Deze nieuwe voorstelling van Wildpark wordt een groot succes

ANNE, 12 JAAR!

‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’ is een thematisch vervolg op de solo ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’ (2018), over een jonge tiener die het gevoel heeft nergens echt bij te horen of goed in te zijn. Wij spraken maker en actrice Anne van der Steen over haar nieuwe voorstelling. De inspiratie voor deze productie haalde Anne uit haar eigen jeugd, waarin zij zelf heeft gestoeid met onzekerheid en het spanningsveld tussen fantasie en werkelijkheid. Met haar pakkende verhalen en overtuigingskracht liet zij menig vriendin en klasgenoot meespelen in haar zelf verzonnen werkelijkheid.  

Anne is aangesloten bij jeugdtheater Wildpark. Wildpark wil bijdragen aan een generatie kinderen en jongeren met een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen.

De Theaterkrant schreef een mooie recensie over de voorstelling

”Sommige mensen horen een kritische stem in hun hoofd, bij Anne is dat een licht-sardonische voice-over die als in een natuurdocumentaire Anne categorisch reduceert tot bijvangst. Aangespoord door die aanhoudende zelfkritiek zien we het personage verschillende, vooral tevergeefse pogingen doen om aan haar vermeende middelmatigheid te ontstijgen.” 

Sander JanssensDe Theaterkrant

Anne, kun je iets vertellen over jezelf en je loopbaan in het theater en over je nieuwe voorstelling?

“Mijn naam is Anne. Ik werk inmiddels zes jaar sinds het afronden van mijn opleiding aan de Academie voor Theater in Tilburg in het professionele werkveld als (jeugdtheater)maker en actrice. Dit doe ik onder andere bij jeugdtheater Wildpark, ThinX, Theater AanZ, en sinds dit jaar bij Signatuur Onbekend en de VPRO. Spelen vind ik zo ongeveer het aller leukste wat er is, dus dat doe ik graag zoveel mogelijk. Naast dat ik spelen zo leuk vind, is theater bij uitstek ook een mooi middel om zaken aan de kaak te stellen. Om te discussiëren en je mening te vormen, of bij te stellen, en om heilige huisjes mee om te blazen. Maar zeker ook om zaken te kunnen relativeren en er mee te kunnen lachen. ”

“Momenteel speel ik in de voorstelling ‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’. Een hele speelse, humorvolle voorstelling over een meisje die graag een doorslaand succes wil worden, maar het ontbreekt haar aan echte grote talenten. Hoe kan je knapper, ouder, stoerder en slimmer overkomen dan je bent? Hoe kan je erbij horen? Indruk maken? ”

Waar kwam de inspiratie voor je nieuwe voorstelling vandaan? Welke thema’s werk je graag mee en waarom raakt dit je nu?

“Ik had lang, veel langer dan wellicht andere kinderen uit de klas, de tijd nodig om het onderscheid te maken tussen fantasie en de werkelijkheid. Ik verzon veel en was daar zo overtuigend in dat de leugens vaak voor waarheid aangenomen werden door anderen. Zo heb ik toen ik nog op de basisschool zat, mijn beste vriendin lang doen laten geloven dat ik eigenlijk een jongen was. En hoewel ze mij wel kritische vragen stelde (‘doe je broek dan eens uit, dan kan ik het zien’) heeft ze me toch geloofd. Opeens was ik niet meer Anne, maar was ik een jongen die van zijn moeder meisjeskleren aan moest. ”

“Door te verzinnen kon ik indruk maken op anderen. Ik loog zo goed dat het op de waarheid leek. Alles kon je spannender, leuker, erger of grappiger maken dan de werkelijkheid. En dus was ik bij het ene klasgenootje een enorme voetbalfan, bij de andere juist een boekenwurm, en bij de juf een enorm gevoelig meisje. Ik kon als de beste mezelf leuker voordoen dan ik eigenlijk was. Op een gegeven moment kan je ook niet meer terug. Ik was altijd hetgeen wat de andere wilde dat ik zou zijn. Zodat iedereen mij leuk vond. ”

“Dit is uiteindelijk de inspiratie geweest om een voorstelling te maken over dit thema. Als kind doe je je best om te zijn zoals anderen willen dat je bent. En in hoeverre ben je dat dan? Is je beter voordoen dan je bent eigenlijk liegen? Maar als iedereen erin trapt is dat dan nog steeds erg? ”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw, hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’, is een vervolg op de voorstelling ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’. Beide voorstellingen zijn gebaseerd op een autobiografisch verhaal. In allebei de voorstelling is het een zoektocht naar identiteit. Naar waar je thuishoort. Omdat je erbij wilt horen, maar eigenlijk juist ook helemaal niet… ”

Hoe lang werken je al met Annemiek samen en hoe was dat voor deze voorstelling? Waar zie je de sterke punten terug? 

“Sinds 2017 werk ik samen met Annemiek Nienhuis, Wildpark. Een hele fijne samenwerking! Al bij mijn eerste jeugdvoorstelling ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’, die ik in samenwerking maakte met Annemiek Nienhuis, merkte ik de kracht van het werken vanuit een persoonlijk verhaal. Ook ‘Anne, 10 jaar’ is gebaseerd op mijn persoonlijke verhaal over dat ik het gevoel had dat ik er in mijn eigen gezin niet echt bij hoorde, en de fantasie dat dat kwam omdat mijn vader niet mijn echte vader was. ”

“Ik heb de neiging om anekdotisch te denken, dingen vast te leggen. Annemiek daagt mij uit om meer risico te nemen in het werk. Meer naar het gevoel, in plaats van de anekdotische handeling. Hierdoor worden de voorstelling verrassender en raakt het meer. Ik denk dat zowel Annemiek als ik een frisse en theatrale fantasie hebben, die geborgd is in het inlevingsvermogen en de belevingswereld van een kind. ”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We zijn gestart vanuit een klein idee. Ik ben gewend om vanuit tekst te starten. Ik vond het te gek om eens vanuit niks te starten, maar ook heel moeilijk. Het was een zoektocht om uiteindelijk al het materiaal aan elkaar te verbinden. ”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Dat zowel ouders als kinderen ontroerd zijn tijdens de voorstelling en daarnaast heel hard hebben kunnen lachen. ”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling, zoals het decor en attributen?

“Het decor is ontworpen door Sanne Danz. Zij maakt prachtige decors! In dit geval zie je een grote kast met allemaal potentiële dingen om succesvol mee te kunnen worden. Een soort feestwinkel: een kast vol beloften. ”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen/jeugd die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’ is echt een feest om voor kinderen te spelen. Het publiek is onderdeel van de voorstelling. Ik speel de voorstelling alleen en vraag het publiek om reactie. Kinderen reageren vaak super enthousiast: soms roepen ze vanaf de kant adviezen en spelen ze mee alsof ze in een voetbalwedstrijd zitten, maar als het dan weer stil moet zijn omdat de voorstelling daarom vraagt, is het ook weer doodstil. ”

Wil je nog iets kwijt?

“Dat je niet per se een heel groot talent hoeft te hebben om toch succesvol te kunnen zijn. En dat je in het leven ook een beetje mag aanklooien, een beetje risico kan nemen, dat je mag uitproberen. ”

Lees meer over Wildpark en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Marc Nochem is trots op zijn voorstelling Vlindereffect 🦋 met Van Oers: "Het feit dat we een geestige, ontroerende, poëtische en energieke voorstelling hebben weten te maken op basis van een natuurkundig concept!" De creatieve maker vertelt meer in het interview op onze website #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie ...

1 0

Vandaag is het wereld milieu dag, en als er iemand iets weet over het milieu en recyclen, dan is het Herman! Of was het zijn broertje Herman? De twee broertjes hebben een recyclemachine ♻️⚙️🔧 waarmee van een hoop vuilnis hele mooie nieuwe dingen gemaakt kunnen worden. Deze machine is al heel lang in het bezit van de familie, en alles begon met de eerste hergebruiker: de Hermannosaurus Rex! In de gelijknamige voorstelling van de Hermannen staat alles in het teken van duurzaamheid en het milieu. #jeugdtheater #recyclen #wereldmilieudag ...

2 0

Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw mening voor ons nieuwe klanttevredenheidsonderzoek 💌📈! voor iedereen die bij Buro Bannink een voorstelling heeft geboekt is er een vernieuwde enquête. Hoe kunnen we onze diensten nog beter maken? Lees meer in het nieuwsbericht op onze website. #burobannink #klanttevredenheidsonderzoek ...

3 0

Vaste bed rituelen, uitgedaagd door fantasie in `Hap uit je bed`! In de nieuwe humoristische voorstelling van @BramvanBeusekom komen slaapkamerspullen tot leven! Bram is een meester in objecttheater en combineert moeiteloos poppenspel en mime in zijn optredens. Een getalenteerde maker en speler die de kinderlijke verbeeldingskracht viert als geen ander! 🙌 Hoe is het met jouw eigen fantasie? `Hap uit je bed` prikkelt jong en oud om zichzelf te zijn en met een open blik naar de wereld te kijken. #jeugdtheater #objecttheater #kindervoorstelling ...

8 0

"De magie van het werken met poppen heeft ons vanaf het eerste moment gegrepen. Het is een wisselwerking met het publiek waar we enorm veel plezier uit halen. Het publiek moet hun fantasie en verbeelding zelf laten werken en samen brengen we de poppen tot leven 🎭✨. Die wereld van fantasie en verwondering die ontstaat tussen een acteur en het publiek, is voor ons waar theater over gaat," vertellen Jansen & de Boer in het interview over hun prachtige voorstelling Het Zand van Gisteren. Lees meer in het interview op onze website. Fotografie: Erik Franssen #jeugdtheater #poppentheater #cultuureducatie ...

4 0

TG Dender creëert uniek theater door een combinatie van papier, stiften, geluidseffecten en livemuziek. Er ontstaat terplekke een fantasievolle wereld vol spannende verhalen als de spelers erop los tekenen 🗒️🖍️. De makers van Dender hopen dan ook dat ze jongeren inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan. Een ideetje voor deze tweede pinksterdag? De Verdraaide Orgelman 😵‍💫 en andere voorstellingen van TG Dender zijn natuurlijk te boeken 😄 #linkinbio #jeugdtheater #cartoontheater #TGDender ...

0 0

Krulmuziek bestaat dit jaar tien jaar 🎉! Krulmuziek speelt met Klassiek voor Kleintjes muziek voor de allerjongste kinderen en hun ouders. Oprichter Félice van der Sande hoopt dat ze over 10 jaar nog steeds de kinderen betoveren met klassieke klanken, en dat ze vooral nog lekker muziek mag maken, want dat is gewoon het leukste! 🎼🎻 Ze vertelt nog meer in het interview op de website #linkinbio #krulmuziek #jubileum #klassiekemuziek #muziekvoorkinderen ...

2 0

Wat brengt @tijgerorkest het liefst over aan hun publiek 🎤? "we willen eigenlijk het liefst het gevoel geven dat het liedje van jou is. Dat het echt gaat over hoe jij als kind dingen beleeft en meemaakt. Daarnaast willen we het graag een beetje stoer en akoestisch houden, die geproduceerde hippe beats vinden we maar niks," vertelt Berend Jan in het interview op de website. #tijgerorkest #jeugdtheater #kindermuziek ...

3 0

🤩🥳 Ken je De Amazones al? Een spetterend, jong, vernieuwend muziektheatercollectief. Ze zetten zich in voor een mooiere wereld en nodigen kinderen uit om hetzelfde te doen! 🌎 🎭 🎶 Leer ze kennen op onze website! #evenvoorstellen #linkinbio #DeAmazones #nieuwgezelschap #nieuwjaar #burobannink #muziektheater #jeugdtheater #klimaat #activisme ...

4 0

"Als kind doe je je best om te zijn zoals anderen willen dat je bent. En in hoeverre ben je dat dan? Is je beter voordoen dan je bent eigenlijk liegen? Maar als iedereen erin trapt is dat dan nog steeds erg 🤔?" vertelt Anne van der Steen, maker en actrice van de voorstelling Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. Anne is aangesloten bij jeugdtheater Wildpark. Wildpark wil bijdragen aan een generatie kinderen en jongeren met een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld. #jeugdtheater #cultuureducatie ...

6 0

Nochem & Van Oers (voorheen Nochem & Van Luyn) staan al meer dan 20 jaar garant voor prachtige, innemende, expressieve en vooral (tragi)komische voorstellingen met inhoud. En met TG THINK brengt hij theater terug naar de kern. Kortom, Marc Nochem is een theatrale en muzikale duizendpoot! Leer hem nog beter kennen in het interview op onze website #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie ...

3 0

Het is vandaag plantendag 🌿! Wij zullen onze vele planten op kantoor in ieder geval extra verwennen vandaag 😉. Houd jij ook zo van planten? #plantendag #kantoorplant ...

3 0

Bibi van den Dijck wil in haar voorstellingen en concerten kinderen op een toegankelijke en positieve manier in aanraking brengen met klassieke muziek en opera. Ze neemt hen mee in een wereld waarin fantasie, interactie en plezier hand in hand gaan met klassieke muziek en opera.
🎭🎹🥳#jeugdtheater # burobannink #klassiekemuziek #operavoorkinderen #avontuur #inspiratie #markvanvliet #bibivandendijck
...

8 0

We zijn dit jaar met veel enthousiasme en volle energie begonnen met drie kersverse collega`s 😄! Annelou en Jeffrey heb je al eerder dit jaar kunnen ontmoeten. Marion heeft ook een korte periode deel uitgemaakt van het team, en met de nieuwe stagiair Bente is ons kantoor weer lekker druk en levendig! #burobannink #jeugdtheater #cultuureducatie ...

29 2

👨‍👩‍👧‍👦 De hele familie zit op het puntje van hun stoelen tijdens het aangrijpende avontuur van Stompie in de voorstelling Lange Tanden van @theaterpopidou. In een prachtige Tim Burton-achtige wereld waar lange tanden het schoonheidsideaal zijn, gaat het 11-jarige jongetje op zoek naar de tandentovenaar 🦷, want met zijn korte tanden voelt hij zich buitengesloten. Zal zijn wens vervuld worden? #jeugdtheater #cultuureducatie #poppentheater ...

9 1

Snoep, koek, taart, chips of chocola, vandaag mag het allemaal want het is nationale `eet wat je wil` dag! Vandaag eten we die zelfde snoepjes die we toch al zouden eten, maar dan zonder schuldgevoel 😇😇😇 #cheatday ...

2 0

Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf! @gesneden.koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en megaveel humor. We spraken de mannen over het begin van hun werk als theatermakers en wat we kunnen verwachten van hun nieuwe voorstelling: Pinokkio! Lees het interview met Gesneden Koek en al ons andere laatste nieuws! #linkinbio #jeugdtheater #pinokkio ...

8 0

Team Buro Bannink kondigt met trots aan dat we weer een klanttevredenheidsonderzoek 🔍 gaan uitvoeren! Vanaf deze maand komt de link naar de enquête weer standaard in de mail 📧 die je na afloop van een voorstelling krijgt. En heeft de afgelopen drie maanden een voorstelling gespeeld die jij geboekt hebt? Houd dan je mailbox in de gaten, want dan mag ook jij feedback geven op de voorstelling en de diensten van Buro Bannink. Lees meer in het nieuwsbericht op de website. #burobannink #klanttevredenheidsonderzoek ...

2 0

Ken jij de voorstelling `Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden` van Wildpark nog? Nu heeft Anne van der Steen het vervolg van dit autobiografisch-geïnspireerde verhaal, waarin ze verder op zoektocht gaat naar identiteit, naar waar je thuishoort 🏡. Het spanningsveld tussen erbij willen horen en eigenlijk juist ook helemaal niet… Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. Lees meer in het interview op de website! #jeugdtheater #cultuureducatie ...

9 0

Waan je een weg door een jungle van de vrolijkste en gekste muziek tijdens de voorstellingen van @tijgerorkest 🌴🐯! Voor Berend Jan is het het belangrijkst om gewoon lekker te springen, juichen en dansen tijdens de muziek die hij en de andere leden van de band maken 🎊. Doe jij ook lekker mee? #tijgerorkest #jeugdtheater #kindermuziek ...

7 0

Een sprookje, zoals je je een sprookje voorstelt… een muzikale wereld, bijna hetzelfde als onze wereld, maar net een beetje anders. Hoe ben je kapitein van je eigen schip ⛵? Hoe houd je je hoofd boven water, en hoe ga je om met tegenwind 🌊? Het Zand van Gisteren is een indrukwekkende poëtische voorstelling over een koning en grenzeloze liefde, gemaakt door Noralie Jansen en Willeke de Boer, die samen het beeldend muziektheatergezelschap Jansen & De Boer vormen. Leer de twee creatievelingen kennen in het interview op de website. Fotografie: Erik Franssen #jeugdtheater #poppentheater #cultuureducatie ...

11 0

We hebben ernom gaaf nieuws gekregen… deze winter speelt @theaterpopidou een Sint- én Kerstspecial van de voorstelling Lange Tanden! In het originele verhaal reist Stompie naar de tandentovenaar. Maar hoe stoer is het als je het lef hebt om de trein te pakken naar Spanje, op zoek naar Sinterklaas, of zelfs naar Lapland voor de Kerstman. Lees meer in het interview met Evert Josemanders! 🎅 #linkinbio #sinterklaasvoorstelling #kerstvoorstelling #poppentheater #jeugdtheater #Sint #Kerst ...

13 0

Theater maken is hard werken! Het is vandaag internationale dag van de arbeid en daarom staan we even stil bij alle inspanningen die komen kijken bij het maken van een goede jeugdtheatervoorstelling, met een heerlijke repetitiefoto van de #vreselijkviezevoorstelling 🫠 #dagvandearbeid #theatermaken #onderhetburo ...

7 0

Wij hebben een nieuwe stagiaire🎉! Bente zal de komende maanden ons team versterken op het gebied van marketing, en ze zal zich richten op een klanttevredenheidsonderzoek 📝. Een scherpe analyse die ons hopelijk nieuwe inzichten gaat geven in hoe we onze theaterverkooppraktijken kunnen verbeteren! Lees meer over deze jonge dame in het interview op onze website! #burobannink #stagiaire #jeugdtheater #cultuureducatie ...

5 0