Heer Otto in de piste met

Zirkøes Fañtaztikå

Heer Otto maakt energieke, toegankelijke voorstellingen voor iedereen vanaf 4 jaar. Het gezelschap groeit en groeit, en zet met Zirkøes Fañtaztikå weer een spectaculaire voorstelling neer. De verhalen staan dichtbij de kinderen en hebben de perfecte mix van humor, muziek en een diepere thematiek. Van de Theaterkrant kregen zij al prachtige complimenten in deze recensie.

“Meteen bij het begin van Zirkøes Fañtaztikå hoor je al: de teksten kloppen. Hier heeft iemand echt geluisterd naar hoe kinderen praten en wat kinderen bezighoudt. ”

De Dames en Heren van Heer Otto vertelden ons alles over hun verrassende en cabareteske voorstelling Zirkøes Fañtaztikå, en gaven alvast een hint over hun nieuwe plannen.

Heer Otto! Kunnen jullie jezelf kort voorstellen en iets vertellen over hoe het voor jullie allemaal begonnen is?

“Oud-klasgenoten van de HKU-opleiding Docerend Theatermaken, Lidion Zierikzee en Rick Schellinkhout, begonnen hun samenwerking met een succesvolle tournee van de voorstelling Bino, gebaseerd op een boek van Marcel van Driel. Dit smaakte naar meer en ze richtten vervolgens samen Heer Otto op. Antwoord op een veelgestelde vraag: Heer Otto is vernoemd naar de cavia van Lidion!

Er volgden nog meer successen gebaseerd op kinderboeken, waaronder Boer Boris en Ridder Florian. Na het binnenhalen van een 4-jarige subsidie nam Lidion afscheid en heeft Heer Otto na de coronaperiode de afgelopen tijd flink uitgepakt met een nieuwe 4+ familievoorstelling genaamd Zirkøes Fañtaztikå, evenals een aangepaste versie van deze voorstelling voor het speciaal onderwijs (Wit Konijn) en twee talentontwikkelingstrajecten (Bomenjagers en Gewoon Anders) met beginnende spelers en makers.

En een tipje van de sluier, momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe voorstelling die in 2024 in première zal gaan: Studio Einstein. Deze voorstelling gaat over stress bij kleuters in onze prestatiemaatschappij, over het mogen maken van fouten en het belang van spelen.”

Waar komt de inspiratie vandaan voor Zirkøes Fañtaztikå? Welke thema’s zitten er in de voorstelling en waarom vinden jullie dit belangrijk?

“De voorstellingen van Heer Otto zijn cabaretesk en muzikaal, altijd een feestje waar je huppelend vandaan komt. Toch behandelen we thema’s die best zwaar kunnen zijn en waarmee kinderen al in hun kleutertijd geconfronteerd kunnen worden. In Zirkøes Fañtaztikå staat het thema rouw en verlies centraal. Dit brede thema loopt van het verlies van een geliefde knuffel tot het overlijden van een familielid. We vonden een circus, iets moois dat onvermijdelijk weer verdwijnt, een mooie setting voor dit thema.

Onze voorstellingen gaan over de gevoelens en ervaringen van kinderen, binnen de context van de samenleving. Het mogen zijn wie je bent in relatie tot anderen zien we als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Een zoektocht waaraan wij graag een waardevolle bijdrage leveren.”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw en hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“De live muziek die speciaal voor de voorstelling wordt geschreven, de humor en de bizarre typetjes blijven kenmerkend voor Heer Otto. Wat nooit zal veranderen, is de gelaagdheid waarmee we ervoor zorgen dat zowel kinderen als ouders en leerkrachten een humoristische en betekenisvolle voorstelling zien. Wel ontwikkelen we steeds meer een stijl waarin de thematiek minder letterlijk en meer theatraal wordt verwerkt.”

Muziek speelt een grote rol in jullie voorstellingen, met wie werken jullie samen hiervoor?

“Sinds het begin van Heer Otto maken we voorstellingen met de acteurs en onze vaste muzikant Anke Timmer. Vanuit een globaal theatraal plan en de thematiek ontwikkelen we scènes op basis van improvisatie. De liedjes die we schrijven zorgen voor momenten van verstilling, of juist versnelling, en thematische inzichten. En natuurlijk als een knallend muzikaal einde, waarmee ons publiek zingend de zaal verlaat. Ook op het gebied van muziek en liedteksten zijn we gegroeid, waardoor een flink aantal nummers nu ook buiten de voorstelling bestaansrecht hebben. Hier willen we de komende tijd dan ook iets leuks mee doen!”

Voor deze voorstelling werken jullie samen met een nieuwe actrice. Wat maakte haar een goede toevoeging aan Heer Otto? 

“Na jarenlang Lidion en Rick als spelersduo te hebben gehad, zijn we voor Zirkøes Fañtaztikå op zoek gegaan naar een nieuwe tegenspeler die qua spel en humor gelijkwaardig is aan Rick. Met Willemijn Hordijk hebben we een inventieve actrice gevonden die zowel vocaal als qua spel een stevige performance heeft. Samen met Rick en Anke zal zij ook de nieuwe voorstelling Studio Einstein maken.”

Kun je iets vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en jullie werk algemeen?

“De live muziek in onze voorstellingen wordt steeds meer ondersteund door techniek. Hierdoor kunnen onze muzikanten naast live gitaar- bas- of pianospel en zang, allerlei extra instrumenten en zanglijnen live mixen tijdens de voorstelling. De toepassing hiervan ontwikkelt per voorstelling verder omdat we hiermee steeds nieuwe mogelijkheden ontdekken en leren benutten.

Voor decors, kostuums en rekwisieten kiezen we zo veel mogelijk voor recyclen en tweedehands spullen, omdat we het belangrijk vinden om zo duurzaam mogelijk te werken. Daarnaast is het ook fijn dat we zo ook nog eens de kosten kunnen drukken.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling?

“Wanneer kinderen vrolijk de zaal verlaten en achteraf ook nog iets blijken te hebben meegekregen over het thema en hoe de personages daar mee omgingen, is onze missie geslaagd.”

Lees meer over Heer Otto en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

3 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

5 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

4 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0