Heer Otto in de piste met

Zirkøes Fañtaztikå

Heer Otto maakt energieke, toegankelijke voorstellingen voor iedereen vanaf 4 jaar. Het gezelschap groeit en groeit, en zet met Zirkøes Fañtaztikå weer een spectaculaire voorstelling neer. De verhalen staan dichtbij de kinderen en hebben de perfecte mix van humor, muziek en een diepere thematiek. Van de Theaterkrant kregen zij al prachtige complimenten in deze recensie.

“Meteen bij het begin van Zirkøes Fañtaztikå hoor je al: de teksten kloppen. Hier heeft iemand echt geluisterd naar hoe kinderen praten en wat kinderen bezighoudt. ”

Sara van der Kooide Theaterkrant

De Dames en Heren van Heer Otto vertelden ons alles over hun verrassende en cabareteske voorstelling Zirkøes Fañtaztikå, en gaven alvast een hint over hun nieuwe plannen.

Heer Otto! Kunnen jullie jezelf kort voorstellen en iets vertellen over hoe het voor jullie allemaal begonnen is?

“Oud-klasgenoten van de HKU-opleiding Docerend Theatermaken, Lidion Zierikzee en Rick Schellinkhout, begonnen hun samenwerking met een succesvolle tournee van de voorstelling Bino, gebaseerd op een boek van Marcel van Driel. Dit smaakte naar meer en ze richtten vervolgens samen Heer Otto op. Antwoord op een veelgestelde vraag: Heer Otto is vernoemd naar de cavia van Lidion!

Er volgden nog meer successen gebaseerd op kinderboeken, waaronder Boer Boris en Ridder Florian. Na het binnenhalen van een 4-jarige subsidie nam Lidion afscheid en heeft Heer Otto na de coronaperiode de afgelopen tijd flink uitgepakt met een nieuwe 4+ familievoorstelling genaamd Zirkøes Fañtaztikå, evenals een aangepaste versie van deze voorstelling voor het speciaal onderwijs (Wit Konijn) en twee talentontwikkelingstrajecten (Bomenjagers en Gewoon Anders) met beginnende spelers en makers.

En een tipje van de sluier, momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe voorstelling die in 2024 in première zal gaan: Studio Einstein. Deze voorstelling gaat over stress bij kleuters in onze prestatiemaatschappij, over het mogen maken van fouten en het belang van spelen.”

Waar komt de inspiratie vandaan voor Zirkøes Fañtaztikå? Welke thema’s zitten er in de voorstelling en waarom vinden jullie dit belangrijk?

“De voorstellingen van Heer Otto zijn cabaretesk en muzikaal, altijd een feestje waar je huppelend vandaan komt. Toch behandelen we thema’s die best zwaar kunnen zijn en waarmee kinderen al in hun kleutertijd geconfronteerd kunnen worden. In Zirkøes Fañtaztikå staat het thema rouw en verlies centraal. Dit brede thema loopt van het verlies van een geliefde knuffel tot het overlijden van een familielid. We vonden een circus, iets moois dat onvermijdelijk weer verdwijnt, een mooie setting voor dit thema.

Onze voorstellingen gaan over de gevoelens en ervaringen van kinderen, binnen de context van de samenleving. Het mogen zijn wie je bent in relatie tot anderen zien we als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Een zoektocht waaraan wij graag een waardevolle bijdrage leveren.”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw en hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“De live muziek die speciaal voor de voorstelling wordt geschreven, de humor en de bizarre typetjes blijven kenmerkend voor Heer Otto. Wat nooit zal veranderen, is de gelaagdheid waarmee we ervoor zorgen dat zowel kinderen als ouders en leerkrachten een humoristische en betekenisvolle voorstelling zien. Wel ontwikkelen we steeds meer een stijl waarin de thematiek minder letterlijk en meer theatraal wordt verwerkt.”

Muziek speelt een grote rol in jullie voorstellingen, met wie werken jullie samen hiervoor?

“Sinds het begin van Heer Otto maken we voorstellingen met de acteurs en onze vaste muzikant Anke Timmer. Vanuit een globaal theatraal plan en de thematiek ontwikkelen we scènes op basis van improvisatie. De liedjes die we schrijven zorgen voor momenten van verstilling, of juist versnelling, en thematische inzichten. En natuurlijk als een knallend muzikaal einde, waarmee ons publiek zingend de zaal verlaat. Ook op het gebied van muziek en liedteksten zijn we gegroeid, waardoor een flink aantal nummers nu ook buiten de voorstelling bestaansrecht hebben. Hier willen we de komende tijd dan ook iets leuks mee doen!”

Voor deze voorstelling werken jullie samen met een nieuwe actrice. Wat maakte haar een goede toevoeging aan Heer Otto? 

“Na jarenlang Lidion en Rick als spelersduo te hebben gehad, zijn we voor Zirkøes Fañtaztikå op zoek gegaan naar een nieuwe tegenspeler die qua spel en humor gelijkwaardig is aan Rick. Met Willemijn Hordijk hebben we een inventieve actrice gevonden die zowel vocaal als qua spel een stevige performance heeft. Samen met Rick en Anke zal zij ook de nieuwe voorstelling Studio Einstein maken.”

Kun je iets vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en jullie werk algemeen?

“De live muziek in onze voorstellingen wordt steeds meer ondersteund door techniek. Hierdoor kunnen onze muzikanten naast live gitaar- bas- of pianospel en zang, allerlei extra instrumenten en zanglijnen live mixen tijdens de voorstelling. De toepassing hiervan ontwikkelt per voorstelling verder omdat we hiermee steeds nieuwe mogelijkheden ontdekken en leren benutten.

Voor decors, kostuums en rekwisieten kiezen we zo veel mogelijk voor recyclen en tweedehands spullen, omdat we het belangrijk vinden om zo duurzaam mogelijk te werken. Daarnaast is het ook fijn dat we zo ook nog eens de kosten kunnen drukken.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling?

“Wanneer kinderen vrolijk de zaal verlaten en achteraf ook nog iets blijken te hebben meegekregen over het thema en hoe de personages daar mee omgingen, is onze missie geslaagd.”

Lees meer over Heer Otto en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? De Hermannen! "Ik verheug me erg op een nieuw seizoen, vol met nieuwe en oude voorstellingen! Zo verheug ik me heel erg op de nieuwe voorstelling van @de_Hermannen! Hermannosaurus Rex was te gek, een soort Beastie Boys meets Buurman en Buurman, een doldwaze achtbaanrit, en daarom ben ik echt heel erg benieuwd naar Herman We Have Een Probleem!" - Jeffrey 🤩 #nieuwseizoen #jeudgtheater #dehermannen ...

2 0

Daaar wordt aan de deur geklopt! 🚪YES het avondje is gekomen 🎁 Cadeaus, surprises, lekkernijen en vooral heel veel gezelligheid. Een hele fijne pakjesavond allemaal! 🤩 #Sinterklaas #Sinterklaasavond #pakjesavond ...

9 0

Bram van Beusekom "Bram van Beusekom heeft als theatermaker een heerlijke frisse energie op het toneel. Zijn vrolijke en open persoonlijkheid straalt altijd door en zorgt dat alle jonge kinderen direct openstaan voor zijn verhaal. Hij is als maker super kritisch op zichzelf en daardoor blijvend in ontwikkeling en onderzoek. Hierdoor is het heerlijk om met hem te werken en mee te denken naar de toekomst toe!" aldus Karin Bannink! 🐦 #katton #vliegeensvlug #jeugdtheater #bramvanbeusekom #lekkerspelen #heerlijktheater #voordeallerkleinste ...

9 2

Het Tijger Orkest opende de presentatiedag afgelopen 6 november in het @jeugdtheaterhofplein! Wat was dat genieten! Het was heerlijk om zo swingend te beginnen. 💃 Het @tijgerorkest zette de toon voor een geweldige presentatiedag! Bekijk onze website voor alle foto`s van de presentatiedag en natuurlijk het programma van de presentatiedag van januari! 🐅 #swingend #tijgerorkest #presentatiedag #tijgers

nagenieten van de presentatiedag november https://www.burobannink.nl/nagenieten-van-de-presentatiedag-november/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nagenieten%20van%20de%20presentatiedag%20november
...

7 0

Wij hebben nieuwe dansgezelschappen! Waaronder… @plan_d.andreasdenk! 🤩 "Plan D- is niet weg te denken uit de jeugddans sector. Andreas maakt productie na productie, vernieuwend, schurend en inspirerend. Het feit dat hij duurzaamheid en inclusiviteit op het podium en in zijn team tot hoofdzaak maakt inspireert mij. En ik draag graag een steentje bij om met Plan D- de toegankelijkheid van jeugddans voor alle kinderen en performers te vergroten. Mooie grote missies die tot grote resultaten gaan leiden!"- Karin Bannink 😄 Foto: Zwerfhonden #jeugddans #inclusieftheater #cultuureducatie ...

10 0

Jasper Smit schrijft grappige, scherpe en vooral herkenbare liedjes voor kinderen. Zijn nieuwe voorstelling `Laat me met rust!` maakt hij voor een iets oudere doelgroep, want daar werd het wel eens tijd voor. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de verschillen tussen de doelgroepen? Wat hoopt hij bij ze te bereiken? We vroegen jaspersmit het hemd van het lijf! 📷Arie Kers #jeugdtheater #theater #burobannink #jaspersmit #theateropschool ...

7 0

Het nieuwe seizoen! Karin verheugt zich op…? "Nu ik me omring met een heel nieuw team valt me des te meer op hoe bijzonder ons werk is. We hebben altijd wisselende processen in een seizoen en de periode september tot november is zo anders dan maart tot mei. En dus is alles voor mijn team nieuw en ik verheug me erop om alle golven van ons werk te delen en te laten ervaren." 😊 #nieuwseizoen #jeudgtheater #cultuureducatie ...

2 0

Op maandag 6 november vond onze eerste presentatiedag van seizoen 2024-2025 plaats en wat hebben we weer genoten! Een presentatiedag met een heerlijke energie en een volle en diverse programmering! Mooie voorstellingen, enthousiaste reacties en een heerlijke lunch. Wij genieten volop na van afgelopen presentatiedag en kijken uit naar de volgende in januari! Bekijk de website voor het fotoverslag met foto`s van @froukjeklop!✨😀 #nagenieten #presentatiedag #jeugdtheater #cultuureducatie #jeudgtheaterhofplein ...

25 2

We staan weer aan het begin van het seizoen en we hebben dan ook heel veel om naar uit te kijken! 🤩Wij vroegen het Bannink team waar zij zich het meeste op verheugen. Premières, presentatiedagen of speciale voorstellingen? Lees de antwoorden van Karin, Jeffrey en Annelou op onze website! 😀 #nieuwtheaterseizoen #jeudgtheater #cultuureducatie ...

7 0

Morgen komt Sinterklaas aan in het land! 🤩 Kom alvast in de sfeer met de leukste Sinterklaashits van @jeroenschippermuzikalezaken!
Ook te beluisteren op Spotify!
...

3 0

Cultuureducatie in de schijnwerpers De gezelschappen van Buro Bannink maken niet alleen voorstellingen, maar zorgen ook voor educatieve programma`s eromheen. Niet alleen voor op scholen, ook theaters kunnen bij de meeste voorstellingen een extra verdiepend pakket kiezen. Omdat wij trots zijn op de inventiviteit van onze gezelschappen, wilden we educatie eens in de schijnwerpers zetten!

#cultuureducatie #lesbrieven #interactieveopdrachte #zelfaandeslag #jeugdtheater #burobannink https://www.burobannink.nl/cultuureducatie-in-de-schijnwerpers/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Cultuureducatie%20in%20de%20schijnwerpers
...

5 0

Lotte Middendorp van TG Koek & Ui vindt humor erg belangrijk in haar voorstellingen. Een voorstelling is dan ook geslaagd als het publiek gelachen heeft 😂! Lotte probeert ook vaak een aantal interactieve momenten in een voorstelling te stoppen: "die kleine momenten waarop het publiek reageert, zijn vaak een leuke bijdrage aan de voorstelling." Ze vertelt nog meer in het interview op de website! #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie #interactief #humor ...

5 0

Krulmuziek🎵 oprichter Félice van der Sande is trots op... "De muziek! De speelsheid van de muziek, het laten stralen van de kinderen die genieten van de muziek, de muzikanten helemaal tot hun recht laten komen in het concert… Dat zijn dingen waar we trots op zijn. Want je hoeft geen simpele muziek te spelen voor kinderen, het gaat erom dat ze mee kunnen spelen, dat ze ervan kunnen genieten." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #krulmuziek #klassiekemuziek #muziekvoorkinderen ...

3 0

Jasper Smit 🎭🎤 ziet kinderen als volwaardige individuen met een eigen kijk op de wereld. Hij neemt hen dan ook heel serieus en weet precies te vangen welke onderwerpen enorm belangrijk zijn in het leven van een kind. "Kinderen zijn natuurlijk volwaardige mensen en dus ook volwaardig publiek 😄." Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #jaspersmit #jeugdtheater #burobannink ...

6 0

Jeroen Schipper "Mag ik het zeggen? Wat mij betreft is Jeroen Schipper veruit de beste liedjesschrijver voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar. Muzikaal zit alles perfect in elkaar! Je wil gewoon meezingen, meeklappen en muziek gaan maken. Niet raar dus dat de meeste scholen zijn muziek gebruiken voor de muzieklessen. Zijn shows zitten vol met interactieve liedjes en zorgen voor een geweldig concert voor de hele familie. Supergoede muzikanten, supergoede muziek en superfijne mensen om mee te werken!" aldus Karin Bannink. Wil je meer lezen of boeken? 🎭🛥🏖📺🎁 https://www.burobannink.nl/jeroen-schipper/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Jeroen%20Schipper #interactie #jeroenschipper #lekkermeezingen #boegiemanband #lekkerlachen #energiek #blijburo #trotsburo ...

9 1

Bibi van Petite Klassiek wordt heel blij van het gehaakte decor en rekwisieten in Spaghetti alla Callas 🍝."Ook heel grappig dat sommige kinderen ineens halverwege de voorstelling gaan roepen: `hee, maar dat is geen echt eten! Dat is gehaakt!`" Lees meer in het interview op onze website #linkinbio #petiteklassiek #jeugdtheater #burobannink ...

5 0

Iedereen die er gisteren bij was, enorm bedankt! Programmeurs, @jeugdtheaterhofplein, @cultuuronderwijs010 en al onze gezelschappen! Wij zijn enorm trots, blij en voldaan. Fotoverslag volgt snel! Op naar de volgende presentatiedag in januari! 🤩🥰 #presentatiedag #jeudgtheater #cultuureducatie ...

37 1

Vandaag is eindelijk zo ver, de PRESENTATIEDAG! ✨Tot strakjes bij @jeugdtheaterhofplein! ✨ Karin over dit hoogtepunt van het jaar: "Ik vind de presentatiedag altijd heerlijk! Op deze dag komen zoveel aspecten samen. Het is altijd super alle programmeurs weer te zien of voor het eerst te ontmoeten. Ik vind het heerlijk om in een voorstelling te zitten en te ervaren dat het valt. Dat de kinderen en programmeurs helemaal mee gaan en dat het gezelschap echt heeft kunnen laten zien wat ze wilden." 😀 #presentatiedag #inspiratiedag #jeugdtheater ...

36 1

Wat zeg je? 😂 de Presentatiedag!! Morgen in @jeugdtheaterhofplein! Wij kunnen niet wachten om jullie te zien, en om met jullie mee te lachen om deze hilarische verwende prinses van @theaterpopidou! Tot morgen! 🤩🤩🤩 #presentatiedag #jeugdtheater #cultuureducatie ...

3 0

@theaterpopidou is van de partij aanstaande maandag 6 november op de PRESENTATIEDAG! Kom kijken naar Buffy en de verwende prinses! 👸 Nog niet aangemeld? Het kan nog! via onze website 🤩 #poppentheater #presentatiedag #jeugdtheaterhofplein ...

3 0

@bramvanbeusekom nodigt jullie uit! voor zijn energieke en humoristische mimevoorstelling, waarin alles precies gaat zoals het hoort...toch? Kom kijken naar Hap uit je bed (3+) 🛏️, vol slapstick en acrobatiek! Op de Buro Bannink Presentatiedag, 6 november in @jeudgtheaterhofplein! #hapuitjebed #presentatiedag #jeudgtheater #mime

https://www.burobannink.nl/presentatiedag-2/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=presentatiedag
...

7 0