Je kent Jasper toch al?!

Zijn liedjes zijn spannend, meezingbaar, vaak grappig, goudeerlijk én met een vlijmscherp randje!

Jasper Smit maakt grote kleinkunst voor jonge mensen. Puntgave liedjes die echt ergens over gaan. Met zijn liedjes en grote, vrolijke persoonlijkheid verovert hij jonge harten over heel Nederland. Wij zijn dan ook enorm trots om samen te werken met dit talent!

Jaspers voorliefde voor jeugd- en jongerentheater is gebaseerd op de unieke dynamiek en eerlijkheid van deze doelgroep. Hij ziet kinderen als volwaardige individuen met een eigen kijk op de wereld. Jasper neemt hen dan ook heel serieus en weet precies te vangen welke onderwerpen belangrijk zijn in het leven van een kind.

De liedjes van Jasper zijn gebaseerd op gesprekken met kinderen en zijn eigen herinneringen, waardoor ze authentiek en herkenbaar zijn. Dit maakt de voorstellingen van Jasper waarachtig, enorm grappig en raken het publiek diep.

Momenteel wordt er keihard gewerkt aan zijn nieuwe plaat: Laat me met rust! Daarover later meer. Lees eerst ons interview met Jasper waarin hij ons meer vertelt over waarom hij doet wat hij (zo goed) doet.

“Jasper wist perfect de al puberende doelgroep aan te spreken, heel knap hoe hij het voor elkaar krijgt om zelfs achtstegroepers blunders te laten delen.”

Jasper! Hoe is jouw reis in de wereld van muziek en theater begonnen?

“Ik ben Jasper Smit! Ik was op de middelbare school de enige die nog naar Kinderen voor Kinderen luisterde en die hield van Schmidt/Bannink musicals. Na het zien van Randy Newman ging ik liedjes schrijven en daar ben ik nooit mee opgehouden. Ik speelde eerst in een cabaret duo en nu al een flinke tijd solo. Kinderliedjes schrijven doe ik sinds 2017, maar ik snap niet waarom ik zo lang heb gewacht, want het past enorm goed bij me.

Nadat mijn cabaret duo stopte, ben ik verder gegaan met volwassenenliedjes schrijven. Ik had er wel wat succes mee, maar pas toen ik kinderliedjes ging schrijven kon ik er echt mijn werk van maken. Dit is mijn derde voorstelling en dus ook mijn derde set liedjes!”

Kinderliedjes schrijven past zo goed bij je. Wat vind je leuk aan deze doelgroep?

“Kinderen zijn natuurlijk volwaardige mensen en dus ook volwaardig publiek. Ze zien de wereld wel écht anders dan volwassenen dus ik vind het een uitdaging om ze aan te spreken zonder zelf kinds te doen. Jong publiek reageert vaak primair en heeft weinig op met sociale conventies (zo riep een jongen vorig jaar “SAAAAI!” bij een verdrietig liedje). Maar als ze het gaaf vinden, zijn ze bijna grenzeloos in hun waardering en enthousiasme. Ik merk dat het bij kinderen niet werkt om op routine te spelen. Als ik er niet helemaal bij ben, of niet helemaal voel wat ik zeg, merk ik het meteen in de zaal. In die zin vind ik spelen voor kinderen vermoeiender, maar de beloning is enorm!”

Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd?

“Ik hoop vooral dat het publiek een positieve theaterervaring krijgt. Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien. Als ik die kans kan pakken om ze te laten zien hoe gaaf theater is, dan is m’n werk geslaagd!”

“Vlot, inspelend op de belevingswereld van de doelgroep zonder een knieval te maken naar de doelgroep. Het blijft volwassen en het kind wordt serieus genomen terwijl het aanbod aansluit bij hun fantasie en leefwereld.”

Is er een rode draad die door al jouw voorstellingen loopt?

“De grote rode draad in mijn voorstellingen is: je mag alles voelen wat je voelt. Dus als je het SUPER oneerlijk vindt dat je ouders niet eens een elektrische fiets voor je kopen, dan kan iedereen dat onzin en stom vinden (‘Vroeger hadden we dat niet!’, ‘Je woont vlakbij school!’, ‘Je bent hartstikke jong, je kan bést zelf dat stukje fietsen!’, ‘Je bent gewoon lui!’, ‘Stel je niet zo aan!). Maar: je voelt het, en dat mag, het is legitiem, het moet serieus genomen worden. Wat niet betekent dat je een elektrische fiets krijgt. Want we wonen om de hoek van school.”

Hoe werk je het liefst aan een voorstelling?

“Ik schrijf alleen en wanneer ik aan een liedje werk, zit het constant in mijn hoofd. Ik kan het niet loslaten. Gelukkig heb ik voor schrijven niets nodig (voor opschrijven wel, maar dat is een stuk makkelijker). Dus ik schrijf als ik fiets, douche, wakker lig, eet, op het schoolplein sta, en voor me uit staar. Niet altijd even gezellig voor mijn echtgenote en mijn dochter, maar dan hadden ze maar geen liedjesschrijver in huis moeten halen. 🙂 Ik repeteer heel veel, thuis of in één van de lokalen van de muziekschool van mijn vrouw. Allemaal zodat ik op het podium heel veel werkgeheugen vrij heb om de zaal in te kijken, in te gaan op reacties van de kinderen en de liedjes zo goed mogelijk over te brengen.”

Hoe ziet jouw gezelschap er over 10 jaar uit?

“Helemáál kaal en hopelijk met een iets subtieler buikje! 🙂 Ik hoop dat ik over 10 jaar nog steeds in een klein autootje (maar dan elektrisch) door het land rij om te kijken wat er bij kinderen gebeurt als ik mijn liedjes voor ze speel! Ik ben dat nog lang niet moe!”

Waarom heb je voor een samenwerking met Buro Bannink gekozen?

“Ja nee Bannink heeft voor MIJ gekozen! 🙂 Karin zei: ‘Moet jij niet liedjes voor kinderen gaan schrijven?’ Dat heb ik gedaan, en nu ben ik lid van de stal! Eén van de leukste beslissingen van mijn leven.”

Wat verwacht je van de samenwerking met Buro Bannink?

“Bij eerdere impresariaten, managers en boekers was het zo anders dan bij Bannink. Buro Bannink gaat voor me op de bres en ze vertellen aan iedereen dat mijn voorstelling gezien moet worden.  Ze zorgen dat ik aan het wérk ga, ze juichen me toe én ze lachen me liefdevol uit als ik weer de luidste op een borrel ben. Zo lang Bannink in me gelooft, ben ik er heel gelukkig!”

Wij verheugen ons op heel veel Jasper Smit, maar waar verheug jij je het meest op dit seizoen?

“Toen ik ‘Laat me met rust!’ ging schrijven, zei Karin: ‘Geweldig idee, we staan volledig achter je, doen! Maar, wees niet te teleurgesteld als je wat minder speelbeurten krijgt. 10+ is een lastige doelgroep. Voorstellingen voor bijvoorbeeld 4+ worden meer geboekt.’

Maar, ik ben heel veel geboekt voor komend seizoen! Ik heb mijn ziel en zaligheid in deze voorstelling gestopt en blijkbaar wordt dat gezien, door het publiek en de boekers. Dat is echt een geweldig gevoel!”

Lees meer over Jasper Smit en bekijk zijn speellijst!

Persfoto Jasper Smit 1

Een muzikale ode aan de fantasie, voor iedereen vanaf vier jaar die zich weleens anders voelt. Ayla en Willemijn vormen een nieuw duo en maakten samen met Onder het Buro de voorstelling `Rare Snuitert`. 🐽Het duo streeft ernaar hun onbezonnen kinderlijke kant niet te verliezen en dit zie je terug in hun werk! Bekijk de trailer en kijk voor meer informatie op onze website! #raresnuitert #onderhetburo #jezelfzijn #jeugdtheater #musical ...

2 0

Mark van Vliet blaast met zijn unieke komische en fysieke stijl beroemde composities nieuw leven in. Verpakt in nieuwe herkenbare verhalen met kleurrijke en hilarische personages maakt hij kinderen en volwassenen enthousiast voor klassieke muziek en opera. Aankomend seizoen speelt hij twee nieuwe solovoorstellingen! Twee kleutervoorstellingen met als uitgangspunt klassieke muziek, maar toch beiden met een hele andere signatuur. #nieuwevoorstellingen #pluizenaar #peterzonderwolf #jeugdtheater #klassiekvoorkids ...

8 0

"Hij moet zijn eigen fouten maken." Gesneden Koek over de eigenwijze avonturen van Pinokkio! @gesneden.koek herschreef het eeuwen oude sprookje en in het kader van het Kinderboekenweekthema `lekker eigenwijs` vroegen wij hen: Is Pinokkio een eigenwijs karakter? David vertelt: "Pinokkio is in het begin van het verhaal enorm eigenwijs. Hij luistert niet naar zijn vader en komt daardoor in de problemen. Maar hij leert er wel van en komt erachter dat alleen maar voor jezelf kiezen ook niet de weg voor hem is. Als hij niet zo eigenwijs had geweest had hij dat ook nooit geweten denk ik. Hij moet zijn eigen fouten maken. Door een mix van eigenwijs te zijn en naar de raad van zijn vader te luisteren, wordt hij zichzelf in het verhaal." 😄#kinderboekenweek #lekkereigenwijs #foutenmaken #jeugdtheater #pinokkio ...

2 0

"Bij Wildpark staat de persoonlijkheid en eigenheid van onze spelers centraal. We geloven in nauwe samenwerking, waarbij spelers de vrijheid krijgen om hun unieke talenten te tonen," benadrukt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+). Door samen te werken met getalenteerde artiesten, creëert @wildparkzone voorstellingen die raken, inspireren en uitdagen. Ervaar het samenspel van creativiteit en authenticiteit! 🤝 #Samenwerking #Talentontwikkeling #TheaterMetImpact ...

7 0

Maak kennis met Ali!🧏 Ali speelt de rol van verslaggever in de voorstelling `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk. Ali is doof en vertelt in deze video over zijn rol als verslaggever en het maken van propaganda voor zijn werkgever, de machtige tsaar. Zwerfhonden is helemaal toegankelijk gemaakt voor dove en blinde mensen. Dove mensen zullen de gebarentaal van Ali op het podium dan ook perfect kunnen volgen! #propaganda #gebarentaal #toeghankelijktheater ...

1 0

Whoohoo!! Meerjarensubsidie ✨ Gefeliciteerd Jansen & de Boer, Oortwolk, Plan D- en Wildpark!
Een mijlpaal voor theatermakers, ook in het jeugdtheater. Na keihard werken, eindeloos plannen aanscherpen en nachten doorhalen met schrijven is het eindelijk zo ver: meerjarige subsidie! Dit betekent dat je niet voor slechts één project fondsen ontvangt, maar voor een reeks aan projecten over meerdere jaren waarmee je jouw ontwikkeling als maker doorzet. Dat geeft ook meer ruimte om tussen de projecten door te blijven ontwikkelen. Vier (!) van onze gezelschappen hebben het voor elkaar gebokst en krijgen voor de periode `25-`28 structurele projectsubsidie van het FPK. Wij zijn mega trots en blij en kijken uit naar alle prachtige plannen die door deze subsidies gerealiseerd kunnen worden!

#toekomst #feest #trots #meerjarensubsidie #fpk
...

26 1

☕Wat is het heerlijk om onder het genot van een bakkie koffie bij te praten met onze gezelschappen. Over jeudgtheater, ontwikkeling en natuurlijk gewoon het leven! Lotte @tgkoekenui kwam vorige week langs en wat zijn we trots om haar te mogen ondersteunen in haar creatieve reis. #bakkiebijbannink #fijnesamenwerking #ontwikkeling #trotsoponzemakers ...

24 1

Ze hebben een voorliefde voor absurde teksten, fysieke carpriolen, muzikale uitspattingen en vindingrijke decors: fantasie is de motor en humor is de brandstof. Ze maken graag theater dat een beetje buiten de lijntjes kleurt en af en toe ook de zaal in buitelt. En met hun ervaring in het onderwijs weten ze precies wat er speelt bij hun jonge publiek en dragen ze met hart en ziel bij aan een beter cultuurlandschap. We spraken David Meijer van @de_hermannen over hun nieuwste voorstelling: `Herman, we have een probleem`. Hij vertelt over hun inspiratie, motivaties en veel meer! Lees het in ons interview op de website #interview #inspiratie #jeugdtheater #buitendelijntjes ...

3 0

"Onze paden kruisten tijdens onze studie Muziektheater aan Codarts Rotterdam, waar we ontdekten dat we niet alleen een passie deelden voor musical, maar ook voor activisme, met name rond de klimaatcrisis." Aldus de Amazones. Dit was het begin van muziektheatercollectief de Amazones. 🎶

Hun vernieuwende klimaatmusical `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?! (14+)` was gemaakt voor volwassenen, maar spelen ze nu ook voor jongeren! 🎤 Waarom deze keuze? Je leest het in ons interview!

Duik met ons mee in hun creatieve proces, hun groene aanpak en hun missie om bewustzijn te kweken over dit dringende thema! 🌍 #DeAmazones #Muziektheater #MaatschappelijkeBetrokkenheid
...

4 0

Kunst en cultuur op school is niet alleen leuk, maar vooral ook heel erg nodig voor de ontwikkeling van een kind! 🎭Met onze dagprojecten maken alle klassen in één dag een eigen theater- of dansvoorstelling. 🌟 Een unieke ervaring waarbij samenwerking en creativiteit centraal staan! Meer weten? Check onze website! #dagprojecten #CreativiteitOpSchool #SamenOpHetPodium ...

6 0

Wildpark presenteert `Ik heb ik heb wat jij niet hebt`, een voorstelling voor jongeren vanaf 10 jaar over het belang van geld en bezit. Voor deze voorstelling ging Lenneke Maas in gesprek met vijf jongeren die, hoewel uit totaal verschillende milieus, allemaal in de een schuldsaneringstraject zitten. Samen onderzoeken ze de pijn van iets niet hebben, wat je wel zou moeten hebben. In ons interview met Lenneke gaan we dieper in op de inspiratie van deze voorstelling en haar artistieke visie. Lees het op onze website! #wildpark #jongerentheater #geld #bezit ...

12 0

@de_hermannen vanuit Stadstheater de Bond, met een belangrijke boodschap! Hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` past namelijk perfect bij het kinderboekenweekthema van 2024: Lekker eigenwijs. David en Jantijn leggen ons dan ook graag persoonlijk uit waarom! Dus, trek je stoute schoenen aan en boek `Herman, we have een probleem` voor de Kinderboekenweek. Er zijn nog een paar gaatjes vrij! 🧑‍🚀🚀 #lekkereigenwijs #kinderboekenweek #stouteschoenen ...

2 0

Kunnen de kinderen hun vooroordelen loslaten en deze Wolf zien voor wie hij is? Mark van Vliet brengt Prokofiev`s melodieën tot leven in `Peter zonder wolf`.
In ons interview met Mark vertelt hij over zijn inspiraties, de ontwikkeling van zijn voorstellingen en hoe hij met zijn passie voor klassieke muziek de verbeelding van kinderen weet te prikkelen. Van zijn jeugd in een muzikale familie tot zijn nieuwste productie vol avontuur en hilarische typetjes! Lees het op onze website! #peterzonderwolf #jeugdtheater #prokofiev #klassiekemuziek
...

5 0

Ontmoeting tussen realiteit en verbeelding 🎭 Duik in het avontuur van `De monteur en het meisje`, een voorstelling van @wildparkzone waarin een eenvoudige Peugeot 205 de ster van het decor is🚗 Deze zomer voor het laatst te boeken! #Wildpark #LukaKooijmans #DeMonteurEnHetMeisje ...

6 0

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

5 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

6 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

15 3

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de `griot` te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. "Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af." TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel! ⚔️Lees het interview met Barry Emond, artistiek leider van TG Griot, op onze website! #40rovers #verhalenvertellers #tggriot #onderhetburo ...

3 0

"De thema`s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid." - Anneleen en Lies over de inspiratie achter hun voorstelling `IETSMETNEFIETS`. 💟Ontdek meer over hun unieke aanpak en creatieve visie en lees het hele interview met @cieselderie op onze website! #CreatieveThema`s #CieSelderie #MuzikaalTheater ...

3 0

🎉 @Drumdrumdrum.nl presenteert "KOLÓ"! Een interactieve muzikale wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest muzikale, kleurrijke en ritmische gemeente van Nederland. Een feest van verbinding voor jong en oud! 🎶 #Koló #SamenKleuren #Drumdrumdrum ...

2 0

"Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse?" Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling? Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.😄 #gratisgeld #bovenbouw #jongerenwerk #educatiefcabaret ...

4 0