Deze talentvolle zangeres stelt zich opnieuw voor, want

Bibi van den Dijck wordt Petite Klassiek!

Een unieke combinatie van zang, fantasierijk theater en klassieke muziek als rode draad: dat is Petite Klassiek, de nieuwe gezelschapsnaam van Bibi van den Dijck! Bibi wil met haar voorstellingen kinderen meenemen in de wonderlijke wereld van klassieke muziek, want dat is heus niet alleen voor bepaalde mensen weggelegd. De jongste kinderen kunnen genieten tijdens het Wiegeliedjes Concert wat Bibi samen met Petra Rosa speelt, en iedereen smikkelt van Bibi’s zangkunsten in Spaghetti alla Callas.

Petite Klassiek zet bekende melodieën van opera’s en klassieke muziek in bij haar eigen verhalen, waardoor toegankelijkheid en interactie kenmerkend zijn voor haar voorstellingen en concerten. Bibi praatte met ons over de keuze voor haar nieuwe gezelschapsnaam Petite Klassiek en haar plannen voor de komende seizoenen. Ook wordt duidelijk waar Bibi allemaal van houdt: spelen voor kinderen, klassieke muziek, en… spaghetti!

Wil je jezelf voorstellen? Met wie werk je samen, en wat heb je tot nu toe gedaan in theater en jeugdtheater?

“Ik ben Bibi, klassiek/opera zangeres en theatermaker. Voor het Wiegenliedjes Concert werk ik samen met harpiste Petra Rosa. Spaghetti alla Callas is een solo operavoorstelling voor kleuters, waarmee ik aan het begin van het maakproces samenwerkte met Mark van Vliet en waarvan Ferry Spigt de regie deed.

Wat betreft kindervoorstellingen heb in het verleden met Frank Groothof samengewerkt. Zijn jarenlange ervaring was super inspirerend. Met 7 operazangers speelden we toen zijn beroemde bewerking van Die Zauberflote: De Toverfluit (7+).  Deze voorstelling hebben we twee seizoenen lang door heel Nederland gespeeld, zowel in theaters, openluchttheaters als in huiskamers en op festivals voor kinderen en hun (groot)ouders. Dat was super om te doen. Bij Holland Opera heb ik samen met een marimba speler de mini-opera Hans en Grietje gespeeld in kleuterklassen. Daarnaast treed ik af en toe op de dagopvang voor kinderen met EMB (Ernstig Meervoudige Beperking) voor Stichting Diva Dichtbij.

Ik zing en speel ook graag voor volwassenen. Ik zong en zing in diverse operaproducties, onder meer van B.O.O.M! Bold Opera On the Move! en de Nederlandse Reisopera. Ook zing ik als eerste sopraan in het koor Consensus Vocalis, waarmee we hele diverse en toffe, soms ook theatrale, projecten doen. En ik treed vrijwel wekelijks een middag op voor ouderen met Alzheimer in de huiskamers van verzorgingshuizen voor stichting Diva Dichtbij.”

Vertel wat over je nieuwe naam! Waarom Petite Klassiek?

“Ik begon gewoon onder mijn eigen naam bij Buro Bannink, omdat ik toen ook nog de enige persoon was in mijn gezelschap. Ik ontmoette Karin halverwege juni en sloot begin juli aan bij Buro Bannink. Het ging dus allemaal even heel snel. Tijdens het maakproces en repeteerproces van Wiegeliedjes startte mijn samenwerking met harpiste Petra. We maakten de voorstelling echt samen. Wat betreft toekomstige voorstellingen wil ik graag samen kunnen werken met andere makers/zangers/instrumentalisten en samen de voorstelling maken, i.p.v. dat ik hen inhuur om in mijn voorstelling te spelen of zingen. Daar past een andere gezelschapsnaam beter bij. Het werd Petite Klassiek, want we spelen klassiek en opera voor kinderen. Ik ben 1.60m, dus ik ben zelf ook wat ze noemen ‘petite’… zit er toch nog iets van mezelf in de naam ;).

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met klassieke muziek, denk ik. Persoonlijk vind ik het jammer dat steeds minder kinderen in aanraking lijken te komen met klassiek en opera. Mijn eigen jeugd heb ik stukgeslagen in de muziekschool, waar ik vioolles had en in allerlei orkesten en ensembles speelde. Hier is mijn liefde voor klassieke muziek ontstaan. Zonder deze basis was ik nooit terechtgekomen bij opera. Die liefde voor klassiek en opera geef ik middels mijn voorstellingen graag door aan een volgende generatie.”

“Wat leuk om weer een maker met liefde voor klassieke muziek en opera te hebben ontdekt! Het is een niche waarin je goed moet zijn in zo veel aspecten. Opera voor kinderen moet namelijk meer zijn dan opera alleen. Bibi heeft een heerlijke natuurlijke connectie met jonge kinderen. Ze kan haar prachtige stem inzetten om ze te laten wegdromen of op het puntje van hun stoel mee te laten leven.”

Waarom kies je voor jeugdtheater? Wat vind je leuk aan deze doelgroep?

“De onbevangenheid, nieuwsgierigheid en openheid van kinderen vind ik heel leuk. Het is het tegelijkertijd het meest kritische publiek dat je voor je kunt krijgen. Als ze het niks vinden, steken ze dat niet onder stoelen of banken.”

Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd?

“Als iedereen driekwartier lang ademloos heeft zitten luisteren. Nee… grapje… sommige kinderen kunnen nou eenmaal iets langer stilzitten dan anderen. Voor mij is het geslaagd als de voorstelling goed ontvangen wordt. Als kinderen en/of ouders na afloop naar me toe komen en aangeven dat ze nu vaker een opera of klassieke voorstelling gaan bezoeken, dan is dat ook heel leuk.”

Met wie werk je het liefst aan een voorstelling? Waarmee begin je?

“Het liefst werk ik met een klein team van leuke mensen, waarin we elkaar versterken en aanvullen, zowel qua vaardigheden als persoonlijkheden. Het begint meestal met een idee. Daarna ontstaat de rest. Dat proces gaat over het algemeen heel organisch en het loopt elke keer anders. Maar meestal loopt het schrijven van de muziek en de tekst en het uitproberen daarvan op de vloer een beetje hand in hand op. Het moet lekker zingen in het geval van opera. Dat moet je toch even uitproberen. Voor mij werkt het niet om mezelf op te sluiten, een script (of in het geval van een opera een libretto) te schrijven en dan pas te gaan repeteren en te kijken of het werkt. Ik heb juist de interactie met anderen nodig, waardoor er iets kan ontstaan.

Nu werken we veel met bestaande beroemde aria’s, waarop we nieuwe teksten schrijven. Of we maken simpele arrangementen. Mocht ik ooit een grote bak geld hebben, dan zou ik graag een componist vragen om een jeugdopera te componeren.”

Kun je wat vertellen over de verschillende aspecten van je werk? De techniek, uitdagingen, onverwachte dingen?

“Bij opera en muziektheater wordt alles al snel groot, groter, groots: veel instrumentalisten en zangers, dure en grote decors en kostuums, een regisseur, dirigent, technici. Het is ten slotte ‘ totaaltheater’. Hierdoor is het ook een dure kunstvorm om te maken, waar vaak veel subsidie mee gemoeid is.

Mijn gezelschap is ongesubsidieerd en klein. Hierdoor moet ik dus goed kijken wat wel kan en goed werkt qua decor en attributen om het verhaal op een frisse manier te vertellen, zodat het bovendien op allerlei soorten locaties gespeeld kan worden. In Spaghetti alla Callas werk ik bewust met begeleidingsbanden, zodat ik solo kan spelen. Sommige van die banden zijn ingespeeld door een pianist, anderen zijn ingespeeld door een orkest. Hierdoor hoor je wel de vaak prachtige begeleiding van de aria’s, al is het dan niet live gespeeld. Dit vond ik wel spannender dan ik van te voren verwacht had.

Het Wiegeliedjes Concert is een theatralere compilatie van alle baby en peuter concerten die ik afgelopen jaren gaf in bibliotheken. De kracht van een klassiek baby/peuterconcert zit hem in de interactie. Dat je dicht op je publiek kunt spelen en contact met de kinderen maakt. En dan willen sommige kindjes natuurlijk ook graag het podium op kruipen, wat we alleen maar heel leuk vinden. Maar ze willen ook wel eens aan de harp zitten, wat dan natuurlijk weer niet zo handig is. Dat bezorgt onze harpiste af en toe wat stress.

De naam Wiegeliedjes Concert kozen we een beetje ad hoc, omdat de naam ‘het babyconcert’ al bij een ander gezelschap hoort. Wiegeliedjes dekt de lading eigenlijk niet. Hoewel klassiek natuurlijk rustgevend is, spelen we niet alleen maar slaapliedjes, wat de naam van de voorstelling nu wel impliceert. Vanaf seizoen ’24-’25 zal de naam van de voorstelling dus veranderen in ‘Dag Zon, Dag Maan!’”

Waarom heb je voor een samenwerking met Buro Bannink gekozen? Wat verwacht je van deze samenwerking?

“Buro Bannink vertegenwoordigt leuke gezelschappen en verkoopt toffe voorstellingen. Daarnaast is er de ruimte voor kindervoorstellingen rondom klassieke muziek.

Ik verwacht dat ik hierdoor het aantal speelplekken en theaters waar ik mijn voorstellingen kan spelen kan uitbreiden. Het is daarnaast fijn dat een impresariaat allerlei tijdrovende organisatorische zaken en een stuk acquisitie uit handen neemt.”

En tenslotte, waar wordt je helemaal blij van?

“Ik word heel blij van het gehaakte decor en rekwisieten in Spaghetti alla Callas.

Ook heel grappig dat sommige kinderen ineens halverwege de voorstelling gaan roepen: ‘hee, maar dat is geen echt eten! Dat is gehaakt!’

En het is erg fijn dat ik beide voorstellingen komend seizoen vaker dan verwacht mag spelen. Ik verheug me op de volle zalen!”

Lees meer over Petite Klassiek en bekijk hun speellijst.

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

2 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

5 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

3 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0