Laat die kleine oogjes twinkelen!
met het warme en sfeervolle Kerstconcert van Krulmuziek
Vier de kerst dit jaar met iets speciaals en waan je in een muzikale droomwereld vol met lichtjes en prachtige klassieke muziek! Krulmuziek speelt deze kerstperiode hun kerstconcert ‘Twinkel, twinkel, kleine ster’. Een voorstelling die draait om zwevende lichtjes, dansende klassieke noten en samen komen met elkaar. Dat is tenslotte waar kerst om draait!
Muziek verbindt, en met kerst in het bijzonder vieren we dat we dat samen mogen beleven. De feestdagen komen snel dichterbij, en daarom vroegen we multi-muzikant Félice van der Sande, wat het kerstconcert van Krulmuziek toch zo bijzonder maakt!
Félice! Het kerstconcert klinkt magisch, kun je ons iets meer vertellen erover?
“Het tweede concert ooit dat Krulmuziek speelde tien jaar geleden was een kerstconcert. Ik gaf al vijf jaar kerstconcerten op kleine schaal in mijn eentje of met een pianist. Dus toen het strijkerstrio van Krulmuziek was ontstaat in 2013 wisten we meteen dat een kerstconcert een prachtig moment is voor jonge kinderen en hun ouders. Sinds dien spelen we elk jaar in de kerstperiode sfeervolle concerten met vrolijke rinkelende belletjes voor de kinderen.
Wij spelen niet alleen bekende kerstliedjes en klassieke kerstmuziek, maar ook de warme winterse sferen roepen we op. We hebben twee kerstconcerten ontwikkeld. Eén concert draait helemaal om de klinkende klokken, het andere concert om de mooie lichtjes, vandaar de titels, ‘Grote klokken zeggen bim-bam’ en ‘Twinkel kleine ster’. Veel ouders maken er een traditie van om elk jaar naar Krulmuziek te gaan in de kerstperiode.
Er is een versie voor het hele gezin (kinderen van 0-6 en hun begeleiders), en een korter concert voor alleen de jongste baby’s. Het babykerstconcert is op het grote kleed, kleinschalig met de muzikanten heel dichtbij. Het kerstconcert voor het hele gezin is in theatersetting, waarbij we de ouders met baby’s vragen om vooraan te komen zitten. Verder zingen, spelen en dansen de dreumesen, peuters en kleuters vanaf hun plekje dan volop mee!”
Waar kwam de inspiratie voor dit concert vandaan?
“We laten ons leiden door hoe kinderen kerst beleven. Ze verwonderen zich over al die mooie lichtjes, ze beleven de rinkelende belletjes, en verder genieten ze van heerlijk samen bewegen, zingen en spelen. Dat beleven we sámen, met elkaar, want dat samenkomen, dat is ook typisch kerst. Muziek verbindt, en met kerst in het bijzonder vieren we dat we dat samen mogen beleven.”
Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw en hoe zet het bestaande Krulmuziek thema’s en ideeën voort?
“Ook bij het kerstconcert staan zowel klassieke muziek als kinderliedjes centraal, vanuit hoe kinderen mee kunnen doen en het beleven. De ene keer spelen we muziek van Tsaijkovsky waarbij kinderen als klokjes meedansen en bewegen, dan weer rinkelen ze belletjes op muziek van Mozart. Natuurlijk hebben we ook hier weer onze Krulmuziekstijl! We mixen kinderliedjes met klassieke thema’s, zo groeien kinderen op met de beleving hoe leuk klassieke muziek is. De ene keer zijn ze betoverd, de andere keer staan ze te dansen, dat is nou typisch Krulmuziek :-)”
Jullie spelen al heel lang samen, wat zijn jullie sterke punten in deze samenwerking?
“Krulmuziek bestaat al 10 jaar, maar deze bezetting is er sinds ongeveer 5 jaar. Bij het voorbereiden zijn we altijd heerlijk kritisch. Dan gaan we weer helemaal terug naar de basis van muzikaal samenspel om de puntjes op de i te zetten. Zodra we weer dansend tussen de kinderen staan moet je dat dus combineren. Een hele uitdaging om staand viool of cello te spelen met dartelende dreumesen om je heen, terwijl je ook nog eens je pasjes doet én de muziek feilloos en uit je hoofd speelt. Tja, dat doen de muzikanten van Krulmuziek, en daar ben ik mega-trots op. Soms vergeet ik wel eens hoe bijzonder het is om met zulke topmuzikanten samen te werken!
Tijdens de concerten gebeuren natuurlijk wel eens onverwachte dingen. Zo is het wel eens zo dat kinderen zo heerlijk aan het luisteren zijn dat ze nog niet willen dansen. Dan gooien we ter plekke onze volgorde van het programma om, of spelen iets eerst nog een keer. Andersom gebeurt het ook; dat de kinderen bijvoorbeeld veel eerder beweeglijk worden dan anders. Ook dan kijken we elkaar aan, geven we een seintje en passen het programma aan.”
Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?
“Wij gaan als muzikanten met een grote glimlach naar huis als ouders en kinderen het naar hun zin hebben gehad. Dat zie je al direct gebeuren vanaf de eerste seconde dat de muziek klinkt. Hun reacties spreken boekdelen!
Als ouder dingen zeggen als “Wanneer komen jullie weer terug?’. ‘Mijn kind heeft genoten!’, of dat ze keer op keer blijven terugkomen, dat is ook top.
Wat er ook zo leuk is aan de kerstconcerten: Als publiek eerst naar een van de gewone concerten is geweest, is dit herkenbaar, maar toch weer iets helemaal anders. Een hele leuke afwisseling voor theaters waarmee ze publiek aan hun theater kunnen binden, al vanaf dat kinderen baby zijn!”
Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?
“Bij het kerstconcert houden we het eenvoudig. Bij ons draait het echt om de muziek, het spelen en het dansen. We hebben een leuk speels decor, zoals een kerstboom met lichtjes en versiering die steeds mooier wordt tijdens het concert. Dan zingen we er steeds muziek bij samen met de kinderen. Ook is kiekeboe spelen fantastisch. Dankzij het decor kunnen kinderen ook als ze iets verder weg zitten dat goed ervaren.
Bij Krulmuziek krijgen kinderen álijd zelf iets in hun handen om muziek mee te maken. En natuurlijk zijn dat kerstbelletjes bij het kerstconcert! We hebben er meer dan 200, dus er kan een behoorlijke zaal mee gevuld worden.”
Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen tijdens dit bijzondere concert?
“Het leuke is dat kinderen het kerstconcert niet bekijken maar beleven. Ze zijn als het ware onderdeel van de muziek, doordat ze kiekeboe meebeleven, actief meeklappen en dansen en met de muziek meespelen met de belletjes. Stilzitten hoeft niet… dat doen ze alleen als ze dat zelf willen!
Na het concert mogen kinderen ook zelf op een kleine echte viool spelen bij de Meet&Greet. Dat is altijd een bijzonder moment!”
Wil je nog iets kwijt wat nergens werd gevraagd?
“Muziek is leuk! Samen muziek maken, dansen op muziek, spelen met muziek: beleef het zoals jij dat voelt. Muziek draagt zo ontzettend veel bij voor je gevoelsleven en de saamhorigheid… het hoort echt thuis in de opvoeding. Ouders willen we graag laten zien hoeveel plezier hun kind heeft van (klassieke) muziek, waardoor ze gemotiveerd zijn om het thuis ook te beluisteren op deze speelse manier. We horen regelmatig dat kinderen viool of cello zijn gaan spelen na het bezoeken van onze concerten, maar ook ouders die het muziek maken van vroeger weer gingen oppakken!”
Lees meer over Krulmuziek en bekijk hun speellijst.