Mediawijs met Mark en Edo. Over hun succesvolle cabaretvoorstelling voor jongeren

Gratis Geld! of toch niet?

Comedian Edo Berger en theatermaker Mark van Vliet spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor mannen, paaldans-sets voor meisjes van 11, vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. In de cabaretvoorstelling ‘Gratis Geld’ worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd en leer je hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven.

Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse? Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling?  Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.

In dit interview spreken we Edo Berger en vertelt hij ons meer over Gratis Geld. Een buitenbeentje in hun werk, maar een enorme succesformule die de lachspieren prikkelt en de geest scherp houdt!

“In Gratis Geld krijg je in een mitrailleursalvo geslaagde grappen en marketingtrucjes voor je kiezen, hele slimme voorstelling waarin het duo jongeren met de neus op de reclame-feiten drukt.”

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

“Mark en ik hebben elkaar leren kennen in het cabaretcircuit. Hij was tevens leraar Maatschappijleer en ik werkte voor een jongerenprogramma op 3FM. Het bleek dat we eindeloos met elkaar over de wereld konden ouwehoeren, over politiek, cultuur, media, noem maar op.”

Waar kwam de inspiratie voor deze voorstelling vandaan?

“Tijdens een van die lange gesprekken kwamen we op het idee van de voorstelling ‘Alles Wat Je Niet Leert Op De Middelbare School Maar Wel Zou Moeten Weten In 1 Uur’. Nou, wat bleek: dat prop je niet in een uur. Maar in de kern ging het om kritisch nadenken en zo kwamen we uiteindelijk uit bij een voorstelling over reclame en marketing.

Waar je je geld aan uitgeeft is voor tieners een concrete kwestie en ze voelen zich geprikkeld om dit te willen snappen. Dat geeft ons een ingang. Alleen, wat we vertellen over hoe je verleid en gemanipuleerd kan worden is eigenlijk ook toepasbaar op media, politiek en zelfs persoonlijke keuzes. Toen we de voorstelling net speelden, was nepnieuws een hot topic en inmiddels is het AI. Kritisch kijken naar wat echt is, wat niet en wat de achtergrond ervan is blijft superrelevant.”

 

 

Hoe past deze voorstelling in je andere werk?

“Het is voor ons beiden onze enige voorstelling voor middelbare scholieren en echt een buitenbeentje in ons werk. Maar we hebben allebei een sterke mening hierover en die willen we ook uitdragen.”

Hoe was het voor jullie om samen aan deze voorstelling te werken? Welke talenten brengen jullie in en hoe versterken jullie elkaar?

“Bij het schrijven van ‘Gratis Geld’ bracht Mark zijn kennis van mediawijsheid als leraar en ik de ervaring als comedian. Wat we gemeen hebben is dat we met jongeren hebben gewerkt en dat je ons voor elke groep kan zetten. We vinden het ook prima als er veel gereageerd wordt en onderling gediscussieerd tijdens de voorstelling. Wij vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.

Mark kan de zaal geheel onverwacht op zijn kop zetten met een niet gescript verhaal, en dan is het aan mij om er met comedy-improvisatie een draai aan te geven. Dan hebben we ontzettend veel lol met elkaar en dat merkt het publiek.”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“De voorstelling werd steeds langer, ook toen we hem al speelden. Er kwamen steeds meer leuke voorbeelden en interessante verhalen bij. Daar zijn we weer in gaan snoeien en inmiddels zien we de voorstelling als nooit af. Er komen altijd actuele voorbeelden bij en er vallen steeds weer oudere stukken af. Daarom is er ook een continue wisseling van grappen en dat houdt de voortelling vers en, ook voor ons, onvoorspelbaar.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe ga je hun interesse wekken? We hebben dat getackled door ze heel erg volwassen aan te spreken. Op een manier waar je echt alleen op het podium mee wegkomt. Er zit een echte reis in de voorstelling, zodat er een reëel belang is. Daarnaast hebben we gekozen voor een TV-programma-achtige vorm, zeker in de eerste scènes, zodat leerlingen snappen wat het concept is. Het is geweldig wanneer dat werkt. Ons favoriete moment is als leerlingen druk discussiërend en bijna met elkaar kibbelend de zaal uitlopen.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?

“Deze voorstelling moeten we ook kunnen spelen in een klaslokaal, bij daglicht en daarom is het technisch lichtgewicht. In de presentatie die we gebruiken zit dan weer heel veel techniek: beelden gemaakt met AI, animaties, resultaten van een online enquête enzovoort.”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen/jeugd die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“Leerlingen moeten het idee hebben dat zij de voorstelling een beetje laten escaleren. In werkelijkheid vinden wij dat het leukst, als iemand vanuit het niets een opmerking maakt of een vraag stelt over wat we vertellen. Dan leggen we rustig de voorstelling stil om het erover te hebben.”

Lees meer over Mark van Vliet en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

16 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2

Oproep aan alle avonturiers van de verbeelding! 🚀 Laat je fantasie de vrije loop tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze meest eigenwijze voorstellingen! Bekijk het hele aanbod op onze website! #linkinbio #LekkerEigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

3 0