THINK! heeft een nieuwe speler!

Je kent ze van de geweldig grappige voorstellingen over sprookjes: theatergroep THINK! Zij hebben nu superleuk nieuws: een nieuwe speelster, Daphne Groot! We spreken Marc Nochem over de nieuwste toevoeging aan zijn team.

Angelique Dorrestijn en jij vormen de kern van THINK!, waarom komt er een nieuwe speler bij?

“Angelique en ik hadden ooit de wens om simpelere producties te maken die overal te spelen zijn, dus waarop je altijd ‘ja’ kunt verkopen. Uiteindelijk zijn we samen THINK! begonnen. We zijn een geweldige combinatie: productioneel sterk, schrijvend sterk, denken hetzelfde over hoe we spelen. We willen dus zo makkelijk mogelijk en zo veel mogelijk kunnen spelen. Daarom hebben we altijd een aantal acteurs achter de hand die bij kunnen springen als dat nodig is. We hebben bijvoorbeeld wel wat pech gehad met uitval en dan ben je ontzettend blij dat je zulke goede spelers kunt inschakelen. Angelique wil bovendien nog wel produceren, maar wil nu geen voorstellingen spelen. We hadden dus enorm behoefte aan een nieuw ‘vast’ gezicht.”

Dat is dus Daphne Groot geworden!

“Ja! Daphne ken ik van werk bij Studio 52nd, dat theater maakt voor en met jongeren in Amsterdam Oost dat vaak een hoog slapstickgehalte heeft. Dat soort comedy doen wij met THINK! ook, dus dat is een perfecte match. Daphne is geboren voor slapstick! Ze is bovendien een beest van een zangeres. En gewoon een allround leuk iemand!”

Weten boekers wel wat ze krijgen met die extra acteurs?

“Boekers zijn soms wat huiverig: je wilt boeken wat je gezien hebt. Dat is logisch. En er zijn best voorbeelden waarbij een vervanging een voorstelling echt veranderd heeft. Maar bij THINK! is onze standaard extreem hoog. Comedy, en vooral het soort slapstick en cabaret dat wij doen, kan niet iedereen. Je moet precies de juiste acteurs vinden. Maar dat kan echt! Ik ben zelf jarenlang gedubbeld door mijn beste vriend, Barry Emond, en bij hem kon ik er echt blind op vertrouwen dat die voorstelling net zo leuk werd als dat ik ‘m zelf speelde. Dat geldt nu ook. Ik durf mijn hand in het vuur te steken voor de mensen die we nu hebben.”

Wat maakt slapstick zo bijzonder?

“Het is hardcore comedy die volledig afhankelijk is van timing. De kunde van de acteur maakt daarom enorm uit. Je hebt constante concentratie nodig, je kunt nergens een seconde te laat zijn of even extra rust inbouwen. Dan werken wij ook nog zonder decor en attributen, en met maar twee acteurs per voorstelling. Je speelt met z’n twee én sneeuwwitje én de prins én de zeven dwergen én de vogels én de appel… Het is heel hard werken. Na dat half uur spelen zijn we ook wel echt uitgeteld! Maar het is ook enorm bevredigend.”

Dat zal vast weer even wennen zijn, als je straks na de coronatijd weer aan de slag kunt!

“Oh zeker, we gaan wel even voelen hoe oud we zijn geworden denk ik. Maar ik kijk er enorm naar uit! We hebben vanwege corona opnames gemaakt die naar scholen gaan. Dat is toch anders. Je moet er een hele dag voor spelen zonder publiek – slopend op een heel andere manier. Die opname stuur je dan naar scholen en heel soms hoor je wat terug. Maar theater is een unieke kunstvorm: met elke voorstelling wordt het kunstwerk opnieuw geschapen. Met een publiek dat direct reageert. Het is geweldig als een grap landt en het is gruwelijk als ‘ie niet landt. Vooral met kinderen, die doen niet beleefd alsof het wel okay was!”

Is het goed voor de inspiratie om met nieuwe mensen te werken?

“Het is superleuk! Als je heel lang met z’n twee speelt ben je enorm op elkaar ingespeeld, dat is fijn maar ook minder uitdagend. Toen ik met Sarah Bannier op tour was, merkte ik dat die frisse blik heerlijk was. Angelique had hetzelfde toen ze met Barry werkte. Ik vind eigenlijk dat je als acteur er juist voor moet zorgen dat je ook buiten je eigen groepje werkt, andere dingen doet, met andere mensen werkt. Ik heb dan ook veel zin om samen met Daphne voorstellingen te spelen zodra het weer kan.”

Weet je als boeker wel wie er komt spelen als je boekt?

“In de basis is het nu Daphne en ik, dus eigenlijk weet je dat wel! Als het echt niet anders kan, hebben we andere mensen beschikbaar die eerder voor ons gespeeld hebben. Maar het risico is zeer aanwezig dat als je mij en Daphne boekt, dat wij ook komen spelen, haha.”

Doornroosje maar dan anders, jeugdtheater voorstelling in de klas