Ga mee op avontuur dwars door Italië, in de eigenzinnige bewerking van een klassiek sprookje

Pinokkio! Van het circus tot ín de buik van een haai!

Twee gedreven Rotterdamse makers: David en Jonathan, samen Gesneden Koek! Een energiek duo dat beeldende én humoristische voorstellingen maakt voor de jeugd en alles wat daarna komt. Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en megaveel humor.

Jonathan Huisman en David Verschoor maakten samen hun debuutvoorstelling ‘Don Quichot’. Deze voorstelling werd een enorm succes, gekenmerkt door humor, brutaliteit, groteske personages, spannende beelden, mooie vertellingen en een licht filosofische blik op de wereld. Dit is een combinatie die we zeker terug gaan zien in hun nieuwe voorstelling ‘Pinokkio’! We spraken de mannen over het begin van hun werk als theatermakers en wat we kunnen verwachten van hun nieuwe voorstelling.

Hoe is jullie theatercarrière begonnen en waar staan jullie nu?

“Wij zijn David Verschoor en Jonathan Huisman en onze samenwerking is begonnen niet op de theater vloer, maar in de kleine keuken van een café genaamd Villa Kakelbont in de Oude Haven van Rotterdam. We zaten samen op de MBO Theaterschool en besloten daarna allebei door te studeren. David ging naar de HKU voor de opleiding Theatre in Education (docent theater) en Jonathan naar de Toneelacademie in Maastricht.

Toen we allebei weer in Rotterdam woonden zijn we terug de kroeg in gegaan (helaas niet Villa Kakelbont) om een plan te maken voor ons eigen theater avontuur. En daar is het idee geboren voor Don Quichot, onze eerste voorstelling. We hebben heel veel lol en plezier gehad in het maak proces en de voorstelling sloeg enorm goed aan! Dat smaakte naar meer, dus zijn we opnieuw aan de slag gegaan met een klassieker. Dit keer: Pinokkio!”

Jullie werken vaker met klassiekers, waar kwam het idee voor Pinokkio vandaan en wat heeft jullie nog meer geïnspireerd?

“Na Don Quichot wilde we graag opnieuw werken met een klassieker uit de wereldliteratuur. Don Quichot is hét verhaal van Spanje, en Pinokkio is dat van Italië. In onze voorstellingen laten we ons dan ook inspireren door de culturen en gebruiken uit de landen waar de verhalen vandaan komen. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de personages en hoor je terug in de muziek die we gebruiken. Het is heel lekker om uit zo’n rijke bron te kunnen putten!

Het is voor ons als makers ook enorm interessant om te kijken waarom deze verhalen nou zulke klassiekers zijn geworden. Wat is er goed aan? Wat vertelt het ons? Is er een boodschap en zo ja, wat vinden wij na al die jaren van die boodschap? Zijn we het ermee eens? Willen we dat nu ook nog vertellen?

We bekijken de klassiekers met een bril van het heden en verhouden ons er toe. Door onze rol als vertellers in onze voorstellingen reflecteren we op het verhaal en maken we de klassiekers opnieuw actueel.”

Deze voorstelling past bij jullie eerdere werk, kun je hier iets over toelichten? 

“Doordat dit onze tweede voorstelling is zijn we gaan kijken naar wat we vonden werken in onze eerste voorstelling en wat niet. Wij denken dat onze kracht zit in de humor, het schaduwspel en in het ‘van niets iets maken’ zit. Als we het zelf niet leuk vinden dan gaan we het niet spelen.

De vorige voorstelling ging over een man die in zijn eigen fantasie leefde en strijd voor het goede en tegen het kwade. In Pinokkio gaat het over een jongen die in een fantasievolle wereld leeft en probeert grip te krijgen op wat goed en slecht is.”

Werken jullie in het maakproces meestal samen, of soms ook met andere mensen? 

“Don Quichot maakten we met z’n tweeën. Voor Pinokkio hebben we gekozen samen te werken met theatervormgever Marit Adriaanse. We wilden heel graag het toneelbeeld naar een hoger niveau tillen. Marit kan heel goed zorgen voor een duidelijke eenheid in de scenografie.”

Waar liepen jullie tegen aan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We hadden een ruime periode gepland voor onze nieuwe voorstelling. Helaas heeft Jonathan in deze periode een ongeluk gehad en heeft hij zijn voet gebroken!
Dit heeft het proces toch wel een stuk ingewikkelder gemaakt omdat we juist bij deze voorstelling minder op de tekst wilde gaan zitten maar meer op beweging. Gelukkig hebben we heel veel voorwerk kunnen doen, want toen we eenmaal op de vloer stonden hadden we heel snel iets moois.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“We zijn ontzettend trots als we zien dat het (jonge) publiek zo enthousiast is tijdens en na onze voorstellingen. De kinderen doen actief mee door ‘Daar!!!!’ te roepen als Don Quichot Sancho Panza zoekt. Ze lachen hard om de grappen, komen achteraf naar ons toe en geven ons regelmatig spontaan een compliment en een high five. Dat is echt te gek! Je werkt samen keihard aan een voorstelling en je vindt het zelf een mooi product. Maar het is natuurlijk gemaakt voor een publiek. En dan is het heel fijn om te merken dat het werkt.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?

“Pinokkio is technisch een stuk uitdagender dan Don Quichot. In Don Quichot maken we gebruik van schaduwspel en we wilde dat in Pinokkio opnieuw inzetten. Maar voor Pinokkio komt daar nog projectie, bewegend decor en op het toneel aangestuurd geluid bij. Daardoor is Pinokkio misschien ook een grotere belevenis voor de toeschouwer.

We houden ervan het publiek te verwonderen tijdens onze voorstelling en daarvoor gebruiken we techniek. Maar ook de kostuums gemaakt door Marit dragen daar aan bij. We houden er ook van dat het publiek een kijkje in de keuken krijgt tijdens de voorstelling. Als publiek kun je vaak zien hoe iets gedaan wordt, maar juist daardoor verbind je nog meer met de voorstelling en blijf je deelgenoot.”

Op wat voor dynamiek hoop je met de kinderen die jullie voorstelling bekijken? Kun je wat vertellen over de interactie met hen?

“We zijn nog meer gaan kijken naar hoe we het publiek bij de voorstelling kunnen betrekken. Je gaat niet voor niks naar een live voorstelling. In de scènes maken we gebruik van dat het publiek soms meer weet dan de personages. Daardoor kunnen de kinderen het vaak niet laten om mee te doen en mee te roepen. Het is een prachtige interactie als een personage ergens achter komt met hulp van het publiek. Je maakt de voorstelling dan echt samen.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling? Wanneer is de voorstelling geslaagd?

“We zouden de voorstelling geslaagd vinden als de voorstelling thuis nog doorgaat. Dat er nog een keer over na gesproken wordt aan de eettafel er vragen worden gesteld zoals bijvoorbeeld: ‘Wie is er wel eens ondeugend van ons?’ Of wanneer een juf of meester op school zegt: ‘Ik jok wel eens. Doen jullie dat ook?’
Daarbij zouden we het ook geslaagd vinden als een mens zich even verwonderd heeft. Even niet meer heeft nagedacht over andere dingen en alleen maar heeft ervaren. Dat we samen in het hier en nu zijn geweest, en als ze dan ook nog een leuke voorstelling hebben gezien is het helemaal mooi.”

Lees meer over Gesneden Koek en bekijk hun speellijst.

Bram van Beusekom "Bram van Beusekom heeft als theatermaker een heerlijke frisse energie op het toneel. Zijn vrolijke en open persoonlijkheid straalt altijd door en zorgt dat alle jonge kinderen direct openstaan voor zijn verhaal. Hij is als maker super kritisch op zichzelf en daardoor blijvend in ontwikkeling en onderzoek. Hierdoor is het heerlijk om met hem te werken en mee te denken naar de toekomst toe!" aldus Karin Bannink! 🐦 #katton #vliegeensvlug #jeugdtheater #bramvanbeusekom #lekkerspelen #heerlijktheater #voordeallerkleinste ...

4 1

Het Tijger Orkest opende de presentatiedag afgelopen 6 november in het @jeugdtheaterhofplein! Wat was dat genieten! Het was heerlijk om zo swingend te beginnen. 💃 Het @tijgerorkest zette de toon voor een geweldige presentatiedag! Bekijk onze website voor alle foto`s van de presentatiedag en natuurlijk het programma van de presentatiedag van januari! 🐅 #swingend #tijgerorkest #presentatiedag #tijgers

nagenieten van de presentatiedag november https://www.burobannink.nl/nagenieten-van-de-presentatiedag-november/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nagenieten%20van%20de%20presentatiedag%20november
...

6 0

Wij hebben nieuwe dansgezelschappen! Waaronder… @plan_d.andreasdenk! 🤩 "Plan D- is niet weg te denken uit de jeugddans sector. Andreas maakt productie na productie, vernieuwend, schurend en inspirerend. Het feit dat hij duurzaamheid en inclusiviteit op het podium en in zijn team tot hoofdzaak maakt inspireert mij. En ik draag graag een steentje bij om met Plan D- de toegankelijkheid van jeugddans voor alle kinderen en performers te vergroten. Mooie grote missies die tot grote resultaten gaan leiden!"- Karin Bannink 😄 Foto: Zwerfhonden #jeugddans #inclusieftheater #cultuureducatie ...

10 0

Jasper Smit schrijft grappige, scherpe en vooral herkenbare liedjes voor kinderen. Zijn nieuwe voorstelling `Laat me met rust!` maakt hij voor een iets oudere doelgroep, want daar werd het wel eens tijd voor. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de verschillen tussen de doelgroepen? Wat hoopt hij bij ze te bereiken? We vroegen jaspersmit het hemd van het lijf! 📷Arie Kers #jeugdtheater #theater #burobannink #jaspersmit #theateropschool ...

7 0

Het nieuwe seizoen! Karin verheugt zich op…? "Nu ik me omring met een heel nieuw team valt me des te meer op hoe bijzonder ons werk is. We hebben altijd wisselende processen in een seizoen en de periode september tot november is zo anders dan maart tot mei. En dus is alles voor mijn team nieuw en ik verheug me erop om alle golven van ons werk te delen en te laten ervaren." 😊 #nieuwseizoen #jeudgtheater #cultuureducatie ...

2 0

Op maandag 6 november vond onze eerste presentatiedag van seizoen 2024-2025 plaats en wat hebben we weer genoten! Een presentatiedag met een heerlijke energie en een volle en diverse programmering! Mooie voorstellingen, enthousiaste reacties en een heerlijke lunch. Wij genieten volop na van afgelopen presentatiedag en kijken uit naar de volgende in januari! Bekijk de website voor het fotoverslag met foto`s van @froukjeklop!✨😀 #nagenieten #presentatiedag #jeugdtheater #cultuureducatie #jeudgtheaterhofplein ...

25 2

We staan weer aan het begin van het seizoen en we hebben dan ook heel veel om naar uit te kijken! 🤩Wij vroegen het Bannink team waar zij zich het meeste op verheugen. Premières, presentatiedagen of speciale voorstellingen? Lees de antwoorden van Karin, Jeffrey en Annelou op onze website! 😀 #nieuwtheaterseizoen #jeudgtheater #cultuureducatie ...

7 0

Morgen komt Sinterklaas aan in het land! 🤩 Kom alvast in de sfeer met de leukste Sinterklaashits van @jeroenschippermuzikalezaken!
Ook te beluisteren op Spotify!
...

3 0

Cultuureducatie in de schijnwerpers De gezelschappen van Buro Bannink maken niet alleen voorstellingen, maar zorgen ook voor educatieve programma`s eromheen. Niet alleen voor op scholen, ook theaters kunnen bij de meeste voorstellingen een extra verdiepend pakket kiezen. Omdat wij trots zijn op de inventiviteit van onze gezelschappen, wilden we educatie eens in de schijnwerpers zetten!

#cultuureducatie #lesbrieven #interactieveopdrachte #zelfaandeslag #jeugdtheater #burobannink https://www.burobannink.nl/cultuureducatie-in-de-schijnwerpers/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Cultuureducatie%20in%20de%20schijnwerpers
...

5 0

Lotte Middendorp van TG Koek & Ui vindt humor erg belangrijk in haar voorstellingen. Een voorstelling is dan ook geslaagd als het publiek gelachen heeft 😂! Lotte probeert ook vaak een aantal interactieve momenten in een voorstelling te stoppen: "die kleine momenten waarop het publiek reageert, zijn vaak een leuke bijdrage aan de voorstelling." Ze vertelt nog meer in het interview op de website! #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie #interactief #humor ...

5 0

Krulmuziek🎵 oprichter Félice van der Sande is trots op... "De muziek! De speelsheid van de muziek, het laten stralen van de kinderen die genieten van de muziek, de muzikanten helemaal tot hun recht laten komen in het concert… Dat zijn dingen waar we trots op zijn. Want je hoeft geen simpele muziek te spelen voor kinderen, het gaat erom dat ze mee kunnen spelen, dat ze ervan kunnen genieten." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #krulmuziek #klassiekemuziek #muziekvoorkinderen ...

3 0

Jasper Smit 🎭🎤 ziet kinderen als volwaardige individuen met een eigen kijk op de wereld. Hij neemt hen dan ook heel serieus en weet precies te vangen welke onderwerpen enorm belangrijk zijn in het leven van een kind. "Kinderen zijn natuurlijk volwaardige mensen en dus ook volwaardig publiek 😄." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #jaspersmit #jeugdtheater #burobannink ...

6 0

Jeroen Schipper "Mag ik het zeggen? Wat mij betreft is Jeroen Schipper veruit de beste liedjesschrijver voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar. Muzikaal zit alles perfect in elkaar! Je wil gewoon meezingen, meeklappen en muziek gaan maken. Niet raar dus dat de meeste scholen zijn muziek gebruiken voor de muzieklessen. Zijn shows zitten vol met interactieve liedjes en zorgen voor een geweldig concert voor de hele familie. Supergoede muzikanten, supergoede muziek en superfijne mensen om mee te werken!" aldus Karin Bannink. Wil je meer lezen of boeken? 🎭🛥🏖📺🎁 https://www.burobannink.nl/jeroen-schipper/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Jeroen%20Schipper #interactie #jeroenschipper #lekkermeezingen #boegiemanband #lekkerlachen #energiek #blijburo #trotsburo ...

9 1

Bibi van Petite Klassiek wordt heel blij van het gehaakte decor en rekwisieten in Spaghetti alla Callas 🍝."Ook heel grappig dat sommige kinderen ineens halverwege de voorstelling gaan roepen: `hee, maar dat is geen echt eten! Dat is gehaakt!`" Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #petiteklassiek #jeugdtheater #burobannink ...

5 0

Iedereen die er gisteren bij was, enorm bedankt! Programmeurs, @jeugdtheaterhofplein, @cultuuronderwijs010 en al onze gezelschappen! Wij zijn enorm trots, blij en voldaan. Fotoverslag volgt snel! Op naar de volgende presentatiedag in januari! 🤩🥰 #presentatiedag #jeudgtheater #cultuureducatie ...

37 1

Vandaag is eindelijk zo ver, de PRESENTATIEDAG! ✨Tot strakjes bij @jeugdtheaterhofplein! ✨ Karin over dit hoogtepunt van het jaar: "Ik vind de presentatiedag altijd heerlijk! Op deze dag komen zoveel aspecten samen. Het is altijd super alle programmeurs weer te zien of voor het eerst te ontmoeten. Ik vind het heerlijk om in een voorstelling te zitten en te ervaren dat het valt. Dat de kinderen en programmeurs helemaal mee gaan en dat het gezelschap echt heeft kunnen laten zien wat ze wilden." 😀 #presentatiedag #inspiratiedag #jeugdtheater ...

36 1

Wat zeg je? 😂 de Presentatiedag!! Morgen in @jeugdtheaterhofplein! Wij kunnen niet wachten om jullie te zien, en om met jullie mee te lachen om deze hilarische verwende prinses van @theaterpopidou! Tot morgen! 🤩🤩🤩 #presentatiedag #jeugdtheater #cultuureducatie ...

3 0

@theaterpopidou is van de partij aanstaande maandag 6 november op de PRESENTATIEDAG! Kom kijken naar Buffy en de verwende prinses! 👸 Nog niet aangemeld? Het kan nog! via onze website 🤩 #poppentheater #presentatiedag #jeugdtheaterhofplein ...

3 0

@bramvanbeusekom nodigt jullie uit! voor zijn energieke en humoristische mimevoorstelling, waarin alles precies gaat zoals het hoort...toch? Kom kijken naar Hap uit je bed (3+) 🛏️, vol slapstick en acrobatiek! Op de Buro Bannink Presentatiedag, 6 november in @jeudgtheaterhofplein! #hapuitjebed #presentatiedag #jeudgtheater #mime

https://www.burobannink.nl/presentatiedag-2/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=presentatiedag
...

7 0

Dit jaar doen we het net weer even anders! We organiseren de Presentatiedagen op twee verschillende locaties! In november zijn we te gast in Rotterdam, bij het Hofplein Theater. De tweede Presentatiedag zal, zoals vorig jaar, plaatsvinden bij Theater Orpheus in Apeldoorn. We kijken er enorm naar uit om jullie het aanbod voor seizoen 2024-2025 te presenteren! Reserveer snel je plekje voor de eerste presentatiedag op 6 november bij @jeugdtheaterhofplein! #presentatiedag #jeugdtheater #hofplein ...

16 0

Het nieuwe aanbod staat al even online, dus iedereen kan inmiddels weer naar hartenlust browsen en neuzen door ons aanbod! ☕En als het goed is hebben jullie inmiddels ook een eigen brochure van ons aanbod in de hand. Hoewel we het dit jaar net iets anders benaderen dan normaal. De vraag is, is het eigenlijk wel een brochure? Of is het stiekem veel meer? Een pleidooi, een inspiratiebron, een pamflet of een manifest. Beoordeel het zelf maar! 🤓
Mocht je nog geen bron van inspiratie hebben ontvangen en wil je dit wel? Stuur dan even een mailtje want dat is er iets mis gegaan met de postduif. #brochure #impresariaat #nieuwaanbod
...

4 0