Even voorstellen…

De Vrouwen van Wanten

Ken jij De Vrouwen van Wanten al? Vorig jaar kwam dit vurige Rotterdamse theatercollectief nieuw in ons aanbod. Inmiddels hebben ze hun voorstellingen ‘Aliekloesief’ en ‘Donkiesnot‘ al op diverse plekken gespeeld en ook volgend seizoen zijn ze te boeken met hun voorstelling ‘Donkiesnot’ en hun nieuwste (en eerste) peutervoorstelling ‘Propje’! Het werd wel eens tijd dat we Romy en Sofie wat beter leren kennen en eens te kletsen over hun nieuwe voorstelling. Wist je trouwens dat ze op 22 maart in voor première gaan? Lees snel verder voor alle info!

Jullie hebben een nieuwe voorstelling gemaakt, maar die gaan jullie niet zelf spelen. Vertel!
Buiten dat we het zelf leuk vinden om op de vloer te staan, vinden we het belangrijk bij te dragen aan talentontwikkeling. Zodoende hebben wij een stagetraject met Codarts Hogeschool voor de Kunsten en mogen wij samenwerken met hun vierdejaars muziektheaterstudente Ayla van Summeren. Ayla bleek veel affiniteit te hebben met de thematiek en de puzzelstukjes vielen in elkaar bij ‘Propje’. Sofie heeft haar stage begeleid en Romy heeft haar geregisseerd.

Kun je wat meer vertellen over de voorstelling ‘Propje’?
‘Propje’ is ontstaan uit een grote woede voor al het achteloze afval om ons heen. Tegelijkertijd zien we dat afval een steeds groter onderdeel wordt van ons straatbeeld. Het bewust omgaan met ons afval en een idee hebben waar afval allemaal terecht komt en heen gaat vonden we een heel interessant gegeven. Met een scenograaf, kostuummaker en componist zijn we in gaan zoomen en kwamen we uit bij een hele beeldende vorm. Een soort tiktak op toneel.
Het spelen voor de allerkleinsten was niet onze insteek, maar na een gesprek met Karin leek het ons ook een uitdaging. Het is de eerste keer dat we voor deze doelgroep maken, maar we zijn daar heel blij mee. Het blijkt heel erg goed te passen!

En jullie gaan op 22 maart in voor première! 
Dat klopt! Op 22 maart spelen we in TVR Toneel Garage de voor première van Propje. En het zou super zijn als jullie daarbij zijn. Meer info over de voorstelling op 22 maart vind je hier.

Jullie zeggen over jezelf: “De Vrouwen van Wanten komen graag met hun gele tourbus naar publiek voor wie theater geen vanzelfsprekendheid is”. Waarom vinden jullie dat zo belangrijk?
We zien dat veel mensen de weg naar theater niet helemaal kunnen vinden. Financieel of sociaal is het vaak een drempel. Wij vinden het belangrijk dat iedereen theater kan ervaren omdat het JUIST niet uitmaakt uit welk milieu je komt of waar je dan ook vandaan komt. Verhalen zijn overal en altijd. Door dicht op de huid te spelen merken we ook dat het contact met het publiek heel direct en primair is.

Wat maakt jullie theatercollectief extra bijzonder?
Alleen al het feit dat Sofie en Romy al 22 jaar vrienden zijn en elkaar nog steeds iedere dag willen zien om theater te maken. We vinden het tof om ons niet te beperken in een bepaalde theatermaak-rol. Soms is Sofie de regisseur en Romy de acteur, of andersom. Of helemaal niet en dan vragen we er mensen bij die ons weer inspireren. Hierdoor blijven we onszelf en daarmee ons publiek altijd verrassen met nieuwe vormen en verhalen.
Verder is Romy in transitie. Hiermee dus ook De Vrouwen van Wanten, die hierdoor een nieuwe dimensie krijgt. Met ons verveel je je in ieder geval nooit.