Nieuwsgierig naar alle nieuwe plannen?

Jansen & de Boer voor de hele familie

Na de laatste persconferentie kregen wij weer een sprankje hoop. Jij hopelijk ook! Er kunnen weer voorstellingen gespeeld worden en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee. Onze gezelschappen zijn namelijk bezig met zoveel toffe nieuwe plannen! Zo ook Jansen & de Boer. We kunnen eigenlijk niet wachten om jullie meer te vertellen dus we gingen in gesprek met Noralie van Jansen & de Boer. Hopelijk maakt het jou ook enthousiast om er volgend seizoen weer vol voor te gaan! 

Na de mooie voorstelling Flat (6+) gaan jullie nu de voorstelling Een ober van niks (4+) maken. Kun je wat vertellen over de voorstelling?
Een ober van niks is een familievoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar, met poppen en muziek. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tjibbe Veldkamp en Philip Hopman. Het verhaal gaat over een ober die niet goed kan bedienen. Hij laat alles vallen, glijdt steeds uit en maakt er een zooitje van. De gasten in het restaurant worden steeds bozer, omdat hij ook eten op hun nette kleren knoeit. Het restaurant wordt iedere avond leger, en gasten gaan weg zonder te betalen. Uiteindelijk stappen ook de koks op en blijft de ober helemaal alleen achter. Dan komt hij een meisje tegen dat graag het restaurant wil zien. Wat er dan gebeurt? Dat is nog even een verrassing en als je het wil weten: kom dan vooral kijken!

Waarom hebben gekozen om een voorstelling voor kleuters te gaan maken? 
Onze eerste voorstelling Flat was voor kinderen vanaf 6 jaar, en het leek ons leuk om ook nog een jonger publiek te bedienen. We willen graag theater maken voor een zo breed mogelijk publiek. ‘Voor jong en oud’ klinkt cliché, maar het is zo leuk als je met de hele familie naar dezelfde voorstelling kunt gaan en dan allemaal een leuke middag hebt! Flat blijven we overigens ook lekker spelen, voor ieder wat wils.

Een ober van niks is ook een prentenboek, waarom kozen jullie voor dit verhaal?
We kozen voor dit verhaal omdat het een prachtige kleine anekdote is, met een grote boodschap. Wij willen graag verhalen vertellen die voor alle leeftijden zijn, zodat we er echt familietheater van kunnen maken. Dit boekje past goed bij de doelgroep 4+, maar we zijn er zelf ook verliefd op! Het is een ontroerend verhaal voor alle leeftijden en de illustraties zijn prachtig! We zagen de hele voorstelling al voor ons toen we het lazen en bekeken.

Fun fact: jullie maken je eigen poppen. Hoe zijn jullie erbij gekomen om dat te gaan doen?
We zijn gek op poppentheater en alles wat ermee te maken heeft. We kunnen ons nog goed de mooie voorstellingen van Theater Gnaffel herinneren die we hebben gezien toen we nog aan het studeren waren. Elout Hol, artistiek leider van Theater Gnaffel in Zwolle, heeft ons geleerd hoe we onze poppen moeten maken. We wilden graag theater met poppen maken en hij wilde ons graag helpen! Nu we van hem hebben mogen leren, zijn we zelf aan het experimenteren met alle mogelijkheden rondom het maken van poppen. Je kunt zo veel verschillende materialen gebruiken en zo veel verschillende personages creëren. Het is een hele leuke zoektocht!

Jullie hebben een subsidie gekregen van de provincie Overijssel, daardoor konden jullie dingen doen die je anders niet zou kunnen. Wat hebben jullie nu bijvoorbeeld wél kunnen doen (en waarom was dat waardevol)?
We hebben de mogelijkheid gekregen om ons gezelschap zowel op artistiek als zakelijk vlak verder te ontwikkelen. We hebben de tijd gekregen om te oefenen en experimenteren met maken van poppen en theater, we hebben een site ontwikkeld met hulp van een professional (www.jansenendeboer.nl), we krijgen spelworkshops en zakelijke cursussen, we verbeteren onze skills op gitaar en cello, we hebben visitekaartjes en nieuwe foto’s. We hebben al zoveel kunnen doen door deze subsidie! Het is fijn om de ruimte te krijgen om na te denken hoe je de dingen precies vorm wilt geven binnen je bedrijf, en de mogelijkheid om dat verwezenlijken. Daar zijn we heel dankbaar voor en daar gaan we nog heel lang plezier van hebben!