Theater WEI

Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt

Theater WEI brengt een ode aan de twijfel in haar bewerking van Guus Kuijers’ boek ‘Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt’. Een fantasievolle, muzikale en actuele voorstelling voor iedereen vanaf 7 jaar.

In de wereld van Mieke hebben de volwassenen het voor het zeggen: het is zoals zij zeggen dat het is en kinderen hebben dat te accepteren. Op de vragen die Mieke stelt, krijgt ze geen antwoorden. Behalve dat ze dom is en dat het wel te merken is dat ze nog maar een kind is. Je kunt namelijk beter een beslissing over iets nemen dan ergens over twijfelen, dan hoef je er daarna ook niet meer over na te denken, aldus de volwassenen. Door deze wereld, nog onwerkelijker dan de realiteit, op speelse en fantasievolle wijze te laten zien, worden kinderen vanaf 7 jaar uitgedaagd te bevragen waarom de dingen gaan zoals ze gaan.

De ouders van Mieke zijn al een tijdje dood. Daar heeft ze dus geen last meer van. Ze wonen in een kist in de achtertuin. Aan de overkant van de straat wonen Meneer en Mevrouw T, waar Mieke vaak langsgaat om thee te drinken. Van hen leert ze dat kerstmis betekent dat je moet huilen, dat je van lezen dom wordt en dat bejaarden gestreken moeten worden om de kreukels uit hun huid te krijgen. Mieke begrijpt er niets van. Waarom is dat zo? En wie hebben dat met elkaar afgesproken? Op een dag moet Mieke naar school. Wanneer ze niets weet van een afspraak die de juf met haar heeft gemaakt, gaat het mis. Ze krijgt een bord om haar nek met de tekst: “Ik mag niet van anderen stelen”. Politieagent Knak komt langs en neemt Mieke mee naar het politiebureau. Voordat ze iets kan zeggen wordt ze verdacht van de moord op mevrouw Jaspers. Tja, ook Agent Knak wil een keer promotie en dit is zijn kans. Er komt een rechtszaak tegen Mieke en het vonnis luidt: “Meisje Mieke is gek”.

‘Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt’ is een voorstelling vol absurditeiten waarin één meisje zich afvraagt waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Of zijn er meer mensen die zich dit weleens afvragen?

De voorstelling ‘Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt’ van het Theater Wei wordt helaas niet gemaakt en zal niet te boeken zijn. 

Algemene gegevens

Credits
Regie en bewerking: Shanna Chatterjee
Spel: Hymke de Vries, Sanne Maas, Aniek Stokkers, Tom Strik, Stefan Hendrikx
Muziek: Rik Eckhardt
Vormgeving: Kelly de Haan
Foto: Jeffrey Tomberg
Model: Tess van de Hoef