subsidie voor jeugdtheater
subsidie jeugdtheater

Fair pay

Momenteel zijn de woorden ‘fair pay’ en ‘fair practice’ niet meer weg te denken in de culturele sector. Terecht natuurlijk want we moeten wel allemaal onze boterham kunnen beleggen en voor niets gaat de zon op. Maar wat is fair pay nou eigenlijk? Hoe bereken je dat? Wat moet je rekening mee houden in je begroting? Eigenlijk worden nergens cijfers genoemd. Hierdoor kunnen de gedachten van opdrachtgevers en acteurs soms sterk verschillen. Bij deze een beetje hulp in het toetsen van je eigen betaling aan je acteurs en andere medewerkers.

Na overleg met mijn kennisbank van zakelijk leiders uit de sector komen we met het volgende advies. Wij gebruiken om de dagtarieven te berekenen de richtlijn van De Zaak welke word aanbevolen bij de kunstenbond en www.fairpractice.nl. Bekijk hier het artikel op pagina 14. 

Wanneer je de Cao van toneel en dans als basis neemt verdient een acteur die net afgestudeerd is €2331 bruto per maand. Een acteur die meer dan 15 jaar werkt zit op de max van €3616 in de 6de schaal van de Cao.

Wanneer je de volledige rekenwijze volgt van De Zaak (zoals in de link). Dus je rekent 8% vakantiegeld en 30% loonkosten* etc. op dit bruto loon, waarna je het verdeelt naar een dagloon. Je deelt het bedrag dus door aantal werkdagen gebaseerd op 36 urige* werkweek. Kom je uit op een bedrag voor een afgestudeerde acteur van €151 per dag, of een uurloon van €21,- ex btw. Hier is dus al rekening gehouden met loonkosten, belasting afdracht en vakantiegeld.

Dit kan je dus zien als het minimale dag- en uurloon. voor een beginnende maar geschoolde acteur. Wanneer een speler niet geschoold is, kan dit bedrag dus wel lager liggen. Het maximale dagloon van een acteur in de maximale schaal is dan €252 of per uur €35,-

Dit bedrag geld bij werkzaamheden die meer zekerheden bieden dan één dag werken als zzp’er. Dus voor grotere klussen zoals het spelen van een tourende voorstelling.

Na het lezen van heel veel begrotingen via diverse fondsen kan ik aangeven dat deze berekeningen sterk overeen komen met de bedragen die betaald worden. Let op deze lonen zijn per dag en dus niet per voorstelling. Indien een speler in loondienst is, word deze niet meer uitbetaald bij het spelen van 2 voorstellingen op een dag.

Naast deze berekening heb ik meerdere acteurs gehoord over een berekening dat je 10% van je bruto loon berekend als dagloon. Deze berekening is nergens terug te vinden in de fair practice berekeningen. Ik kan me voorstellen dat dit een mooi bedrag is wat je als uitgangspunt neemt voor eenmalige klussen waarbij voorbereidingstijd niet wordt gedekt.

*Na het versturen van dit artikel liet een oplettende lezer weten (dankje Terra van Theater Wei) dat de cao Toneel en dans een optelling van 40% hanteert en een werkweek van 40 uur. Dus de tarieven liggen net iets anders. Dus als je zelf gaat rekenen dan dus met deze gegevens