Je kent Jasper toch al?!

Zijn liedjes zijn spannend, meezingbaar, vaak grappig, goudeerlijk én met een vlijmscherp randje!

Jasper Smit maakt grote kleinkunst voor jonge mensen. Puntgave liedjes die echt ergens over gaan. Met zijn liedjes en grote, vrolijke persoonlijkheid verovert hij jonge harten over heel Nederland. Wij zijn dan ook enorm trots om samen te werken met dit talent!

Jaspers voorliefde voor jeugd- en jongerentheater is gebaseerd op de unieke dynamiek en eerlijkheid van deze doelgroep. Hij ziet kinderen als volwaardige individuen met een eigen kijk op de wereld. Jasper neemt hen dan ook heel serieus en weet precies te vangen welke onderwerpen belangrijk zijn in het leven van een kind.

De liedjes van Jasper zijn gebaseerd op gesprekken met kinderen en zijn eigen herinneringen, waardoor ze authentiek en herkenbaar zijn. Dit maakt de voorstellingen van Jasper waarachtig, enorm grappig en raken het publiek diep.

Momenteel wordt er keihard gewerkt aan zijn nieuwe plaat: Laat me met rust! Daarover later meer. Lees eerst ons interview met Jasper waarin hij ons meer vertelt over waarom hij doet wat hij (zo goed) doet.

“Jasper wist perfect de al puberende doelgroep aan te spreken, heel knap hoe hij het voor elkaar krijgt om zelfs achtstegroepers blunders te laten delen.”

Jasper! Hoe is jouw reis in de wereld van muziek en theater begonnen?

“Ik ben Jasper Smit! Ik was op de middelbare school de enige die nog naar Kinderen voor Kinderen luisterde en die hield van Schmidt/Bannink musicals. Na het zien van Randy Newman ging ik liedjes schrijven en daar ben ik nooit mee opgehouden. Ik speelde eerst in een cabaret duo en nu al een flinke tijd solo. Kinderliedjes schrijven doe ik sinds 2017, maar ik snap niet waarom ik zo lang heb gewacht, want het past enorm goed bij me.

Nadat mijn cabaret duo stopte, ben ik verder gegaan met volwassenenliedjes schrijven. Ik had er wel wat succes mee, maar pas toen ik kinderliedjes ging schrijven kon ik er echt mijn werk van maken. Dit is mijn derde voorstelling en dus ook mijn derde set liedjes!”

Kinderliedjes schrijven past zo goed bij je. Wat vind je leuk aan deze doelgroep?

“Kinderen zijn natuurlijk volwaardige mensen en dus ook volwaardig publiek. Ze zien de wereld wel écht anders dan volwassenen dus ik vind het een uitdaging om ze aan te spreken zonder zelf kinds te doen. Jong publiek reageert vaak primair en heeft weinig op met sociale conventies (zo riep een jongen vorig jaar “SAAAAI!” bij een verdrietig liedje). Maar als ze het gaaf vinden, zijn ze bijna grenzeloos in hun waardering en enthousiasme. Ik merk dat het bij kinderen niet werkt om op routine te spelen. Als ik er niet helemaal bij ben, of niet helemaal voel wat ik zeg, merk ik het meteen in de zaal. In die zin vind ik spelen voor kinderen vermoeiender, maar de beloning is enorm!”

Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd?

“Ik hoop vooral dat het publiek een positieve theaterervaring krijgt. Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien. Als ik die kans kan pakken om ze te laten zien hoe gaaf theater is, dan is m’n werk geslaagd!”

“Vlot, inspelend op de belevingswereld van de doelgroep zonder een knieval te maken naar de doelgroep. Het blijft volwassen en het kind wordt serieus genomen terwijl het aanbod aansluit bij hun fantasie en leefwereld.”

Is er een rode draad die door al jouw voorstellingen loopt?

“De grote rode draad in mijn voorstellingen is: je mag alles voelen wat je voelt. Dus als je het SUPER oneerlijk vindt dat je ouders niet eens een elektrische fiets voor je kopen, dan kan iedereen dat onzin en stom vinden (‘Vroeger hadden we dat niet!’, ‘Je woont vlakbij school!’, ‘Je bent hartstikke jong, je kan bést zelf dat stukje fietsen!’, ‘Je bent gewoon lui!’, ‘Stel je niet zo aan!). Maar: je voelt het, en dat mag, het is legitiem, het moet serieus genomen worden. Wat niet betekent dat je een elektrische fiets krijgt. Want we wonen om de hoek van school.”

Hoe werk je het liefst aan een voorstelling?

“Ik schrijf alleen en wanneer ik aan een liedje werk, zit het constant in mijn hoofd. Ik kan het niet loslaten. Gelukkig heb ik voor schrijven niets nodig (voor opschrijven wel, maar dat is een stuk makkelijker). Dus ik schrijf als ik fiets, douche, wakker lig, eet, op het schoolplein sta, en voor me uit staar. Niet altijd even gezellig voor mijn echtgenote en mijn dochter, maar dan hadden ze maar geen liedjesschrijver in huis moeten halen. 🙂 Ik repeteer heel veel, thuis of in één van de lokalen van de muziekschool van mijn vrouw. Allemaal zodat ik op het podium heel veel werkgeheugen vrij heb om de zaal in te kijken, in te gaan op reacties van de kinderen en de liedjes zo goed mogelijk over te brengen.”

Hoe ziet jouw gezelschap er over 10 jaar uit?

“Helemáál kaal en hopelijk met een iets subtieler buikje! 🙂 Ik hoop dat ik over 10 jaar nog steeds in een klein autootje (maar dan elektrisch) door het land rij om te kijken wat er bij kinderen gebeurt als ik mijn liedjes voor ze speel! Ik ben dat nog lang niet moe!”

Waarom heb je voor een samenwerking met Buro Bannink gekozen?

“Ja nee Bannink heeft voor MIJ gekozen! 🙂 Karin zei: ‘Moet jij niet liedjes voor kinderen gaan schrijven?’ Dat heb ik gedaan, en nu ben ik lid van de stal! Eén van de leukste beslissingen van mijn leven.”

Wat verwacht je van de samenwerking met Buro Bannink?

“Bij eerdere impresariaten, managers en boekers was het zo anders dan bij Bannink. Buro Bannink gaat voor me op de bres en ze vertellen aan iedereen dat mijn voorstelling gezien moet worden.  Ze zorgen dat ik aan het wérk ga, ze juichen me toe én ze lachen me liefdevol uit als ik weer de luidste op een borrel ben. Zo lang Bannink in me gelooft, ben ik er heel gelukkig!”

Wij verheugen ons op heel veel Jasper Smit, maar waar verheug jij je het meest op dit seizoen?

“Toen ik ‘Laat me met rust!’ ging schrijven, zei Karin: ‘Geweldig idee, we staan volledig achter je, doen! Maar, wees niet te teleurgesteld als je wat minder speelbeurten krijgt. 10+ is een lastige doelgroep. Voorstellingen voor bijvoorbeeld 4+ worden meer geboekt.’

Maar, ik ben heel veel geboekt voor komend seizoen! Ik heb mijn ziel en zaligheid in deze voorstelling gestopt en blijkbaar wordt dat gezien, door het publiek en de boekers. Dat is echt een geweldig gevoel!”

Lees meer over Jasper Smit en bekijk zijn speellijst!

Persfoto Jasper Smit 1

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

10 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

11 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2

Oproep aan alle avonturiers van de verbeelding! 🚀 Laat je fantasie de vrije loop tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze meest eigenwijze voorstellingen! Bekijk het hele aanbod op onze website! #linkinbio #LekkerEigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

3 0

Nagenieten van de presentatiedag! Plan D- speelde in de foyer hun vrolijke en dynamische dansvoorstelling voor festivals: `AU!` (4+). Op grappige en ontroerende wijze tonen ze wat er allemaal tot pijn kan leiden, hoe die pijn kan worden ervaren en wat ervoor nodig is om het te verzachten. Hierover hoorden we de rest van de presentatiedag al zo veel positieve geluiden! 🤩 Meer informatie over deze en andere voorstellingen van @plan-d-andreasdenk vind je op onze website #festivalvoorstelling #dans #pijn #presentatiedag ...

9 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! 🤩 @plan_d.andreasdenk vertelt: "Sinds dit jaar produceren wij volledig inclusieve voorstellingen te maken, zoals `Zwerfhonden`, onze nieuwste voorstelling. Ons doel is dat mensen met verschillende zintuiglijke behoeften samen genieten van theater, dans en muziek, en zo de magie van een theatervoorstelling omarmen. Ook blinde, slechtziende, slechthorende of dove kinderen. Dat is onze missie." 👏 Lees meer over Plan D-, hun missie en voorstellingen op onze website! #inclusiedans #jeugddans #cultuureducatie ...

10 0

Kenmerkend aan de nummers van @jeroenschippermuziek is dat hij graag met taal en vormen van rijm speelt waar de leukste titels uit voort komen. Heerlijke voorbeelden uit zijn nieuwe album zijn bijvoorbeeld `Kaaskasteel`, `Wolkenwinkel`, `Vis vos vogel` en `Zeemeerman`. Na een peiling op Facebook met heel veel enthousiaste stemmers, is de titel `Badderzee` naar voren gekomen als favoriet en is het album hier naar vernoemd. Inmiddels is Badderzee al bijna 100000 keer beluisterd op Spotify! 🤩 #alliteratie #nieuwalbum #badderzee ...

3 0

Kleintjes konden zich op de presentatiedag in januari verwonderen over `Kleur! de Opera` (2+), in de lieve en speelse operavoorstelling van @petiteklassiek. 🎨🖌️Een muzikaal feest over kleuren, vriendschap en de kracht van samenwerking. De operaliedjes van Petite Klassiek worden als zoete koek opgesmikkeld door kind en ouder. 🎶Bekijk de website voor nieuwe superleuke scénefoto`s van Kleur! de Opera #kleur #ontdekken #mengen #opera #operavoorkleintjes #presentatiedag ...

10 0

Tijdens de presentatiedag zagen jullie een heerlijke mix van ons nieuwste aanbod! Zo speelden De Hermannen hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` (6+). In de Rabobankzaal vól met kinderen speelde ze bijna letterlijk de sterren van de hemel in hun te gekke astronautenpakken en zelfgebouwde raket! 👨‍🚀🚀 #spacehumor #eigenwijzemannen #presentatiedag ...

5 0

Samen schitteren op school! 🎭🌟 Wist je dat wij geweldige dagprojecten aanbieden waarbij de hele school in één dag een eigen theater- of dansvoorstelling maakt? 🎉 Perfect voor meesters-en-juffendagen, jubilea, of gewoon om het schooljaar af te sluiten! Ontdek meer over alle verschillende dagprojecten en mogelijkheden op onze website! #dagproject #Cultuureducatie #SamenCreatief ...

3 0