Deze talentvolle zangeres stelt zich opnieuw voor, want

Bibi van den Dijck wordt Petite Klassiek!

Een unieke combinatie van zang, fantasierijk theater en klassieke muziek als rode draad: dat is Petite Klassiek, de nieuwe gezelschapsnaam van Bibi van den Dijck! Bibi wil met haar voorstellingen kinderen meenemen in de wonderlijke wereld van klassieke muziek, want dat is heus niet alleen voor bepaalde mensen weggelegd. De jongste kinderen kunnen genieten tijdens het Wiegeliedjes Concert wat Bibi samen met Petra Rosa speelt, en iedereen smikkelt van Bibi’s zangkunsten in Spaghetti alla Callas.

Petite Klassiek zet bekende melodieën van opera’s en klassieke muziek in bij haar eigen verhalen, waardoor toegankelijkheid en interactie kenmerkend zijn voor haar voorstellingen en concerten. Bibi praatte met ons over de keuze voor haar nieuwe gezelschapsnaam Petite Klassiek en haar plannen voor de komende seizoenen. Ook wordt duidelijk waar Bibi allemaal van houdt: spelen voor kinderen, klassieke muziek, en… spaghetti!

Wil je jezelf voorstellen? Met wie werk je samen, en wat heb je tot nu toe gedaan in theater en jeugdtheater?

“Ik ben Bibi, klassiek/opera zangeres en theatermaker. Voor het Wiegenliedjes Concert werk ik samen met harpiste Petra Rosa. Spaghetti alla Callas is een solo operavoorstelling voor kleuters, waarmee ik aan het begin van het maakproces samenwerkte met Mark van Vliet en waarvan Ferry Spigt de regie deed.

Wat betreft kindervoorstellingen heb in het verleden met Frank Groothof samengewerkt. Zijn jarenlange ervaring was super inspirerend. Met 7 operazangers speelden we toen zijn beroemde bewerking van Die Zauberflote: De Toverfluit (7+).  Deze voorstelling hebben we twee seizoenen lang door heel Nederland gespeeld, zowel in theaters, openluchttheaters als in huiskamers en op festivals voor kinderen en hun (groot)ouders. Dat was super om te doen. Bij Holland Opera heb ik samen met een marimba speler de mini-opera Hans en Grietje gespeeld in kleuterklassen. Daarnaast treed ik af en toe op de dagopvang voor kinderen met EMB (Ernstig Meervoudige Beperking) voor Stichting Diva Dichtbij.

Ik zing en speel ook graag voor volwassenen. Ik zong en zing in diverse operaproducties, onder meer van B.O.O.M! Bold Opera On the Move! en de Nederlandse Reisopera. Ook zing ik als eerste sopraan in het koor Consensus Vocalis, waarmee we hele diverse en toffe, soms ook theatrale, projecten doen. En ik treed vrijwel wekelijks een middag op voor ouderen met Alzheimer in de huiskamers van verzorgingshuizen voor stichting Diva Dichtbij.”

Vertel wat over je nieuwe naam! Waarom Petite Klassiek?

“Ik begon gewoon onder mijn eigen naam bij Buro Bannink, omdat ik toen ook nog de enige persoon was in mijn gezelschap. Ik ontmoette Karin halverwege juni en sloot begin juli aan bij Buro Bannink. Het ging dus allemaal even heel snel. Tijdens het maakproces en repeteerproces van Wiegeliedjes startte mijn samenwerking met harpiste Petra. We maakten de voorstelling echt samen. Wat betreft toekomstige voorstellingen wil ik graag samen kunnen werken met andere makers/zangers/instrumentalisten en samen de voorstelling maken, i.p.v. dat ik hen inhuur om in mijn voorstelling te spelen of zingen. Daar past een andere gezelschapsnaam beter bij. Het werd Petite Klassiek, want we spelen klassiek en opera voor kinderen. Ik ben 1.60m, dus ik ben zelf ook wat ze noemen ‘petite’… zit er toch nog iets van mezelf in de naam ;).

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met klassieke muziek, denk ik. Persoonlijk vind ik het jammer dat steeds minder kinderen in aanraking lijken te komen met klassiek en opera. Mijn eigen jeugd heb ik stukgeslagen in de muziekschool, waar ik vioolles had en in allerlei orkesten en ensembles speelde. Hier is mijn liefde voor klassieke muziek ontstaan. Zonder deze basis was ik nooit terechtgekomen bij opera. Die liefde voor klassiek en opera geef ik middels mijn voorstellingen graag door aan een volgende generatie.”

“Wat leuk om weer een maker met liefde voor klassieke muziek en opera te hebben ontdekt! Het is een niche waarin je goed moet zijn in zo veel aspecten. Opera voor kinderen moet namelijk meer zijn dan opera alleen. Bibi heeft een heerlijke natuurlijke connectie met jonge kinderen. Ze kan haar prachtige stem inzetten om ze te laten wegdromen of op het puntje van hun stoel mee te laten leven.”

Waarom kies je voor jeugdtheater? Wat vind je leuk aan deze doelgroep?

“De onbevangenheid, nieuwsgierigheid en openheid van kinderen vind ik heel leuk. Het is het tegelijkertijd het meest kritische publiek dat je voor je kunt krijgen. Als ze het niks vinden, steken ze dat niet onder stoelen of banken.”

Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd?

“Als iedereen driekwartier lang ademloos heeft zitten luisteren. Nee… grapje… sommige kinderen kunnen nou eenmaal iets langer stilzitten dan anderen. Voor mij is het geslaagd als de voorstelling goed ontvangen wordt. Als kinderen en/of ouders na afloop naar me toe komen en aangeven dat ze nu vaker een opera of klassieke voorstelling gaan bezoeken, dan is dat ook heel leuk.”

Met wie werk je het liefst aan een voorstelling? Waarmee begin je?

“Het liefst werk ik met een klein team van leuke mensen, waarin we elkaar versterken en aanvullen, zowel qua vaardigheden als persoonlijkheden. Het begint meestal met een idee. Daarna ontstaat de rest. Dat proces gaat over het algemeen heel organisch en het loopt elke keer anders. Maar meestal loopt het schrijven van de muziek en de tekst en het uitproberen daarvan op de vloer een beetje hand in hand op. Het moet lekker zingen in het geval van opera. Dat moet je toch even uitproberen. Voor mij werkt het niet om mezelf op te sluiten, een script (of in het geval van een opera een libretto) te schrijven en dan pas te gaan repeteren en te kijken of het werkt. Ik heb juist de interactie met anderen nodig, waardoor er iets kan ontstaan.

Nu werken we veel met bestaande beroemde aria’s, waarop we nieuwe teksten schrijven. Of we maken simpele arrangementen. Mocht ik ooit een grote bak geld hebben, dan zou ik graag een componist vragen om een jeugdopera te componeren.”

Kun je wat vertellen over de verschillende aspecten van je werk? De techniek, uitdagingen, onverwachte dingen?

“Bij opera en muziektheater wordt alles al snel groot, groter, groots: veel instrumentalisten en zangers, dure en grote decors en kostuums, een regisseur, dirigent, technici. Het is ten slotte ‘ totaaltheater’. Hierdoor is het ook een dure kunstvorm om te maken, waar vaak veel subsidie mee gemoeid is.

Mijn gezelschap is ongesubsidieerd en klein. Hierdoor moet ik dus goed kijken wat wel kan en goed werkt qua decor en attributen om het verhaal op een frisse manier te vertellen, zodat het bovendien op allerlei soorten locaties gespeeld kan worden. In Spaghetti alla Callas werk ik bewust met begeleidingsbanden, zodat ik solo kan spelen. Sommige van die banden zijn ingespeeld door een pianist, anderen zijn ingespeeld door een orkest. Hierdoor hoor je wel de vaak prachtige begeleiding van de aria’s, al is het dan niet live gespeeld. Dit vond ik wel spannender dan ik van te voren verwacht had.

Het Wiegeliedjes Concert is een theatralere compilatie van alle baby en peuter concerten die ik afgelopen jaren gaf in bibliotheken. De kracht van een klassiek baby/peuterconcert zit hem in de interactie. Dat je dicht op je publiek kunt spelen en contact met de kinderen maakt. En dan willen sommige kindjes natuurlijk ook graag het podium op kruipen, wat we alleen maar heel leuk vinden. Maar ze willen ook wel eens aan de harp zitten, wat dan natuurlijk weer niet zo handig is. Dat bezorgt onze harpiste af en toe wat stress.

De naam Wiegeliedjes Concert kozen we een beetje ad hoc, omdat de naam ‘het babyconcert’ al bij een ander gezelschap hoort. Wiegeliedjes dekt de lading eigenlijk niet. Hoewel klassiek natuurlijk rustgevend is, spelen we niet alleen maar slaapliedjes, wat de naam van de voorstelling nu wel impliceert. Vanaf seizoen ’24-’25 zal de naam van de voorstelling dus veranderen in ‘Dag Zon, Dag Maan!’”

Waarom heb je voor een samenwerking met Buro Bannink gekozen? Wat verwacht je van deze samenwerking?

“Buro Bannink vertegenwoordigt leuke gezelschappen en verkoopt toffe voorstellingen. Daarnaast is er de ruimte voor kindervoorstellingen rondom klassieke muziek.

Ik verwacht dat ik hierdoor het aantal speelplekken en theaters waar ik mijn voorstellingen kan spelen kan uitbreiden. Het is daarnaast fijn dat een impresariaat allerlei tijdrovende organisatorische zaken en een stuk acquisitie uit handen neemt.”

En tenslotte, waar wordt je helemaal blij van?

“Ik word heel blij van het gehaakte decor en rekwisieten in Spaghetti alla Callas.

Ook heel grappig dat sommige kinderen ineens halverwege de voorstelling gaan roepen: ‘hee, maar dat is geen echt eten! Dat is gehaakt!’

En het is erg fijn dat ik beide voorstellingen komend seizoen vaker dan verwacht mag spelen. Ik verheug me op de volle zalen!”

Lees meer over Petite Klassiek en bekijk hun speellijst.

Hap uit je zwembed, want vandaag speelden we in theater theaterderegentes!
Wat ooit het grootste zwembad van Europa was, is nu een heel tof en sfeervol theater. Wij speelden in het peuterbad en de zaal was uitverkocht, wat een feest!

Dank voor het gatsvrijheid patriciaanthea, alfredvanweperen en joanne.mellink !

burobannink
aalosery

#vanwaternaartheater #jeugdtheater #denhaag #regentes #nieuweregentes #voorstelling #slapstick #mime #theater #burobannink
...

17 1

🎉Het festivalseizoen kan beginnen*!!🎉
(*Okee behalve een duffe knie-operatie begin juni, maar daarna: FEEST!)

#burobannink #kindervoorstelling #jeugdtheater #kinderliedjes #Familievoorstelling
...

20 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

5 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

16 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0