Laat die kleine oogjes twinkelen!

met het warme en sfeervolle Kerstconcert van Krulmuziek

Vier de kerst dit jaar met iets speciaals en waan je in een muzikale droomwereld vol met lichtjes en prachtige klassieke muziek! Krulmuziek speelt deze kerstperiode hun kerstconcert ‘Twinkel, twinkel, kleine ster’. Een voorstelling die draait om zwevende lichtjes, dansende klassieke noten en samen komen met elkaar. Dat is tenslotte waar kerst om draait!

Muziek verbindt, en met kerst in het bijzonder vieren we dat we dat samen mogen beleven. De feestdagen komen snel dichterbij, en daarom vroegen we multi-muzikant Félice van der Sande, wat het kerstconcert van Krulmuziek toch zo bijzonder maakt!

Félice! Het kerstconcert klinkt magisch, kun je ons iets meer vertellen erover?

“Het tweede concert ooit dat Krulmuziek speelde tien jaar geleden was een kerstconcert. Ik gaf al vijf jaar kerstconcerten op kleine schaal in mijn eentje of met een pianist. Dus toen het strijkerstrio van Krulmuziek was ontstaat in 2013 wisten we meteen dat een kerstconcert een prachtig moment is voor jonge kinderen en hun ouders. Sinds dien spelen we elk jaar in de kerstperiode sfeervolle concerten met vrolijke rinkelende belletjes voor de kinderen.

Wij spelen niet alleen bekende kerstliedjes en klassieke kerstmuziek, maar ook de warme winterse sferen roepen we op. We hebben twee kerstconcerten ontwikkeld. Eén concert draait helemaal om de klinkende klokken, het andere concert om de mooie lichtjes, vandaar de titels, ‘Grote klokken zeggen bim-bam’ en ‘Twinkel kleine ster’. Veel ouders maken er een traditie van om elk jaar naar Krulmuziek te gaan in de kerstperiode.

Er is een versie voor het hele gezin (kinderen van 0-6 en hun begeleiders), en een korter concert voor alleen de jongste baby’s. Het babykerstconcert is op het grote kleed, kleinschalig met de muzikanten heel dichtbij. Het kerstconcert voor het hele gezin is in theatersetting, waarbij we de ouders met baby’s vragen om vooraan te komen zitten. Verder zingen, spelen en dansen de dreumesen, peuters en kleuters vanaf hun plekje dan volop mee!”

Waar kwam de inspiratie voor dit concert vandaan?

“We laten ons leiden door hoe kinderen kerst beleven. Ze verwonderen zich over al die mooie lichtjes, ze beleven de rinkelende belletjes, en verder genieten ze van heerlijk samen bewegen, zingen en spelen. Dat beleven we sámen, met elkaar, want dat samenkomen, dat is ook typisch kerst. Muziek verbindt, en met kerst in het bijzonder vieren we dat we dat samen mogen beleven.”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw en hoe zet het bestaande Krulmuziek thema’s en ideeën voort?

“Ook bij het kerstconcert staan zowel klassieke muziek als kinderliedjes centraal, vanuit hoe kinderen mee kunnen doen en het beleven. De ene keer spelen we muziek van Tsaijkovsky waarbij kinderen als klokjes meedansen en bewegen, dan weer rinkelen ze belletjes op muziek van Mozart. Natuurlijk hebben we ook hier weer onze Krulmuziekstijl! We mixen kinderliedjes met klassieke thema’s, zo groeien kinderen op met de beleving hoe leuk klassieke muziek is. De ene keer zijn ze betoverd, de andere keer staan ze te dansen, dat is nou typisch Krulmuziek :-)”

Jullie spelen al heel lang samen, wat zijn jullie sterke punten in deze samenwerking?

“Krulmuziek bestaat al 10 jaar, maar deze bezetting is er sinds ongeveer 5 jaar. Bij het voorbereiden zijn we altijd heerlijk kritisch. Dan gaan we weer helemaal terug naar de basis van muzikaal samenspel om de puntjes op de i te zetten. Zodra we weer dansend tussen de kinderen staan moet je dat dus combineren. Een hele uitdaging om staand viool of cello te spelen met dartelende dreumesen om je heen, terwijl je ook nog eens je pasjes doet én de muziek feilloos en uit je hoofd speelt. Tja, dat doen de muzikanten van Krulmuziek, en daar ben ik mega-trots op. Soms vergeet ik wel eens hoe bijzonder het is om met zulke topmuzikanten samen te werken!

Tijdens de concerten gebeuren natuurlijk wel eens onverwachte dingen. Zo is het wel eens zo dat kinderen zo heerlijk aan het luisteren zijn dat ze nog niet willen dansen. Dan gooien we ter plekke onze volgorde van het programma om, of spelen iets eerst nog een keer. Andersom gebeurt het ook; dat de kinderen bijvoorbeeld veel eerder beweeglijk worden dan anders. Ook dan kijken we elkaar aan, geven we een seintje en passen het programma aan.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Wij gaan als muzikanten met een grote glimlach naar huis als ouders en kinderen het naar hun zin hebben gehad. Dat zie je al direct gebeuren vanaf de eerste seconde dat de muziek klinkt. Hun reacties spreken boekdelen!

Als ouder dingen zeggen als “Wanneer komen jullie weer terug?’. ‘Mijn kind heeft genoten!’, of dat ze keer op keer blijven terugkomen, dat is ook top.

Wat er ook zo leuk is aan de kerstconcerten: Als publiek eerst naar een van de gewone concerten is geweest, is dit herkenbaar, maar toch weer iets helemaal anders. Een hele leuke afwisseling voor theaters waarmee ze publiek aan hun theater kunnen binden, al vanaf dat kinderen baby zijn!”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?

“Bij het kerstconcert houden we het eenvoudig. Bij ons draait het echt om de muziek, het spelen en het dansen. We hebben een leuk speels decor, zoals een kerstboom met lichtjes en versiering die steeds mooier wordt tijdens het concert. Dan zingen we er steeds muziek bij samen met de kinderen. Ook is kiekeboe spelen fantastisch. Dankzij het decor kunnen kinderen ook als ze iets verder weg zitten dat goed ervaren.

Bij Krulmuziek krijgen kinderen álijd zelf iets in hun handen om muziek mee te maken. En natuurlijk zijn dat kerstbelletjes bij het kerstconcert! We hebben er meer dan 200, dus er kan een behoorlijke zaal mee gevuld worden.”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen tijdens dit bijzondere concert?

“Het leuke is dat kinderen het kerstconcert niet bekijken maar beleven. Ze zijn als het ware onderdeel van de muziek, doordat ze kiekeboe meebeleven, actief meeklappen en dansen en met de muziek meespelen met de belletjes. Stilzitten hoeft niet… dat doen ze alleen als ze dat zelf willen!

Na het concert mogen kinderen ook zelf op een kleine echte viool spelen bij de Meet&Greet. Dat is altijd een bijzonder moment!”

Wil je nog iets kwijt wat nergens werd gevraagd?

“Muziek is leuk! Samen muziek maken, dansen op muziek, spelen met muziek: beleef het zoals jij dat voelt. Muziek draagt zo ontzettend veel bij voor je gevoelsleven en de saamhorigheid… het hoort echt thuis in de opvoeding. Ouders willen we graag laten zien hoeveel plezier hun kind heeft van (klassieke) muziek, waardoor ze gemotiveerd zijn om het thuis ook te beluisteren op deze speelse manier. We horen regelmatig dat kinderen viool of cello zijn gaan spelen na het bezoeken van onze concerten, maar ook ouders die het muziek maken van vroeger weer gingen oppakken!”

Lees meer over Krulmuziek en bekijk hun speellijst.

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

2 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

4 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

13 1

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de `griot` te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. "Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af." TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel! ⚔️Lees het interview met Barry Emond, artistiek leider van TG Griot, op onze website! #40rovers #verhalenvertellers #tggriot #onderhetburo ...

3 0

"De thema`s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid." - Anneleen en Lies over de inspiratie achter hun voorstelling `IETSMETNEFIETS`. 💟Ontdek meer over hun unieke aanpak en creatieve visie en lees het hele interview met @cieselderie op onze website! #CreatieveThema`s #CieSelderie #MuzikaalTheater ...

3 0

🎉 @Drumdrumdrum.nl presenteert "KOLÓ"! Een interactieve muzikale wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest muzikale, kleurrijke en ritmische gemeente van Nederland. Een feest van verbinding voor jong en oud! 🎶 #Koló #SamenKleuren #Drumdrumdrum ...

2 0

"Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse?" Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling? Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.😄 #gratisgeld #bovenbouw #jongerenwerk #educatiefcabaret ...

4 0

"Het repetitieproces is een diepgaande zoektocht naar de perfecte vorm om het verhaal te vertellen. Soms leidt dit tot slapeloze nachten, maar het is een cruciaal en boeiend onderdeel van ons vak," deelt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+) @wildparkzone. Lees het interview met Lenneke op onze website en ontdek de uitdagingen, passie en toewijding voor deze voorstelling! 🎭 #TheaterUitdagingen #PassieVoorTheater #CreatieveReis ...

4 0

"Zwerfhonden markeert een nieuwe stap naar inclusiviteit in mijn werk" vertelt artistiek leider en choreograaf Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk. Dit is dan ook wat de voorstelling, naast een interessant maatschappelijk thema, nóg unieker maakt in het veld. Het vertrekt vanuit toegankelijkheid waardoor de voorstelling ook geschikt is voor mensen met een visuele of gehoorbeperking.

De dans vertrekt vanuit gebaren taal. De reporter wordt gespeeld door een dove acteur die enkel in gebaren met het publiek spreekt. De film fragmenten van deze reporter worden live gestreamd naar schermen op het toneel, die ook extra tekst geven om het overige verhaal te volgen. Daarnaast krijgen de slechtziende bezoekers tijdens de voorstelling een audiovertelling te horen. Deze geeft uitleg over wat er te zien is, inclusief een aanvullend achtergrond verhaal die meer verdieping op de voorstelling geeft.🎭👂🎥 #Zwerfhonden #Inclusiviteit #Toegankelijkheid #DansTheater
...

1 0

"Op een dag wordt ergens in Amsterdam de jonge Hasse wakker, ze kijkt uit het raam en de stad blijkt onder water te staan. De oorzaak: de klimaatcrisis. Deze scène vormt het startschot voor een zoektocht van drie kwartier naar de schuldige, want wie de f*ck heeft dit gedaan?!" - Sanne Thierens, @theaterkrant.nl In `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN` brengt @collectiefdeamazones een sterk staaltje klimaatkritiek in een vernieuwende musicalvorm. Meer weten? In ons interview onthullen De Amazones een aantal interessante inzichten over hun creatieve proces, duurzame productiebenadering en hun missie om bewustzijn te vergroten rondom dit urgente thema! 🌎 #klimaatmusical #klimaatactivisme #jongerentheater ...

5 0

Deze twee theatermakers hebben veel overeenkomsten: grote muzikaliteit, een open uitstraling en een vleugje activisme. Maar ze vullen elkaar ook aan: Ayla is een beeldende, intuïtieve maker en Willemijn gooit daar wat ratio en scherpe humor tegenaan. Deze mix zorgt voor een grappige, fantasierijke voorstelling met grootse personages en ontroerende muziek. Met passie vertellen ze ons in dit interview over hun eerste jeugdproductie `Rare Snuitert`! Lees het interview met Ayla en Willemijn op onze website waarin zij vertellen over hun inspiratie, de speelse en muzikale elementen in hun werk en hun streven om kinderen te leren dat het oké is om zichzelf te zijn! 🐽 #raresnuitert #jezelfzijn #jeugdtheater #onderhetburo ...

8 0

Wat drijft Jasper om zijn liedjes op het podium te delen met de jeugd? Hij deelt: "Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien." Door jonge geesten te betoveren met de magie van theater en muziek, hoopt Jasper een levenslange liefde voor het podium te inspireren bij zijn publiek. Lees het hele interview met @jasperzelf op onze website en laat je inspireren door zijn creatieve visie! #AchterDeSchermen #JasperSmit #CreatiefProces #Jeugdtheater ...

7 0

Vanuit het dagelijkse leven van twee buurvrouwen prikkelen Lotte en haar medespeelster Frederique de fantasie van de kijkers door de context net even te veranderen. Met een grote dosis energie, humor en fantasie worden de sociale vaardigheden én lachspieren van de jonge kijkers gestimuleerd. We spreken Lotte Middendorp, oprichtster van theatergezelschap Koek & Ui, over haar voorstelling `Lach niet`. Lees het interview op onze website en leer over de visie van dit mooie gezelschap en de inspiratie achter deze voorstelling! 🐦#lachniet #interview #inspiratie #verbeelding #educatie ...

3 0

"Ietsmetnefiets heeft al meer dan 300 voorstellingen op de teller, zonder aan kracht en speelsheid te verliezen." - Ontdek waar Anneleen en Lies trots op zijn en hoe hun muzikale reis begon. Leer meer over hun ervaringen en successen in het interview op onze website! #TheaterSuccess #CieSelderie #MuzikaalTalent ...

5 0

Wij hebben een heel erg leuk nieuwtje! 🤩@jasperzelf komt deze zomer met een echte festivalvoorstelling! De voorstelling heet `Spring, Spring, Springen` en is gegarandeerd een groot feest. De voorstelling combineert Jasper Smits` greatest hits. Van liedjes over vieze woorden die rijmen op stoep, irritante grote zussen, gekke dansjes tot natuurlijk … perenijs. De festivalvoorstelling voor het héle gezin! Zoek jij nog een feestelijke act voor jouw festivalprogrammering? Denk dan aan Jasper Smit, want hij staat te Spring, Spring, Springen! 🥳 #feestje #festival #jaspersgreatesthits #kleinkunstliedjes #springen ...

10 1

Dit jaar viert de Kinderboekenweek het thema `Lekker eigenwijs`. In het licht hiervan spraken we met David en Jonathan, het dynamische duo achter @gesneden.koek. Deze twee gedreven Rotterdamse makers hebben met hun voorstelling `Pinokkio` een verrassende en eigenzinnige draai gegeven aan het eeuwen oude sprookje. 🤥 Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en mega veel humor. 😄 Lees het interview op onze website! #kinderboekenweek #eigenwijzevoorstellingen #pinokkio #teksttoneel ...

5 0

In het gesprek met Andreas Denk, choreograaf en artistiek leider van @plan_d.andreasdenk, verkennen we hoe zijn voorstelling `Zwerfhonden` raakt aan de huidige gebeurtenissen in o.a. Oekraïne en Gaza. En de noodzaak om jonge geesten te betrekken bij het begrijpen van complexe wereldwijde vraagstukken. Lees verder om te ontdekken hoe Andreas Denk en zijn team met deze voorstelling een brug slaan tussen de realiteit van vandaag en de verbeeldingskracht van het theater. Met de hoop om de volgende generatie te inspireren tot actie en begrip. Lees het interview op onze website! Foto: Marion Visser #reflectie #machtsmisbruik #jongerendans ...

5 0

Comedian @edo_berger en theatermaker @markvanvliettheater spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor mannen, paaldans-sets voor meisjes van 11, vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. In de cabaretvoorstelling `Gratis Geld` worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd. Leer kritisch nadenken over je aankoopbeslissingen en hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven. Lees het interview met Edo op onze website! #gratisgeld #jongerencabaret #kritischdenken #reclameonthuld ...

4 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @CieSelderie vertelt: "We spelen met z`n tweeën tal van instrumenten die we live gebruiken: gitaar, accordeon, piano, trompet, trombone, percussie, ukelele, en we zingen tweestemmig hele leuke liedjes. Er zit ook veel humor in onze shows en niet alleen voor de kleinsten. Ook mama`s en papa`s liggen soms in een deuk. Dat vinden we belangrijk: dat jong en oud plezier beleven aan onze voorstellingen. Een derde luik is het polyvalent karakter van onze compagnie: onze voorstellingen staan prachtig in een zaal, maar kunnen ook op straat of in de klas gespeeld worden. Zo maken we zo veel mogelijk kinderen warm voor muziek en theater." Lees meer over Cie Selderie op onze website! Foto: Fa Sol La Ti Doos 🎶#muziektheater #jeugdtheater #cultuureducatie
nieuwe theatergezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-theatergezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nieuwe%20theatergezelschappen
...

3 0

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

6 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

7 2