Ga mee op avontuur dwars door Italië, in de eigenzinnige bewerking van een klassiek sprookje

Pinokkio! Van het circus tot ín de buik van een haai!

Twee gedreven Rotterdamse makers: David en Jonathan, samen Gesneden Koek! Een energiek duo dat beeldende én humoristische voorstellingen maakt voor de jeugd en alles wat daarna komt. Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en megaveel humor.

Jonathan Huisman en David Verschoor maakten samen hun debuutvoorstelling ‘Don Quichot’. Deze voorstelling werd een enorm succes, gekenmerkt door humor, brutaliteit, groteske personages, spannende beelden, mooie vertellingen en een licht filosofische blik op de wereld. Dit is een combinatie die we zeker terug gaan zien in hun nieuwe voorstelling ‘Pinokkio’! We spraken de mannen over het begin van hun werk als theatermakers en wat we kunnen verwachten van hun nieuwe voorstelling.

Hoe is jullie theatercarrière begonnen en waar staan jullie nu?

“Wij zijn David Verschoor en Jonathan Huisman en onze samenwerking is begonnen niet op de theater vloer, maar in de kleine keuken van een café genaamd Villa Kakelbont in de Oude Haven van Rotterdam. We zaten samen op de MBO Theaterschool en besloten daarna allebei door te studeren. David ging naar de HKU voor de opleiding Theatre in Education (docent theater) en Jonathan naar de Toneelacademie in Maastricht.

Toen we allebei weer in Rotterdam woonden zijn we terug de kroeg in gegaan (helaas niet Villa Kakelbont) om een plan te maken voor ons eigen theater avontuur. En daar is het idee geboren voor Don Quichot, onze eerste voorstelling. We hebben heel veel lol en plezier gehad in het maak proces en de voorstelling sloeg enorm goed aan! Dat smaakte naar meer, dus zijn we opnieuw aan de slag gegaan met een klassieker. Dit keer: Pinokkio!”

Jullie werken vaker met klassiekers, waar kwam het idee voor Pinokkio vandaan en wat heeft jullie nog meer geïnspireerd?

“Na Don Quichot wilde we graag opnieuw werken met een klassieker uit de wereldliteratuur. Don Quichot is hét verhaal van Spanje, en Pinokkio is dat van Italië. In onze voorstellingen laten we ons dan ook inspireren door de culturen en gebruiken uit de landen waar de verhalen vandaan komen. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de personages en hoor je terug in de muziek die we gebruiken. Het is heel lekker om uit zo’n rijke bron te kunnen putten!

Het is voor ons als makers ook enorm interessant om te kijken waarom deze verhalen nou zulke klassiekers zijn geworden. Wat is er goed aan? Wat vertelt het ons? Is er een boodschap en zo ja, wat vinden wij na al die jaren van die boodschap? Zijn we het ermee eens? Willen we dat nu ook nog vertellen?

We bekijken de klassiekers met een bril van het heden en verhouden ons er toe. Door onze rol als vertellers in onze voorstellingen reflecteren we op het verhaal en maken we de klassiekers opnieuw actueel.”

Deze voorstelling past bij jullie eerdere werk, kun je hier iets over toelichten? 

“Doordat dit onze tweede voorstelling is zijn we gaan kijken naar wat we vonden werken in onze eerste voorstelling en wat niet. Wij denken dat onze kracht zit in de humor, het schaduwspel en in het ‘van niets iets maken’ zit. Als we het zelf niet leuk vinden dan gaan we het niet spelen.

De vorige voorstelling ging over een man die in zijn eigen fantasie leefde en strijd voor het goede en tegen het kwade. In Pinokkio gaat het over een jongen die in een fantasievolle wereld leeft en probeert grip te krijgen op wat goed en slecht is.”

Werken jullie in het maakproces meestal samen, of soms ook met andere mensen? 

“Don Quichot maakten we met z’n tweeën. Voor Pinokkio hebben we gekozen samen te werken met theatervormgever Marit Adriaanse. We wilden heel graag het toneelbeeld naar een hoger niveau tillen. Marit kan heel goed zorgen voor een duidelijke eenheid in de scenografie.”

Waar liepen jullie tegen aan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We hadden een ruime periode gepland voor onze nieuwe voorstelling. Helaas heeft Jonathan in deze periode een ongeluk gehad en heeft hij zijn voet gebroken!
Dit heeft het proces toch wel een stuk ingewikkelder gemaakt omdat we juist bij deze voorstelling minder op de tekst wilde gaan zitten maar meer op beweging. Gelukkig hebben we heel veel voorwerk kunnen doen, want toen we eenmaal op de vloer stonden hadden we heel snel iets moois.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“We zijn ontzettend trots als we zien dat het (jonge) publiek zo enthousiast is tijdens en na onze voorstellingen. De kinderen doen actief mee door ‘Daar!!!!’ te roepen als Don Quichot Sancho Panza zoekt. Ze lachen hard om de grappen, komen achteraf naar ons toe en geven ons regelmatig spontaan een compliment en een high five. Dat is echt te gek! Je werkt samen keihard aan een voorstelling en je vindt het zelf een mooi product. Maar het is natuurlijk gemaakt voor een publiek. En dan is het heel fijn om te merken dat het werkt.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?

“Pinokkio is technisch een stuk uitdagender dan Don Quichot. In Don Quichot maken we gebruik van schaduwspel en we wilde dat in Pinokkio opnieuw inzetten. Maar voor Pinokkio komt daar nog projectie, bewegend decor en op het toneel aangestuurd geluid bij. Daardoor is Pinokkio misschien ook een grotere belevenis voor de toeschouwer.

We houden ervan het publiek te verwonderen tijdens onze voorstelling en daarvoor gebruiken we techniek. Maar ook de kostuums gemaakt door Marit dragen daar aan bij. We houden er ook van dat het publiek een kijkje in de keuken krijgt tijdens de voorstelling. Als publiek kun je vaak zien hoe iets gedaan wordt, maar juist daardoor verbind je nog meer met de voorstelling en blijf je deelgenoot.”

Op wat voor dynamiek hoop je met de kinderen die jullie voorstelling bekijken? Kun je wat vertellen over de interactie met hen?

“We zijn nog meer gaan kijken naar hoe we het publiek bij de voorstelling kunnen betrekken. Je gaat niet voor niks naar een live voorstelling. In de scènes maken we gebruik van dat het publiek soms meer weet dan de personages. Daardoor kunnen de kinderen het vaak niet laten om mee te doen en mee te roepen. Het is een prachtige interactie als een personage ergens achter komt met hulp van het publiek. Je maakt de voorstelling dan echt samen.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling? Wanneer is de voorstelling geslaagd?

“We zouden de voorstelling geslaagd vinden als de voorstelling thuis nog doorgaat. Dat er nog een keer over na gesproken wordt aan de eettafel er vragen worden gesteld zoals bijvoorbeeld: ‘Wie is er wel eens ondeugend van ons?’ Of wanneer een juf of meester op school zegt: ‘Ik jok wel eens. Doen jullie dat ook?’
Daarbij zouden we het ook geslaagd vinden als een mens zich even verwonderd heeft. Even niet meer heeft nagedacht over andere dingen en alleen maar heeft ervaren. Dat we samen in het hier en nu zijn geweest, en als ze dan ook nog een leuke voorstelling hebben gezien is het helemaal mooi.”

Lees meer over Gesneden Koek en bekijk hun speellijst.

Comedian @edo_berger en theatermaker @markvanvliettheater spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor mannen, paaldans-sets voor meisjes van 11, vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. In de cabaretvoorstelling `Gratis Geld` worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd. Leer kritisch nadenken over je aankoopbeslissingen en hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven. Lees het interview met Edo op onze website! #gratisgeld #jongerencabaret #kritischdenken #reclameonthuld ...

4 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @CieSelderie vertelt: "We spelen met z`n tweeën tal van instrumenten die we live gebruiken: gitaar, accordeon, piano, trompet, trombone, percussie, ukelele, en we zingen tweestemmig hele leuke liedjes. Er zit ook veel humor in onze shows en niet alleen voor de kleinsten. Ook mama`s en papa`s liggen soms in een deuk. Dat vinden we belangrijk: dat jong en oud plezier beleven aan onze voorstellingen. Een derde luik is het polyvalent karakter van onze compagnie: onze voorstellingen staan prachtig in een zaal, maar kunnen ook op straat of in de klas gespeeld worden. Zo maken we zo veel mogelijk kinderen warm voor muziek en theater." Lees meer over Cie Selderie op onze website! Foto: Fa Sol La Ti Doos 🎶#muziektheater #jeugdtheater #cultuureducatie
nieuwe theatergezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-theatergezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nieuwe%20theatergezelschappen
...

3 0

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

4 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

6 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

4 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0