O’kontreir

De Pest! aan mij

Darwins ‘survival of the fittest’ doorgronden is makkelijker op het schoolplein, dan tijdens de biologieles. Eten of gegeten worden. Wat kies jij? Een ontroerende en confronterende monoloog over pesten voor jongeren. 

Emma is jarenlang het favoriete slachtoffer van haar klasgenoten. Wanneer ze van school verandert, besluit ze dat dit haar niet meer zal overkomen. Ze zoekt en vindt aansluiting bij ‘queen bee’ Gloria. Langzaam maar zeker gaat ze mee andere leerlingen terroriseren. Tot de gebeurtenissen met haar op de loop gaan…
Emma voert je mee tot diep in haar hoofd. Je ontrafelt het ‘systeem’. De reis voert langs schoenen met roze strikjes, hamsters, bavianen, kameleons, een empathieknopje, Darwin en een eerste kus. Automutilatie, sociale media, paranoia en andere aan pesten gerelateerde thema’s, krijgen stuk voor stuk een plaats in dit ontluisterend verhaal.

‘De Pest! aan mij’ brengt de verhalen van slachtoffer en dader van pesten bij elkaar in één enkel personage. Zo maken we korte metten met hokjesdenken en stellen we alle betrokkenen voor hun verantwoordelijkheid. De voorstelling schakelt heel snel tussen humor en emotie, tussen uitleg en beleving, tussen aanhalen en confronteren. Door de vele invalshoeken en gelaagde vertelvormen worden jongeren met elke mogelijke achtergrond geboeid.

Deze voorstelling is helaas niet meer te boeken. 

De pest! aan mij
“Heb vandaag (als leerkracht) de voorstelling bijgewoond en was heel erg onder de indruk. Wat een prestatie! Een must voor elke school. De actrice slaagt erin om in haar eentje en in een minimalistisch decor een heel podium te vullen, de kijker te overdonderen met emoties, het publiek te bespelen en alle pesters een ferme opdonder te verkopen. De boodschap wordt klaar en helder gebracht en is op het lijf geschreven van de doelgroep. En dat allemaal zonder pretentieus of belerend te over te komen. Als je na een voorstelling – zelfs als volwassene – even moet bekomen dan is dat omdat het geslaagd was. Alle lof voor de actrice. Wat een toptalent! Graag meer van dat!”

De pest! aan mij
“Over jullie stuk zelf wil ik zeggen dat dat werkelijk het beste stuk is dat ik in héél lange tijd gezien heb!!! Proficiat, zowel voor het geweldige verhaal als voor de fantastische acteerprestatie. Ook jullie werkmap zit goed in elkaar! Ik heb hieruit een bundel voor de leerkrachten samengesteld. Wij hebben de hele namiddag verschillende activiteiten gedaan maar de middag was gewoon te kort!”

De pest! aan mij
“Het maakte iets los bij mij dat al heel lang diep verborgen zat.”

Algemene gegevens

Deze voorstelling is helaas niet meer te boeken. 

Credits
Tekst en regie: Mattias De Paep
Hertaling & Spel: Ana Lozica
Fotografie: Remco Hogenbirk