Je kent Jasper toch al?!

Zijn liedjes zijn spannend, meezingbaar, vaak grappig, goudeerlijk én met een vlijmscherp randje!

Jasper Smit maakt grote kleinkunst voor jonge mensen. Puntgave liedjes die echt ergens over gaan. Met zijn liedjes en grote, vrolijke persoonlijkheid verovert hij jonge harten over heel Nederland. Wij zijn dan ook enorm trots om samen te werken met dit talent!

Jaspers voorliefde voor jeugd- en jongerentheater is gebaseerd op de unieke dynamiek en eerlijkheid van deze doelgroep. Hij ziet kinderen als volwaardige individuen met een eigen kijk op de wereld. Jasper neemt hen dan ook heel serieus en weet precies te vangen welke onderwerpen belangrijk zijn in het leven van een kind.

De liedjes van Jasper zijn gebaseerd op gesprekken met kinderen en zijn eigen herinneringen, waardoor ze authentiek en herkenbaar zijn. Dit maakt de voorstellingen van Jasper waarachtig, enorm grappig en raken het publiek diep.

Momenteel wordt er keihard gewerkt aan zijn nieuwe plaat: Laat me met rust! Daarover later meer. Lees eerst ons interview met Jasper waarin hij ons meer vertelt over waarom hij doet wat hij (zo goed) doet.

“Jasper wist perfect de al puberende doelgroep aan te spreken, heel knap hoe hij het voor elkaar krijgt om zelfs achtstegroepers blunders te laten delen.”

Jasper! Hoe is jouw reis in de wereld van muziek en theater begonnen?

“Ik ben Jasper Smit! Ik was op de middelbare school de enige die nog naar Kinderen voor Kinderen luisterde en die hield van Schmidt/Bannink musicals. Na het zien van Randy Newman ging ik liedjes schrijven en daar ben ik nooit mee opgehouden. Ik speelde eerst in een cabaret duo en nu al een flinke tijd solo. Kinderliedjes schrijven doe ik sinds 2017, maar ik snap niet waarom ik zo lang heb gewacht, want het past enorm goed bij me.

Nadat mijn cabaret duo stopte, ben ik verder gegaan met volwassenenliedjes schrijven. Ik had er wel wat succes mee, maar pas toen ik kinderliedjes ging schrijven kon ik er echt mijn werk van maken. Dit is mijn derde voorstelling en dus ook mijn derde set liedjes!”

Kinderliedjes schrijven past zo goed bij je. Wat vind je leuk aan deze doelgroep?

“Kinderen zijn natuurlijk volwaardige mensen en dus ook volwaardig publiek. Ze zien de wereld wel écht anders dan volwassenen dus ik vind het een uitdaging om ze aan te spreken zonder zelf kinds te doen. Jong publiek reageert vaak primair en heeft weinig op met sociale conventies (zo riep een jongen vorig jaar “SAAAAI!” bij een verdrietig liedje). Maar als ze het gaaf vinden, zijn ze bijna grenzeloos in hun waardering en enthousiasme. Ik merk dat het bij kinderen niet werkt om op routine te spelen. Als ik er niet helemaal bij ben, of niet helemaal voel wat ik zeg, merk ik het meteen in de zaal. In die zin vind ik spelen voor kinderen vermoeiender, maar de beloning is enorm!”

Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd?

“Ik hoop vooral dat het publiek een positieve theaterervaring krijgt. Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien. Als ik die kans kan pakken om ze te laten zien hoe gaaf theater is, dan is m’n werk geslaagd!”

“Vlot, inspelend op de belevingswereld van de doelgroep zonder een knieval te maken naar de doelgroep. Het blijft volwassen en het kind wordt serieus genomen terwijl het aanbod aansluit bij hun fantasie en leefwereld.”

Is er een rode draad die door al jouw voorstellingen loopt?

“De grote rode draad in mijn voorstellingen is: je mag alles voelen wat je voelt. Dus als je het SUPER oneerlijk vindt dat je ouders niet eens een elektrische fiets voor je kopen, dan kan iedereen dat onzin en stom vinden (‘Vroeger hadden we dat niet!’, ‘Je woont vlakbij school!’, ‘Je bent hartstikke jong, je kan bést zelf dat stukje fietsen!’, ‘Je bent gewoon lui!’, ‘Stel je niet zo aan!). Maar: je voelt het, en dat mag, het is legitiem, het moet serieus genomen worden. Wat niet betekent dat je een elektrische fiets krijgt. Want we wonen om de hoek van school.”

Hoe werk je het liefst aan een voorstelling?

“Ik schrijf alleen en wanneer ik aan een liedje werk, zit het constant in mijn hoofd. Ik kan het niet loslaten. Gelukkig heb ik voor schrijven niets nodig (voor opschrijven wel, maar dat is een stuk makkelijker). Dus ik schrijf als ik fiets, douche, wakker lig, eet, op het schoolplein sta, en voor me uit staar. Niet altijd even gezellig voor mijn echtgenote en mijn dochter, maar dan hadden ze maar geen liedjesschrijver in huis moeten halen. 🙂 Ik repeteer heel veel, thuis of in één van de lokalen van de muziekschool van mijn vrouw. Allemaal zodat ik op het podium heel veel werkgeheugen vrij heb om de zaal in te kijken, in te gaan op reacties van de kinderen en de liedjes zo goed mogelijk over te brengen.”

Hoe ziet jouw gezelschap er over 10 jaar uit?

“Helemáál kaal en hopelijk met een iets subtieler buikje! 🙂 Ik hoop dat ik over 10 jaar nog steeds in een klein autootje (maar dan elektrisch) door het land rij om te kijken wat er bij kinderen gebeurt als ik mijn liedjes voor ze speel! Ik ben dat nog lang niet moe!”

Waarom heb je voor een samenwerking met Buro Bannink gekozen?

“Ja nee Bannink heeft voor MIJ gekozen! 🙂 Karin zei: ‘Moet jij niet liedjes voor kinderen gaan schrijven?’ Dat heb ik gedaan, en nu ben ik lid van de stal! Eén van de leukste beslissingen van mijn leven.”

Wat verwacht je van de samenwerking met Buro Bannink?

“Bij eerdere impresariaten, managers en boekers was het zo anders dan bij Bannink. Buro Bannink gaat voor me op de bres en ze vertellen aan iedereen dat mijn voorstelling gezien moet worden.  Ze zorgen dat ik aan het wérk ga, ze juichen me toe én ze lachen me liefdevol uit als ik weer de luidste op een borrel ben. Zo lang Bannink in me gelooft, ben ik er heel gelukkig!”

Wij verheugen ons op heel veel Jasper Smit, maar waar verheug jij je het meest op dit seizoen?

“Toen ik ‘Laat me met rust!’ ging schrijven, zei Karin: ‘Geweldig idee, we staan volledig achter je, doen! Maar, wees niet te teleurgesteld als je wat minder speelbeurten krijgt. 10+ is een lastige doelgroep. Voorstellingen voor bijvoorbeeld 4+ worden meer geboekt.’

Maar, ik ben heel veel geboekt voor komend seizoen! Ik heb mijn ziel en zaligheid in deze voorstelling gestopt en blijkbaar wordt dat gezien, door het publiek en de boekers. Dat is echt een geweldig gevoel!”

Lees meer over Jasper Smit en bekijk zijn speellijst!

Persfoto Jasper Smit 1

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

2 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

5 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

3 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0