Deze talentvolle zangeres stelt zich opnieuw voor, want

Bibi van den Dijck wordt Petite Klassiek!

Een unieke combinatie van zang, fantasierijk theater en klassieke muziek als rode draad: dat is Petite Klassiek, de nieuwe gezelschapsnaam van Bibi van den Dijck! Bibi wil met haar voorstellingen kinderen meenemen in de wonderlijke wereld van klassieke muziek, want dat is heus niet alleen voor bepaalde mensen weggelegd. De jongste kinderen kunnen genieten tijdens het Wiegeliedjes Concert wat Bibi samen met Petra Rosa speelt, en iedereen smikkelt van Bibi’s zangkunsten in Spaghetti alla Callas.

Petite Klassiek zet bekende melodieën van opera’s en klassieke muziek in bij haar eigen verhalen, waardoor toegankelijkheid en interactie kenmerkend zijn voor haar voorstellingen en concerten. Bibi praatte met ons over de keuze voor haar nieuwe gezelschapsnaam Petite Klassiek en haar plannen voor de komende seizoenen. Ook wordt duidelijk waar Bibi allemaal van houdt: spelen voor kinderen, klassieke muziek, en… spaghetti!

Wil je jezelf voorstellen? Met wie werk je samen, en wat heb je tot nu toe gedaan in theater en jeugdtheater?

“Ik ben Bibi, klassiek/opera zangeres en theatermaker. Voor het Wiegenliedjes Concert werk ik samen met harpiste Petra Rosa. Spaghetti alla Callas is een solo operavoorstelling voor kleuters, waarmee ik aan het begin van het maakproces samenwerkte met Mark van Vliet en waarvan Ferry Spigt de regie deed.

Wat betreft kindervoorstellingen heb in het verleden met Frank Groothof samengewerkt. Zijn jarenlange ervaring was super inspirerend. Met 7 operazangers speelden we toen zijn beroemde bewerking van Die Zauberflote: De Toverfluit (7+).  Deze voorstelling hebben we twee seizoenen lang door heel Nederland gespeeld, zowel in theaters, openluchttheaters als in huiskamers en op festivals voor kinderen en hun (groot)ouders. Dat was super om te doen. Bij Holland Opera heb ik samen met een marimba speler de mini-opera Hans en Grietje gespeeld in kleuterklassen. Daarnaast treed ik af en toe op de dagopvang voor kinderen met EMB (Ernstig Meervoudige Beperking) voor Stichting Diva Dichtbij.

Ik zing en speel ook graag voor volwassenen. Ik zong en zing in diverse operaproducties, onder meer van B.O.O.M! Bold Opera On the Move! en de Nederlandse Reisopera. Ook zing ik als eerste sopraan in het koor Consensus Vocalis, waarmee we hele diverse en toffe, soms ook theatrale, projecten doen. En ik treed vrijwel wekelijks een middag op voor ouderen met Alzheimer in de huiskamers van verzorgingshuizen voor stichting Diva Dichtbij.”

Vertel wat over je nieuwe naam! Waarom Petite Klassiek?

“Ik begon gewoon onder mijn eigen naam bij Buro Bannink, omdat ik toen ook nog de enige persoon was in mijn gezelschap. Ik ontmoette Karin halverwege juni en sloot begin juli aan bij Buro Bannink. Het ging dus allemaal even heel snel. Tijdens het maakproces en repeteerproces van Wiegeliedjes startte mijn samenwerking met harpiste Petra. We maakten de voorstelling echt samen. Wat betreft toekomstige voorstellingen wil ik graag samen kunnen werken met andere makers/zangers/instrumentalisten en samen de voorstelling maken, i.p.v. dat ik hen inhuur om in mijn voorstelling te spelen of zingen. Daar past een andere gezelschapsnaam beter bij. Het werd Petite Klassiek, want we spelen klassiek en opera voor kinderen. Ik ben 1.60m, dus ik ben zelf ook wat ze noemen ‘petite’… zit er toch nog iets van mezelf in de naam ;).

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met klassieke muziek, denk ik. Persoonlijk vind ik het jammer dat steeds minder kinderen in aanraking lijken te komen met klassiek en opera. Mijn eigen jeugd heb ik stukgeslagen in de muziekschool, waar ik vioolles had en in allerlei orkesten en ensembles speelde. Hier is mijn liefde voor klassieke muziek ontstaan. Zonder deze basis was ik nooit terechtgekomen bij opera. Die liefde voor klassiek en opera geef ik middels mijn voorstellingen graag door aan een volgende generatie.”

“Wat leuk om weer een maker met liefde voor klassieke muziek en opera te hebben ontdekt! Het is een niche waarin je goed moet zijn in zo veel aspecten. Opera voor kinderen moet namelijk meer zijn dan opera alleen. Bibi heeft een heerlijke natuurlijke connectie met jonge kinderen. Ze kan haar prachtige stem inzetten om ze te laten wegdromen of op het puntje van hun stoel mee te laten leven.”

Karin Bannink

Waarom kies je voor jeugdtheater? Wat vind je leuk aan deze doelgroep?

“De onbevangenheid, nieuwsgierigheid en openheid van kinderen vind ik heel leuk. Het is het tegelijkertijd het meest kritische publiek dat je voor je kunt krijgen. Als ze het niks vinden, steken ze dat niet onder stoelen of banken.”

Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd?

“Als iedereen driekwartier lang ademloos heeft zitten luisteren. Nee… grapje… sommige kinderen kunnen nou eenmaal iets langer stilzitten dan anderen. Voor mij is het geslaagd als de voorstelling goed ontvangen wordt. Als kinderen en/of ouders na afloop naar me toe komen en aangeven dat ze nu vaker een opera of klassieke voorstelling gaan bezoeken, dan is dat ook heel leuk.”

Met wie werk je het liefst aan een voorstelling? Waarmee begin je?

“Het liefst werk ik met een klein team van leuke mensen, waarin we elkaar versterken en aanvullen, zowel qua vaardigheden als persoonlijkheden. Het begint meestal met een idee. Daarna ontstaat de rest. Dat proces gaat over het algemeen heel organisch en het loopt elke keer anders. Maar meestal loopt het schrijven van de muziek en de tekst en het uitproberen daarvan op de vloer een beetje hand in hand op. Het moet lekker zingen in het geval van opera. Dat moet je toch even uitproberen. Voor mij werkt het niet om mezelf op te sluiten, een script (of in het geval van een opera een libretto) te schrijven en dan pas te gaan repeteren en te kijken of het werkt. Ik heb juist de interactie met anderen nodig, waardoor er iets kan ontstaan.

Nu werken we veel met bestaande beroemde aria’s, waarop we nieuwe teksten schrijven. Of we maken simpele arrangementen. Mocht ik ooit een grote bak geld hebben, dan zou ik graag een componist vragen om een jeugdopera te componeren.”

Kun je wat vertellen over de verschillende aspecten van je werk? De techniek, uitdagingen, onverwachte dingen?

“Bij opera en muziektheater wordt alles al snel groot, groter, groots: veel instrumentalisten en zangers, dure en grote decors en kostuums, een regisseur, dirigent, technici. Het is ten slotte ‘ totaaltheater’. Hierdoor is het ook een dure kunstvorm om te maken, waar vaak veel subsidie mee gemoeid is.

Mijn gezelschap is ongesubsidieerd en klein. Hierdoor moet ik dus goed kijken wat wel kan en goed werkt qua decor en attributen om het verhaal op een frisse manier te vertellen, zodat het bovendien op allerlei soorten locaties gespeeld kan worden. In Spaghetti alla Callas werk ik bewust met begeleidingsbanden, zodat ik solo kan spelen. Sommige van die banden zijn ingespeeld door een pianist, anderen zijn ingespeeld door een orkest. Hierdoor hoor je wel de vaak prachtige begeleiding van de aria’s, al is het dan niet live gespeeld. Dit vond ik wel spannender dan ik van te voren verwacht had.

Het Wiegeliedjes Concert is een theatralere compilatie van alle baby en peuter concerten die ik afgelopen jaren gaf in bibliotheken. De kracht van een klassiek baby/peuterconcert zit hem in de interactie. Dat je dicht op je publiek kunt spelen en contact met de kinderen maakt. En dan willen sommige kindjes natuurlijk ook graag het podium op kruipen, wat we alleen maar heel leuk vinden. Maar ze willen ook wel eens aan de harp zitten, wat dan natuurlijk weer niet zo handig is. Dat bezorgt onze harpiste af en toe wat stress.

De naam Wiegeliedjes Concert kozen we een beetje ad hoc, omdat de naam ‘het babyconcert’ al bij een ander gezelschap hoort. Wiegeliedjes dekt de lading eigenlijk niet. Hoewel klassiek natuurlijk rustgevend is, spelen we niet alleen maar slaapliedjes, wat de naam van de voorstelling nu wel impliceert. Vanaf seizoen ’24-’25 zal de naam van de voorstelling dus veranderen in ‘Dag Zon, Dag Maan!’”

Waarom heb je voor een samenwerking met Buro Bannink gekozen? Wat verwacht je van deze samenwerking?

“Buro Bannink vertegenwoordigt leuke gezelschappen en verkoopt toffe voorstellingen. Daarnaast is er de ruimte voor kindervoorstellingen rondom klassieke muziek.

Ik verwacht dat ik hierdoor het aantal speelplekken en theaters waar ik mijn voorstellingen kan spelen kan uitbreiden. Het is daarnaast fijn dat een impresariaat allerlei tijdrovende organisatorische zaken en een stuk acquisitie uit handen neemt.”

En tenslotte, waar wordt je helemaal blij van?

“Ik word heel blij van het gehaakte decor en rekwisieten in Spaghetti alla Callas.

Ook heel grappig dat sommige kinderen ineens halverwege de voorstelling gaan roepen: ‘hee, maar dat is geen echt eten! Dat is gehaakt!’

En het is erg fijn dat ik beide voorstellingen komend seizoen vaker dan verwacht mag spelen. Ik verheug me op de volle zalen!”

Lees meer over Petite Klassiek en bekijk hun speellijst.

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? De Hermannen! "Ik verheug me erg op een nieuw seizoen, vol met nieuwe en oude voorstellingen! Zo verheug ik me heel erg op de nieuwe voorstelling van @de_Hermannen! Hermannosaurus Rex was te gek, een soort Beastie Boys meets Buurman en Buurman, een doldwaze achtbaanrit, en daarom ben ik echt heel erg benieuwd naar Herman We Have Een Probleem!" - Jeffrey 🤩 #nieuwseizoen #jeudgtheater #dehermannen ...

2 0

Daaar wordt aan de deur geklopt! 🚪YES het avondje is gekomen 🎁 Cadeaus, surprises, lekkernijen en vooral heel veel gezelligheid. Een hele fijne pakjesavond allemaal! 🤩 #Sinterklaas #Sinterklaasavond #pakjesavond ...

9 0

Bram van Beusekom "Bram van Beusekom heeft als theatermaker een heerlijke frisse energie op het toneel. Zijn vrolijke en open persoonlijkheid straalt altijd door en zorgt dat alle jonge kinderen direct openstaan voor zijn verhaal. Hij is als maker super kritisch op zichzelf en daardoor blijvend in ontwikkeling en onderzoek. Hierdoor is het heerlijk om met hem te werken en mee te denken naar de toekomst toe!" aldus Karin Bannink! 🐦 #katton #vliegeensvlug #jeugdtheater #bramvanbeusekom #lekkerspelen #heerlijktheater #voordeallerkleinste ...

9 2

Het Tijger Orkest opende de presentatiedag afgelopen 6 november in het @jeugdtheaterhofplein! Wat was dat genieten! Het was heerlijk om zo swingend te beginnen. 💃 Het @tijgerorkest zette de toon voor een geweldige presentatiedag! Bekijk onze website voor alle foto`s van de presentatiedag en natuurlijk het programma van de presentatiedag van januari! 🐅 #swingend #tijgerorkest #presentatiedag #tijgers

nagenieten van de presentatiedag november https://www.burobannink.nl/nagenieten-van-de-presentatiedag-november/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nagenieten%20van%20de%20presentatiedag%20november
...

7 0

Wij hebben nieuwe dansgezelschappen! Waaronder… @plan_d.andreasdenk! 🤩 "Plan D- is niet weg te denken uit de jeugddans sector. Andreas maakt productie na productie, vernieuwend, schurend en inspirerend. Het feit dat hij duurzaamheid en inclusiviteit op het podium en in zijn team tot hoofdzaak maakt inspireert mij. En ik draag graag een steentje bij om met Plan D- de toegankelijkheid van jeugddans voor alle kinderen en performers te vergroten. Mooie grote missies die tot grote resultaten gaan leiden!"- Karin Bannink 😄 Foto: Zwerfhonden #jeugddans #inclusieftheater #cultuureducatie ...

10 0

Jasper Smit schrijft grappige, scherpe en vooral herkenbare liedjes voor kinderen. Zijn nieuwe voorstelling `Laat me met rust!` maakt hij voor een iets oudere doelgroep, want daar werd het wel eens tijd voor. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de verschillen tussen de doelgroepen? Wat hoopt hij bij ze te bereiken? We vroegen jaspersmit het hemd van het lijf! 📷Arie Kers #jeugdtheater #theater #burobannink #jaspersmit #theateropschool ...

7 0

Het nieuwe seizoen! Karin verheugt zich op…? "Nu ik me omring met een heel nieuw team valt me des te meer op hoe bijzonder ons werk is. We hebben altijd wisselende processen in een seizoen en de periode september tot november is zo anders dan maart tot mei. En dus is alles voor mijn team nieuw en ik verheug me erop om alle golven van ons werk te delen en te laten ervaren." 😊 #nieuwseizoen #jeudgtheater #cultuureducatie ...

2 0

Op maandag 6 november vond onze eerste presentatiedag van seizoen 2024-2025 plaats en wat hebben we weer genoten! Een presentatiedag met een heerlijke energie en een volle en diverse programmering! Mooie voorstellingen, enthousiaste reacties en een heerlijke lunch. Wij genieten volop na van afgelopen presentatiedag en kijken uit naar de volgende in januari! Bekijk de website voor het fotoverslag met foto`s van @froukjeklop!✨😀 #nagenieten #presentatiedag #jeugdtheater #cultuureducatie #jeudgtheaterhofplein ...

25 2

We staan weer aan het begin van het seizoen en we hebben dan ook heel veel om naar uit te kijken! 🤩Wij vroegen het Bannink team waar zij zich het meeste op verheugen. Premières, presentatiedagen of speciale voorstellingen? Lees de antwoorden van Karin, Jeffrey en Annelou op onze website! 😀 #nieuwtheaterseizoen #jeudgtheater #cultuureducatie ...

7 0

Morgen komt Sinterklaas aan in het land! 🤩 Kom alvast in de sfeer met de leukste Sinterklaashits van @jeroenschippermuzikalezaken!
Ook te beluisteren op Spotify!
...

3 0

Cultuureducatie in de schijnwerpers De gezelschappen van Buro Bannink maken niet alleen voorstellingen, maar zorgen ook voor educatieve programma`s eromheen. Niet alleen voor op scholen, ook theaters kunnen bij de meeste voorstellingen een extra verdiepend pakket kiezen. Omdat wij trots zijn op de inventiviteit van onze gezelschappen, wilden we educatie eens in de schijnwerpers zetten!

#cultuureducatie #lesbrieven #interactieveopdrachte #zelfaandeslag #jeugdtheater #burobannink https://www.burobannink.nl/cultuureducatie-in-de-schijnwerpers/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Cultuureducatie%20in%20de%20schijnwerpers
...

5 0

Lotte Middendorp van TG Koek & Ui vindt humor erg belangrijk in haar voorstellingen. Een voorstelling is dan ook geslaagd als het publiek gelachen heeft 😂! Lotte probeert ook vaak een aantal interactieve momenten in een voorstelling te stoppen: "die kleine momenten waarop het publiek reageert, zijn vaak een leuke bijdrage aan de voorstelling." Ze vertelt nog meer in het interview op de website! #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie #interactief #humor ...

5 0

Krulmuziek🎵 oprichter Félice van der Sande is trots op... "De muziek! De speelsheid van de muziek, het laten stralen van de kinderen die genieten van de muziek, de muzikanten helemaal tot hun recht laten komen in het concert… Dat zijn dingen waar we trots op zijn. Want je hoeft geen simpele muziek te spelen voor kinderen, het gaat erom dat ze mee kunnen spelen, dat ze ervan kunnen genieten." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #krulmuziek #klassiekemuziek #muziekvoorkinderen ...

3 0

Jasper Smit 🎭🎤 ziet kinderen als volwaardige individuen met een eigen kijk op de wereld. Hij neemt hen dan ook heel serieus en weet precies te vangen welke onderwerpen enorm belangrijk zijn in het leven van een kind. "Kinderen zijn natuurlijk volwaardige mensen en dus ook volwaardig publiek 😄." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #jaspersmit #jeugdtheater #burobannink ...

6 0

Jeroen Schipper "Mag ik het zeggen? Wat mij betreft is Jeroen Schipper veruit de beste liedjesschrijver voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar. Muzikaal zit alles perfect in elkaar! Je wil gewoon meezingen, meeklappen en muziek gaan maken. Niet raar dus dat de meeste scholen zijn muziek gebruiken voor de muzieklessen. Zijn shows zitten vol met interactieve liedjes en zorgen voor een geweldig concert voor de hele familie. Supergoede muzikanten, supergoede muziek en superfijne mensen om mee te werken!" aldus Karin Bannink. Wil je meer lezen of boeken? 🎭🛥🏖📺🎁 https://www.burobannink.nl/jeroen-schipper/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Jeroen%20Schipper #interactie #jeroenschipper #lekkermeezingen #boegiemanband #lekkerlachen #energiek #blijburo #trotsburo ...

9 1

Bibi van Petite Klassiek wordt heel blij van het gehaakte decor en rekwisieten in Spaghetti alla Callas 🍝."Ook heel grappig dat sommige kinderen ineens halverwege de voorstelling gaan roepen: `hee, maar dat is geen echt eten! Dat is gehaakt!`" Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #petiteklassiek #jeugdtheater #burobannink ...

5 0

Iedereen die er gisteren bij was, enorm bedankt! Programmeurs, @jeugdtheaterhofplein, @cultuuronderwijs010 en al onze gezelschappen! Wij zijn enorm trots, blij en voldaan. Fotoverslag volgt snel! Op naar de volgende presentatiedag in januari! 🤩🥰 #presentatiedag #jeudgtheater #cultuureducatie ...

37 1

Vandaag is eindelijk zo ver, de PRESENTATIEDAG! ✨Tot strakjes bij @jeugdtheaterhofplein! ✨ Karin over dit hoogtepunt van het jaar: "Ik vind de presentatiedag altijd heerlijk! Op deze dag komen zoveel aspecten samen. Het is altijd super alle programmeurs weer te zien of voor het eerst te ontmoeten. Ik vind het heerlijk om in een voorstelling te zitten en te ervaren dat het valt. Dat de kinderen en programmeurs helemaal mee gaan en dat het gezelschap echt heeft kunnen laten zien wat ze wilden." 😀 #presentatiedag #inspiratiedag #jeugdtheater ...

36 1

Wat zeg je? 😂 de Presentatiedag!! Morgen in @jeugdtheaterhofplein! Wij kunnen niet wachten om jullie te zien, en om met jullie mee te lachen om deze hilarische verwende prinses van @theaterpopidou! Tot morgen! 🤩🤩🤩 #presentatiedag #jeugdtheater #cultuureducatie ...

3 0

@theaterpopidou is van de partij aanstaande maandag 6 november op de PRESENTATIEDAG! Kom kijken naar Buffy en de verwende prinses! 👸 Nog niet aangemeld? Het kan nog! via onze website 🤩 #poppentheater #presentatiedag #jeugdtheaterhofplein ...

3 0

@bramvanbeusekom nodigt jullie uit! voor zijn energieke en humoristische mimevoorstelling, waarin alles precies gaat zoals het hoort...toch? Kom kijken naar Hap uit je bed (3+) 🛏️, vol slapstick en acrobatiek! Op de Buro Bannink Presentatiedag, 6 november in @jeudgtheaterhofplein! #hapuitjebed #presentatiedag #jeudgtheater #mime

https://www.burobannink.nl/presentatiedag-2/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=presentatiedag
...

7 0