Tienplussers staan op losse schroeven en daar horen grote kleinkunstliedjes bij.

Laat me met rust! Het nieuwe album van Jasper Smit

Te zien op de presentatiedag van volgende week … ‘Laat me met rust’! Naar het nieuwe gelijknamige album van de enige echte Jasper Smit. Jasper boort een nieuwe doelgroep aan en dat zijn niet de makkelijkste… namelijk tienplussers! Utrechtse schoolkinderen waren de inspiratie voor een nieuw album vol met kleinkunstliedjes afgestemd op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. 

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer ‘Laat me met rust’ tegen zijn moeder: ‘Dit liedje heeft mijn brein gelezen’. Wat een recensie!

Kom kijken naar Jasper Smit op de presentatiedag volgende week, beluister zijn album op Spotify, of volg hem op social media. Jasper is helemaal bij de tijd, want hij zit zelfs op TikTok!

En dat is nog niet alles, we hebben namelijk nog een heel erg leuk nieuwtje. Jasper Smit komt deze zomer met een echte festivalvoorstelling! De voorstelling heet ‘Spring, Spring, Springen’ en is gegarandeerd een groot feest. De voorstelling combineert Jasper Smits’ greatest hits. Van liedjes over vieze woorden die rijmen op stoep, irritante grote zussen, gekke dansjes tot natuurlijk … perenijs. De festivalvoorstelling voor het héle gezin!

Bekijk beide trailers hiernaast en lees hier onder verder over ‘Laat me met rust’ in ons interview met Jasper!

Jasper Smit, je bent niet meer weg te denken uit ons aanbod. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen voor jou?

“Ik ben Jasper Smit! Ik begon met liedjes schrijven op m’n 14e na het zien van een concert van Randy Newman, en tijdens m’n studententijd rolde ik het cabaret én de radio in.

Ik leerde alles over optreden door heel veel op studentenverenigingen, kleine zaaltjes, rondvaartboten, schimmige bedrijfsevenementen en soms opeens grote zalen te spelen. Ik ging solo, bereikte de finale van het Cameretten Festival, en toen zei ene Karin Bannink: moet jij niet kinderliedjes gaan schrijven? En daar had ze een punt.

Het bleek dat het spelen op studentenverenigingen een prima oefening was geweest voor het spelen voor kinderen, ik schreef liedjes voor 8 plus, toen voor 6 plus, en mijn nieuwe liedjes zijn voor iedereen van 10 jaar en ouder en de voorstelling heet Laat me met rust!”

Je eerste 10+ voorstelling! Wat bracht je op het idee?

“Ik speelde mijn 8+ voorstelling op een school, maar per ongeluk kwamen er ook twee groepen van leerlingen uit groep 7 en 8.

Bij de eerste voorstelling merkte ik dat dit écht ander publiek was, en in de korte pauze voordat de tweede groep kwam , schreef ik een lijstje met liedtitels die ze misschien leuk zouden vinden., Bij de eerste kreeg ik meteen groot applaus! :)”

Waar gaan deze liedjes over? Zijn er bepaalde thema’s die terugkomen in deze voorstelling waar je graag mee werkt?

“Ik schrijf liedjes over kleine en grote beslommeringen van het kinderleven. Het vertellen van verhalen in liedvorm vind ik fantastisch, en ik vind het gaaf om het publiek te laten voelen en bewust te laten bedenken hoe die allemaal emoties teweeg kunnen brengen.

Mijn andere grote thema is dat alle gevoelens mogen. Als ik vroeger tegen mijn moeder zei: “Ik HAAT m’n zus” dat zei zij: “Ah nee Jasper, dat zeg je toch niet je zus is hartstikke lief!” En dat is natuurlijk waar, maar op dat moment haatte ik m’n zus. En dat mag natuurlijk. Niet voor niets is mijn best beluisterde liedje ‘Mn grote zus is irritant’.”

Je weet jouw jonge publiek elke keer weer precies te raken. Waar haalde je de inspiratie vandaan voor deze voorstelling? 

“Bij deze voorstelling ben ik in een vroeg stadium al mee gaan lopen met een paar bovenbouwklassen. Ik wilde liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen.

Die gesprekken waren zo tof dat ik dat in de voorstelling wilde. En het bleek te lukken! Ik heb een liedje over dat je iets hebt geflikt wat zo erg is dat je bang bent dat je ouders je bij het grofvuil zetten. En in het liedje is papa uiteindelijk helemaal niet boos, vooral blij dat het kind ongedeerd is

Na dat liedje vraag ik het publiek wat zij allemaal hebben uitgevroten en dan komen er geweldige verhalen los, van het gooien van de game controller door de tv, tot duizend Euro uitgeven met een spelletje op je moeders telefoon, tot een nietje door het oor van je grote zus slaan. Dat is echt fantastisch!”

Je maakt je voorstellingen alleen, hoe doe je dat? 

“Ik vind alleen werken doorgaans heerlijk: ik hoef niet bij elke artistieke keuze uit te leggen waarom wel of waarom niet. Ik schrijf tergend langzaam maar ik mag lekker helemaal zelf beslissen wat ik doe!

Door de jaren heen heb ik een klein groepje mensen om me heen verzameld bij wie ik check of ik op de goede weg ben, die me oppeppen als ik het allemaal niet meer weet, en die me soms een schop onder de kont geven. Zonder die ondersteuning zou ik dit werk niet kunnen doen!”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“Ik heb de lat voor mezelf best hoog gelegd voor deze voorstelling. Ik wilde minimaal tien liedjes, over onderwerpen waar nog niet veel liedjes over bestaan, échte schurende kleinkunst maar ook lekker in het gehoord liggend.

Oh en ik wilde ook nog interactie met de zaal terwijl meerdere mensen verstelden dat dat bij groep 7/8 lastig is.

Ik ben superblij met het resultaat en het klinkt allemaal licht en moeiteloos (zoals het hoort), maar ik heb echt zitten zwoegen.

De plaat die op Spotify en YouTube enzo komt, had al maanden klaar moeten zijn maar ook daar heb ik de lat wel érg hoog gelegd. Elf liedjes, bijna allemaal flinke arrangementen die alleen maar mogen bestaan uit mijn stem. De plaat is bijna klaar maar wát een werk!”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Deze liedjes zijn geschreven naar aanleiding van gesprekken met kinderen en m’n eigen herinneringen. Ik hoopte dat ze daardoor zo waarachtig zouden zijn dat ze het publiek zouden raken.

Ik had niet kunnen bedenken dat dat zó goed zou lukken. Vanaf het begin van de voorstelling voelen de kinderen zich enorm aangesproken. Ze hangen aan m’n lippen én willen vertellen over hoe dan bij heb is!

Ik ben elke keer weer verrast en dankbaar dat ze zich durven uitspreken, in een zaal, met leeftijdsgenoten om zich heen en een luide veertiger op het podium. Er gebeurt écht iets in de zaal tijdens de voorstelling, iets eenmaligs en onvoorspelbaars, en dat maakt de ervaring zo veel mooier.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en van je werk in het algemeen? Je gebruikt bijvoorbeeld een simpele, maar hele toffe achterwand. Waarom heb je hiervoor gekozen?

“Ik heb altijd een simpel decor, een achterwand, en een gitaar en piano. Ik wil dat zo weinig mogelijk afleidt van de liedjes en vooral de tekst. Die soberheid maakt het ook makkelijker om tussen voorstellingen te wisselen en ik toer in m’n eentje dus het scheelt ook wat gesjouw!”

Wil je nog wat kwijt wat nergens werd gevraagd?

“Ik hoop vooral dat het publiek een positieve theaterervaring krijgt. Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien. Als ik die kans kan pakken om ze te laten zien hoe gaaf theater is, dan is m’n werk geslaagd!”

Lees meer over Jasper Smit en bekijk zijn speellijst.

Spring Spring Springen!

Vandaag hadden wij de tweeling Wieke en Jeltje in de studio voor de opname van het nieuwe promofilmpje van De Verwende Prinses! Benieuwd wat Jeltje en Wieke te vertellen hadden over verwend zijn? Houd onze pagina dan in de gaten! 🎥

———————————————————————————————————-
#theaterpopidou #popidou #theater #poppentheater #poppen #kindervoorstelling #poppenspelers #poppenspel #deverwendeprinses #bannink #burobannink #promofilm #tweeling
...

15 0

Heb je hem gezien op de presentatiedag? Jasper Smit speelde zijn voorstelling: `Laat me met rust!`, naar zijn nieuwe gelijknamige album. @jasperzelf boort met deze voorstelling een nieuwe doelgroep aan en dat zijn niet de makkelijkste… namelijk tienplussers! Utrechtse schoolkinderen waren de inspiratie voor een nieuw album vol met kleinkunstliedjes afgestemd op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. 🎹 #kleinkunst #laatmemetrust #tienplussersoplosseschroeven #presentatiedag ...

7 0

Dit jaar ontpopt het podium zich tot een wereld vol eigenwijze avonturen. Wij staan dan ook te trappelen om de spotlights te richten op de leukste voorstellingen in het kader van de Kinderboekenweek 2024! Met het thema "Lekker Eigenwijs" zullen scholen, buurtcentra, bibliotheken en theaters door heel het land worden omgebouwd tot speeltuin waarin de verbeelding van jonge geesten vrij spel krijgt. Bekijk het hele Kinderboekenweek aanbod op onze website! 🦋 #linkinbio #kinderboekenweek #lekkereigenwijs #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Geborgenheid, adem en leven 🙏 Wij vroegen @efremstein waar de de inspiratie voor zijn nieuwe voorstelling `Rokkerol` vandaan kwam! "Ik wilde al langer iets met een bal doen. In elke voorstelling werk ik met een voorwerp. Ik sta alleen op het podium, dus een relatie aan gaan met een rol inpakpapier in `Pakkepapier` een rood touw in `Wirrewar` en in `Rokkerol` een grote bal, geeft veel mogelijkheden in spel. Mijn grootste inspiratie kwam van mijn zwangere schoonzus Marta. Haar ronde buik, haar huisje voor een nieuw leven. Rokkerol gaat over geborgenheid, over adem en over leven." 🌱Lees de rest van het interview met Efrem op onze website! #jeugdtheater #inspiratie #leven #interview ...

13 1

Herman, we have een probleem, want…Het gloednieuwe ruimtedecor van @dehermannen is gestolen! 😯
Na maanden hard repeteren en keihard werken van decorbouwster Erica Segveld hebben de Hermannen hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` maar één keer kunnen spelen! Vlak na de presentatiedag verdween de nieuwe aanhanger met daarin het gloednieuwe decor spoorloos! De verf van het decor was bij wijze van spreken nog nat. En de verzekering kon helaas niets voor ze doen.. Maar, er is hoop voor de Hermannen! Ze zijn een crowdfunding gestart via @voordekunst en wat is het geweldig om te zien hoeveel steun ze tot nu toe al hebben ontvangen! Lees het hele verhaal op onze website 🚀 #hermanwehaveeenprobleem #decorgestolen #crowdfunding #voordekunst
...

4 1

Aangekondigd door Karin trapte @jeroenschippermuziek en de Boegiemanband de recente presentatiedag in @theaterorpheus af met hun nieuwe album `Badderzee`! Ze traden op in overhemden en een jurk bedrukt met badeendjes en de sfeer was mega! Natuurlijk speelden ze ook hun grote gele hit, want dat zelfde weekend is `Banaan` de 10 miljoen op YouTube gepasseerd! 🤩🍌 #wauw #badderzee #bananenhits #presentatiedag ...

18 1

Hiep, hiep hoera!! Het is Valentijnsdag en deze twee kanjers zijn vandaag allebei jarig! 🥳 Dubbel feest! Dus sturen we hen vandaag een extra vrolijk digitaal boeketje en heeel veel liefs. 💐 En of je nu samen bent met je soulmate, je beste vriend(in) of gewoon geniet van je eigen gezelschap, laten we deze dag vullen met liefde en warmte❤️#hiep #verjaardag #valentijn #lievevrienden #partytime ...

15 3

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @kerenlevi.neverlike vertelt: "NeverLike integreert nieuwe technologie in voorstellingen op een eenvoudige manier. Inhoudelijk is de werking van technologie ook een onderwerp en hoe technologie en dans zich tot elkaar verhouden, zoals bij TopsyTurvy. Daarin worden de kinderen zich bewust van de twee werkelijkheden (podium en scherm) en leren daarmee spelen. Daarin zijn we onderscheidend." Lees meer over NeverLike, hun missie en voorstellingen op onze website! 🤩 #jeugddans #cultuureducatie #jeugdtheater ...

2 0

Deze zomer lanceerde Jeroen Schipper zijn nieuwe album `Badderzee`. Veertien fonkelnieuwe kinderliedjes die zowel muzikaal als inhoudelijk weer alle kanten opgaan. Van een punknummer over aliens tot een swingend Latin-lied over pepernotenallergie. Het titelnummer Badderzee is een onvervalst zeemanslied over een wel héél vreemde zee… Alles ingespeeld door echte muzikanten op echte muziekinstrumenten! Jeroen Schipper speelt Badderzee dan ook met de hele Boegiemanband! Lees het interview met @jeroenschippermuzikalezaken op onze website! 🛶🎶 #jeugdtheater #nieuwalbum #badderzee #kinderhits #liedjesgoeroe
https://www.burobannink.nl/jeroen-schipper-interview-badderzee/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Jeroen%20Schipper%20Interview%20Badderzee
...

5 0

Mark van Vliet "Wanneer humor, fantasie, avontuur, eigengereidheid en klassieke muziek in een voorstelling samen komen, dan heb je een voorstelling van Mark van Vliet. Die man gaat als wervelwind het podium over, terwijl iedereen aan zijn lippen hangt. De verhalen die hij vertelt weten jong en oud op het puntje van hun stoel te krijgen, net even anders, net even onvoorspelbaar en altijd innemend en stoer. De combinatie van een kakofonie aan grappen en typetjes en de verstilling van ontroerende aria`s of inspirerende klassieke stukken, zorgen voor een uniek signatuur in het veld. In geen enkele zaal wordt door jong en oud zo hard gelachen terwijl ze Vivaldi, Verdi of Debussy meezingen!" aldus Karin Bannink. @Markvanvliettheater heeft twee nieuwe voorstellingen die te boeken zijn voor volgend seizoen! Heb jij ze gezien op de presentatiedag? In deze foto vertelt Mark over zijn nieuwe voorstelling `De Pluizenaar`. Wil je meer lezen of boeken? Ga naar onze website! 🎭🛥🏖📺🎁 ...

8 0

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? @theateroortwolk! 🤩 "Ik ben heel erg nieuwsgierig naar Mooi Voor Schut van Oortwolk! Behoorlijk Boos was te gek, een grappige en vrolijke voorstelling en tekstueel gezien helemaal top. Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen komt helemaal tot leven. Mooi Voor Schut heb ik dus nog niet gezien, en dat is iets waar ik graag snel verandering in wil brengen!" - Jeffrey 🪴#nieuwseizoen #mooivoorschut #jeugdtheater ...

10 1

Nieuw, maar geen onbekende! @tgdwaalgast, onder leiding van Emiel de Jong, kennen we natuurlijk van het voormalige TG Graasland en cabaret duo Schudden. Wij vroegen Emiel waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink: "Met TG Graasland heb ik samengewerkt met Buro Bannink. Buro Bannink kent dus als geen ander mijn stijl en unique selling points. Fijn is ook dat ze daar dan helemaal achter staan en net zo enthousiast worden van mijn nieuwe plannen als ik." 🤩 Lees meer over deze en andere nieuwe theatergezelschappen op onze website! Foto: Zonder Melk 🥛 #dwaalgast #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? Meer dans! 🤩 "De gezelschappen waarvan we komend seizoen dus veel dans gaan zien zijn: Plan D-, NeverLike en DG Rafaela. Ieder met hun eigen unieke stempel. Ik verheug me er dan ook enorm op om dit helemaal te ontdekken, zodat ik met deze kennis heel veel programmeurs kan enthousiasmeren om deze voorstellingen neer te zetten in hun theater, festival of op school!" - Annelou 🕺Foto: DG Rafaela @passionandskillz #jeugddans #nieuwseizoen #cultuureducatie ...

4 1

@cieselderie is een van onze nieuwe gezelschappen! We vroegen de Vlaamse maaksters waarom hun gezelschap zo goed past bij Buro Bannink, en dit antwoord vonden wij natuurlijk heerlijk om te lezen! 😀✨ "Buro Bannink heeft net als wij een groot enthousiasme voor jeugdtheater en educatie. De speelsheid en `goesting` straalt van de medewerkers af en dat vinden wij heel fijn." Foto: Ietsmetnefiets 🚲 #jeudgtheater #cultuureducatie #goesting! ...

14 1

@plan_d.andreasdenk is een van onze nieuwe gezelschappen! We vroegen choreograaf Andreas Denk waarom zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "Met onze voorstellingen willen wij, net als Buro Bannink, de wereld een beetje mooier maken door zoveel mogelijk kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met theater. Dat is ook mede een reden waarom Plan D- sinds dit jaar gevestigd is in Almere. Er moet juist daar nog zo veel gebeuren. We willen jongeren enthousiasmeren om naar de theater te gaan en om voor zichzelf een uitlaatklep te vinden. Met onze voorstellingen willen we kinderen en jongeren inspireren om anders naar elkaar en hun omgeving te kijken. En om dat te realiseren is Buro Bannink te perfecte partner voor PLAN D-." 🤩😄Lees meer over Plan D-, hun missie en voorstellingen op onze website! Foto: Zwerfhonden #jeugddans #inclusiedans #cultuureducatie

Wij hebben nieuwe dansgezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-dansgezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Wij%20hebben%20nieuwe%20dansgezelschappen
...

4 0

Het nieuwe seizoen! Jeffrey is nieuwsgierig naar…? @theaterpopidou! "Ik vind de stijl van Tim Burton erg interessant en de poppen van Popidou lijken zo ontsnapt te zijn uit één van zijn films! Ik kijk uit naar hun nieuwe voorstelling: De verwende prinses!" 👸🤩 #poppentheater #nieuwseizoen #cultuureducatie ...

13 0

Deze zondag in @theaterwalhalla Rotterdam🌟 "Rare Snuitert" in première! 🚀🎉 De voorstelling begint om 11:00, maar je kunt de ochtend nóg gezelliger maken door een kaartje te kopen met ontbijt! Ayla & Willemijn i.s.m. @onderhetburo maken met `Rare Snuitert` een muzikale ode aan de fantasie en alle rare snuiterts op de wereld.
Maak kennis met Fief, een eigenzinnig buitenbeentje dat altijd luidkeels zingt in haar eentje en de meest fantastische verhalen verzint. Haar magische plek? De zolder, waar haar wilde fantasieën de vrije loop krijgen en waar ze zich nooit alleen of vreemd voelt. 🏰💭
Deze keer neemt Fief ons mee op een buitengewoon avontuur, want de zolder komt tot leven en ze belandt in de wereld van Koning Rare Snuitert! 👑 Maar er is een probleem - de koning is sip en maakt iedereen verdrietig. Gelukkig veranderen alle spullen op zolder in bijzondere personages die hard werken aan het organiseren van een feest om de koning op te vrolijken. 🎶🎈
Ben jij klaar voor een magische reis vol muziek, avontuur en bizarre personages? Kom dan dit weekend naar Theater Walhalla en ontdek of Fief en haar nieuwe vrienden erin slagen om de Koning Rare Snuitert weer aan het lachen te krijgen! 🤩🎭✨
Mis dit spektakel niet - koop snel je kaartjes en laat je meevoeren in de wondere wereld van "Rare Snuitert"! 🎟️🌈 #RareSnuitert #Première #TheaterWalhalla #MuzikaalAvontuur
...

10 0

Vlak voordat @de_hermannen de ruimte in schieten! 🚀 Wij genieten vandaag nog na van al het moois dat we gisteren hebben mogen laten zien op de presentatiedag. Welke voorstelling vond jij te gek?! #hermanwehaveeenprobleem #presentatiedag #jeugdtheater #theaterorpheus ...

1 0

Blauw💙 wij genieten vandaag nog na van de geweldige presentatiedag van gisteren. We zagen zo veel mooie en bijzondere voorstellingen, waaronder `Kleur! de Opera` (2+) van @petite.klassiek #prachtigekleuren #blauw #presentatiedag #opera #operavoorkleintjes ...

5 0

Wat een heerlijke afsluiter!!! @cieselderie helemaal genieten!! #jeugdtheater #presentatiedag @karinbanninkk ...

14 1

@jeroenschippermuziek en de boegiemanband sloten vanochtend af met hun grote hit .. BANAAN! 🍌 ...

9 1

Topsy turvy gooit alles ondersteboven! #presentatiedag @kerenlevi.neverlike @neverlike_k.levi #jeugddans @karinbanninkk ...

7 0

Presentatieblok is van start met NU! Met @marcnochem en @bramvanoers77 #jeugdtheater #presentatiedag @karinbanninkk ...

11 0