Deze nieuwe voorstelling van Wildpark wordt een groot succes

ANNE, 12 JAAR!

‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’ is een thematisch vervolg op de solo ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’ (2018), over een jonge tiener die het gevoel heeft nergens echt bij te horen of goed in te zijn. Wij spraken maker en actrice Anne van der Steen over haar nieuwe voorstelling. De inspiratie voor deze productie haalde Anne uit haar eigen jeugd, waarin zij zelf heeft gestoeid met onzekerheid en het spanningsveld tussen fantasie en werkelijkheid. Met haar pakkende verhalen en overtuigingskracht liet zij menig vriendin en klasgenoot meespelen in haar zelf verzonnen werkelijkheid.  

Anne is aangesloten bij jeugdtheater Wildpark. Wildpark wil bijdragen aan een generatie kinderen en jongeren met een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen.

De Theaterkrant schreef een mooie recensie over de voorstelling

”Sommige mensen horen een kritische stem in hun hoofd, bij Anne is dat een licht-sardonische voice-over die als in een natuurdocumentaire Anne categorisch reduceert tot bijvangst. Aangespoord door die aanhoudende zelfkritiek zien we het personage verschillende, vooral tevergeefse pogingen doen om aan haar vermeende middelmatigheid te ontstijgen.” 

Sander JanssensDe Theaterkrant

“Hier een erg enthousiaste juf en nog belangrijker, erg enthousiaste kinderen!! We wilden heel graag laten weten dat we ontzettend genoten heb van deze voorstelling! Een Anne die voor de kinderen heel herkenbaar is, met humor en openheid de kinderen laat nadenken en ze echt betrekt bij de voorstelling. In één woord, geweldig!

De voorstelling geeft een mooi startpunt om ook erna met de kinderen over het onderwerp verder te praten.

Kortom, een echte aanrader!”

Danny SegersLeerkracht bs. St. Antonius Abt

Anne, kun je iets vertellen over jezelf en je loopbaan in het theater en over je nieuwe voorstelling?

“Mijn naam is Anne. Ik werk inmiddels zes jaar sinds het afronden van mijn opleiding aan de Academie voor Theater in Tilburg in het professionele werkveld als (jeugdtheater)maker en actrice. Dit doe ik onder andere bij jeugdtheater Wildpark, ThinX, Theater AanZ, en sinds dit jaar bij Signatuur Onbekend en de VPRO. Spelen vind ik zo ongeveer het aller leukste wat er is, dus dat doe ik graag zoveel mogelijk. Naast dat ik spelen zo leuk vind, is theater bij uitstek ook een mooi middel om zaken aan de kaak te stellen. Om te discussiëren en je mening te vormen, of bij te stellen, en om heilige huisjes mee om te blazen. Maar zeker ook om zaken te kunnen relativeren en er mee te kunnen lachen. ”

“Momenteel speel ik in de voorstelling ‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’. Een hele speelse, humorvolle voorstelling over een meisje die graag een doorslaand succes wil worden, maar het ontbreekt haar aan echte grote talenten. Hoe kan je knapper, ouder, stoerder en slimmer overkomen dan je bent? Hoe kan je erbij horen? Indruk maken? ”

Waar kwam de inspiratie voor je nieuwe voorstelling vandaan? Welke thema’s werk je graag mee en waarom raakt dit je nu?

“Ik had lang, veel langer dan wellicht andere kinderen uit de klas, de tijd nodig om het onderscheid te maken tussen fantasie en de werkelijkheid. Ik verzon veel en was daar zo overtuigend in dat de leugens vaak voor waarheid aangenomen werden door anderen. Zo heb ik toen ik nog op de basisschool zat, mijn beste vriendin lang doen laten geloven dat ik eigenlijk een jongen was. En hoewel ze mij wel kritische vragen stelde (‘doe je broek dan eens uit, dan kan ik het zien’) heeft ze me toch geloofd. Opeens was ik niet meer Anne, maar was ik een jongen die van zijn moeder meisjeskleren aan moest. ”

“Door te verzinnen kon ik indruk maken op anderen. Ik loog zo goed dat het op de waarheid leek. Alles kon je spannender, leuker, erger of grappiger maken dan de werkelijkheid. En dus was ik bij het ene klasgenootje een enorme voetbalfan, bij de andere juist een boekenwurm, en bij de juf een enorm gevoelig meisje. Ik kon als de beste mezelf leuker voordoen dan ik eigenlijk was. Op een gegeven moment kan je ook niet meer terug. Ik was altijd hetgeen wat de andere wilde dat ik zou zijn. Zodat iedereen mij leuk vond. ”

“Dit is uiteindelijk de inspiratie geweest om een voorstelling te maken over dit thema. Als kind doe je je best om te zijn zoals anderen willen dat je bent. En in hoeverre ben je dat dan? Is je beter voordoen dan je bent eigenlijk liegen? Maar als iedereen erin trapt is dat dan nog steeds erg? ”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw, hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“‘Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’, is een vervolg op de voorstelling ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’. Beide voorstellingen zijn gebaseerd op een autobiografisch verhaal. In allebei de voorstelling is het een zoektocht naar identiteit. Naar waar je thuishoort. Omdat je erbij wilt horen, maar eigenlijk juist ook helemaal niet… ”

Hoe lang werken je al met Annemiek samen en hoe was dat voor deze voorstelling? Waar zie je de sterke punten terug? 

“Sinds 2017 werk ik samen met Annemiek Nienhuis, Wildpark. Een hele fijne samenwerking! Al bij mijn eerste jeugdvoorstelling ‘Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden’, die ik in samenwerking maakte met Annemiek Nienhuis, merkte ik de kracht van het werken vanuit een persoonlijk verhaal. Ook ‘Anne, 10 jaar’ is gebaseerd op mijn persoonlijke verhaal over dat ik het gevoel had dat ik er in mijn eigen gezin niet echt bij hoorde, en de fantasie dat dat kwam omdat mijn vader niet mijn echte vader was. ”

“Ik heb de neiging om anekdotisch te denken, dingen vast te leggen. Annemiek daagt mij uit om meer risico te nemen in het werk. Meer naar het gevoel, in plaats van de anekdotische handeling. Hierdoor worden de voorstelling verrassender en raakt het meer. Ik denk dat zowel Annemiek als ik een frisse en theatrale fantasie hebben, die geborgd is in het inlevingsvermogen en de belevingswereld van een kind. ”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We zijn gestart vanuit een klein idee. Ik ben gewend om vanuit tekst te starten. Ik vond het te gek om eens vanuit niks te starten, maar ook heel moeilijk. Het was een zoektocht om uiteindelijk al het materiaal aan elkaar te verbinden. ”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Dat zowel ouders als kinderen ontroerd zijn tijdens de voorstelling en daarnaast heel hard hebben kunnen lachen. ”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling, zoals het decor en attributen?

“Het decor is ontworpen door Sanne Danz. Zij maakt prachtige decors! In dit geval zie je een grote kast met allemaal potentiële dingen om succesvol mee te kunnen worden. Een soort feestwinkel: een kast vol beloften. ”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen/jeugd die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“Anne, 12 jaar, wordt een groot succes’ is echt een feest om voor kinderen te spelen. Het publiek is onderdeel van de voorstelling. Ik speel de voorstelling alleen en vraag het publiek om reactie. Kinderen reageren vaak super enthousiast: soms roepen ze vanaf de kant adviezen en spelen ze mee alsof ze in een voetbalwedstrijd zitten, maar als het dan weer stil moet zijn omdat de voorstelling daarom vraagt, is het ook weer doodstil. ”

Wil je nog iets kwijt?

“Dat je niet per se een heel groot talent hoeft te hebben om toch succesvol te kunnen zijn. En dat je in het leven ook een beetje mag aanklooien, een beetje risico kan nemen, dat je mag uitproberen. ”

Lees meer over Wildpark en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Ontmoet Joris! 💙

Joris: 🗣️ Wat ik zo leuk vindt aan werken bij ‘Centre’Popidou ; de levendigheid .Een onweerstaanbare mix van lieflijkheid en gekte .Fantastisch gemaakte poppen en originele tekst . Gevarieerde, rijk gearrangeerde muziek . Wat samen met de tekst , het decor en de aankleding bij iedereen de zintuigen op aan zetten. Ontroering en humor vechten om voorrang en komen in een bad vol theatrale fantasie en geestdrift tot een te gekke voorstelling om te kijken en om te spelen. Ook de sfeer met elkaar is erg fijn bij Popidou waardoor voorstellingen ook een feest zijn om te spelen.

————————————————————————————————-
#jorislutz #lutz #langetanden #theaterpopidou #theater #poppen #poppentheater #poppen #kinderen #kindervoorstelling #kindertheater #theatermetlef #acteurs #poppenspelers #toneel #bannink #popidou#burobannink #schoolvoorstelling #voorstelling
#langetanden
...

7 0

✨@oortwolk is genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs! ☁ in de categorie Stimuleringsprijs! Oortwolk heeft in korte tijd haar sporen verdiend in het culturele aanbod van Eindhoven (en Nederland), dus deze prijs zou daar een hele mooie bevestiging van zijn. Naast de juryprijs is er ook is er een publieksprijs, en hiervoor heeft Oortwolk jouw stem nodig! Dit kan t/m 30 september via >linkinbio van @oortwolk

Oortwolk maakt eigenzinnig jeugdtheater waarin onze ingewikkelde binnenwereld naar buiten wordt gekiept en de glansrol naar gêne, verlangen of angst gaat. In combinatie met een typisch ludieke stijl en poëtische touch spreekt ze een groot publiek aan.

Artistiek leider Suzanne van der Horst: "Met onze voorstellingen willen we kinderen uitrusten met een kompas dat ze de weg wijst van binnen en ze zo te empoweren voor de toekomst. Wie weet draagt het later een steentje bij aan een samenleving met sterke, kritische, empathische zelfdenkers. Dat zou mooi zijn. Maar laat ons beginnen bij jeugdtheater waarvan je verbeelding op hol slaat. Want Oortwolk gelooft eerst en vooral in de werking van kunst. In meemaken en bevestigd krijgen dat we niet alleen zijn in onze ingewikkelde gevoelslevens."

Oortwolk boeken?! Dat kan natuurlijk via ons!

🤩#eindhovencultuurprijs #cultuureindhoven #stimuleringsprijs #jeugdtheater #cultuureducatie
...

14 0

✨Stem op @oortwolk! ☁ Oortwolk is genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs! Oortwolk heeft in korte tijd haar sporen verdiend in het culturele aanbod van Eindhoven (en Nederland), dus deze prijs zou daar een hele mooie bevestiging van zijn. Naast de juryprijs is er ook is er een publieksprijs, en hiervoor heeft Oortwolk jouw stem nodig! Dit kan t/m 30 september via #linkinbio van @Oortwolk

Oortwolk maakt eigenzinnig jeugdtheater waarin onze ingewikkelde binnenwereld naar buiten wordt gekiept en de glansrol naar gêne, verlangen of angst gaat. In combinatie met een typisch ludieke stijl en poëtische touch spreekt ze een groot publiek aan.

Artistiek leider Suzanne van der Horst: "Met onze voorstellingen willen we kinderen uitrusten met een kompas dat ze de weg wijst van binnen en ze zo te empoweren voor de toekomst. Wie weet draagt het later een steentje bij aan een samenleving met sterke, kritische, empathische zelfdenkers. Dat zou mooi zijn. Maar laat ons beginnen bij jeugdtheater waarvan je verbeelding op hol slaat. Want Oortwolk gelooft eerst en vooral in de werking van kunst. In meemaken en bevestigd krijgen dat we niet alleen zijn in onze ingewikkelde gevoelslevens."

Oortwolk boeken?! Dat kan natuurlijk via ons!

#eindhovencultuurprijs #cultuureindhoven #stimuleringsprijs #jeugdtheater #cultuureducatie

https://www.youtube.com/watch?v=MHi-og8qYCI&utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink
...

7 2

De spanning van tevoren, de verwondering van het publiek, het magische moment tijdens de eerste buiging; heerlijk vinden wij dat altijd. Jij hopelijk ook, want binnenkort gaan er weer drie van onze gezelschappen in première met hun nieuwe voorstellingen! Bekijk onze website voor het overzicht! 🤩👏 #premières #jeugdtheater #toitoitoi! ...

4 0

Er komen weer premières aan! @jansenendeboer trappen het seizoen af met een pracht van een nieuwe voorstelling: Het zand van gisteren (6+). Een muzikaal sprookje over de grenzeloosheid van de liefde ❤️ Zondag 24 september, 14:30 in de @zwolsetheaters. Ben je programmeur en wil je komen kijken? Stuur ons een mailtje, dan zorgen wij dat er een kaartje voor je klaar ligt! #première #jeudgtheater #poppentheater ...

11 0

Uit de harten van klimaatactivisten ❤️🌍: "Voor DWARSLIGGERS de musical kwam de inspiratie bij onszelf vandaan. Er heerst veel onbegrip in de maatschappij over activisten, en we wilden graag de mens achter de activist laten zien om begrip te creëren en mensen aan te moedigen zelf ook activistischer te worden." De Amazones vertellen meer in het interview op onze website #linkinbio #jongerentheater #klimaatactivisme #cultuureducatie ...

5 0

We zien dit jaar bij Buro Bannink heel sterk een toenemende vraag naar voorstellingen voor de allerkleinsten, en daar zijn we heel blij mee! Krulmuziek🎵 was tien jaar geleden nog een pionier in het veld. Nu ziet oprichter en muzikant Félice van der Sande dat het steeds populairder wordt, en dat vindt ze erg leuk😄! Lees meer over theater voor de allerkleinsten op onze website #linkinbio #burobannink #jeugdtheater #cultuureducatie ...

9 0

Yesss! Wij zijn razend enthousiast want het nieuwe seizoen is weer van start! We hebben enorm veel zin in een seizoen vol met sprankelend en avontuurlijk theater. Wij kijken er dan ook enorm naar uit om het aanbod van seizoen 2024-2025 aan jullie te presenteren. Dat doen we natuurlijk op de jaarlijkse presentatiedagen! Ben jij er ook weer bij?! Meld je aan via onze website! #nieuwseizoen #presentatiedag #jeugdtheater ...

6 0

Het is vandaag duurzame dinsdag! Wisten jullie dat het decor van Rare Snuitert helemaal gerecycled is?! Zulke initiatieven zien wij heel graag! ♻️ #duurzaamtheater #cultuureducatie #duurzamedinsdag ...

6 0

Zirkøes Fañtaztikå 🎪🤹🎩🐇 van Heer Otto is een vrolijke voorstelling met overtuigend spel en kloppende teksten. De Theaterkrant gaf deze en meer prachtige complimenten in hun recensie van afgelopen winter. Voor Heer Otto zelf is de voorstelling echt geslaagd als kinderen vrolijk de zaal verlaten en achteraf ook nog iets blijken te hebben meegekregen over het thema en hoe de personages daar mee omgingen. Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #heerotto #jeugdtheater #cultuureducatie ...

4 0

Kan iemand @jeroenschippermuziek opk nog der bij shoppen!! Want wij hadden een heerlijke #seizoensopening op het @bosjesfestival waar deze heren speelden of wat ze organiseerden. Echt een heerlijk festival! We hebben genoten! #jeugdtheater #bosjesfestival #burobannink ...

25 3

Goudeerlijk, vlijmscherp én rood-zwart gestreept 🟥⬛: dat is Jasper Smit! Gesproken over rood, wat is de rode draad door zijn voorstellingen? Jaspers antwoord: "Je mag alles voelen wat je voelt." Lees meer over zijn grote kleinkunst voor jonge mensen in het interview op onze website #linkinbio #jaspersmit #jeugdtheater #kleinkunst ...

8 0

Lotte Middendorp van TG Koek🍪 & Ui🧅 probeert bepaalde waarden die ze belangrijk vindt in haar voorstellingen te stoppen, zoals eerlijkheid, verbinding en creativiteit. "Subtiel," zegt Lotte, "want ik wil geen belerende ondertoon in de voorstellingen. Maar ik hoop stiekem wel dat de kinderen die waarden en de boodschap meekrijgen en dat ze er iets van leren." Lotte vertelt nog meer in het interview op onze website! #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie #onderhetburo #burobannink ...

4 1

Het is vandaag Hartjesdag! Dat betekent voor Amsterdammers carnaval op de Zeedijk. Terwijl er daar gefeest wordt, willen wij al onze volgers die onze liefde voor jeugdtheater delen vandaag een heel groot hartje geven! ❤️❤️❤️ #hartjesdag ...

17 0

Baby- en dreumestheater is hot! Buro Bannink nodigt iedereen dan ook van harte uit om onze voorstellingen te komen ervaren en samen met ons op avontuur te gaan in de wereld van theater voor de allerkleinsten. Zo weet Efrem Stein met zijn voorstelling "Pakkepapier" de humor van een kind van 1 jaar precies te vangen! De allerkleinste kinderen voelen zich direct bij hem op hun gemak en daardoor kan hij hen met de meest minimale middelen al meenemen. 🗞️🎭 Lees meer over theater voor deze jonge doelgroep op onze website #linkinbio #burobannink #jeugdtheater #babytheater #dreumestheater #cultuureducatie ...

5 0

De Amazones nemen met hun voorstelling DWARSLIGGERS, de musical het publiek mee in het hoofd van een klimaatactivist. Dit komt ook terug in het decor : "Het decor van DWARSLIGGERS bestaat uit kartonnen protestborden. Dat karton hebben we bij restaurants opgehaald, die het anders zouden weggooien 💪📦♻️." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #deamazones #jongerentheater #klimaatactivist ...

2 0

Muziek speelt een grote rol in de voorstellingen van Heer Otto 🎤🎼🎹🎸: "De liedjes die we schrijven zorgen voor momenten van verstilling, of juist versnelling, en thematische inzichten. En natuurlijk als een knallend muzikaal einde, waarmee ons publiek zingend de zaal verlaat!" Ook wordt de live muziek steeds meer ondersteund door techniek. "Hierdoor kunnen onze muzikanten naast live gitaar- bas- of pianospel en zang, allerlei extra instrumenten en zanglijnen live mixen tijdens de voorstelling." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #heerotto #jeugdtheater #muziektheater #cultuureducatie ...

1 0

Wij zijn met vakantie! Tot en met 28 augustus zijn we daarom niet bereikbaar. Wat voor leuke dingen we allemaal gaan doen? Ga naar ons laatste nieuwsitem op de website voor onze vakantieplannen, inclusief tips voor te gekke voorstellingen in de open lucht! ⛺ Opgeladen en wel zien we jullie heel graag na de vakanties weer terug! Zonnige groet ☀️ #vakantie #burobanninkvakantietips ...

3 0

`We zijn nog meer gaan kijken naar hoe we het publiek bij de voorstelling kunnen betrekken. Je gaat niet voor niks naar een live voorstelling` ... `Het is een prachtige interactie als een personage ergens achter komt met hulp van het publiek. Je maakt de voorstelling dan echt samen.` De heren van @gesneden.koek weten als geen ander hoe ze hun jonge publiek op het randje van hun stoel moeten krijgen! Bekijk hun laatste bewerking van de Italiaanse kinderklassieker: Pinokkio! 👈✨ #jeugdtheater #interactie #klassiekers ...

5 2

@Bramvanbeusekom gelooft dat verhalen voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht leeftijd, niveau of taal. Met "Hap uit je bed" combineert hij objecttheater, mime en slapstick om het publiek op verschillende manieren te verwonderen. 🤩 Een wasmand die sokken opeet en een lampje die een boek leest. Weinig taal en veel fysiek spel brengen het verhaal van twee mensen tot leven, wakker gehouden worden door hun eigen fantasie 🪄 #jeugdtheater #hapuitjebed #languagenoproblem ...

5 0

Voor dat TG Koek & Ui ontstond, maakte Lotte Middendorp voorstellingen in samenwerking met @onderhetburo. Een eigen gezelschap was een droom 💭 voor Lotte, dus zo gezegd zo gedaan! Koek & Ui maakt energieke voorstellingen vol met humor, fantasie en stiekem ook een diepere boodschap 🎭. Je kan meer lezen over Lotte in het interview op onze website! #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie #onderhetburo #burobannink ...

12 0

Acteurs gezocht voor de remake van een tijdloos verhaal! Werk met @barryemond van Theatergroep Griot aan `40 Rovers` (Ali baba en de 40 rovers). Hoofdpersonage Morgiana is een inspirerende vrouwelijke kracht die moed en wijsheid belichaamt. Met haar intelligentie en vastberadenheid verslaat ze de rovers en redt ze de schatten. Voor deze voorstelling zoeken we twee fysiek vaardige, humoristische acteurs (x,m,v) met een goede tekstbehandeling. 40 Rovers is een vertelling uit de Arabische cultuur, representatie hierin is belangrijk! Klinkt dit als iets voor jou? Of ken je iemand? Stuur dan uiterlijk 19 augustus een introductiefilmpje op! De audities vinden plaats op 3 september in Rotterdam. Ga voor meer info naar onze website! #linkinbio #acteursgezocht #audities #jeugdtheater ...

11 1

Ben jij niet bang om vies te worden? En kan je ook nog eens acteren? Voor de Vreselijk Vieze Voorstelling zijn wij op zoek naar twee acteurs! Werk samen met @milanbvhensbroek aan een jeugdtheaterproductie die er al een succesvol half seizoen op heeft zitten. We zoeken acteurs die, zoals @detheaterkrant in hun recensie omschrijft `voortdurend schakelen tussen hun rol en hun gespeelde zelf.` `Moeiteloos ga je mee in hun wisselende rollen als verteller, (niet zo) stoere prins of als de acteur die in opstand komt tegen een matig script.` Klinkt dit als iets voor jou? Stuur dan uiterlijk 19 augustus een introductiefilmpje op! De audities vinden plaats op 3 september in Rotterdam. Ga voor meer info naar onze website! #linkinbio #acteursgezocht #audities #jeugdtheater ...

4 1