Wij bieden naast jeugdtheater ook jongerentheater.

Heerlijke actuele voorstelling voor het VO!

Niet alleen voor jeugd maar ook voor jongeren hebben wij een mooi aanbod. Een gezelschap dat jullie vast al kennen en waarmee wij al heel lang samenwerken is TG Mangrove. Vanaf nu heten zij TG de Klassieken en dat vraagt dus om een nieuwe klassieker! Ook zij maken dit jaar een nieuwe voorstelling en daar vertellen we jullie graag iets meer over!
Voor diegenen die Tg de Klassieken niet zo goed kennen: Zij maken voorstellingen voor jongeren. Zij kiezen klassieke verhalen die ze in een hedendaags jasje weten te steken. Wij spraken Annemieke over hun nieuwe voorstelling.  

Jullie gaan een nieuwe voorstelling maken, ‘Wraak’, die gebaseerd is op de Elektra. Waarom is jullie keuze gevallen op deze klassieker?

In Elektra wordt ‘kwaad met kwaad vergolden’, een actueel onderwerp onder jongeren. In diverse steden is er een groeiend aantal straatbendes en lopen jonge tieners al met messen rond. Het idee is dat je niets over je kant mag laten gaan. “Jij scheldt mij uit, dan kom ik de volgende dag met een mes naar school.” Daarbij komt dat je partij moet kiezen en daarnaar moet handelen. Je hoort bij de ene of de andere kant. Er is geen ruimte voor twijfel of het niet weten. En dat heeft soms verstrekkende gevolgen. Deze thematieken geven ons de kans om een spannende voorstelling te maken. Eén over complexe familieverhoudingen met de daarbij herkenbare spanningen. Dit verhaal leent zich uitstekend voor een rauwe en spannende 14+-voorstelling in Netflix stijl.

Afgelopen zomer speelden jullie diverse voorstellingen in Rotterdam op 1,5 meter. Dit laat zien dat jullie een innovatief gezelschap zijn. Jullie speelden o.a. de voorstelling ‘Elektra’, wordt die als basis gebruikt voor ‘Wraak’?

Het verhaal is grotendeels hetzelfde met veel dezelfde personages, alleen de vorm waarin we het spelen en de vormgeving is totaal anders. We werken in WRAAK bijvoorbeeld met dance music en het verhaal wordt verteld vanuit een rechtbank, waarbij we flashbacks naar de gebeurtenis zien. De stijl van de vormgeving is flashy, glamoreus en de voorstelling duurt 60 minuten. Daarnaast hebben we juist omdat dit verhaal spannend is gekozen om hem voor 14+ te maken.

Hoe zorgen jullie ervoor dat het verhaal niet mega zwaar wordt? Want het is een behoorlijk beladen en spannend onderwerp.

Net als bij onze vorige VO voorstellingen kiezen we ervoor om alle bijpersonages de humor te laten brengen. Ze worden uitvergrote karakters, bijna typematig, die zich tot de hoofdrollen verhouden. Verder zoeken we veel interactie met de jongeren en laten we hen meebeslissen als een soort jury in de rechtbank en maken we gebruik van herkenbare taal, muziek en kostuums.

Toen we jullie vorig jaar vroegen waarom jullie klassieke verhalen bewerken tot hedendaagse voorstellingen antwoordde je met “We zijn ervan overtuigd dat klassiekers van Shakespeare en de Grieken ontzettend veel raakvlakken hebben met het leven van nu. De thematieken die in die stukken behandeld worden en de problemen en situaties waar de personages zich in bevinden, zouden anno 2019 grotendeels hetzelfde zijn.” Wat is het belangrijkste thema in Wraak dat aan zal sluiten bij jongeren?

Kwaad met kwaad vergelden, spijt en hoe je je tot (stief)ouders verhoudt als jongere.

Mocht je nog meer willen weten over Tg de Klassieken en hun nieuwe voorstelling willen weten? Bekijk dan de pitch hier rechts! Daar vertellen Annemieke en Aron je alles wat je wil weten over de voorstelling en zie je fragmenten van hun eerdere werk.

Wraak jongeren voorstelling van Theatergroep Mangrove