Deze nieuwe voorstelling van Wildpark wordt een groot succes

ANNE, 12 JAAR!

‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’ is een thematisch vervolg op de solo ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’ (2018), over een jonge tiener die het gevoel heeft nergens echt bij te horen of goed in te zijn. Wij spraken maker en actrice Anne van der Steen over haar nieuwe voorstelling. De inspiratie voor deze productie haalde Anne uit haar eigen jeugd, waarin zij zelf heeft gestoeid met onzekerheid en het spanningsveld tussen fantasie en werkelijkheid. Met haar pakkende verhalen en overtuigingskracht liet zij menig vriendin en klasgenoot meespelen in haar zelf verzonnen werkelijkheid.  

Anne is aangesloten bij jeugdtheater Wildpark. Wildpark wil bijdragen aan een generatie kinderen en jongeren met een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen.

De Theaterkrant schreef een mooie recensie over de voorstelling

”Sommige mensen horen een kritische stem in hun hoofd, bij Anne is dat een licht-sardonische voice-over die als in een natuurdocumentaire Anne categorisch reduceert tot bijvangst. Aangespoord door die aanhoudende zelfkritiek zien we het personage verschillende, vooral tevergeefse pogingen doen om aan haar vermeende middelmatigheid te ontstijgen.” 

“Hier een erg enthousiaste juf en nog belangrijker, erg enthousiaste kinderen!! We wilden heel graag laten weten dat we ontzettend genoten heb van deze voorstelling! Een Anne die voor de kinderen heel herkenbaar is, met humor en openheid de kinderen laat nadenken en ze echt betrekt bij de voorstelling. In één woord, geweldig!

De voorstelling geeft een mooi startpunt om ook erna met de kinderen over het onderwerp verder te praten.

Kortom, een echte aanrader!”

Anne, kun je iets vertellen over jezelf en je loopbaan in het theater en over je nieuwe voorstelling?

“Mijn naam is Anne. Ik werk inmiddels zes jaar sinds het afronden van mijn opleiding aan de Academie voor Theater in Tilburg in het professionele werkveld als (jeugdtheater)maker en actrice. Dit doe ik onder andere bij jeugdtheater Wildpark, ThinX, Theater AanZ, en sinds dit jaar bij Signatuur Onbekend en de VPRO. Spelen vind ik zo ongeveer het aller leukste wat er is, dus dat doe ik graag zoveel mogelijk. Naast dat ik spelen zo leuk vind, is theater bij uitstek ook een mooi middel om zaken aan de kaak te stellen. Om te discussiëren en je mening te vormen, of bij te stellen, en om heilige huisjes mee om te blazen. Maar zeker ook om zaken te kunnen relativeren en er mee te kunnen lachen. ”

“Momenteel speel ik in de voorstelling ‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’. Een hele speelse, humorvolle voorstelling over een meisje die graag een doorslaand succes wil worden, maar het ontbreekt haar aan echte grote talenten. Hoe kan je knapper, ouder, stoerder en slimmer overkomen dan je bent? Hoe kan je erbij horen? Indruk maken? ”

Waar kwam de inspiratie voor je nieuwe voorstelling vandaan? Welke thema’s werk je graag mee en waarom raakt dit je nu?

“Ik had lang, veel langer dan wellicht andere kinderen uit de klas, de tijd nodig om het onderscheid te maken tussen fantasie en de werkelijkheid. Ik verzon veel en was daar zo overtuigend in dat de leugens vaak voor waarheid aangenomen werden door anderen. Zo heb ik toen ik nog op de basisschool zat, mijn beste vriendin lang doen laten geloven dat ik eigenlijk een jongen was. En hoewel ze mij wel kritische vragen stelde (‘doe je broek dan eens uit, dan kan ik het zien’) heeft ze me toch geloofd. Opeens was ik niet meer Anne, maar was ik een jongen die van zijn moeder meisjeskleren aan moest. ”

“Door te verzinnen kon ik indruk maken op anderen. Ik loog zo goed dat het op de waarheid leek. Alles kon je spannender, leuker, erger of grappiger maken dan de werkelijkheid. En dus was ik bij het ene klasgenootje een enorme voetbalfan, bij de andere juist een boekenwurm, en bij de juf een enorm gevoelig meisje. Ik kon als de beste mezelf leuker voordoen dan ik eigenlijk was. Op een gegeven moment kan je ook niet meer terug. Ik was altijd hetgeen wat de andere wilde dat ik zou zijn. Zodat iedereen mij leuk vond. ”

“Dit is uiteindelijk de inspiratie geweest om een voorstelling te maken over dit thema. Als kind doe je je best om te zijn zoals anderen willen dat je bent. En in hoeverre ben je dat dan? Is je beter voordoen dan je bent eigenlijk liegen? Maar als iedereen erin trapt is dat dan nog steeds erg? ”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw, hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’, is een vervolg op de voorstelling ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’. Beide voorstellingen zijn gebaseerd op een autobiografisch verhaal. In allebei de voorstelling is het een zoektocht naar identiteit. Naar waar je thuishoort. Omdat je erbij wilt horen, maar eigenlijk juist ook helemaal niet… ”

Hoe lang werken je al met Annemiek samen en hoe was dat voor deze voorstelling? Waar zie je de sterke punten terug? 

“Sinds 2017 werk ik samen met Annemiek Nienhuis, Wildpark. Een hele fijne samenwerking! Al bij mijn eerste jeugdvoorstelling ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’, die ik in samenwerking maakte met Annemiek Nienhuis, merkte ik de kracht van het werken vanuit een persoonlijk verhaal. Ook ‘Anne, 10 jaar’ is gebaseerd op mijn persoonlijke verhaal over dat ik het gevoel had dat ik er in mijn eigen gezin niet echt bij hoorde, en de fantasie dat dat kwam omdat mijn vader niet mijn echte vader was. ”

“Ik heb de neiging om anekdotisch te denken, dingen vast te leggen. Annemiek daagt mij uit om meer risico te nemen in het werk. Meer naar het gevoel, in plaats van de anekdotische handeling. Hierdoor worden de voorstelling verrassender en raakt het meer. Ik denk dat zowel Annemiek als ik een frisse en theatrale fantasie hebben, die geborgd is in het inlevingsvermogen en de belevingswereld van een kind. ”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We zijn gestart vanuit een klein idee. Ik ben gewend om vanuit tekst te starten. Ik vond het te gek om eens vanuit niks te starten, maar ook heel moeilijk. Het was een zoektocht om uiteindelijk al het materiaal aan elkaar te verbinden. ”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Dat zowel ouders als kinderen ontroerd zijn tijdens de voorstelling en daarnaast heel hard hebben kunnen lachen. ”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling, zoals het decor en attributen?

“Het decor is ontworpen door Sanne Danz. Zij maakt prachtige decors! In dit geval zie je een grote kast met allemaal potentiële dingen om succesvol mee te kunnen worden. Een soort feestwinkel: een kast vol beloften. ”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen/jeugd die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’ is echt een feest om voor kinderen te spelen. Het publiek is onderdeel van de voorstelling. Ik speel de voorstelling alleen en vraag het publiek om reactie. Kinderen reageren vaak super enthousiast: soms roepen ze vanaf de kant adviezen en spelen ze mee alsof ze in een voetbalwedstrijd zitten, maar als het dan weer stil moet zijn omdat de voorstelling daarom vraagt, is het ook weer doodstil. ”

Wil je nog iets kwijt?

“Dat je niet per se een heel groot talent hoeft te hebben om toch succesvol te kunnen zijn. En dat je in het leven ook een beetje mag aanklooien, een beetje risico kan nemen, dat je mag uitproberen. ”

Lees meer over Wildpark en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Een muzikale ode aan de fantasie, voor iedereen vanaf vier jaar die zich weleens anders voelt. Ayla en Willemijn vormen een nieuw duo en maakten samen met Onder het Buro de voorstelling `Rare Snuitert`. 🐽Het duo streeft ernaar hun onbezonnen kinderlijke kant niet te verliezen en dit zie je terug in hun werk! Bekijk de trailer en kijk voor meer informatie op onze website! #raresnuitert #onderhetburo #jezelfzijn #jeugdtheater #musical ...

2 0

Mark van Vliet blaast met zijn unieke komische en fysieke stijl beroemde composities nieuw leven in. Verpakt in nieuwe herkenbare verhalen met kleurrijke en hilarische personages maakt hij kinderen en volwassenen enthousiast voor klassieke muziek en opera. Aankomend seizoen speelt hij twee nieuwe solovoorstellingen! Twee kleutervoorstellingen met als uitgangspunt klassieke muziek, maar toch beiden met een hele andere signatuur. #nieuwevoorstellingen #pluizenaar #peterzonderwolf #jeugdtheater #klassiekvoorkids ...

8 0

"Hij moet zijn eigen fouten maken." Gesneden Koek over de eigenwijze avonturen van Pinokkio! @gesneden.koek herschreef het eeuwen oude sprookje en in het kader van het Kinderboekenweekthema `lekker eigenwijs` vroegen wij hen: Is Pinokkio een eigenwijs karakter? David vertelt: "Pinokkio is in het begin van het verhaal enorm eigenwijs. Hij luistert niet naar zijn vader en komt daardoor in de problemen. Maar hij leert er wel van en komt erachter dat alleen maar voor jezelf kiezen ook niet de weg voor hem is. Als hij niet zo eigenwijs had geweest had hij dat ook nooit geweten denk ik. Hij moet zijn eigen fouten maken. Door een mix van eigenwijs te zijn en naar de raad van zijn vader te luisteren, wordt hij zichzelf in het verhaal." 😄#kinderboekenweek #lekkereigenwijs #foutenmaken #jeugdtheater #pinokkio ...

2 0

"Bij Wildpark staat de persoonlijkheid en eigenheid van onze spelers centraal. We geloven in nauwe samenwerking, waarbij spelers de vrijheid krijgen om hun unieke talenten te tonen," benadrukt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+). Door samen te werken met getalenteerde artiesten, creëert @wildparkzone voorstellingen die raken, inspireren en uitdagen. Ervaar het samenspel van creativiteit en authenticiteit! 🤝 #Samenwerking #Talentontwikkeling #TheaterMetImpact ...

7 0

Maak kennis met Ali!🧏 Ali speelt de rol van verslaggever in de voorstelling `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk. Ali is doof en vertelt in deze video over zijn rol als verslaggever en het maken van propaganda voor zijn werkgever, de machtige tsaar. Zwerfhonden is helemaal toegankelijk gemaakt voor dove en blinde mensen. Dove mensen zullen de gebarentaal van Ali op het podium dan ook perfect kunnen volgen! #propaganda #gebarentaal #toeghankelijktheater ...

1 0

Whoohoo!! Meerjarensubsidie ✨ Gefeliciteerd Jansen & de Boer, Oortwolk, Plan D- en Wildpark!
Een mijlpaal voor theatermakers, ook in het jeugdtheater. Na keihard werken, eindeloos plannen aanscherpen en nachten doorhalen met schrijven is het eindelijk zo ver: meerjarige subsidie! Dit betekent dat je niet voor slechts één project fondsen ontvangt, maar voor een reeks aan projecten over meerdere jaren waarmee je jouw ontwikkeling als maker doorzet. Dat geeft ook meer ruimte om tussen de projecten door te blijven ontwikkelen. Vier (!) van onze gezelschappen hebben het voor elkaar gebokst en krijgen voor de periode `25-`28 structurele projectsubsidie van het FPK. Wij zijn mega trots en blij en kijken uit naar alle prachtige plannen die door deze subsidies gerealiseerd kunnen worden!

#toekomst #feest #trots #meerjarensubsidie #fpk
...

26 1

☕Wat is het heerlijk om onder het genot van een bakkie koffie bij te praten met onze gezelschappen. Over jeudgtheater, ontwikkeling en natuurlijk gewoon het leven! Lotte @tgkoekenui kwam vorige week langs en wat zijn we trots om haar te mogen ondersteunen in haar creatieve reis. #bakkiebijbannink #fijnesamenwerking #ontwikkeling #trotsoponzemakers ...

24 1

Ze hebben een voorliefde voor absurde teksten, fysieke carpriolen, muzikale uitspattingen en vindingrijke decors: fantasie is de motor en humor is de brandstof. Ze maken graag theater dat een beetje buiten de lijntjes kleurt en af en toe ook de zaal in buitelt. En met hun ervaring in het onderwijs weten ze precies wat er speelt bij hun jonge publiek en dragen ze met hart en ziel bij aan een beter cultuurlandschap. We spraken David Meijer van @de_hermannen over hun nieuwste voorstelling: `Herman, we have een probleem`. Hij vertelt over hun inspiratie, motivaties en veel meer! Lees het in ons interview op de website #interview #inspiratie #jeugdtheater #buitendelijntjes ...

3 0

"Onze paden kruisten tijdens onze studie Muziektheater aan Codarts Rotterdam, waar we ontdekten dat we niet alleen een passie deelden voor musical, maar ook voor activisme, met name rond de klimaatcrisis." Aldus de Amazones. Dit was het begin van muziektheatercollectief de Amazones. 🎶

Hun vernieuwende klimaatmusical `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?! (14+)` was gemaakt voor volwassenen, maar spelen ze nu ook voor jongeren! 🎤 Waarom deze keuze? Je leest het in ons interview!

Duik met ons mee in hun creatieve proces, hun groene aanpak en hun missie om bewustzijn te kweken over dit dringende thema! 🌍 #DeAmazones #Muziektheater #MaatschappelijkeBetrokkenheid
...

4 0

Kunst en cultuur op school is niet alleen leuk, maar vooral ook heel erg nodig voor de ontwikkeling van een kind! 🎭Met onze dagprojecten maken alle klassen in één dag een eigen theater- of dansvoorstelling. 🌟 Een unieke ervaring waarbij samenwerking en creativiteit centraal staan! Meer weten? Check onze website! #dagprojecten #CreativiteitOpSchool #SamenOpHetPodium ...

6 0

Wildpark presenteert `Ik heb ik heb wat jij niet hebt`, een voorstelling voor jongeren vanaf 10 jaar over het belang van geld en bezit. Voor deze voorstelling ging Lenneke Maas in gesprek met vijf jongeren die, hoewel uit totaal verschillende milieus, allemaal in de een schuldsaneringstraject zitten. Samen onderzoeken ze de pijn van iets niet hebben, wat je wel zou moeten hebben. In ons interview met Lenneke gaan we dieper in op de inspiratie van deze voorstelling en haar artistieke visie. Lees het op onze website! #wildpark #jongerentheater #geld #bezit ...

12 0

@de_hermannen vanuit Stadstheater de Bond, met een belangrijke boodschap! Hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` past namelijk perfect bij het kinderboekenweekthema van 2024: Lekker eigenwijs. David en Jantijn leggen ons dan ook graag persoonlijk uit waarom! Dus, trek je stoute schoenen aan en boek `Herman, we have een probleem` voor de Kinderboekenweek. Er zijn nog een paar gaatjes vrij! 🧑‍🚀🚀 #lekkereigenwijs #kinderboekenweek #stouteschoenen ...

2 0

Kunnen de kinderen hun vooroordelen loslaten en deze Wolf zien voor wie hij is? Mark van Vliet brengt Prokofiev`s melodieën tot leven in `Peter zonder wolf`.
In ons interview met Mark vertelt hij over zijn inspiraties, de ontwikkeling van zijn voorstellingen en hoe hij met zijn passie voor klassieke muziek de verbeelding van kinderen weet te prikkelen. Van zijn jeugd in een muzikale familie tot zijn nieuwste productie vol avontuur en hilarische typetjes! Lees het op onze website! #peterzonderwolf #jeugdtheater #prokofiev #klassiekemuziek
...

5 0

Ontmoeting tussen realiteit en verbeelding 🎭 Duik in het avontuur van `De monteur en het meisje`, een voorstelling van @wildparkzone waarin een eenvoudige Peugeot 205 de ster van het decor is🚗 Deze zomer voor het laatst te boeken! #Wildpark #LukaKooijmans #DeMonteurEnHetMeisje ...

6 0

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

5 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

6 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

15 3

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de `griot` te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. "Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af." TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel! ⚔️Lees het interview met Barry Emond, artistiek leider van TG Griot, op onze website! #40rovers #verhalenvertellers #tggriot #onderhetburo ...

3 0

"De thema`s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid." - Anneleen en Lies over de inspiratie achter hun voorstelling `IETSMETNEFIETS`. 💟Ontdek meer over hun unieke aanpak en creatieve visie en lees het hele interview met @cieselderie op onze website! #CreatieveThema`s #CieSelderie #MuzikaalTheater ...

3 0

🎉 @Drumdrumdrum.nl presenteert "KOLÓ"! Een interactieve muzikale wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest muzikale, kleurrijke en ritmische gemeente van Nederland. Een feest van verbinding voor jong en oud! 🎶 #Koló #SamenKleuren #Drumdrumdrum ...

2 0

"Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse?" Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling? Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.😄 #gratisgeld #bovenbouw #jongerenwerk #educatiefcabaret ...

4 0