TG Griot & Onder het Buro maken een nieuwe voorstelling!

40 Rovers: Over de werkelijke held uit het verhaal van Ali Baba

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de ‘griot’ te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. “Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af.” TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel.

TG Griot gaat het spannende verhaal – gebaseerd op het bekende sprookje van Ali Baba en de 40 Rovers – terugbrengen tot de kern. Want het verhaal van Ali Baba dat wij kennen is het westerse verhaal en raakt het oorspronkelijke Perzische sprookje niet. In 40 Rovers krijgt de tot slaaf gemaakte vrouw Morgiana de hoofdrol terug. Heldhaftig, stoer en intelligent is Morgiana alle mannen te slim af en vecht zij voor haar vrijheid en authenticiteit.

De voorstelling legt zaadjes neer om met kinderen nog dieper in gesprek te gaan over de wereldgeschiedenis en onderwerpen zoals slavernij, gendergelijkheid en culturele toe-eigening. Wij vroegen Barry Emond meer over zijn inspiratie, visie en het maakproces van deze spannende voorstelling!

Kun je onze lezers iets vertellen over jezelf en jouw achtergrond in theater? 

“Ik ben Barry Emond, acteur en voor de nieuwe voorstelling van TG Griot ook regisseur. Ik ben afgestudeerd in 2000 van de Amsterdamse toneelschool en speelde daarna in voorstellingen van o.a. ITA, Young Gangsters en Studio 52nd. Ik wilde graag mijn eigen gezelschap oprichten om de verhalen te vertellen die ik nu mis in het theaterlandschap. Daarom heb ik TG Griot opgericht en maak ik de voorstelling 40 Rovers.”

Waar kwam de inspiratie voor 40 Rovers voorstelling vandaan? 

“Ik was in gesprek met een acteur uit Syrië en hij vertelde me hoe sommige sprookjes in het Westen anders verteld worden. Gaandeweg kwamen we op het sprookje van Ali Baba en ik was meteen overtuigd dat de originele versie van het verhaal – waarin de tot slaaf gemaakte Morgiana de heldin is – het verdient om opnieuw verteld te worden. De manier waarop identiteit en ‘de underdog zijn’ in dit sprookje verweven zijn – thema’s die ik belangrijk vind – maakten dat ik zo enthousiast werd. Ik denk dat we met 40 Rovers een verhaal kunnen vertellen dat universeel is en veel raakvlakken heeft met de wereld waar kinderen vandaag de dag in opgroeien.”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? 

“Mijn vorige voorstelling, Koningin van de Zuideroceaan, was een sprookje uit Indonesië. Mijn nieuwe voorstelling 40 Rovers is gebaseerd op een Syrisch verhaal. Ik vind het interessant hoe verhalen uit alle hoeken van de wereld ons mooie en bijzondere lessen leren en ik denk dat er een grote meerwaarde zit in het tot je nemen van verhalen uit veel verschillende culturen.”

Met wie werk je samen aan deze voorstelling en waarom? 

“Het is altijd belangrijk voor me om samen te werken met mensen die over kwaliteiten beschikken die ik ontbeer, zodat we als groep elkaar allemaal aanvullen. Ik wist direct dat ik bij Karin Bannink moest zijn, omdat zij een ongelofelijk goed oog heeft voor jeugdvoorstellingen die aansluiten bij de kinderen van nu. We werken al langer samen en ik twijfelde er daarom niet aan dat 40 Rovers bij haar in goede handen zou zijn.

Met schrijver Luuk Imhann had ik ook al langer contact. Ik speelde in het Japanse sprookje ‘Botan dōrō’ dat hij had geschreven en we hebben in de loop van de afgelopen zeven, acht jaar veel gesprekken gevoerd over de waarde van theater. Omdat hij vaak werkt met verhalen uit andere culturen wist ik dat hij de juiste persoon zou zijn om een nieuwe bewerking te schrijven naar het originele verhaal van Ali Baba.”

Ook werk je voor deze voorstelling met twee nieuwe acteurs, kun je iets vertellen over hen?

“Vanaf het eerste moment dat ik Sanne Bonkers zag spelen was ik overtuigd van haar. Ze heeft een achtergrond in de mime en die is goed zichtbaar in haar mimiek en fysieke elasticiteit als ze de verschillende personages van 40 Rovers vertolkt.

Tegenover die stuiterende energie wilde ik een standvastige acteur neerzetten en daarom koos ik voor Lucien Rentmeester, die de yang is voor Sanne’s yin. Hij weet perfect wanneer zijn scènepartner een spiegel nodig heeft of een tegenkracht.”

Waar liep je tegenaan bij het produceren maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“Ik liep tegen mijn eigen blinde vlekken aan doordat ik door de verschillende leden van mijn team ondervraagd werd op tekstkeuzes. Dit toont eens te meer het belang van dit stuk: iedereen heeft baat bij verschillende meningen en vragen uit onverwachte hoek, zoals het sprookje 40 Rovers ook is: het bevraagt wie je bent, waar je in gelooft en wat er gebeurt als je dat zou veranderen.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“De snelheid van het stuk is precies zoals ik het graag zie. De acteurs vullen elkaar goed aan en er ontstaat voor mijn ogen een spannende tenniswedstrijd waar ik als regisseur alleen maar van kan genieten.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling? 

“Ik kies er bewust voor om 40 Rovers te maken met zo min mogelijk attributen en decor: het stuk moet zich zo veel mogelijk in de fantasie van de kinderen afspelen. Ik wil laten zien dat er heel weinig voor nodig is om die fantasie te stimuleren.”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“Ik hoop dat ze zowel letterlijk als figuurlijk op het puntje van hun stoel zitten en ik hoop dat het stuk hun fantasie zo prikkelt dat ze na afloop zich nog steeds tussen rovers en magische grotten wanen.”

Wat wil je dat kinderen meenemen uit deze voorstelling?

“Ik wil dat kinderen een verhaal zien dat ze nog nooit gezien hebben en ervan genoten hebben. De belangrijkste les uit het stuk is dat iedereen zijn/haar eigen verhaal heeft en ik hoop dat ze dit meenemen.”

Lees meer over TG Griot en bekijk hun speellijst.

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

2 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

4 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

13 1

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de `griot` te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. "Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af." TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel! ⚔️Lees het interview met Barry Emond, artistiek leider van TG Griot, op onze website! #40rovers #verhalenvertellers #tggriot #onderhetburo ...

3 0

"De thema`s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid." - Anneleen en Lies over de inspiratie achter hun voorstelling `IETSMETNEFIETS`. 💟Ontdek meer over hun unieke aanpak en creatieve visie en lees het hele interview met @cieselderie op onze website! #CreatieveThema`s #CieSelderie #MuzikaalTheater ...

3 0

🎉 @Drumdrumdrum.nl presenteert "KOLÓ"! Een interactieve muzikale wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest muzikale, kleurrijke en ritmische gemeente van Nederland. Een feest van verbinding voor jong en oud! 🎶 #Koló #SamenKleuren #Drumdrumdrum ...

2 0

"Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse?" Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling? Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.😄 #gratisgeld #bovenbouw #jongerenwerk #educatiefcabaret ...

4 0

"Het repetitieproces is een diepgaande zoektocht naar de perfecte vorm om het verhaal te vertellen. Soms leidt dit tot slapeloze nachten, maar het is een cruciaal en boeiend onderdeel van ons vak," deelt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+) @wildparkzone. Lees het interview met Lenneke op onze website en ontdek de uitdagingen, passie en toewijding voor deze voorstelling! 🎭 #TheaterUitdagingen #PassieVoorTheater #CreatieveReis ...

4 0

"Zwerfhonden markeert een nieuwe stap naar inclusiviteit in mijn werk" vertelt artistiek leider en choreograaf Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk. Dit is dan ook wat de voorstelling, naast een interessant maatschappelijk thema, nóg unieker maakt in het veld. Het vertrekt vanuit toegankelijkheid waardoor de voorstelling ook geschikt is voor mensen met een visuele of gehoorbeperking.

De dans vertrekt vanuit gebaren taal. De reporter wordt gespeeld door een dove acteur die enkel in gebaren met het publiek spreekt. De film fragmenten van deze reporter worden live gestreamd naar schermen op het toneel, die ook extra tekst geven om het overige verhaal te volgen. Daarnaast krijgen de slechtziende bezoekers tijdens de voorstelling een audiovertelling te horen. Deze geeft uitleg over wat er te zien is, inclusief een aanvullend achtergrond verhaal die meer verdieping op de voorstelling geeft.🎭👂🎥 #Zwerfhonden #Inclusiviteit #Toegankelijkheid #DansTheater
...

1 0

"Op een dag wordt ergens in Amsterdam de jonge Hasse wakker, ze kijkt uit het raam en de stad blijkt onder water te staan. De oorzaak: de klimaatcrisis. Deze scène vormt het startschot voor een zoektocht van drie kwartier naar de schuldige, want wie de f*ck heeft dit gedaan?!" - Sanne Thierens, @theaterkrant.nl In `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN` brengt @collectiefdeamazones een sterk staaltje klimaatkritiek in een vernieuwende musicalvorm. Meer weten? In ons interview onthullen De Amazones een aantal interessante inzichten over hun creatieve proces, duurzame productiebenadering en hun missie om bewustzijn te vergroten rondom dit urgente thema! 🌎 #klimaatmusical #klimaatactivisme #jongerentheater ...

5 0

Deze twee theatermakers hebben veel overeenkomsten: grote muzikaliteit, een open uitstraling en een vleugje activisme. Maar ze vullen elkaar ook aan: Ayla is een beeldende, intuïtieve maker en Willemijn gooit daar wat ratio en scherpe humor tegenaan. Deze mix zorgt voor een grappige, fantasierijke voorstelling met grootse personages en ontroerende muziek. Met passie vertellen ze ons in dit interview over hun eerste jeugdproductie `Rare Snuitert`! Lees het interview met Ayla en Willemijn op onze website waarin zij vertellen over hun inspiratie, de speelse en muzikale elementen in hun werk en hun streven om kinderen te leren dat het oké is om zichzelf te zijn! 🐽 #raresnuitert #jezelfzijn #jeugdtheater #onderhetburo ...

8 0

Wat drijft Jasper om zijn liedjes op het podium te delen met de jeugd? Hij deelt: "Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien." Door jonge geesten te betoveren met de magie van theater en muziek, hoopt Jasper een levenslange liefde voor het podium te inspireren bij zijn publiek. Lees het hele interview met @jasperzelf op onze website en laat je inspireren door zijn creatieve visie! #AchterDeSchermen #JasperSmit #CreatiefProces #Jeugdtheater ...

7 0

Vanuit het dagelijkse leven van twee buurvrouwen prikkelen Lotte en haar medespeelster Frederique de fantasie van de kijkers door de context net even te veranderen. Met een grote dosis energie, humor en fantasie worden de sociale vaardigheden én lachspieren van de jonge kijkers gestimuleerd. We spreken Lotte Middendorp, oprichtster van theatergezelschap Koek & Ui, over haar voorstelling `Lach niet`. Lees het interview op onze website en leer over de visie van dit mooie gezelschap en de inspiratie achter deze voorstelling! 🐦#lachniet #interview #inspiratie #verbeelding #educatie ...

3 0

"Ietsmetnefiets heeft al meer dan 300 voorstellingen op de teller, zonder aan kracht en speelsheid te verliezen." - Ontdek waar Anneleen en Lies trots op zijn en hoe hun muzikale reis begon. Leer meer over hun ervaringen en successen in het interview op onze website! #TheaterSuccess #CieSelderie #MuzikaalTalent ...

5 0

Wij hebben een heel erg leuk nieuwtje! 🤩@jasperzelf komt deze zomer met een echte festivalvoorstelling! De voorstelling heet `Spring, Spring, Springen` en is gegarandeerd een groot feest. De voorstelling combineert Jasper Smits` greatest hits. Van liedjes over vieze woorden die rijmen op stoep, irritante grote zussen, gekke dansjes tot natuurlijk … perenijs. De festivalvoorstelling voor het héle gezin! Zoek jij nog een feestelijke act voor jouw festivalprogrammering? Denk dan aan Jasper Smit, want hij staat te Spring, Spring, Springen! 🥳 #feestje #festival #jaspersgreatesthits #kleinkunstliedjes #springen ...

10 1

Dit jaar viert de Kinderboekenweek het thema `Lekker eigenwijs`. In het licht hiervan spraken we met David en Jonathan, het dynamische duo achter @gesneden.koek. Deze twee gedreven Rotterdamse makers hebben met hun voorstelling `Pinokkio` een verrassende en eigenzinnige draai gegeven aan het eeuwen oude sprookje. 🤥 Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en mega veel humor. 😄 Lees het interview op onze website! #kinderboekenweek #eigenwijzevoorstellingen #pinokkio #teksttoneel ...

5 0

In het gesprek met Andreas Denk, choreograaf en artistiek leider van @plan_d.andreasdenk, verkennen we hoe zijn voorstelling `Zwerfhonden` raakt aan de huidige gebeurtenissen in o.a. Oekraïne en Gaza. En de noodzaak om jonge geesten te betrekken bij het begrijpen van complexe wereldwijde vraagstukken. Lees verder om te ontdekken hoe Andreas Denk en zijn team met deze voorstelling een brug slaan tussen de realiteit van vandaag en de verbeeldingskracht van het theater. Met de hoop om de volgende generatie te inspireren tot actie en begrip. Lees het interview op onze website! Foto: Marion Visser #reflectie #machtsmisbruik #jongerendans ...

5 0

Comedian @edo_berger en theatermaker @markvanvliettheater spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor mannen, paaldans-sets voor meisjes van 11, vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. In de cabaretvoorstelling `Gratis Geld` worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd. Leer kritisch nadenken over je aankoopbeslissingen en hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven. Lees het interview met Edo op onze website! #gratisgeld #jongerencabaret #kritischdenken #reclameonthuld ...

4 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @CieSelderie vertelt: "We spelen met z`n tweeën tal van instrumenten die we live gebruiken: gitaar, accordeon, piano, trompet, trombone, percussie, ukelele, en we zingen tweestemmig hele leuke liedjes. Er zit ook veel humor in onze shows en niet alleen voor de kleinsten. Ook mama`s en papa`s liggen soms in een deuk. Dat vinden we belangrijk: dat jong en oud plezier beleven aan onze voorstellingen. Een derde luik is het polyvalent karakter van onze compagnie: onze voorstellingen staan prachtig in een zaal, maar kunnen ook op straat of in de klas gespeeld worden. Zo maken we zo veel mogelijk kinderen warm voor muziek en theater." Lees meer over Cie Selderie op onze website! Foto: Fa Sol La Ti Doos 🎶#muziektheater #jeugdtheater #cultuureducatie
nieuwe theatergezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-theatergezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nieuwe%20theatergezelschappen
...

3 0

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

6 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

7 2