Ga mee op avontuur dwars door Italië, in de eigenzinnige bewerking van een klassiek sprookje

Pinokkio! Van het circus tot ín de buik van een haai!

Twee gedreven Rotterdamse makers: David en Jonathan, samen Gesneden Koek! Een energiek duo dat beeldende én humoristische voorstellingen maakt voor de jeugd en alles wat daarna komt. Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en megaveel humor.

Jonathan Huisman en David Verschoor maakten samen hun debuutvoorstelling ‘Don Quichot’. Deze voorstelling werd een enorm succes, gekenmerkt door humor, brutaliteit, groteske personages, spannende beelden, mooie vertellingen en een licht filosofische blik op de wereld. Dit is een combinatie die we zeker terug gaan zien in hun nieuwe voorstelling ‘Pinokkio’! We spraken de mannen over het begin van hun werk als theatermakers en wat we kunnen verwachten van hun nieuwe voorstelling.

Hoe is jullie theatercarrière begonnen en waar staan jullie nu?

“Wij zijn David Verschoor en Jonathan Huisman en onze samenwerking is begonnen niet op de theater vloer, maar in de kleine keuken van een café genaamd Villa Kakelbont in de Oude Haven van Rotterdam. We zaten samen op de MBO Theaterschool en besloten daarna allebei door te studeren. David ging naar de HKU voor de opleiding Theatre in Education (docent theater) en Jonathan naar de Toneelacademie in Maastricht.

Toen we allebei weer in Rotterdam woonden zijn we terug de kroeg in gegaan (helaas niet Villa Kakelbont) om een plan te maken voor ons eigen theater avontuur. En daar is het idee geboren voor Don Quichot, onze eerste voorstelling. We hebben heel veel lol en plezier gehad in het maak proces en de voorstelling sloeg enorm goed aan! Dat smaakte naar meer, dus zijn we opnieuw aan de slag gegaan met een klassieker. Dit keer: Pinokkio!”

Jullie werken vaker met klassiekers, waar kwam het idee voor Pinokkio vandaan en wat heeft jullie nog meer geïnspireerd?

“Na Don Quichot wilde we graag opnieuw werken met een klassieker uit de wereldliteratuur. Don Quichot is hét verhaal van Spanje, en Pinokkio is dat van Italië. In onze voorstellingen laten we ons dan ook inspireren door de culturen en gebruiken uit de landen waar de verhalen vandaan komen. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de personages en hoor je terug in de muziek die we gebruiken. Het is heel lekker om uit zo’n rijke bron te kunnen putten!

Het is voor ons als makers ook enorm interessant om te kijken waarom deze verhalen nou zulke klassiekers zijn geworden. Wat is er goed aan? Wat vertelt het ons? Is er een boodschap en zo ja, wat vinden wij na al die jaren van die boodschap? Zijn we het ermee eens? Willen we dat nu ook nog vertellen?

We bekijken de klassiekers met een bril van het heden en verhouden ons er toe. Door onze rol als vertellers in onze voorstellingen reflecteren we op het verhaal en maken we de klassiekers opnieuw actueel.”

Deze voorstelling past bij jullie eerdere werk, kun je hier iets over toelichten? 

“Doordat dit onze tweede voorstelling is zijn we gaan kijken naar wat we vonden werken in onze eerste voorstelling en wat niet. Wij denken dat onze kracht zit in de humor, het schaduwspel en in het ‘van niets iets maken’ zit. Als we het zelf niet leuk vinden dan gaan we het niet spelen.

De vorige voorstelling ging over een man die in zijn eigen fantasie leefde en strijd voor het goede en tegen het kwade. In Pinokkio gaat het over een jongen die in een fantasievolle wereld leeft en probeert grip te krijgen op wat goed en slecht is.”

Werken jullie in het maakproces meestal samen, of soms ook met andere mensen? 

“Don Quichot maakten we met z’n tweeën. Voor Pinokkio hebben we gekozen samen te werken met theatervormgever Marit Adriaanse. We wilden heel graag het toneelbeeld naar een hoger niveau tillen. Marit kan heel goed zorgen voor een duidelijke eenheid in de scenografie.”

Waar liepen jullie tegen aan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We hadden een ruime periode gepland voor onze nieuwe voorstelling. Helaas heeft Jonathan in deze periode een ongeluk gehad en heeft hij zijn voet gebroken!
Dit heeft het proces toch wel een stuk ingewikkelder gemaakt omdat we juist bij deze voorstelling minder op de tekst wilde gaan zitten maar meer op beweging. Gelukkig hebben we heel veel voorwerk kunnen doen, want toen we eenmaal op de vloer stonden hadden we heel snel iets moois.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“We zijn ontzettend trots als we zien dat het (jonge) publiek zo enthousiast is tijdens en na onze voorstellingen. De kinderen doen actief mee door ‘Daar!!!!’ te roepen als Don Quichot Sancho Panza zoekt. Ze lachen hard om de grappen, komen achteraf naar ons toe en geven ons regelmatig spontaan een compliment en een high five. Dat is echt te gek! Je werkt samen keihard aan een voorstelling en je vindt het zelf een mooi product. Maar het is natuurlijk gemaakt voor een publiek. En dan is het heel fijn om te merken dat het werkt.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?

“Pinokkio is technisch een stuk uitdagender dan Don Quichot. In Don Quichot maken we gebruik van schaduwspel en we wilde dat in Pinokkio opnieuw inzetten. Maar voor Pinokkio komt daar nog projectie, bewegend decor en op het toneel aangestuurd geluid bij. Daardoor is Pinokkio misschien ook een grotere belevenis voor de toeschouwer.

We houden ervan het publiek te verwonderen tijdens onze voorstelling en daarvoor gebruiken we techniek. Maar ook de kostuums gemaakt door Marit dragen daar aan bij. We houden er ook van dat het publiek een kijkje in de keuken krijgt tijdens de voorstelling. Als publiek kun je vaak zien hoe iets gedaan wordt, maar juist daardoor verbind je nog meer met de voorstelling en blijf je deelgenoot.”

Op wat voor dynamiek hoop je met de kinderen die jullie voorstelling bekijken? Kun je wat vertellen over de interactie met hen?

“We zijn nog meer gaan kijken naar hoe we het publiek bij de voorstelling kunnen betrekken. Je gaat niet voor niks naar een live voorstelling. In de scènes maken we gebruik van dat het publiek soms meer weet dan de personages. Daardoor kunnen de kinderen het vaak niet laten om mee te doen en mee te roepen. Het is een prachtige interactie als een personage ergens achter komt met hulp van het publiek. Je maakt de voorstelling dan echt samen.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling? Wanneer is de voorstelling geslaagd?

“We zouden de voorstelling geslaagd vinden als de voorstelling thuis nog doorgaat. Dat er nog een keer over na gesproken wordt aan de eettafel er vragen worden gesteld zoals bijvoorbeeld: ‘Wie is er wel eens ondeugend van ons?’ Of wanneer een juf of meester op school zegt: ‘Ik jok wel eens. Doen jullie dat ook?’
Daarbij zouden we het ook geslaagd vinden als een mens zich even verwonderd heeft. Even niet meer heeft nagedacht over andere dingen en alleen maar heeft ervaren. Dat we samen in het hier en nu zijn geweest, en als ze dan ook nog een leuke voorstelling hebben gezien is het helemaal mooi.”

Lees meer over Gesneden Koek en bekijk hun speellijst.

Marc Nochem is trots op zijn voorstelling Vlindereffect 🦋 met Van Oers: "Het feit dat we een geestige, ontroerende, poëtische en energieke voorstelling hebben weten te maken op basis van een natuurkundig concept!" De creatieve maker vertelt meer in het interview op onze website #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie ...

1 0

Vandaag is het wereld milieu dag, en als er iemand iets weet over het milieu en recyclen, dan is het Herman! Of was het zijn broertje Herman? De twee broertjes hebben een recyclemachine ♻️⚙️🔧 waarmee van een hoop vuilnis hele mooie nieuwe dingen gemaakt kunnen worden. Deze machine is al heel lang in het bezit van de familie, en alles begon met de eerste hergebruiker: de Hermannosaurus Rex! In de gelijknamige voorstelling van de Hermannen staat alles in het teken van duurzaamheid en het milieu. #jeugdtheater #recyclen #wereldmilieudag ...

2 0

Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw mening voor ons nieuwe klanttevredenheidsonderzoek 💌📈! voor iedereen die bij Buro Bannink een voorstelling heeft geboekt is er een vernieuwde enquête. Hoe kunnen we onze diensten nog beter maken? Lees meer in het nieuwsbericht op onze website. #burobannink #klanttevredenheidsonderzoek ...

3 0

Vaste bed rituelen, uitgedaagd door fantasie in `Hap uit je bed`! In de nieuwe humoristische voorstelling van @BramvanBeusekom komen slaapkamerspullen tot leven! Bram is een meester in objecttheater en combineert moeiteloos poppenspel en mime in zijn optredens. Een getalenteerde maker en speler die de kinderlijke verbeeldingskracht viert als geen ander! 🙌 Hoe is het met jouw eigen fantasie? `Hap uit je bed` prikkelt jong en oud om zichzelf te zijn en met een open blik naar de wereld te kijken. #jeugdtheater #objecttheater #kindervoorstelling ...

8 0

"De magie van het werken met poppen heeft ons vanaf het eerste moment gegrepen. Het is een wisselwerking met het publiek waar we enorm veel plezier uit halen. Het publiek moet hun fantasie en verbeelding zelf laten werken en samen brengen we de poppen tot leven 🎭✨. Die wereld van fantasie en verwondering die ontstaat tussen een acteur en het publiek, is voor ons waar theater over gaat," vertellen Jansen & de Boer in het interview over hun prachtige voorstelling Het Zand van Gisteren. Lees meer in het interview op onze website. Fotografie: Erik Franssen #jeugdtheater #poppentheater #cultuureducatie ...

4 0

TG Dender creëert uniek theater door een combinatie van papier, stiften, geluidseffecten en livemuziek. Er ontstaat terplekke een fantasievolle wereld vol spannende verhalen als de spelers erop los tekenen 🗒️🖍️. De makers van Dender hopen dan ook dat ze jongeren inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan. Een ideetje voor deze tweede pinksterdag? De Verdraaide Orgelman 😵‍💫 en andere voorstellingen van TG Dender zijn natuurlijk te boeken 😄 #linkinbio #jeugdtheater #cartoontheater #TGDender ...

0 0

Krulmuziek bestaat dit jaar tien jaar 🎉! Krulmuziek speelt met Klassiek voor Kleintjes muziek voor de allerjongste kinderen en hun ouders. Oprichter Félice van der Sande hoopt dat ze over 10 jaar nog steeds de kinderen betoveren met klassieke klanken, en dat ze vooral nog lekker muziek mag maken, want dat is gewoon het leukste! 🎼🎻 Ze vertelt nog meer in het interview op de website #linkinbio #krulmuziek #jubileum #klassiekemuziek #muziekvoorkinderen ...

2 0

Wat brengt @tijgerorkest het liefst over aan hun publiek 🎤? "we willen eigenlijk het liefst het gevoel geven dat het liedje van jou is. Dat het echt gaat over hoe jij als kind dingen beleeft en meemaakt. Daarnaast willen we het graag een beetje stoer en akoestisch houden, die geproduceerde hippe beats vinden we maar niks," vertelt Berend Jan in het interview op de website. #tijgerorkest #jeugdtheater #kindermuziek ...

3 0

🤩🥳 Ken je De Amazones al? Een spetterend, jong, vernieuwend muziektheatercollectief. Ze zetten zich in voor een mooiere wereld en nodigen kinderen uit om hetzelfde te doen! 🌎 🎭 🎶 Leer ze kennen op onze website! #evenvoorstellen #linkinbio #DeAmazones #nieuwgezelschap #nieuwjaar #burobannink #muziektheater #jeugdtheater #klimaat #activisme ...

4 0

"Als kind doe je je best om te zijn zoals anderen willen dat je bent. En in hoeverre ben je dat dan? Is je beter voordoen dan je bent eigenlijk liegen? Maar als iedereen erin trapt is dat dan nog steeds erg 🤔?" vertelt Anne van der Steen, maker en actrice van de voorstelling Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. Anne is aangesloten bij jeugdtheater Wildpark. Wildpark wil bijdragen aan een generatie kinderen en jongeren met een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld. #jeugdtheater #cultuureducatie ...

6 0

Nochem & Van Oers (voorheen Nochem & Van Luyn) staan al meer dan 20 jaar garant voor prachtige, innemende, expressieve en vooral (tragi)komische voorstellingen met inhoud. En met TG THINK brengt hij theater terug naar de kern. Kortom, Marc Nochem is een theatrale en muzikale duizendpoot! Leer hem nog beter kennen in het interview op onze website #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie ...

3 0

Het is vandaag plantendag 🌿! Wij zullen onze vele planten op kantoor in ieder geval extra verwennen vandaag 😉. Houd jij ook zo van planten? #plantendag #kantoorplant ...

3 0

Bibi van den Dijck wil in haar voorstellingen en concerten kinderen op een toegankelijke en positieve manier in aanraking brengen met klassieke muziek en opera. Ze neemt hen mee in een wereld waarin fantasie, interactie en plezier hand in hand gaan met klassieke muziek en opera.
🎭🎹🥳#jeugdtheater # burobannink #klassiekemuziek #operavoorkinderen #avontuur #inspiratie #markvanvliet #bibivandendijck
...

8 0

We zijn dit jaar met veel enthousiasme en volle energie begonnen met drie kersverse collega`s 😄! Annelou en Jeffrey heb je al eerder dit jaar kunnen ontmoeten. Marion heeft ook een korte periode deel uitgemaakt van het team, en met de nieuwe stagiair Bente is ons kantoor weer lekker druk en levendig! #burobannink #jeugdtheater #cultuureducatie ...

29 2

👨‍👩‍👧‍👦 De hele familie zit op het puntje van hun stoelen tijdens het aangrijpende avontuur van Stompie in de voorstelling Lange Tanden van @theaterpopidou. In een prachtige Tim Burton-achtige wereld waar lange tanden het schoonheidsideaal zijn, gaat het 11-jarige jongetje op zoek naar de tandentovenaar 🦷, want met zijn korte tanden voelt hij zich buitengesloten. Zal zijn wens vervuld worden? #jeugdtheater #cultuureducatie #poppentheater ...

9 1

Snoep, koek, taart, chips of chocola, vandaag mag het allemaal want het is nationale `eet wat je wil` dag! Vandaag eten we die zelfde snoepjes die we toch al zouden eten, maar dan zonder schuldgevoel 😇😇😇 #cheatday ...

2 0

Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf! @gesneden.koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en megaveel humor. We spraken de mannen over het begin van hun werk als theatermakers en wat we kunnen verwachten van hun nieuwe voorstelling: Pinokkio! Lees het interview met Gesneden Koek en al ons andere laatste nieuws! #linkinbio #jeugdtheater #pinokkio ...

8 0

Team Buro Bannink kondigt met trots aan dat we weer een klanttevredenheidsonderzoek 🔍 gaan uitvoeren! Vanaf deze maand komt de link naar de enquête weer standaard in de mail 📧 die je na afloop van een voorstelling krijgt. En heeft de afgelopen drie maanden een voorstelling gespeeld die jij geboekt hebt? Houd dan je mailbox in de gaten, want dan mag ook jij feedback geven op de voorstelling en de diensten van Buro Bannink. Lees meer in het nieuwsbericht op de website. #burobannink #klanttevredenheidsonderzoek ...

2 0

Ken jij de voorstelling `Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden` van Wildpark nog? Nu heeft Anne van der Steen het vervolg van dit autobiografisch-geïnspireerde verhaal, waarin ze verder op zoektocht gaat naar identiteit, naar waar je thuishoort 🏡. Het spanningsveld tussen erbij willen horen en eigenlijk juist ook helemaal niet… Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. Lees meer in het interview op de website! #jeugdtheater #cultuureducatie ...

9 0

Waan je een weg door een jungle van de vrolijkste en gekste muziek tijdens de voorstellingen van @tijgerorkest 🌴🐯! Voor Berend Jan is het het belangrijkst om gewoon lekker te springen, juichen en dansen tijdens de muziek die hij en de andere leden van de band maken 🎊. Doe jij ook lekker mee? #tijgerorkest #jeugdtheater #kindermuziek ...

7 0

Een sprookje, zoals je je een sprookje voorstelt… een muzikale wereld, bijna hetzelfde als onze wereld, maar net een beetje anders. Hoe ben je kapitein van je eigen schip ⛵? Hoe houd je je hoofd boven water, en hoe ga je om met tegenwind 🌊? Het Zand van Gisteren is een indrukwekkende poëtische voorstelling over een koning en grenzeloze liefde, gemaakt door Noralie Jansen en Willeke de Boer, die samen het beeldend muziektheatergezelschap Jansen & De Boer vormen. Leer de twee creatievelingen kennen in het interview op de website. Fotografie: Erik Franssen #jeugdtheater #poppentheater #cultuureducatie ...

11 0

We hebben ernom gaaf nieuws gekregen… deze winter speelt @theaterpopidou een Sint- én Kerstspecial van de voorstelling Lange Tanden! In het originele verhaal reist Stompie naar de tandentovenaar. Maar hoe stoer is het als je het lef hebt om de trein te pakken naar Spanje, op zoek naar Sinterklaas, of zelfs naar Lapland voor de Kerstman. Lees meer in het interview met Evert Josemanders! 🎅 #linkinbio #sinterklaasvoorstelling #kerstvoorstelling #poppentheater #jeugdtheater #Sint #Kerst ...

13 0

Theater maken is hard werken! Het is vandaag internationale dag van de arbeid en daarom staan we even stil bij alle inspanningen die komen kijken bij het maken van een goede jeugdtheatervoorstelling, met een heerlijke repetitiefoto van de #vreselijkviezevoorstelling 🫠 #dagvandearbeid #theatermaken #onderhetburo ...

7 0

Wij hebben een nieuwe stagiaire🎉! Bente zal de komende maanden ons team versterken op het gebied van marketing, en ze zal zich richten op een klanttevredenheidsonderzoek 📝. Een scherpe analyse die ons hopelijk nieuwe inzichten gaat geven in hoe we onze theaterverkooppraktijken kunnen verbeteren! Lees meer over deze jonge dame in het interview op onze website! #burobannink #stagiaire #jeugdtheater #cultuureducatie ...

5 0