep Dender!

Het is alweer tijd om ons laatste nieuw gezelschap aan jullie voor te stellen. Eerder stelden we Theater Jaski, Kantoor Frisdrank en Efrem Stein aan jullie voor en nu is het de beurt aan Theatergroep Dender! Dit gezelschap bestaat uit Jasper & Ronald en ze maken samen Cartoontheater. We stelden de mannen een paar vragen om ze wat beter te leren kennen.

Jullie maken Cartoontheater, wat houdt dat precies in?

Cartoontheater is theater als een levend stripverhaal. Het is een aanstekelijke mix van theater, tekeningen en muziek. Stel je een stripverhaal voor, maar in plaats van getekende plaatjes zie je twee mannen op het podium die hun rekwisieten en decor tekenen op grote vellen papier. Alle geluiden, gekke geluidseffecten en muziek worden live gemaakt door de muzikant/geluidenmaker met zijn instrumenten. Cartoontheater zet de zintuigen van het publiek op scherp en de lachspieren van jong tot oud aan het werk. Vanwege de fysieke slapstick grappen is het voor iedereen vanaf 4 jaar te volgen.

Wat vinden jullie het allerleukst aan deze manier van spelen?
Omdat er geen tekst is spelen we heel fysiek en zoeken we vaak de grenzen op van wat kan. We spelen met veel energie en in hoog tempo en dat is erg lekker om te doen. Het mooiste is dat het publiek daar in mee gaat en dat wij die energie weer terug krijgen. Wij hebben de grootste lol als we iets totaal absurds hebben bedacht en het publiek het dan toch heel leuk vindt. Bijvoorbeeld een scène in ‘Kantoorvlieg’ waarin Ronald door Jasper helemaal wordt ingewikkeld met plakband. Het is een bizar beeld, waarvan wij dan eerst denken: gaan we dit echt doen? Maar mensen vinden het juist super mooi!
Jullie spelen op 20 januari op de presentatiedag. Wat kunnen programmeurs van Dender verwachten?
We spelen ‘Bliep Bliep’, een voorstelling over een man en zijn robot. Verwacht een verhaal dat heel herkenbaar begint maar binnen de kortste keren uit de hand loopt als de robot niet doet wat de man wil. Met veel fysieke humor, live tekeningen en live muziek komt een indringend verhaal tot leven over een man en zijn robot. Wat als sprookje begint eindigt in een verbeten machtsstrijd tussen mens en techniek. Met ‘STOPKNOP!’ schetsen we een unheimisch toekomstbeeld. Het stuk is voor volwassenen en kinderen spannend en leuk. Alle leeftijden lachen om verschillende grappen en zo steekt het publiek elkaar aan.
Wat is jullie grootste wens voor Dender?
Door onze simpele manier van vertellen prikkelen we de fantasie van de toeschouwer, die kijkt daardoor met andere ogen naar de wereld. Daarmee willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. Daarom is het superleuk dat we, naast onze optredens op scholen, nu ook in theaters gaan spelen. Hopelijk moeten we over een tijdje gaan bedenken hoe we Cartoontheater gaan spelen in de grote zalen.

“De heren van Dender zijn geen jonge makers en geen nieuwe talenten, ze weten wat ze doen, wie ze zijn en wat ze willen. Met het wegvallen van Koeterwaals en LEfKOP kwam er in onze stal ruimte voor fysieke en slapstickachtige voorstellingen. Dit is precies van Dender maakt en waar ze zichzelf al in hebben weten te ontwikkelen tot hoog niveau. De heren beleven onwijs veel plezier aan het spelen op festivals en in de buitenlucht. Hun voorstellingen zijn daar ook, doordat ze volledig tekstloos zijn, waanzinnig goed voor geschikt. De snelheid van de voorstelling gecombineerd met het live tekenen en een hoorspel zorgt voor een unieke eigen artistieke signature.

Dender heeft de afgelopen jaren zichzelf met name op festivals kunnen laten zien, maar de voorstellingen zijn ook zeer passend in een familie programmering of voor scholen. Kantoorvlieg, Bliep Bliep en Stopknop zijn voor verschillende doelgroepen boeiend en hebben humor en gelaagdheid. Ik heb met name zin om de voorstelling Bliep Bliep aan al mijn programmeurs te laten zien! Dit absurde verhaal over een robot die het leven overneemt van de man die hem gekocht heeft spreekt de volwassen kijker heel mooi aan. Want hoe ver zijn we ontwikkeld met onze technologie? Word onze wens om efficient te zijn en tijd te winnen niet te overheersend? En kunnen we de technologie nog wel ontsnappen? Maar het kind zal weer bulderend op zijn of haar stoel zitten van het lachen. Want wat is er nog grappiger dan een volwassen man die op een getekend paard achterna gezeten word door een robot. Absurd, snel, gelaagd, fysiek, beeldend en muzikaal, deze mannen passen helemaal bij ons!”

theatergroep Dender zij maken cartoontheater, een mix van fysiek theater, live tekeningen en live muziek