‘Wij geloven niet in wij geloof ik’ wordt: ‘IK HEB IK HEB WAT JIJ NIET HEBT’

Duik mee met Wildpark in de wereld van geld en bezit!

Voor dit nieuwsitem gingen we in gesprek met Lenneke Maas. Vertrouwde maker bij theatercollectief Wildpark. Je kent haar mogelijk van de voorstelling ‘Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs!’ Haar nieuwste voorstelling, voorheen bekend als ‘Wij geloven niet in wij’, is nu omgedoopt tot ‘IK HEB IK HEB WAT JIJ NIET HEBT’ (10+). Een mozaïek voorstelling vanuit dans, video en livemuziek, over ‘hebben-hebben-hebben’ en de schaamte van iets niet hebben.

Voor deze voorstelling ging Lenneke in gesprek met vijf jongeren die, hoewel uit totaal verschillende milieus, allemaal in de een schuldsaneringstraject zitten. Samen onderzoeken ze de pijn van iets niet hebben, wat je wel zou moeten hebben. In ons interview met Lenneke gaan we dieper in op de inspiratie van deze voorstelling en haar artistieke visie. Sluit je aan terwijl we praten met Lenneke Maas.

Wie ben je en hoe is je loopbaan in het theater gegaan? Eindigend bij: wat is je nieuwe voorstelling/wat zijn je nieuwe voorstellingen?

“Mijn naam is Lenneke Maas en ik ben actief als theatermaker en artistiek teamlid bij Wildpark. Ik heb al een behoorlijk aantal voorstellingen gemaakt en heb met verschillende gezelschappen samengewerkt. Ik werk zowel met professionele acteurs als met jongeren.

Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies. Hun overtuigingen, of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat. Dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid.”

Waar kwam de inspiratie voor je nieuwe voorstelling vandaan? Welke thema’s werk je graag mee en waarom raakt dit je nu?

“Voor ‘Ik heb ik heb wat jij niet hebt’ duik ik in de wereld van geld. Ik verken de pijn van iets niet te hebben waar het de bedoeling is dat je het wel hebt. Bijvoorbeeld kinderen die niet op schoolreis kunnen omdat hun ouders te weinig geld hebben. Dat raakt me. Ook verbaas ik me over dat jongeren het vaak hebben over rijk zijn. Alsof dat een heel belangrijk onderdeel is geworden van het leven. Ik zie een afgunst van te weinig en de onverschilligheid van teveel om mee heen.

Vroeger woonde ik met mijn ouders in een gewoon huis en mijn beste vriendin woonde in een villa. Ondanks dat we heel close waren waren er ook wel veel verschillen. Wat doet dat met je als kind en jongere als je opgroeit met veel geld of met weinig geld? In het vooronderzoek van ‘Ik heb ik heb wat jij niet hebt’, spreek ik met drie jongeren die in een schuldsaneringstraject zitten. Zij adviseren mij en de spelers in het repetitieproces. Het zou zo mooi zijn als de wereld wat eerlijker in elkaar zou steken.”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw, hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“Ik maak altijd geëngageerd werk. Mijn werk is sterk beeldend en fysiek. Dit zie je terug in al mijn voorstellingen. Ze zijn poëtisch, maar niet hoogdravend. Hoewel mijn kijk op de mensheid misschien niet bijzonder optimistisch is, hebben mijn voorstellingen over het algemeen een licht karakter. Ze zijn gevoelig en aards. Het thema van de spanning tussen het individu en de wereld om hem heen keert regelmatig terug, zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau.

Voor mij is het belangrijk dat de persoonlijkheid en eigenheid van de spelers centraal staan. Hun fysieke kwaliteiten krijgen veel aandacht, en ik wil dat ze zich vrij voelen om dit te tonen, ongeacht hun lichaamstype. Ik werk graag nauw samen met mijn spelers, waarbij hun input een grote rol speelt in het vormgeven van de voorstelling. Soms wordt de inhoud zelfs bepaald door de leeftijd van de spelers. Zo kwam bij een regie voor de Academie voor Theater in Tilburg de worsteling van jongeren op de drempel van volwassenheid centraal te staan, terwijl bij Wildpark een voorstelling werd gemaakt over de keuzes en twijfels van jongeren in een snel veranderende wereld.”

Maak je je voorstellingen alleen, of werk je met meerdere mensen?

“Ik werk nooit alleen. We werken altijd met een vormgever, een lichtontwerper en een fijne dramaturg. Een team om je heen verzamelen is belangrijk. Je kunt regisseren soms wel eens als eenzaam ervaren, omdat jij alle beslissingen moet nemen. En dat kan pittig zijn, maar het zijn ook de meest intense momenten uit je leven. Het is heerlijk vertoeven in de theaterzaal.”

Als je voor de nieuwe voorstelling met nieuwe mensen werkt: waarom deze samenwerking/nieuwe toevoeging aan het team? Wat brengt deze persoon/groep mee??

“In dit project werk ik samen met Tegest Pecht Guido (performer/ danseres) en Woody Veneman (muzikant). Ik heb met allebei in eerdere voorstellingen samengewerkt. Maar zij hebben samen nog niet op de vloer gestaan. Voor mij is het bealngrijk dat ik de mensen met wie ik werk goed vind en dat we dezelfde taal spreken. Dat ze talent hebben en een bijzondere persoonlijkheid. Deze twee performers hebben dat voor mij en ze inspireren mij ook als maker. Ze zijn lekker brutaal en voor de duvel niet bang.”

Waar liep je tegenaan bij het produceren en/of repeteren van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht

“Op het moment van dit interview zijn de repetities nog niet begonnen. Ik ben nu nog alles aan heb voorbereiden. we gaan een pitch maken voor op deze site. Daarin hebben we al wel voorpret. We duiken een ijskoud zwembad in. Letterlijk.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en van je werk in het algemeen? Denk aan decors, poppen, kostuums, instrumenten, attributen. Hoe worden ze gemaakt, waarom kies je hiervoor?

“Recycling is voor mij een belangrijk onderdeel. Duurzaam omgaan met materialen. Hergebruiken van spullen. In al mijn voorstellingen zijn er kostuums of rekwisieten te herkennen die ik al eerder heb gebruikt.”

Wat wil je dat kinderen/jongeren meenemen uit deze voorstelling? Wanneer is je werk geslaagd?

“Voor mij is een voorstelling geslaagd als het publiek geraakt wordt. Of dat nu is door hard te lachen of diep ontroerd te raken. Giechelen mag ook, alles is goed. Bij ‘Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs’ merk ik dat de jongeren in het publiek heen en weer worden geslingerd tussen emoties. Ze lachen, vinden dingen raar, zijn geboeid door de acteurs, maar soms vinden ze er ook even niets aan. Dat is allemaal oké. De voorstelling zelf schudt het publiek ook heen en weer, en dat heeft impact op het publiek. Ik houd persoonlijk niet van brave en nette voorstellingen; ik wil dat het publiek een beetje wordt uitgedaagd. Jonge mensen ervaren na het zien van mijn werk een bom energie en zeggen vaak nog even door te kauwen op de inhoud.”

Lees meer over Wildpark en bekijk hun speellijst.

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

2 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

4 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

13 1

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de `griot` te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. "Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af." TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel! ⚔️Lees het interview met Barry Emond, artistiek leider van TG Griot, op onze website! #40rovers #verhalenvertellers #tggriot #onderhetburo ...

3 0

"De thema`s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid." - Anneleen en Lies over de inspiratie achter hun voorstelling `IETSMETNEFIETS`. 💟Ontdek meer over hun unieke aanpak en creatieve visie en lees het hele interview met @cieselderie op onze website! #CreatieveThema`s #CieSelderie #MuzikaalTheater ...

3 0

🎉 @Drumdrumdrum.nl presenteert "KOLÓ"! Een interactieve muzikale wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest muzikale, kleurrijke en ritmische gemeente van Nederland. Een feest van verbinding voor jong en oud! 🎶 #Koló #SamenKleuren #Drumdrumdrum ...

2 0

"Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse?" Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling? Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.😄 #gratisgeld #bovenbouw #jongerenwerk #educatiefcabaret ...

4 0

"Het repetitieproces is een diepgaande zoektocht naar de perfecte vorm om het verhaal te vertellen. Soms leidt dit tot slapeloze nachten, maar het is een cruciaal en boeiend onderdeel van ons vak," deelt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+) @wildparkzone. Lees het interview met Lenneke op onze website en ontdek de uitdagingen, passie en toewijding voor deze voorstelling! 🎭 #TheaterUitdagingen #PassieVoorTheater #CreatieveReis ...

4 0

"Zwerfhonden markeert een nieuwe stap naar inclusiviteit in mijn werk" vertelt artistiek leider en choreograaf Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk. Dit is dan ook wat de voorstelling, naast een interessant maatschappelijk thema, nóg unieker maakt in het veld. Het vertrekt vanuit toegankelijkheid waardoor de voorstelling ook geschikt is voor mensen met een visuele of gehoorbeperking.

De dans vertrekt vanuit gebaren taal. De reporter wordt gespeeld door een dove acteur die enkel in gebaren met het publiek spreekt. De film fragmenten van deze reporter worden live gestreamd naar schermen op het toneel, die ook extra tekst geven om het overige verhaal te volgen. Daarnaast krijgen de slechtziende bezoekers tijdens de voorstelling een audiovertelling te horen. Deze geeft uitleg over wat er te zien is, inclusief een aanvullend achtergrond verhaal die meer verdieping op de voorstelling geeft.🎭👂🎥 #Zwerfhonden #Inclusiviteit #Toegankelijkheid #DansTheater
...

1 0

"Op een dag wordt ergens in Amsterdam de jonge Hasse wakker, ze kijkt uit het raam en de stad blijkt onder water te staan. De oorzaak: de klimaatcrisis. Deze scène vormt het startschot voor een zoektocht van drie kwartier naar de schuldige, want wie de f*ck heeft dit gedaan?!" - Sanne Thierens, @theaterkrant.nl In `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN` brengt @collectiefdeamazones een sterk staaltje klimaatkritiek in een vernieuwende musicalvorm. Meer weten? In ons interview onthullen De Amazones een aantal interessante inzichten over hun creatieve proces, duurzame productiebenadering en hun missie om bewustzijn te vergroten rondom dit urgente thema! 🌎 #klimaatmusical #klimaatactivisme #jongerentheater ...

5 0

Deze twee theatermakers hebben veel overeenkomsten: grote muzikaliteit, een open uitstraling en een vleugje activisme. Maar ze vullen elkaar ook aan: Ayla is een beeldende, intuïtieve maker en Willemijn gooit daar wat ratio en scherpe humor tegenaan. Deze mix zorgt voor een grappige, fantasierijke voorstelling met grootse personages en ontroerende muziek. Met passie vertellen ze ons in dit interview over hun eerste jeugdproductie `Rare Snuitert`! Lees het interview met Ayla en Willemijn op onze website waarin zij vertellen over hun inspiratie, de speelse en muzikale elementen in hun werk en hun streven om kinderen te leren dat het oké is om zichzelf te zijn! 🐽 #raresnuitert #jezelfzijn #jeugdtheater #onderhetburo ...

8 0

Wat drijft Jasper om zijn liedjes op het podium te delen met de jeugd? Hij deelt: "Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien." Door jonge geesten te betoveren met de magie van theater en muziek, hoopt Jasper een levenslange liefde voor het podium te inspireren bij zijn publiek. Lees het hele interview met @jasperzelf op onze website en laat je inspireren door zijn creatieve visie! #AchterDeSchermen #JasperSmit #CreatiefProces #Jeugdtheater ...

7 0

Vanuit het dagelijkse leven van twee buurvrouwen prikkelen Lotte en haar medespeelster Frederique de fantasie van de kijkers door de context net even te veranderen. Met een grote dosis energie, humor en fantasie worden de sociale vaardigheden én lachspieren van de jonge kijkers gestimuleerd. We spreken Lotte Middendorp, oprichtster van theatergezelschap Koek & Ui, over haar voorstelling `Lach niet`. Lees het interview op onze website en leer over de visie van dit mooie gezelschap en de inspiratie achter deze voorstelling! 🐦#lachniet #interview #inspiratie #verbeelding #educatie ...

3 0

"Ietsmetnefiets heeft al meer dan 300 voorstellingen op de teller, zonder aan kracht en speelsheid te verliezen." - Ontdek waar Anneleen en Lies trots op zijn en hoe hun muzikale reis begon. Leer meer over hun ervaringen en successen in het interview op onze website! #TheaterSuccess #CieSelderie #MuzikaalTalent ...

5 0

Wij hebben een heel erg leuk nieuwtje! 🤩@jasperzelf komt deze zomer met een echte festivalvoorstelling! De voorstelling heet `Spring, Spring, Springen` en is gegarandeerd een groot feest. De voorstelling combineert Jasper Smits` greatest hits. Van liedjes over vieze woorden die rijmen op stoep, irritante grote zussen, gekke dansjes tot natuurlijk … perenijs. De festivalvoorstelling voor het héle gezin! Zoek jij nog een feestelijke act voor jouw festivalprogrammering? Denk dan aan Jasper Smit, want hij staat te Spring, Spring, Springen! 🥳 #feestje #festival #jaspersgreatesthits #kleinkunstliedjes #springen ...

10 1

Dit jaar viert de Kinderboekenweek het thema `Lekker eigenwijs`. In het licht hiervan spraken we met David en Jonathan, het dynamische duo achter @gesneden.koek. Deze twee gedreven Rotterdamse makers hebben met hun voorstelling `Pinokkio` een verrassende en eigenzinnige draai gegeven aan het eeuwen oude sprookje. 🤥 Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en mega veel humor. 😄 Lees het interview op onze website! #kinderboekenweek #eigenwijzevoorstellingen #pinokkio #teksttoneel ...

5 0

In het gesprek met Andreas Denk, choreograaf en artistiek leider van @plan_d.andreasdenk, verkennen we hoe zijn voorstelling `Zwerfhonden` raakt aan de huidige gebeurtenissen in o.a. Oekraïne en Gaza. En de noodzaak om jonge geesten te betrekken bij het begrijpen van complexe wereldwijde vraagstukken. Lees verder om te ontdekken hoe Andreas Denk en zijn team met deze voorstelling een brug slaan tussen de realiteit van vandaag en de verbeeldingskracht van het theater. Met de hoop om de volgende generatie te inspireren tot actie en begrip. Lees het interview op onze website! Foto: Marion Visser #reflectie #machtsmisbruik #jongerendans ...

5 0

Comedian @edo_berger en theatermaker @markvanvliettheater spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor mannen, paaldans-sets voor meisjes van 11, vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. In de cabaretvoorstelling `Gratis Geld` worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd. Leer kritisch nadenken over je aankoopbeslissingen en hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven. Lees het interview met Edo op onze website! #gratisgeld #jongerencabaret #kritischdenken #reclameonthuld ...

4 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @CieSelderie vertelt: "We spelen met z`n tweeën tal van instrumenten die we live gebruiken: gitaar, accordeon, piano, trompet, trombone, percussie, ukelele, en we zingen tweestemmig hele leuke liedjes. Er zit ook veel humor in onze shows en niet alleen voor de kleinsten. Ook mama`s en papa`s liggen soms in een deuk. Dat vinden we belangrijk: dat jong en oud plezier beleven aan onze voorstellingen. Een derde luik is het polyvalent karakter van onze compagnie: onze voorstellingen staan prachtig in een zaal, maar kunnen ook op straat of in de klas gespeeld worden. Zo maken we zo veel mogelijk kinderen warm voor muziek en theater." Lees meer over Cie Selderie op onze website! Foto: Fa Sol La Ti Doos 🎶#muziektheater #jeugdtheater #cultuureducatie
nieuwe theatergezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-theatergezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nieuwe%20theatergezelschappen
...

3 0

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

6 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

7 2