Deze nieuwe voorstelling van Wildpark wordt een groot succes

ANNE, 12 JAAR!

‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’ is een thematisch vervolg op de solo ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’ (2018), over een jonge tiener die het gevoel heeft nergens echt bij te horen of goed in te zijn. Wij spraken maker en actrice Anne van der Steen over haar nieuwe voorstelling. De inspiratie voor deze productie haalde Anne uit haar eigen jeugd, waarin zij zelf heeft gestoeid met onzekerheid en het spanningsveld tussen fantasie en werkelijkheid. Met haar pakkende verhalen en overtuigingskracht liet zij menig vriendin en klasgenoot meespelen in haar zelf verzonnen werkelijkheid.  

Anne is aangesloten bij jeugdtheater Wildpark. Wildpark wil bijdragen aan een generatie kinderen en jongeren met een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen.

De Theaterkrant schreef een mooie recensie over de voorstelling

”Sommige mensen horen een kritische stem in hun hoofd, bij Anne is dat een licht-sardonische voice-over die als in een natuurdocumentaire Anne categorisch reduceert tot bijvangst. Aangespoord door die aanhoudende zelfkritiek zien we het personage verschillende, vooral tevergeefse pogingen doen om aan haar vermeende middelmatigheid te ontstijgen.” 

“Hier een erg enthousiaste juf en nog belangrijker, erg enthousiaste kinderen!! We wilden heel graag laten weten dat we ontzettend genoten heb van deze voorstelling! Een Anne die voor de kinderen heel herkenbaar is, met humor en openheid de kinderen laat nadenken en ze echt betrekt bij de voorstelling. In één woord, geweldig!

De voorstelling geeft een mooi startpunt om ook erna met de kinderen over het onderwerp verder te praten.

Kortom, een echte aanrader!”

Anne, kun je iets vertellen over jezelf en je loopbaan in het theater en over je nieuwe voorstelling?

“Mijn naam is Anne. Ik werk inmiddels zes jaar sinds het afronden van mijn opleiding aan de Academie voor Theater in Tilburg in het professionele werkveld als (jeugdtheater)maker en actrice. Dit doe ik onder andere bij jeugdtheater Wildpark, ThinX, Theater AanZ, en sinds dit jaar bij Signatuur Onbekend en de VPRO. Spelen vind ik zo ongeveer het aller leukste wat er is, dus dat doe ik graag zoveel mogelijk. Naast dat ik spelen zo leuk vind, is theater bij uitstek ook een mooi middel om zaken aan de kaak te stellen. Om te discussiëren en je mening te vormen, of bij te stellen, en om heilige huisjes mee om te blazen. Maar zeker ook om zaken te kunnen relativeren en er mee te kunnen lachen. ”

“Momenteel speel ik in de voorstelling ‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’. Een hele speelse, humorvolle voorstelling over een meisje die graag een doorslaand succes wil worden, maar het ontbreekt haar aan echte grote talenten. Hoe kan je knapper, ouder, stoerder en slimmer overkomen dan je bent? Hoe kan je erbij horen? Indruk maken? ”

Waar kwam de inspiratie voor je nieuwe voorstelling vandaan? Welke thema’s werk je graag mee en waarom raakt dit je nu?

“Ik had lang, veel langer dan wellicht andere kinderen uit de klas, de tijd nodig om het onderscheid te maken tussen fantasie en de werkelijkheid. Ik verzon veel en was daar zo overtuigend in dat de leugens vaak voor waarheid aangenomen werden door anderen. Zo heb ik toen ik nog op de basisschool zat, mijn beste vriendin lang doen laten geloven dat ik eigenlijk een jongen was. En hoewel ze mij wel kritische vragen stelde (‘doe je broek dan eens uit, dan kan ik het zien’) heeft ze me toch geloofd. Opeens was ik niet meer Anne, maar was ik een jongen die van zijn moeder meisjeskleren aan moest. ”

“Door te verzinnen kon ik indruk maken op anderen. Ik loog zo goed dat het op de waarheid leek. Alles kon je spannender, leuker, erger of grappiger maken dan de werkelijkheid. En dus was ik bij het ene klasgenootje een enorme voetbalfan, bij de andere juist een boekenwurm, en bij de juf een enorm gevoelig meisje. Ik kon als de beste mezelf leuker voordoen dan ik eigenlijk was. Op een gegeven moment kan je ook niet meer terug. Ik was altijd hetgeen wat de andere wilde dat ik zou zijn. Zodat iedereen mij leuk vond. ”

“Dit is uiteindelijk de inspiratie geweest om een voorstelling te maken over dit thema. Als kind doe je je best om te zijn zoals anderen willen dat je bent. En in hoeverre ben je dat dan? Is je beter voordoen dan je bent eigenlijk liegen? Maar als iedereen erin trapt is dat dan nog steeds erg? ”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw, hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’, is een vervolg op de voorstelling ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’. Beide voorstellingen zijn gebaseerd op een autobiografisch verhaal. In allebei de voorstelling is het een zoektocht naar identiteit. Naar waar je thuishoort. Omdat je erbij wilt horen, maar eigenlijk juist ook helemaal niet… ”

Hoe lang werken je al met Annemiek samen en hoe was dat voor deze voorstelling? Waar zie je de sterke punten terug? 

“Sinds 2017 werk ik samen met Annemiek Nienhuis, Wildpark. Een hele fijne samenwerking! Al bij mijn eerste jeugdvoorstelling ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’, die ik in samenwerking maakte met Annemiek Nienhuis, merkte ik de kracht van het werken vanuit een persoonlijk verhaal. Ook ‘Anne, 10 jaar’ is gebaseerd op mijn persoonlijke verhaal over dat ik het gevoel had dat ik er in mijn eigen gezin niet echt bij hoorde, en de fantasie dat dat kwam omdat mijn vader niet mijn echte vader was. ”

“Ik heb de neiging om anekdotisch te denken, dingen vast te leggen. Annemiek daagt mij uit om meer risico te nemen in het werk. Meer naar het gevoel, in plaats van de anekdotische handeling. Hierdoor worden de voorstelling verrassender en raakt het meer. Ik denk dat zowel Annemiek als ik een frisse en theatrale fantasie hebben, die geborgd is in het inlevingsvermogen en de belevingswereld van een kind. ”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We zijn gestart vanuit een klein idee. Ik ben gewend om vanuit tekst te starten. Ik vond het te gek om eens vanuit niks te starten, maar ook heel moeilijk. Het was een zoektocht om uiteindelijk al het materiaal aan elkaar te verbinden. ”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Dat zowel ouders als kinderen ontroerd zijn tijdens de voorstelling en daarnaast heel hard hebben kunnen lachen. ”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling, zoals het decor en attributen?

“Het decor is ontworpen door Sanne Danz. Zij maakt prachtige decors! In dit geval zie je een grote kast met allemaal potentiële dingen om succesvol mee te kunnen worden. Een soort feestwinkel: een kast vol beloften. ”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen/jeugd die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’ is echt een feest om voor kinderen te spelen. Het publiek is onderdeel van de voorstelling. Ik speel de voorstelling alleen en vraag het publiek om reactie. Kinderen reageren vaak super enthousiast: soms roepen ze vanaf de kant adviezen en spelen ze mee alsof ze in een voetbalwedstrijd zitten, maar als het dan weer stil moet zijn omdat de voorstelling daarom vraagt, is het ook weer doodstil. ”

Wil je nog iets kwijt?

“Dat je niet per se een heel groot talent hoeft te hebben om toch succesvol te kunnen zijn. En dat je in het leven ook een beetje mag aanklooien, een beetje risico kan nemen, dat je mag uitproberen. ”

Lees meer over Wildpark en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

17 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2

Oproep aan alle avonturiers van de verbeelding! 🚀 Laat je fantasie de vrije loop tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze meest eigenwijze voorstellingen! Bekijk het hele aanbod op onze website! #linkinbio #LekkerEigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

3 0