Tienplussers staan op losse schroeven en daar horen grote kleinkunstliedjes bij.

Laat me met rust! Het nieuwe album van Jasper Smit

Te zien op de presentatiedag van volgende week … ‘Laat me met rust’! Naar het nieuwe gelijknamige album van de enige echte Jasper Smit. Jasper boort een nieuwe doelgroep aan en dat zijn niet de makkelijkste… namelijk tienplussers! Utrechtse schoolkinderen waren de inspiratie voor een nieuw album vol met kleinkunstliedjes afgestemd op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. 

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer ‘Laat me met rust’ tegen zijn moeder: ‘Dit liedje heeft mijn brein gelezen’. Wat een recensie!

Kom kijken naar Jasper Smit op de presentatiedag volgende week, beluister zijn album op Spotify, of volg hem op social media. Jasper is helemaal bij de tijd, want hij zit zelfs op TikTok!

En dat is nog niet alles, we hebben namelijk nog een heel erg leuk nieuwtje. Jasper Smit komt deze zomer met een echte festivalvoorstelling! De voorstelling heet ‘Spring, Spring, Springen’ en is gegarandeerd een groot feest. De voorstelling combineert Jasper Smits’ greatest hits. Van liedjes over vieze woorden die rijmen op stoep, irritante grote zussen, gekke dansjes tot natuurlijk … perenijs. De festivalvoorstelling voor het héle gezin!

Bekijk beide trailers hiernaast en lees hier onder verder over ‘Laat me met rust’ in ons interview met Jasper!

Jasper Smit, je bent niet meer weg te denken uit ons aanbod. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen voor jou?

“Ik ben Jasper Smit! Ik begon met liedjes schrijven op m’n 14e na het zien van een concert van Randy Newman, en tijdens m’n studententijd rolde ik het cabaret én de radio in.

Ik leerde alles over optreden door heel veel op studentenverenigingen, kleine zaaltjes, rondvaartboten, schimmige bedrijfsevenementen en soms opeens grote zalen te spelen. Ik ging solo, bereikte de finale van het Cameretten Festival, en toen zei ene Karin Bannink: moet jij niet kinderliedjes gaan schrijven? En daar had ze een punt.

Het bleek dat het spelen op studentenverenigingen een prima oefening was geweest voor het spelen voor kinderen, ik schreef liedjes voor 8 plus, toen voor 6 plus, en mijn nieuwe liedjes zijn voor iedereen van 10 jaar en ouder en de voorstelling heet Laat me met rust!”

Je eerste 10+ voorstelling! Wat bracht je op het idee?

“Ik speelde mijn 8+ voorstelling op een school, maar per ongeluk kwamen er ook twee groepen van leerlingen uit groep 7 en 8.

Bij de eerste voorstelling merkte ik dat dit écht ander publiek was, en in de korte pauze voordat de tweede groep kwam , schreef ik een lijstje met liedtitels die ze misschien leuk zouden vinden., Bij de eerste kreeg ik meteen groot applaus! :)”

Waar gaan deze liedjes over? Zijn er bepaalde thema’s die terugkomen in deze voorstelling waar je graag mee werkt?

“Ik schrijf liedjes over kleine en grote beslommeringen van het kinderleven. Het vertellen van verhalen in liedvorm vind ik fantastisch, en ik vind het gaaf om het publiek te laten voelen en bewust te laten bedenken hoe die allemaal emoties teweeg kunnen brengen.

Mijn andere grote thema is dat alle gevoelens mogen. Als ik vroeger tegen mijn moeder zei: “Ik HAAT m’n zus” dat zei zij: “Ah nee Jasper, dat zeg je toch niet je zus is hartstikke lief!” En dat is natuurlijk waar, maar op dat moment haatte ik m’n zus. En dat mag natuurlijk. Niet voor niets is mijn best beluisterde liedje ‘Mn grote zus is irritant’.”

Je weet jouw jonge publiek elke keer weer precies te raken. Waar haalde je de inspiratie vandaan voor deze voorstelling? 

“Bij deze voorstelling ben ik in een vroeg stadium al mee gaan lopen met een paar bovenbouwklassen. Ik wilde liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen.

Die gesprekken waren zo tof dat ik dat in de voorstelling wilde. En het bleek te lukken! Ik heb een liedje over dat je iets hebt geflikt wat zo erg is dat je bang bent dat je ouders je bij het grofvuil zetten. En in het liedje is papa uiteindelijk helemaal niet boos, vooral blij dat het kind ongedeerd is

Na dat liedje vraag ik het publiek wat zij allemaal hebben uitgevroten en dan komen er geweldige verhalen los, van het gooien van de game controller door de tv, tot duizend Euro uitgeven met een spelletje op je moeders telefoon, tot een nietje door het oor van je grote zus slaan. Dat is echt fantastisch!”

Je maakt je voorstellingen alleen, hoe doe je dat? 

“Ik vind alleen werken doorgaans heerlijk: ik hoef niet bij elke artistieke keuze uit te leggen waarom wel of waarom niet. Ik schrijf tergend langzaam maar ik mag lekker helemaal zelf beslissen wat ik doe!

Door de jaren heen heb ik een klein groepje mensen om me heen verzameld bij wie ik check of ik op de goede weg ben, die me oppeppen als ik het allemaal niet meer weet, en die me soms een schop onder de kont geven. Zonder die ondersteuning zou ik dit werk niet kunnen doen!”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“Ik heb de lat voor mezelf best hoog gelegd voor deze voorstelling. Ik wilde minimaal tien liedjes, over onderwerpen waar nog niet veel liedjes over bestaan, échte schurende kleinkunst maar ook lekker in het gehoord liggend.

Oh en ik wilde ook nog interactie met de zaal terwijl meerdere mensen verstelden dat dat bij groep 7/8 lastig is.

Ik ben superblij met het resultaat en het klinkt allemaal licht en moeiteloos (zoals het hoort), maar ik heb echt zitten zwoegen.

De plaat die op Spotify en YouTube enzo komt, had al maanden klaar moeten zijn maar ook daar heb ik de lat wel érg hoog gelegd. Elf liedjes, bijna allemaal flinke arrangementen die alleen maar mogen bestaan uit mijn stem. De plaat is bijna klaar maar wát een werk!”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Deze liedjes zijn geschreven naar aanleiding van gesprekken met kinderen en m’n eigen herinneringen. Ik hoopte dat ze daardoor zo waarachtig zouden zijn dat ze het publiek zouden raken.

Ik had niet kunnen bedenken dat dat zó goed zou lukken. Vanaf het begin van de voorstelling voelen de kinderen zich enorm aangesproken. Ze hangen aan m’n lippen én willen vertellen over hoe dan bij heb is!

Ik ben elke keer weer verrast en dankbaar dat ze zich durven uitspreken, in een zaal, met leeftijdsgenoten om zich heen en een luide veertiger op het podium. Er gebeurt écht iets in de zaal tijdens de voorstelling, iets eenmaligs en onvoorspelbaars, en dat maakt de ervaring zo veel mooier.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en van je werk in het algemeen? Je gebruikt bijvoorbeeld een simpele, maar hele toffe achterwand. Waarom heb je hiervoor gekozen?

“Ik heb altijd een simpel decor, een achterwand, en een gitaar en piano. Ik wil dat zo weinig mogelijk afleidt van de liedjes en vooral de tekst. Die soberheid maakt het ook makkelijker om tussen voorstellingen te wisselen en ik toer in m’n eentje dus het scheelt ook wat gesjouw!”

Wil je nog wat kwijt wat nergens werd gevraagd?

“Ik hoop vooral dat het publiek een positieve theaterervaring krijgt. Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien. Als ik die kans kan pakken om ze te laten zien hoe gaaf theater is, dan is m’n werk geslaagd!”

Lees meer over Jasper Smit en bekijk zijn speellijst.

Spring Spring Springen!

Hap uit je zwembed, want vandaag speelden we in theater theaterderegentes!
Wat ooit het grootste zwembad van Europa was, is nu een heel tof en sfeervol theater. Wij speelden in het peuterbad en de zaal was uitverkocht, wat een feest!

Dank voor het gatsvrijheid patriciaanthea, alfredvanweperen en joanne.mellink !

burobannink
aalosery

#vanwaternaartheater #jeugdtheater #denhaag #regentes #nieuweregentes #voorstelling #slapstick #mime #theater #burobannink
...

18 1

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

16 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2