Kunnen de kinderen hun vooroordelen loslaten en deze Wolf zien voor wie hij is?

Mark van Vliet brengt Prokofiev’s melodieën tot leven in Peter zonder wolf!

Mark van Vliet blaast met zijn unieke komische en fysieke stijl beroemde composities nieuw leven in. Verpakt in nieuwe herkenbare verhalen met kleurrijke en hilarische personages maakt hij kinderen en volwassenen enthousiast voor klassieke muziek en opera. Aankomend seizoen speelt hij twee nieuwe solovoorstellingen! Twee kleutervoorstellingen met als uitgangspunt klassieke muziek, maar toch beiden met een hele andere signatuur. 

In dit interview vertelt Mark ons over zijn inspiraties, de ontwikkeling van zijn voorstellingen en hoe hij met met zijn passie voor klassieke muziek de verbeelding van kinderen weet te prikkelen. Van zijn jeugd in een muzikale familie tot zijn nieuwste productie vol avontuur en hilarische typetjes “Peter Zonder Wolf” (4+)

Mark, je bent niet meer weg te denken uit onze stal. Kun je ons wat vertellen over hoe het voor jou eigenlijk allemaal is begonnen?

“Als klein jongetje keek ik mijn ogen uit tijdens grote concerten van mijn vader die hoornist was in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ik had moeite met stilzitten en mijn voeten trappelde dan zo enthousiast mee dat mijn moeder weleens haar hand op mijn knieën legde, wat het teken was dat ik te druk heen en weer zat te wippen en waarschijnlijk vond heel de rij vol bejaarden dat ook. Op de jeugdtheaterschool speelde ik als puber mee in jeugdopera’s als ‘Carmen’ en ‘Turandot’ en werd ik gefascineerd door de prachtige, vaak meerstemmige zang uit de operawereld. Als twintiger maakte ik cabaret en stond ik in de finales van cabaretfestivals.”

Een brei aan fantasie, gekoppeld aan fabels, sprookjes en de actualiteit. Met veel originele vondsten, grappen en goed bedachte metaforen vertelt Mark een ingenieus verhaal waarmee wij bijna letterlijk van onze stoel geblazen door de bizarre wendingen.’

“Daarna begon ik mijn eigen jeugdtheatergezelschap en daarin combineerde ik die drie talenten; Met humor en fantasie mensen enthousiast maken voor klassieke muziek en opera. Verpakt in een nieuw vrolijk avontuur laat ik al tien jaar bekende melodieën op een aansprekende manier voor kinderen tot leven komen. Daarnaast maak ik ook voorstellingen met orkesten en ensembles.

Mijn laatste voorstelling ‘Camping Pavarotti’ was een komische familievoorstelling boordevol prachtige aria’s uit verschillende beroemde opera’s. Met nieuwe teksten in het Nederlands waardoor kinderen ze zo mee konden zingen.”

Waar kwam de inspiratie voor Peter zonder wolf vandaan? 

“Ik start altijd vanuit de muziek. Muziek is de motor van mijn inspiratie. Voor dat ik een nieuwe voorstelling ga maken luister ik dan ook heel veel muziek en dan ontpoppen zich vanzelf hele scenes, kostuums en kleurrijke personages in mijn hoofd.

Het beroemde Peter en de Wolf heeft geweldige muziek, met thema’s die maar in je hoofd blijven dansen. Maar met de verhaallijn en zo’n verteller erbij had ik niet zoveel. Prokofiev was duidelijk beter in muziek componeren dan verhalen schrijven vind ik.”

Daar ben jij gelukkig beter in!

“Ik schreef een nieuw avontuur dat zich nu afspeelt in een flat waar Peter met zijn loopeend Habib woont. Totdat Habib op een dag ontvoerd wordt. De overige bewoners; mevrouw Kats, meneer Vogelzang en meneer de Jager, wijzen meteen naar meneer de Wolf. Want een Wolf is een Wolf nietwaar? Alle wolven zijn hetzelfde! Die zal het wel gedaan hebben!

Ze vullen het hoofd van Peter met verhalen en leugens, waardoor hij heel erg in de war raakt. Maar de flatbewoners blijken zelf hartstikke verdacht en schuldig aan de verdwijning van Habib.

We worden tegenwoordig zo uit elkaar gespeeld. Wij tegen zij. Ik tegen de ander. Maar praten we wel met elkaar? Hoe komen we aan deze beelden over ‘de ander’? Geloof je als kind wat anderen over iemand zeggen of geloof je je eigen ervaring? Als kind vertellen allerlei volwassenen om je heen natuurlijk ook wat je moet denken. Je ouders, de juf, de meester, de buurvrouw, je opa. Maar wat vinden ze zelf? Kinderen hebben natuurlijk ook al genoeg gehoord over wolven in sprookjes. Die is altijd slecht. Kunnen zij hun vooroordelen loslaten in Peter Zonder Wolf en deze Wolf zien voor wie hij is?”

Met wie werk je in deze voorstelling samen? 

“Met Olaf van de Ven regie en arrangeur Richard Klink. Met regisseur Olaf van de Ven werk ik al heel lang. De gekte die hij met zijn gezelschap Meneer Monster maakt in o.a. ‘De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen’ neemt hij mee naar de repetitieruimte. We delen de humor en muzikaliteit en willen dan ook dat elk accent van de klassieke composities terugkomt in het verhaal en het spel van de spelers.

Richard Klink heeft aan het ArteZ conservatorium Mediamusic gestudeerd en schrijft en componeert zijn eigen muziek. Hij is een oud-leerling van mij uit theaterproducties die ik vroeger regisseerde en ik ben hem blijven volgen. Hij kent mijn producties en voelt mijn visie, speelstijl en humor daarom naadloos aan. Omdat hij een stuk jonger is begrijpt hij wat er leeft bij de huidige muziekgeneratie en bij de kinderen uit het publiek. Hij zorgt ervoor dat met zijn pakkende arrangementen, humor en muzikale vondsten de muziek van Prokofiev nog lang in hun oren zal blijven rondzingen.”

Peter en de wolf is een klassiek verhaal. Wat heb je gedaan om de voorstelling naar het nu te brengen?

“In het originele Peter en de Wolf verhaal heeft elk personage een bijbehorend instrument en een eigen herkenbare melodie, een zogenaamd leitmotiv. Maar in onze versie ‘Peter Zonder Wolf’ stelde ik de vraag: Wat als Prokofiev nu had geleefd? Welke stijlen van muziek zou hij dan gebruikt hebben passend bij elk personage? Arrangeur Richard Klink en ik zijn aan de slag gegaan om de prachtige muziek van Prokofiev dichter bij de kinderen te brengen met arrangementen die hun bekend in het gehoor liggen.

Zo is het thema van Peter bijvoorbeeld gearrangeerd in de stijl van populaire Nederlandse artiesten van dit moment zoals Flemming en de Jeugd van tegenwoordig, een soort Electro pop. Ik schreef er ook een tekst op zodat het een echt liedje werd en beter blijft hangen bij het jonge publiek. Het ritme en de melodie gaven meteen inspiratie tot een tekst.”

Hier een coupletje:

Hé hoi mijn naam is Peter
en ik weet het altijd beter
want ik ben al 8 ben al 8 jaar oud
Hier in de grote stad
Is er veel lawaai
Maar ’t is nooit saai, nooit echt, saai wel lawaai
(..)

Je gebruikt verschillende muziekstijlen bij de personages uit de voorstelling. Kun je wat meer vertellen daarover?

“Habib de eend kreeg een modern Arabisch arrangement met instrumentatie die nu populair is onder Arabische artiesten. Zeker kinderen met een Arabische achtergrond zal dit aanspreken want traditionele klassieke muziek is toch vaak wat ‘Westers’ georiënteerd en zo komen Prokofievs melodieën toch weer een stapje dichter bij deze tijd. De scene waarin Peter zijn loopeend Habib in bad doet op dit thema is ontroerend lief.

De Jager wordt vervolgens een gamer die schietspelletjes speelt en zijn thema zit dan weer vol met muzikale 8-bit game-elementen.

Peter Zonder Wolf is een moderne versie en een eerbetoon aan het originele meesterwerk. Met onze bewerking blazen we het verhaal en de muziek nieuw leven in en laten we generaties kinderen kennismaken met de beeldende melodieën van Prokofiev.”

Kun je ook al iets delen over de vormgeving van de voorstelling?

“In Peter Zonder Wolf stapelen we simpele opbergbakken op elkaar die samen een flat vormen. Elke bak representeert een verdieping waaruit de rekwisieten komen en ineens ontstaat er een appartement en een personage. Omdat het een solovoorstelling is, zien ze mij ook telkens transformeren van het ene personage naar het andere.

Met een paar treffende attributen ondersteunt door Prokofiev’s beeldende muziek verschijnt er ineens een hele nieuwe scène. De eend, de vogel en kat zijn gemaakt van grappige oude muziekinstrumenten die op een vrolijke manier tot leven komen. Kinderen gaat moeiteloos mee in deze fantasie en blijven zich verwonderen naarmate het spannende muzikale verhaal zich voor hun ogen ontvouwd. Als de kinderen zingend en lachend de zaal uit lopen is mijn doel bereikt: De oude fantastische melodieën van Prokofiev leven door!”

Lees meer over Mark van Vliet en bekijk zijn speellijst.

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

2 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

4 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

13 1

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de `griot` te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. "Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af." TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel! ⚔️Lees het interview met Barry Emond, artistiek leider van TG Griot, op onze website! #40rovers #verhalenvertellers #tggriot #onderhetburo ...

3 0

"De thema`s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid." - Anneleen en Lies over de inspiratie achter hun voorstelling `IETSMETNEFIETS`. 💟Ontdek meer over hun unieke aanpak en creatieve visie en lees het hele interview met @cieselderie op onze website! #CreatieveThema`s #CieSelderie #MuzikaalTheater ...

3 0

🎉 @Drumdrumdrum.nl presenteert "KOLÓ"! Een interactieve muzikale wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest muzikale, kleurrijke en ritmische gemeente van Nederland. Een feest van verbinding voor jong en oud! 🎶 #Koló #SamenKleuren #Drumdrumdrum ...

2 0

"Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse?" Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling? Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.😄 #gratisgeld #bovenbouw #jongerenwerk #educatiefcabaret ...

4 0

"Het repetitieproces is een diepgaande zoektocht naar de perfecte vorm om het verhaal te vertellen. Soms leidt dit tot slapeloze nachten, maar het is een cruciaal en boeiend onderdeel van ons vak," deelt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+) @wildparkzone. Lees het interview met Lenneke op onze website en ontdek de uitdagingen, passie en toewijding voor deze voorstelling! 🎭 #TheaterUitdagingen #PassieVoorTheater #CreatieveReis ...

4 0

"Zwerfhonden markeert een nieuwe stap naar inclusiviteit in mijn werk" vertelt artistiek leider en choreograaf Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk. Dit is dan ook wat de voorstelling, naast een interessant maatschappelijk thema, nóg unieker maakt in het veld. Het vertrekt vanuit toegankelijkheid waardoor de voorstelling ook geschikt is voor mensen met een visuele of gehoorbeperking.

De dans vertrekt vanuit gebaren taal. De reporter wordt gespeeld door een dove acteur die enkel in gebaren met het publiek spreekt. De film fragmenten van deze reporter worden live gestreamd naar schermen op het toneel, die ook extra tekst geven om het overige verhaal te volgen. Daarnaast krijgen de slechtziende bezoekers tijdens de voorstelling een audiovertelling te horen. Deze geeft uitleg over wat er te zien is, inclusief een aanvullend achtergrond verhaal die meer verdieping op de voorstelling geeft.🎭👂🎥 #Zwerfhonden #Inclusiviteit #Toegankelijkheid #DansTheater
...

1 0

"Op een dag wordt ergens in Amsterdam de jonge Hasse wakker, ze kijkt uit het raam en de stad blijkt onder water te staan. De oorzaak: de klimaatcrisis. Deze scène vormt het startschot voor een zoektocht van drie kwartier naar de schuldige, want wie de f*ck heeft dit gedaan?!" - Sanne Thierens, @theaterkrant.nl In `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN` brengt @collectiefdeamazones een sterk staaltje klimaatkritiek in een vernieuwende musicalvorm. Meer weten? In ons interview onthullen De Amazones een aantal interessante inzichten over hun creatieve proces, duurzame productiebenadering en hun missie om bewustzijn te vergroten rondom dit urgente thema! 🌎 #klimaatmusical #klimaatactivisme #jongerentheater ...

5 0

Deze twee theatermakers hebben veel overeenkomsten: grote muzikaliteit, een open uitstraling en een vleugje activisme. Maar ze vullen elkaar ook aan: Ayla is een beeldende, intuïtieve maker en Willemijn gooit daar wat ratio en scherpe humor tegenaan. Deze mix zorgt voor een grappige, fantasierijke voorstelling met grootse personages en ontroerende muziek. Met passie vertellen ze ons in dit interview over hun eerste jeugdproductie `Rare Snuitert`! Lees het interview met Ayla en Willemijn op onze website waarin zij vertellen over hun inspiratie, de speelse en muzikale elementen in hun werk en hun streven om kinderen te leren dat het oké is om zichzelf te zijn! 🐽 #raresnuitert #jezelfzijn #jeugdtheater #onderhetburo ...

8 0

Wat drijft Jasper om zijn liedjes op het podium te delen met de jeugd? Hij deelt: "Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien." Door jonge geesten te betoveren met de magie van theater en muziek, hoopt Jasper een levenslange liefde voor het podium te inspireren bij zijn publiek. Lees het hele interview met @jasperzelf op onze website en laat je inspireren door zijn creatieve visie! #AchterDeSchermen #JasperSmit #CreatiefProces #Jeugdtheater ...

7 0

Vanuit het dagelijkse leven van twee buurvrouwen prikkelen Lotte en haar medespeelster Frederique de fantasie van de kijkers door de context net even te veranderen. Met een grote dosis energie, humor en fantasie worden de sociale vaardigheden én lachspieren van de jonge kijkers gestimuleerd. We spreken Lotte Middendorp, oprichtster van theatergezelschap Koek & Ui, over haar voorstelling `Lach niet`. Lees het interview op onze website en leer over de visie van dit mooie gezelschap en de inspiratie achter deze voorstelling! 🐦#lachniet #interview #inspiratie #verbeelding #educatie ...

3 0

"Ietsmetnefiets heeft al meer dan 300 voorstellingen op de teller, zonder aan kracht en speelsheid te verliezen." - Ontdek waar Anneleen en Lies trots op zijn en hoe hun muzikale reis begon. Leer meer over hun ervaringen en successen in het interview op onze website! #TheaterSuccess #CieSelderie #MuzikaalTalent ...

5 0

Wij hebben een heel erg leuk nieuwtje! 🤩@jasperzelf komt deze zomer met een echte festivalvoorstelling! De voorstelling heet `Spring, Spring, Springen` en is gegarandeerd een groot feest. De voorstelling combineert Jasper Smits` greatest hits. Van liedjes over vieze woorden die rijmen op stoep, irritante grote zussen, gekke dansjes tot natuurlijk … perenijs. De festivalvoorstelling voor het héle gezin! Zoek jij nog een feestelijke act voor jouw festivalprogrammering? Denk dan aan Jasper Smit, want hij staat te Spring, Spring, Springen! 🥳 #feestje #festival #jaspersgreatesthits #kleinkunstliedjes #springen ...

10 1

Dit jaar viert de Kinderboekenweek het thema `Lekker eigenwijs`. In het licht hiervan spraken we met David en Jonathan, het dynamische duo achter @gesneden.koek. Deze twee gedreven Rotterdamse makers hebben met hun voorstelling `Pinokkio` een verrassende en eigenzinnige draai gegeven aan het eeuwen oude sprookje. 🤥 Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en mega veel humor. 😄 Lees het interview op onze website! #kinderboekenweek #eigenwijzevoorstellingen #pinokkio #teksttoneel ...

5 0

In het gesprek met Andreas Denk, choreograaf en artistiek leider van @plan_d.andreasdenk, verkennen we hoe zijn voorstelling `Zwerfhonden` raakt aan de huidige gebeurtenissen in o.a. Oekraïne en Gaza. En de noodzaak om jonge geesten te betrekken bij het begrijpen van complexe wereldwijde vraagstukken. Lees verder om te ontdekken hoe Andreas Denk en zijn team met deze voorstelling een brug slaan tussen de realiteit van vandaag en de verbeeldingskracht van het theater. Met de hoop om de volgende generatie te inspireren tot actie en begrip. Lees het interview op onze website! Foto: Marion Visser #reflectie #machtsmisbruik #jongerendans ...

5 0

Comedian @edo_berger en theatermaker @markvanvliettheater spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor mannen, paaldans-sets voor meisjes van 11, vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. In de cabaretvoorstelling `Gratis Geld` worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd. Leer kritisch nadenken over je aankoopbeslissingen en hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven. Lees het interview met Edo op onze website! #gratisgeld #jongerencabaret #kritischdenken #reclameonthuld ...

4 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @CieSelderie vertelt: "We spelen met z`n tweeën tal van instrumenten die we live gebruiken: gitaar, accordeon, piano, trompet, trombone, percussie, ukelele, en we zingen tweestemmig hele leuke liedjes. Er zit ook veel humor in onze shows en niet alleen voor de kleinsten. Ook mama`s en papa`s liggen soms in een deuk. Dat vinden we belangrijk: dat jong en oud plezier beleven aan onze voorstellingen. Een derde luik is het polyvalent karakter van onze compagnie: onze voorstellingen staan prachtig in een zaal, maar kunnen ook op straat of in de klas gespeeld worden. Zo maken we zo veel mogelijk kinderen warm voor muziek en theater." Lees meer over Cie Selderie op onze website! Foto: Fa Sol La Ti Doos 🎶#muziektheater #jeugdtheater #cultuureducatie
nieuwe theatergezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-theatergezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nieuwe%20theatergezelschappen
...

3 0

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

6 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

7 2