Een roadtrip voor gelukszoekers!

Waar theater de grenzen van verbeelding en realiteit verkent

Dit voorjaar en deze zomer speelt Wildpark hem voor het laatst. ‘De monteur en het meisje’ is een avontuurlijke festivalvoorstelling die vol zit met humor, maar ook aan het nadenken zet! Hoofdrolspelers Michèle Rijzewijk en Gerrit Dragt worden bijgestaan door de meeslepende live muziek van Woody Veneman. Het is een ontmoeting tussen realiteit en verbeelding, gebracht op een decor van alledaagse objecten. Want waarom kiezen voor ingewikkelde decors als een simpele Peugeot 205 zoveel meer kan betekenen?

In dit interview spreken we met Luka Kooijmans, de bruisende geest achter dit artistieke avontuur. Als ervaren theatermaker, gevormd door haar tijd bij Theater Gajes, presenteert zij nu haar eigen creatie, in samenwerking met schrijver Nard Verdonschot.

Wildpark brengt theater voor jongeren en wil hen aanzetten tot nadenken. Zonder dat door hun strot te duwen. Deze voorstelling doet dat op een aantrekkelijke manier, met grappige momenten en – ja – ook ogenblikken dat de jeugdige bezoeker een brokje krijgt toegeworpen waarop wat langer moet worden gekauwd. Prima, want de volgende seconde kan er alweer worden gegrinnikt. Die combinatie is een kenmerk van uitstekend jeugdtheater.“ 

“De feestman in zijn glitterbroek vonden kinderen hilarisch en ze zouden graag allemaal naar dat feesteiland willen gaan. De meiden vonden het leuk dat ”het meisje” een keer een hoofdrol had in een voorstelling met een auto.”

Kun je ons wat vertellen over wie je bent en wat je doet samen met Wildpark? Heb je al meerdere voorstellingen gemaakt, of is dit de eerste?

“Ik ben Luka Kooijmans. Vanuit Wildpark heb ik een voorstelling gemaakt, genaamd: De monteur en het meisje. Vanuit mijn ervaring bij oa Theater Gajes, heb ik een liefde ontwikkeld voor buitentheater. De schrijver is Nard Verdonschot, wij kennen elkaar vanuit Theater Gajes. Samen hebben we het verhaal ontwikkeld. De voorstelling wordt gespeeld door Michèle Rijzewijk & Gerrit Dragt, plus de gehele show wordt live door Woody Veneman van sounds en muziek ondersteund.

Dit is mijn eerste voorstelling waarbij ik de volledige regie in handen heb gehad. In het verleden heb ik wel veel samen met andere makers gewerkt. Maar deze is volledig vanuit mijn eigen inspiratie en enthousiasme ontstaan. Te beginnen bij mijn wens om een voorstelling te maken met als decorstuk een Peugeot 205.”

Waarom kies je voor jeugd of jongeren theater? wat vind je leuk aan deze doelgroep?

“Het is een eer om te spelen voor een groep kinderen die zonder verwachtingen, met open blik en met kritische houding komen kijken. Eerlijker publiek kan ik me niet voorstellen. Daarbij komt er zo een bak energie vrij vanuit hen, dat het telkens een heel levendige ontmoeting wordt om voor hen te spelen, kinderen reageren en roepen en ze laten snel weten wat ze ervan vinden, zonder het zo te bedoelen. Dat vind ik heel fijn.”

Zijn er bepaalde thema’s, vormen of disciplines waar je het liefst mee werkt?

“Ja, ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema’s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit.”

Hoe werk je het liefst aan een voorstelling? Met wie? Groot team of juist klein, start je met een script of juist op de vloer?

“Ik werk het liefst met een klein team van muzikanten en acteurs. Ook werk ik graag met een tekstschrijver met wie ik een hele poos kan overleggen en vragen kan stellen, en dat we samen precies weten wat we aan het uitvinden zijn of willen gaan uitvinden.”

Waar liep je tegenaan bij het produceren en/of repeteren van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“Het was een uitdaging om met weinig middelen de buitenlucht om te toveren tot een ‘andere wereld’. Je hebt te maken met voorbijgangers, verschillende omgevingen, weersomstandigheden, en de hele grote wereld waar je ruimte wil innemen voor een uurtje.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Ik ben heel blij met mijn team mensen. Ze zijn goed opgewassen tegen het ‘buitentheater’ spelen. Daarvoor moet je veel lef hebben en vertrouwen. Daarbij zijn ze heel leuk om naar te kijken en herkennen de kinderen zichzelf in de situatie van het meisje, en zorgt de muziek en de monteur voor een hoop afwisseling en kleur in de voorstelling.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling? Deze voorstelling .. bijzonder decor, ..

“Ik wil met een attribuut werken dat heel gewoontjes is. Daarom heb ik voor de auto gekozen. Het beginbeeld is een herkenbaar plaatje. Daarnaast wil ik zo min mogelijk middelen inzetten, zodat je fantasie aan moet gaan. We hebben gekozen voor een muzikant, die door de geluiden en effecten een nieuwe wereld creëert. Zonder zijn creativiteit en ideeën hadden we veel meer decor en attributen nodig gehad.”

Waar verheug je je op dit seizoen?

“Dat we op toffe plekken zoals festivals mogen spelen! Maar bijvoorbeeld ook op tour gaan door de wijken en langs heel veel schoolpleinen!”

Lees meer over Wildpark en bekijk hun speellijst!

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

16 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2

Oproep aan alle avonturiers van de verbeelding! 🚀 Laat je fantasie de vrije loop tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze meest eigenwijze voorstellingen! Bekijk het hele aanbod op onze website! #linkinbio #LekkerEigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

3 0