Theatergroep Fien speelt in 2020 voor het laatst ‘Wakker’

Storm voor de stilte tour

Er staat weer iets te veranderen binnen het aanbod van Buro Bannink. Naast Koeterwaals en Lefkop verdwijnt er in 2021 nóg een bijzonder bekend gezicht. Theatergroep Fien heeft besloten om voorlopig een jaartje te pauzeren als gezelschap. Maar niet getreurd voor alle Fien-fans. Ze stoppen namelijk niet voor ze een mooie ‘storm voor de stilte’ hebben gespeeld! 

Al sinds 2012 speelt Theatergroep Fien voorstellingen via Buro Bannink en voordat wij bestonden werkte Karin al samen met Fien bij een ander impresariaat. Ze speelden diverse succesvolle voorstellingen zoals ‘Een buik van wol’, ‘Een broer om in te bijten’ en ‘Hoeveel zou de wereld wegen?’. Die laatste voorstelling werd in 2016 genomineerd voor de Zapp Theaterprijs! Op dit moment spelen ze de voorstelling ‘Wakker’ in diverse theaters en met deze voorstelling zullen ze in het najaar van 2020 voorlopig ook voor het laatst te zien zijn in de theaters. We spraken Susanne Roos over de afgelopen jaren en de geplande pauze.

Na vele jaren en succesvolle voorstellingen hebben jullie de keuze gemaakt een jaar te stoppen als gezelschap. Vanwaar die keuze?
Dat heeft allereerst te maken met mijn leuke bijna kleuterzoontje en mijn lieve babymeisje. Door hen is mijn tijd een tikkie schaars geworden! Daarnaast heb ik al een aantal jaren een boel ideeën voor bijvoorbeeld kinderfilmpjes, kinderboeken en een aantal dingen die totaal niks met theater te maken hebben. Ik heb, misschien door die schaarste in tijd, veel zin om daar een tijdje mee aan de slag te gaan.

Hoe gaat dat dan in zijn werk, een sabbatical voor een theatergezelschap?
Een theatersabbatical betekent een tijdje niet spelen, en als er toch stiekem ideeën opborrelen voor een voorstelling, ook even niks maken. Het idee is dat ik vanaf 2022 weer ga aanhaken.

Wat is het leukste/liefste/gekste wat je in de afgelopen jaren hebt meegemaakt? 
Het leukste is mijn persoonlijke groei geweest in spelen en dat elk personage een deel van mezelf is geworden. Het liefste dat ik meemaakte zijn de reacties van kleine en grote mensen als ze oprecht geraakt werden door iets uit een voorstelling. En het gekste is denk ik onze tournee in de Verenigde Arabische Emiraten. Stonden we daar ‘Een buik van wol’ te spelen in 40 graden! Kinderen wisten niet wat ijspegels waren!

Je gaat in het najaar van 2020 nog een mooie tour maken, hoe kijk je daar naar (uit)? 
Eerlijk gezegd best wel dubbel. We hebben er heel veel zin in maar het zal ook wel verdrietig zijn. De liedjes en de personages uit ‘Wakker’ zijn me heel dierbaar geworden en het is erg leuk om zo veel te zingen en zoveel rollen te spelen. Ook heb ik altijd een beetje moeite met afscheid nemen… Degenen die ‘Een buik van wol’ en ‘Hoeveel zou de wereld wegen?’ hebben gezien zullen daar niet verbaasd over zijn. Ik zal Fien ook heel erg missen.

Wij vinden het natuurlijk jammer dat Theatergroep Fien er tussenuit gaat en dat we hun poëtische voorstellingen voorlopig moeten missen in ons aanbod. Zij stonden letterlijk aan de wieg van Buro Bannink en daarom willen we Fien voor ‘Wakker’ echt nog een fantastische tournee faciliteren!

Ik durf te zeggen zonder Fien geen Buro Bannink. Ik weet nog dat ik bij De Teerstoof werkte en dat daar de stekker uit het bedrijf getrokken werd. Het impresariaat waar ik werkte stopte. Nadat de gezelschappen ingelicht waren door mijn directeur belde Susanne mij op. Ergens in dat gesprek zei ze, “maar jij hebt toch heel dat bedrijf niet nodig, wij hebben alleen jou nodig. Wij werken alleen met jou dus waarom ga je niet lekker door.” In dat gesprek opende zij in mijn hoofd de mogelijkheid tot een eigen bedrijf, iets wat ik daarvoor nog nooit bedacht had. Theatergroep Fien die toen nog bestond uit Suus, Jaap en Joep gaven mij zoveel vertrouwen dat ik die stap heb durven zetten. Volgens mij kwam Suus zelfs met de naam voor mijn avontuur. Voor het vertrouwen en de betrokkenheid in die fase, ben ik nog steeds intens dankbaar.

Maar jemig dat is niet het enige, ik geniet namelijk al 12 jaar van de prachtige voorstellingen van deze groep. Ik geloof dat ik bij geen enkel gezelschap zo vaak huilend in de zaal van ontroering heb gezeten. Het zijn eigenwijze makers, die hun eigen pad volgen en heel goed weten wat ze willen. In mijn begin jaren waren ze af en toe artistiek inhoudelijk een stapje op mij voor en wisten zij mijn kaders en verwachtingen omtrent jeugdtheater uit te dagen en te verbreden. Ik heb ik die hoedanigheid echt heel veel van hen geleerd. Ik heb ook geleerd dat liefdevol theater een zeldzaam fenomeen is. Met hen heb ik ook ontdekt dat je samen kan werken vanuit oprechte betrokkenheid, persoonlijke connectie en dat passie besmettelijk is.

Een Buro Bannink zonder Fien voelt eigenlijk haast onmogelijk dus ik hoop dat de sabbatical na een jaar mega veel inspiratie oplevert bij het artistieke team. Zodat we samen toch nog jaren kunnen groeien. Waardoor we heel Nederland en Vlaanderen kunnen laten voelen hoe liefdevol theater je hart verwarmt en je ogen vergroot. Mocht dat niet gebeuren dan weet ik dat we toch weer op elkaars pad komen, want zo werkt het universum dat heb ik in de afgelopen jaren geleerd.