Laat die kleine oogjes twinkelen!

met het warme en sfeervolle Kerstconcert van Krulmuziek

Vier de kerst dit jaar met iets speciaals en waan je in een muzikale droomwereld vol met lichtjes en prachtige klassieke muziek! Krulmuziek speelt deze kerstperiode hun kerstconcert ‘Twinkel, twinkel, kleine ster’. Een voorstelling die draait om zwevende lichtjes, dansende klassieke noten en samen komen met elkaar. Dat is tenslotte waar kerst om draait!

Muziek verbindt, en met kerst in het bijzonder vieren we dat we dat samen mogen beleven. De feestdagen komen snel dichterbij, en daarom vroegen we multi-muzikant Félice van der Sande, wat het kerstconcert van Krulmuziek toch zo bijzonder maakt!

Félice! Het kerstconcert klinkt magisch, kun je ons iets meer vertellen erover?

Het tweede concert ooit dat Krulmuziek speelde tien jaar geleden was een kerstconcert. Ik gaf al vijf jaar kerstconcerten op kleine schaal in mijn eentje of met een pianist. Dus toen het strijkerstrio van Krulmuziek was ontstaat in 2013 wisten we meteen dat een kerstconcert een prachtig moment is voor jonge kinderen en hun ouders. Sinds dien spelen we elk jaar in de kerstperiode sfeervolle concerten met vrolijke rinkelende belletjes voor de kinderen.

Wij spelen niet alleen bekende kerstliedjes en klassieke kerstmuziek, maar ook de warme winterse sferen roepen we op. We hebben twee kerstconcerten ontwikkeld. Eén concert draait helemaal om de klinkende klokken, het andere concert om de mooie lichtjes, vandaar de titels, ‘Grote klokken zeggen bim-bam’ en ‘Twinkel kleine ster’. Veel ouders maken er een traditie van om elk jaar naar Krulmuziek te gaan in de kerstperiode.

Er is een versie voor het hele gezin (kinderen van 0-6 en hun begeleiders), en een korter concert voor alleen de jongste baby’s. Het babykerstconcert is op het grote kleed, kleinschalig met de muzikanten heel dichtbij. Het kerstconcert voor het hele gezin is in theatersetting, waarbij we de ouders met baby’s vragen om vooraan te komen zitten. Verder zingen, spelen en dansen de dreumesen, peuters en kleuters vanaf hun plekje dan volop mee!

Waar kwam de inspiratie voor dit concert vandaan?

We laten ons leiden door hoe kinderen kerst beleven. Ze verwonderen zich over al die mooie lichtjes, ze beleven de rinkelende belletjes, en verder genieten ze van heerlijk samen bewegen, zingen en spelen. Dat beleven we sámen, met elkaar, want dat samenkomen, dat is ook typisch kerst. Muziek verbindt, en met kerst in het bijzonder vieren we dat we dat samen mogen beleven.

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw en hoe zet het bestaande Krulmuziek thema’s en ideeën voort?

Ook bij het kerstconcert staan zowel klassieke muziek als kinderliedjes centraal, vanuit hoe kinderen mee kunnen doen en het beleven. De ene keer spelen we muziek van Tsaijkovsky waarbij kinderen als klokjes meedansen en bewegen, dan weer rinkelen ze belletjes op muziek van Mozart. Natuurlijk hebben we ook hier weer onze Krulmuziekstijl! We mixen kinderliedjes met klassieke thema’s, zo groeien kinderen op met de beleving hoe leuk klassieke muziek is. De ene keer zijn ze betoverd, de andere keer staan ze te dansen, dat is nou typisch Krulmuziek 🙂

Jullie spelen al heel lang samen, wat zijn jullie sterke punten in deze samenwerking?

Krulmuziek bestaat al 10 jaar, maar deze bezetting is er sinds ongeveer 5 jaar. Bij het voorbereiden zijn we altijd heerlijk kritisch. Dan gaan we weer helemaal terug naar de basis van muzikaal samenspel om de puntjes op de i te zetten. Zodra we weer dansend tussen de kinderen staan moet je dat dus combineren. Een hele uitdaging om staand viool of cello te spelen met dartelende dreumesen om je heen, terwijl je ook nog eens je pasjes doet én de muziek feilloos en uit je hoofd speelt. Tja, dat doen de muzikanten van Krulmuziek, en daar ben ik mega-trots op. Soms vergeet ik wel eens hoe bijzonder het is om met zulke topmuzikanten samen te werken!

Tijdens de concerten gebeuren natuurlijk wel eens onverwachte dingen. Zo is het wel eens zo dat kinderen zo heerlijk aan het luisteren zijn dat ze nog niet willen dansen. Dan gooien we ter plekke onze volgorde van het programma om, of spelen iets eerst nog een keer. Andersom gebeurt het ook; dat de kinderen bijvoorbeeld veel eerder beweeglijk worden dan anders. Ook dan kijken we elkaar aan, geven we een seintje en passen het programma aan.

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

Wij gaan als muzikanten met een grote glimlach naar huis als ouders en kinderen het naar hun zin hebben gehad. Dat zie je al direct gebeuren vanaf de eerste seconde dat de muziek klinkt. Hun reacties spreken boekdelen!

Als ouder dingen zeggen als “Wanneer komen jullie weer terug?’. ‘Mijn kind heeft genoten!’, of dat ze keer op keer blijven terugkomen, dat is ook top.

Wat er ook zo leuk is aan de kerstconcerten: Als publiek eerst naar een van de gewone concerten is geweest, is dit herkenbaar, maar toch weer iets helemaal anders. Een hele leuke afwisseling voor theaters waarmee ze publiek aan hun theater kunnen binden, al vanaf dat kinderen baby zijn!

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?

Bij het kerstconcert houden we het eenvoudig. Bij ons draait het echt om de muziek, het spelen en het dansen. We hebben een leuk speels decor, zoals een kerstboom met lichtjes en versiering die steeds mooier wordt tijdens het concert. Dan zingen we er steeds muziek bij samen met de kinderen. Ook is kiekeboe spelen fantastisch. Dankzij het decor kunnen kinderen ook als ze iets verder weg zitten dat goed ervaren.

Bij Krulmuziek krijgen kinderen álijd zelf iets in hun handen om muziek mee te maken. En natuurlijk zijn dat kerstbelletjes bij het kerstconcert! We hebben er meer dan 200, dus er kan een behoorlijke zaal mee gevuld worden.

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen tijdens dit bijzondere concert?

Het leuke is dat kinderen het kerstconcert niet bekijken maar beleven. Ze zijn als het ware onderdeel van de muziek, doordat ze kiekeboe meebeleven, actief meeklappen en dansen en met de muziek meespelen met de belletjes. Stilzitten hoeft niet… dat doen ze alleen als ze dat zelf willen!

Na het concert mogen kinderen ook zelf op een kleine echte viool spelen bij de Meet&Greet. Dat is altijd een bijzonder moment!

Wil je nog iets kwijt wat nergens werd gevraagd?

Muziek is leuk! Samen muziek maken, dansen op muziek, spelen met muziek: beleef het zoals jij dat voelt. Muziek draagt zo ontzettend veel bij voor je gevoelsleven en de saamhorigheid… het hoort echt thuis in de opvoeding. Ouders willen we graag laten zien hoeveel plezier hun kind heeft van (klassieke) muziek, waardoor ze gemotiveerd zijn om het thuis ook te beluisteren op deze speelse manier. We horen regelmatig dat kinderen viool of cello zijn gaan spelen na het bezoeken van onze concerten, maar ook ouders die het muziek maken van vroeger weer gingen oppakken!

Lees meer over Krulmuziek en bekijk hun speellijst.

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? De Hermannen! "Ik verheug me erg op een nieuw seizoen, vol met nieuwe en oude voorstellingen! Zo verheug ik me heel erg op de nieuwe voorstelling van @de_Hermannen! Hermannosaurus Rex was te gek, een soort Beastie Boys meets Buurman en Buurman, een doldwaze achtbaanrit, en daarom ben ik echt heel erg benieuwd naar Herman We Have Een Probleem!" - Jeffrey 🤩 #nieuwseizoen #jeudgtheater #dehermannen ...

2 0

Daaar wordt aan de deur geklopt! 🚪YES het avondje is gekomen 🎁 Cadeaus, surprises, lekkernijen en vooral heel veel gezelligheid. Een hele fijne pakjesavond allemaal! 🤩 #Sinterklaas #Sinterklaasavond #pakjesavond ...

9 0

Bram van Beusekom "Bram van Beusekom heeft als theatermaker een heerlijke frisse energie op het toneel. Zijn vrolijke en open persoonlijkheid straalt altijd door en zorgt dat alle jonge kinderen direct openstaan voor zijn verhaal. Hij is als maker super kritisch op zichzelf en daardoor blijvend in ontwikkeling en onderzoek. Hierdoor is het heerlijk om met hem te werken en mee te denken naar de toekomst toe!" aldus Karin Bannink! 🐦 #katton #vliegeensvlug #jeugdtheater #bramvanbeusekom #lekkerspelen #heerlijktheater #voordeallerkleinste ...

9 2

Het Tijger Orkest opende de presentatiedag afgelopen 6 november in het @jeugdtheaterhofplein! Wat was dat genieten! Het was heerlijk om zo swingend te beginnen. 💃 Het @tijgerorkest zette de toon voor een geweldige presentatiedag! Bekijk onze website voor alle foto`s van de presentatiedag en natuurlijk het programma van de presentatiedag van januari! 🐅 #swingend #tijgerorkest #presentatiedag #tijgers

nagenieten van de presentatiedag november https://www.burobannink.nl/nagenieten-van-de-presentatiedag-november/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nagenieten%20van%20de%20presentatiedag%20november
...

7 0

Wij hebben nieuwe dansgezelschappen! Waaronder… @plan_d.andreasdenk! 🤩 "Plan D- is niet weg te denken uit de jeugddans sector. Andreas maakt productie na productie, vernieuwend, schurend en inspirerend. Het feit dat hij duurzaamheid en inclusiviteit op het podium en in zijn team tot hoofdzaak maakt inspireert mij. En ik draag graag een steentje bij om met Plan D- de toegankelijkheid van jeugddans voor alle kinderen en performers te vergroten. Mooie grote missies die tot grote resultaten gaan leiden!"- Karin Bannink 😄 Foto: Zwerfhonden #jeugddans #inclusieftheater #cultuureducatie ...

10 0

Jasper Smit schrijft grappige, scherpe en vooral herkenbare liedjes voor kinderen. Zijn nieuwe voorstelling `Laat me met rust!` maakt hij voor een iets oudere doelgroep, want daar werd het wel eens tijd voor. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de verschillen tussen de doelgroepen? Wat hoopt hij bij ze te bereiken? We vroegen jaspersmit het hemd van het lijf! 📷Arie Kers #jeugdtheater #theater #burobannink #jaspersmit #theateropschool ...

7 0

Het nieuwe seizoen! Karin verheugt zich op…? "Nu ik me omring met een heel nieuw team valt me des te meer op hoe bijzonder ons werk is. We hebben altijd wisselende processen in een seizoen en de periode september tot november is zo anders dan maart tot mei. En dus is alles voor mijn team nieuw en ik verheug me erop om alle golven van ons werk te delen en te laten ervaren." 😊 #nieuwseizoen #jeudgtheater #cultuureducatie ...

2 0

Op maandag 6 november vond onze eerste presentatiedag van seizoen 2024-2025 plaats en wat hebben we weer genoten! Een presentatiedag met een heerlijke energie en een volle en diverse programmering! Mooie voorstellingen, enthousiaste reacties en een heerlijke lunch. Wij genieten volop na van afgelopen presentatiedag en kijken uit naar de volgende in januari! Bekijk de website voor het fotoverslag met foto`s van @froukjeklop!✨😀 #nagenieten #presentatiedag #jeugdtheater #cultuureducatie #jeudgtheaterhofplein ...

25 2

We staan weer aan het begin van het seizoen en we hebben dan ook heel veel om naar uit te kijken! 🤩Wij vroegen het Bannink team waar zij zich het meeste op verheugen. Premières, presentatiedagen of speciale voorstellingen? Lees de antwoorden van Karin, Jeffrey en Annelou op onze website! 😀 #nieuwtheaterseizoen #jeudgtheater #cultuureducatie ...

7 0

Morgen komt Sinterklaas aan in het land! 🤩 Kom alvast in de sfeer met de leukste Sinterklaashits van @jeroenschippermuzikalezaken!
Ook te beluisteren op Spotify!
...

3 0

Cultuureducatie in de schijnwerpers De gezelschappen van Buro Bannink maken niet alleen voorstellingen, maar zorgen ook voor educatieve programma`s eromheen. Niet alleen voor op scholen, ook theaters kunnen bij de meeste voorstellingen een extra verdiepend pakket kiezen. Omdat wij trots zijn op de inventiviteit van onze gezelschappen, wilden we educatie eens in de schijnwerpers zetten!

#cultuureducatie #lesbrieven #interactieveopdrachte #zelfaandeslag #jeugdtheater #burobannink https://www.burobannink.nl/cultuureducatie-in-de-schijnwerpers/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Cultuureducatie%20in%20de%20schijnwerpers
...

5 0

Lotte Middendorp van TG Koek & Ui vindt humor erg belangrijk in haar voorstellingen. Een voorstelling is dan ook geslaagd als het publiek gelachen heeft 😂! Lotte probeert ook vaak een aantal interactieve momenten in een voorstelling te stoppen: "die kleine momenten waarop het publiek reageert, zijn vaak een leuke bijdrage aan de voorstelling." Ze vertelt nog meer in het interview op de website! #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie #interactief #humor ...

5 0

Krulmuziek🎵 oprichter Félice van der Sande is trots op... "De muziek! De speelsheid van de muziek, het laten stralen van de kinderen die genieten van de muziek, de muzikanten helemaal tot hun recht laten komen in het concert… Dat zijn dingen waar we trots op zijn. Want je hoeft geen simpele muziek te spelen voor kinderen, het gaat erom dat ze mee kunnen spelen, dat ze ervan kunnen genieten." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #krulmuziek #klassiekemuziek #muziekvoorkinderen ...

3 0

Jasper Smit 🎭🎤 ziet kinderen als volwaardige individuen met een eigen kijk op de wereld. Hij neemt hen dan ook heel serieus en weet precies te vangen welke onderwerpen enorm belangrijk zijn in het leven van een kind. "Kinderen zijn natuurlijk volwaardige mensen en dus ook volwaardig publiek 😄." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #jaspersmit #jeugdtheater #burobannink ...

6 0

Jeroen Schipper "Mag ik het zeggen? Wat mij betreft is Jeroen Schipper veruit de beste liedjesschrijver voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar. Muzikaal zit alles perfect in elkaar! Je wil gewoon meezingen, meeklappen en muziek gaan maken. Niet raar dus dat de meeste scholen zijn muziek gebruiken voor de muzieklessen. Zijn shows zitten vol met interactieve liedjes en zorgen voor een geweldig concert voor de hele familie. Supergoede muzikanten, supergoede muziek en superfijne mensen om mee te werken!" aldus Karin Bannink. Wil je meer lezen of boeken? 🎭🛥🏖📺🎁 https://www.burobannink.nl/jeroen-schipper/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Jeroen%20Schipper #interactie #jeroenschipper #lekkermeezingen #boegiemanband #lekkerlachen #energiek #blijburo #trotsburo ...

9 1

Bibi van Petite Klassiek wordt heel blij van het gehaakte decor en rekwisieten in Spaghetti alla Callas 🍝."Ook heel grappig dat sommige kinderen ineens halverwege de voorstelling gaan roepen: `hee, maar dat is geen echt eten! Dat is gehaakt!`" Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #petiteklassiek #jeugdtheater #burobannink ...

5 0

Iedereen die er gisteren bij was, enorm bedankt! Programmeurs, @jeugdtheaterhofplein, @cultuuronderwijs010 en al onze gezelschappen! Wij zijn enorm trots, blij en voldaan. Fotoverslag volgt snel! Op naar de volgende presentatiedag in januari! 🤩🥰 #presentatiedag #jeudgtheater #cultuureducatie ...

37 1

Vandaag is eindelijk zo ver, de PRESENTATIEDAG! ✨Tot strakjes bij @jeugdtheaterhofplein! ✨ Karin over dit hoogtepunt van het jaar: "Ik vind de presentatiedag altijd heerlijk! Op deze dag komen zoveel aspecten samen. Het is altijd super alle programmeurs weer te zien of voor het eerst te ontmoeten. Ik vind het heerlijk om in een voorstelling te zitten en te ervaren dat het valt. Dat de kinderen en programmeurs helemaal mee gaan en dat het gezelschap echt heeft kunnen laten zien wat ze wilden." 😀 #presentatiedag #inspiratiedag #jeugdtheater ...

36 1

Wat zeg je? 😂 de Presentatiedag!! Morgen in @jeugdtheaterhofplein! Wij kunnen niet wachten om jullie te zien, en om met jullie mee te lachen om deze hilarische verwende prinses van @theaterpopidou! Tot morgen! 🤩🤩🤩 #presentatiedag #jeugdtheater #cultuureducatie ...

3 0

@theaterpopidou is van de partij aanstaande maandag 6 november op de PRESENTATIEDAG! Kom kijken naar Buffy en de verwende prinses! 👸 Nog niet aangemeld? Het kan nog! via onze website 🤩 #poppentheater #presentatiedag #jeugdtheaterhofplein ...

3 0

@bramvanbeusekom nodigt jullie uit! voor zijn energieke en humoristische mimevoorstelling, waarin alles precies gaat zoals het hoort...toch? Kom kijken naar Hap uit je bed (3+) 🛏️, vol slapstick en acrobatiek! Op de Buro Bannink Presentatiedag, 6 november in @jeudgtheaterhofplein! #hapuitjebed #presentatiedag #jeudgtheater #mime

https://www.burobannink.nl/presentatiedag-2/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=presentatiedag
...

7 0