Heer Otto in de piste met

Zirkøes Fañtaztikå

Heer Otto maakt energieke, toegankelijke voorstellingen voor iedereen vanaf 4 jaar. Het gezelschap groeit en groeit, en zet met Zirkøes Fañtaztikå weer een spectaculaire voorstelling neer. De verhalen staan dichtbij de kinderen en hebben de perfecte mix van humor, muziek en een diepere thematiek. Van de Theaterkrant kregen zij al prachtige complimenten in deze recensie.

“Meteen bij het begin van Zirkøes Fañtaztikå hoor je al: de teksten kloppen. Hier heeft iemand echt geluisterd naar hoe kinderen praten en wat kinderen bezighoudt. ”

De Dames en Heren van Heer Otto vertelden ons alles over hun verrassende en cabareteske voorstelling Zirkøes Fañtaztikå, en gaven alvast een hint over hun nieuwe plannen.

Heer Otto! Kunnen jullie jezelf kort voorstellen en iets vertellen over hoe het voor jullie allemaal begonnen is?

“Oud-klasgenoten van de HKU-opleiding Docerend Theatermaken, Lidion Zierikzee en Rick Schellinkhout, begonnen hun samenwerking met een succesvolle tournee van de voorstelling Bino, gebaseerd op een boek van Marcel van Driel. Dit smaakte naar meer en ze richtten vervolgens samen Heer Otto op. Antwoord op een veelgestelde vraag: Heer Otto is vernoemd naar de cavia van Lidion!

Er volgden nog meer successen gebaseerd op kinderboeken, waaronder Boer Boris en Ridder Florian. Na het binnenhalen van een 4-jarige subsidie nam Lidion afscheid en heeft Heer Otto na de coronaperiode de afgelopen tijd flink uitgepakt met een nieuwe 4+ familievoorstelling genaamd Zirkøes Fañtaztikå, evenals een aangepaste versie van deze voorstelling voor het speciaal onderwijs (Wit Konijn) en twee talentontwikkelingstrajecten (Bomenjagers en Gewoon Anders) met beginnende spelers en makers.

En een tipje van de sluier, momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe voorstelling die in 2024 in première zal gaan: Studio Einstein. Deze voorstelling gaat over stress bij kleuters in onze prestatiemaatschappij, over het mogen maken van fouten en het belang van spelen.”

Waar komt de inspiratie vandaan voor Zirkøes Fañtaztikå? Welke thema’s zitten er in de voorstelling en waarom vinden jullie dit belangrijk?

“De voorstellingen van Heer Otto zijn cabaretesk en muzikaal, altijd een feestje waar je huppelend vandaan komt. Toch behandelen we thema’s die best zwaar kunnen zijn en waarmee kinderen al in hun kleutertijd geconfronteerd kunnen worden. In Zirkøes Fañtaztikå staat het thema rouw en verlies centraal. Dit brede thema loopt van het verlies van een geliefde knuffel tot het overlijden van een familielid. We vonden een circus, iets moois dat onvermijdelijk weer verdwijnt, een mooie setting voor dit thema.

Onze voorstellingen gaan over de gevoelens en ervaringen van kinderen, binnen de context van de samenleving. Het mogen zijn wie je bent in relatie tot anderen zien we als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Een zoektocht waaraan wij graag een waardevolle bijdrage leveren.”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw en hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“De live muziek die speciaal voor de voorstelling wordt geschreven, de humor en de bizarre typetjes blijven kenmerkend voor Heer Otto. Wat nooit zal veranderen, is de gelaagdheid waarmee we ervoor zorgen dat zowel kinderen als ouders en leerkrachten een humoristische en betekenisvolle voorstelling zien. Wel ontwikkelen we steeds meer een stijl waarin de thematiek minder letterlijk en meer theatraal wordt verwerkt.”

Muziek speelt een grote rol in jullie voorstellingen, met wie werken jullie samen hiervoor?

“Sinds het begin van Heer Otto maken we voorstellingen met de acteurs en onze vaste muzikant Anke Timmer. Vanuit een globaal theatraal plan en de thematiek ontwikkelen we scènes op basis van improvisatie. De liedjes die we schrijven zorgen voor momenten van verstilling, of juist versnelling, en thematische inzichten. En natuurlijk als een knallend muzikaal einde, waarmee ons publiek zingend de zaal verlaat. Ook op het gebied van muziek en liedteksten zijn we gegroeid, waardoor een flink aantal nummers nu ook buiten de voorstelling bestaansrecht hebben. Hier willen we de komende tijd dan ook iets leuks mee doen!”

Voor deze voorstelling werken jullie samen met een nieuwe actrice. Wat maakte haar een goede toevoeging aan Heer Otto? 

“Na jarenlang Lidion en Rick als spelersduo te hebben gehad, zijn we voor Zirkøes Fañtaztikå op zoek gegaan naar een nieuwe tegenspeler die qua spel en humor gelijkwaardig is aan Rick. Met Willemijn Hordijk hebben we een inventieve actrice gevonden die zowel vocaal als qua spel een stevige performance heeft. Samen met Rick en Anke zal zij ook de nieuwe voorstelling Studio Einstein maken.”

Kun je iets vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en jullie werk algemeen?

“De live muziek in onze voorstellingen wordt steeds meer ondersteund door techniek. Hierdoor kunnen onze muzikanten naast live gitaar- bas- of pianospel en zang, allerlei extra instrumenten en zanglijnen live mixen tijdens de voorstelling. De toepassing hiervan ontwikkelt per voorstelling verder omdat we hiermee steeds nieuwe mogelijkheden ontdekken en leren benutten.

Voor decors, kostuums en rekwisieten kiezen we zo veel mogelijk voor recyclen en tweedehands spullen, omdat we het belangrijk vinden om zo duurzaam mogelijk te werken. Daarnaast is het ook fijn dat we zo ook nog eens de kosten kunnen drukken.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling?

“Wanneer kinderen vrolijk de zaal verlaten en achteraf ook nog iets blijken te hebben meegekregen over het thema en hoe de personages daar mee omgingen, is onze missie geslaagd.”

Lees meer over Heer Otto en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Een muzikale ode aan de fantasie, voor iedereen vanaf vier jaar die zich weleens anders voelt. Ayla en Willemijn vormen een nieuw duo en maakten samen met Onder het Buro de voorstelling `Rare Snuitert`. 🐽Het duo streeft ernaar hun onbezonnen kinderlijke kant niet te verliezen en dit zie je terug in hun werk! Bekijk de trailer en kijk voor meer informatie op onze website! #raresnuitert #onderhetburo #jezelfzijn #jeugdtheater #musical ...

2 0

Mark van Vliet blaast met zijn unieke komische en fysieke stijl beroemde composities nieuw leven in. Verpakt in nieuwe herkenbare verhalen met kleurrijke en hilarische personages maakt hij kinderen en volwassenen enthousiast voor klassieke muziek en opera. Aankomend seizoen speelt hij twee nieuwe solovoorstellingen! Twee kleutervoorstellingen met als uitgangspunt klassieke muziek, maar toch beiden met een hele andere signatuur. #nieuwevoorstellingen #pluizenaar #peterzonderwolf #jeugdtheater #klassiekvoorkids ...

8 0

"Hij moet zijn eigen fouten maken." Gesneden Koek over de eigenwijze avonturen van Pinokkio! @gesneden.koek herschreef het eeuwen oude sprookje en in het kader van het Kinderboekenweekthema `lekker eigenwijs` vroegen wij hen: Is Pinokkio een eigenwijs karakter? David vertelt: "Pinokkio is in het begin van het verhaal enorm eigenwijs. Hij luistert niet naar zijn vader en komt daardoor in de problemen. Maar hij leert er wel van en komt erachter dat alleen maar voor jezelf kiezen ook niet de weg voor hem is. Als hij niet zo eigenwijs had geweest had hij dat ook nooit geweten denk ik. Hij moet zijn eigen fouten maken. Door een mix van eigenwijs te zijn en naar de raad van zijn vader te luisteren, wordt hij zichzelf in het verhaal." 😄#kinderboekenweek #lekkereigenwijs #foutenmaken #jeugdtheater #pinokkio ...

2 0

"Bij Wildpark staat de persoonlijkheid en eigenheid van onze spelers centraal. We geloven in nauwe samenwerking, waarbij spelers de vrijheid krijgen om hun unieke talenten te tonen," benadrukt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+). Door samen te werken met getalenteerde artiesten, creëert @wildparkzone voorstellingen die raken, inspireren en uitdagen. Ervaar het samenspel van creativiteit en authenticiteit! 🤝 #Samenwerking #Talentontwikkeling #TheaterMetImpact ...

7 0

Maak kennis met Ali!🧏 Ali speelt de rol van verslaggever in de voorstelling `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk. Ali is doof en vertelt in deze video over zijn rol als verslaggever en het maken van propaganda voor zijn werkgever, de machtige tsaar. Zwerfhonden is helemaal toegankelijk gemaakt voor dove en blinde mensen. Dove mensen zullen de gebarentaal van Ali op het podium dan ook perfect kunnen volgen! #propaganda #gebarentaal #toeghankelijktheater ...

1 0

Whoohoo!! Meerjarensubsidie ✨ Gefeliciteerd Jansen & de Boer, Oortwolk, Plan D- en Wildpark!
Een mijlpaal voor theatermakers, ook in het jeugdtheater. Na keihard werken, eindeloos plannen aanscherpen en nachten doorhalen met schrijven is het eindelijk zo ver: meerjarige subsidie! Dit betekent dat je niet voor slechts één project fondsen ontvangt, maar voor een reeks aan projecten over meerdere jaren waarmee je jouw ontwikkeling als maker doorzet. Dat geeft ook meer ruimte om tussen de projecten door te blijven ontwikkelen. Vier (!) van onze gezelschappen hebben het voor elkaar gebokst en krijgen voor de periode `25-`28 structurele projectsubsidie van het FPK. Wij zijn mega trots en blij en kijken uit naar alle prachtige plannen die door deze subsidies gerealiseerd kunnen worden!

#toekomst #feest #trots #meerjarensubsidie #fpk
...

26 1

☕Wat is het heerlijk om onder het genot van een bakkie koffie bij te praten met onze gezelschappen. Over jeudgtheater, ontwikkeling en natuurlijk gewoon het leven! Lotte @tgkoekenui kwam vorige week langs en wat zijn we trots om haar te mogen ondersteunen in haar creatieve reis. #bakkiebijbannink #fijnesamenwerking #ontwikkeling #trotsoponzemakers ...

24 1

Ze hebben een voorliefde voor absurde teksten, fysieke carpriolen, muzikale uitspattingen en vindingrijke decors: fantasie is de motor en humor is de brandstof. Ze maken graag theater dat een beetje buiten de lijntjes kleurt en af en toe ook de zaal in buitelt. En met hun ervaring in het onderwijs weten ze precies wat er speelt bij hun jonge publiek en dragen ze met hart en ziel bij aan een beter cultuurlandschap. We spraken David Meijer van @de_hermannen over hun nieuwste voorstelling: `Herman, we have een probleem`. Hij vertelt over hun inspiratie, motivaties en veel meer! Lees het in ons interview op de website #interview #inspiratie #jeugdtheater #buitendelijntjes ...

3 0

"Onze paden kruisten tijdens onze studie Muziektheater aan Codarts Rotterdam, waar we ontdekten dat we niet alleen een passie deelden voor musical, maar ook voor activisme, met name rond de klimaatcrisis." Aldus de Amazones. Dit was het begin van muziektheatercollectief de Amazones. 🎶

Hun vernieuwende klimaatmusical `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?! (14+)` was gemaakt voor volwassenen, maar spelen ze nu ook voor jongeren! 🎤 Waarom deze keuze? Je leest het in ons interview!

Duik met ons mee in hun creatieve proces, hun groene aanpak en hun missie om bewustzijn te kweken over dit dringende thema! 🌍 #DeAmazones #Muziektheater #MaatschappelijkeBetrokkenheid
...

4 0

Kunst en cultuur op school is niet alleen leuk, maar vooral ook heel erg nodig voor de ontwikkeling van een kind! 🎭Met onze dagprojecten maken alle klassen in één dag een eigen theater- of dansvoorstelling. 🌟 Een unieke ervaring waarbij samenwerking en creativiteit centraal staan! Meer weten? Check onze website! #dagprojecten #CreativiteitOpSchool #SamenOpHetPodium ...

6 0

Wildpark presenteert `Ik heb ik heb wat jij niet hebt`, een voorstelling voor jongeren vanaf 10 jaar over het belang van geld en bezit. Voor deze voorstelling ging Lenneke Maas in gesprek met vijf jongeren die, hoewel uit totaal verschillende milieus, allemaal in de een schuldsaneringstraject zitten. Samen onderzoeken ze de pijn van iets niet hebben, wat je wel zou moeten hebben. In ons interview met Lenneke gaan we dieper in op de inspiratie van deze voorstelling en haar artistieke visie. Lees het op onze website! #wildpark #jongerentheater #geld #bezit ...

12 0

@de_hermannen vanuit Stadstheater de Bond, met een belangrijke boodschap! Hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` past namelijk perfect bij het kinderboekenweekthema van 2024: Lekker eigenwijs. David en Jantijn leggen ons dan ook graag persoonlijk uit waarom! Dus, trek je stoute schoenen aan en boek `Herman, we have een probleem` voor de Kinderboekenweek. Er zijn nog een paar gaatjes vrij! 🧑‍🚀🚀 #lekkereigenwijs #kinderboekenweek #stouteschoenen ...

2 0

Kunnen de kinderen hun vooroordelen loslaten en deze Wolf zien voor wie hij is? Mark van Vliet brengt Prokofiev`s melodieën tot leven in `Peter zonder wolf`.
In ons interview met Mark vertelt hij over zijn inspiraties, de ontwikkeling van zijn voorstellingen en hoe hij met zijn passie voor klassieke muziek de verbeelding van kinderen weet te prikkelen. Van zijn jeugd in een muzikale familie tot zijn nieuwste productie vol avontuur en hilarische typetjes! Lees het op onze website! #peterzonderwolf #jeugdtheater #prokofiev #klassiekemuziek
...

5 0

Ontmoeting tussen realiteit en verbeelding 🎭 Duik in het avontuur van `De monteur en het meisje`, een voorstelling van @wildparkzone waarin een eenvoudige Peugeot 205 de ster van het decor is🚗 Deze zomer voor het laatst te boeken! #Wildpark #LukaKooijmans #DeMonteurEnHetMeisje ...

6 0

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

5 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

6 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

15 3

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de `griot` te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. "Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af." TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel! ⚔️Lees het interview met Barry Emond, artistiek leider van TG Griot, op onze website! #40rovers #verhalenvertellers #tggriot #onderhetburo ...

3 0

"De thema`s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid." - Anneleen en Lies over de inspiratie achter hun voorstelling `IETSMETNEFIETS`. 💟Ontdek meer over hun unieke aanpak en creatieve visie en lees het hele interview met @cieselderie op onze website! #CreatieveThema`s #CieSelderie #MuzikaalTheater ...

3 0

🎉 @Drumdrumdrum.nl presenteert "KOLÓ"! Een interactieve muzikale wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest muzikale, kleurrijke en ritmische gemeente van Nederland. Een feest van verbinding voor jong en oud! 🎶 #Koló #SamenKleuren #Drumdrumdrum ...

2 0

"Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse?" Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling? Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.😄 #gratisgeld #bovenbouw #jongerenwerk #educatiefcabaret ...

4 0