“Een middag als een warm plonsbad!”

Drumdrumdrum op TF Jong

Zondag 10 september speelde Drumdrumdrum de voorstelling ‘Banbankune’ op TF Jong in het Bijlmer Parktheater. Het swingende gezelschap rondom Roël Calister was geselecteerd door het Nederlands Theater Festival omdat de organisatie het een van de beste voorstellingen van het seizoen vond. Daar zijn we erg trots op, dus een terugblik is zeker op zijn plaats. Lees je even mee?

Het Nederlands Theater Festival toont elf dagen lang de beste voorstellingen van het moment, reikt vele prijzen uit waaronder die voor de beste acteurs van Nederland, laat succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen. Tegelijkertijd vindt ook het Amsterdam Fringe Festival plaats. Een belangrijk festival in theaterland dus.

Dit jaar werd Drumdrumdrum uitgenodigd om ‘Banbankune’ te spelen, een swingend jeugd- en familieconcert waarin Roël van zijn oma een geheimzinnige kist erft. Oma heeft de hele wereld rondgereisd en van al die reizen héél veel herinneringen in de kist bewaard. Maar wat er precies in de kist zit weet niemand… ‘Banbankune’ is een verrassende mix van mysterieuze klanken uit allerlei windstreken en iedereen swingt mee met de percussiepret!

Artistieke keuze
‘Banbankune’ was de artistieke keuze van Fako Kluiving, programmeur van het Bijlmer Parktheater. Hij zegt over de voorstelling:

“Wat mij nog het meest aanspreekt is het authentieke ‘’volwassen’’ muzikale geluid van de groep. De muziek die onderdeel is van onze Nederlandse muzikale ‘canon’ wordt op een hele toegankelijke wijze gebracht bij het jonge publiek. Liedjes worden in het Papiamentu gezongen en vooraf of na afloop wordt verteld waar het over gaat. Met een duidelijke verhaallijn neemt de groep het publiek mee op reis en ‘’en passant’’ ook mee in de geschiedenis van Caribische (ei)landen. Zonder opgelegd educatief te zijn, verbreedt het de kennis van onze muzikale en koloniale geschiedenis. De voorstelling eindigt met een gezamenlijk concert waarin letterlijk alle aanwezige kinderen en volwassenen een instrument in handen krijgen. Theatraal gezien, is deze groep gegroeid en heeft veel potentie.”

De bezoekers waren ook erg enthousiast. Een reactie:

“Banbankune in het Bijlmer Parktheater: feest voor groot en klein. Lekker swingen en meespelen met Roel Calister. Een middag als een warm plonsbad!”

Reden genoeg om heel trots te zijn op Drumdrumdrum dus. En om eens een voorstelling te bezoeken! Dat het swingen wordt beloven we je!