Ga mee op avontuur dwars door Italië, in de eigenzinnige bewerking van een klassiek sprookje

Pinokkio! Van het circus tot ín de buik van een haai!

Twee gedreven Rotterdamse makers: David en Jonathan, samen Gesneden Koek! Een energiek duo dat beeldende én humoristische voorstellingen maakt voor de jeugd en alles wat daarna komt. Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en megaveel humor.

Jonathan Huisman en David Verschoor maakten samen hun debuutvoorstelling ‘Don Quichot’. Deze voorstelling werd een enorm succes, gekenmerkt door humor, brutaliteit, groteske personages, spannende beelden, mooie vertellingen en een licht filosofische blik op de wereld. Dit is een combinatie die we zeker terug gaan zien in hun nieuwe voorstelling ‘Pinokkio’! We spraken de mannen over het begin van hun werk als theatermakers en wat we kunnen verwachten van hun nieuwe voorstelling.

Hoe is jullie theatercarrière begonnen en waar staan jullie nu?

“Wij zijn David Verschoor en Jonathan Huisman en onze samenwerking is begonnen niet op de theater vloer, maar in de kleine keuken van een café genaamd Villa Kakelbont in de Oude Haven van Rotterdam. We zaten samen op de MBO Theaterschool en besloten daarna allebei door te studeren. David ging naar de HKU voor de opleiding Theatre in Education (docent theater) en Jonathan naar de Toneelacademie in Maastricht.

Toen we allebei weer in Rotterdam woonden zijn we terug de kroeg in gegaan (helaas niet Villa Kakelbont) om een plan te maken voor ons eigen theater avontuur. En daar is het idee geboren voor Don Quichot, onze eerste voorstelling. We hebben heel veel lol en plezier gehad in het maak proces en de voorstelling sloeg enorm goed aan! Dat smaakte naar meer, dus zijn we opnieuw aan de slag gegaan met een klassieker. Dit keer: Pinokkio!”

Jullie werken vaker met klassiekers, waar kwam het idee voor Pinokkio vandaan en wat heeft jullie nog meer geïnspireerd?

“Na Don Quichot wilde we graag opnieuw werken met een klassieker uit de wereldliteratuur. Don Quichot is hét verhaal van Spanje, en Pinokkio is dat van Italië. In onze voorstellingen laten we ons dan ook inspireren door de culturen en gebruiken uit de landen waar de verhalen vandaan komen. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de personages en hoor je terug in de muziek die we gebruiken. Het is heel lekker om uit zo’n rijke bron te kunnen putten!

Het is voor ons als makers ook enorm interessant om te kijken waarom deze verhalen nou zulke klassiekers zijn geworden. Wat is er goed aan? Wat vertelt het ons? Is er een boodschap en zo ja, wat vinden wij na al die jaren van die boodschap? Zijn we het ermee eens? Willen we dat nu ook nog vertellen?

We bekijken de klassiekers met een bril van het heden en verhouden ons er toe. Door onze rol als vertellers in onze voorstellingen reflecteren we op het verhaal en maken we de klassiekers opnieuw actueel.”

Deze voorstelling past bij jullie eerdere werk, kun je hier iets over toelichten? 

“Doordat dit onze tweede voorstelling is zijn we gaan kijken naar wat we vonden werken in onze eerste voorstelling en wat niet. Wij denken dat onze kracht zit in de humor, het schaduwspel en in het ‘van niets iets maken’ zit. Als we het zelf niet leuk vinden dan gaan we het niet spelen.

De vorige voorstelling ging over een man die in zijn eigen fantasie leefde en strijd voor het goede en tegen het kwade. In Pinokkio gaat het over een jongen die in een fantasievolle wereld leeft en probeert grip te krijgen op wat goed en slecht is.”

Werken jullie in het maakproces meestal samen, of soms ook met andere mensen? 

“Don Quichot maakten we met z’n tweeën. Voor Pinokkio hebben we gekozen samen te werken met theatervormgever Marit Adriaanse. We wilden heel graag het toneelbeeld naar een hoger niveau tillen. Marit kan heel goed zorgen voor een duidelijke eenheid in de scenografie.”

Waar liepen jullie tegen aan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“We hadden een ruime periode gepland voor onze nieuwe voorstelling. Helaas heeft Jonathan in deze periode een ongeluk gehad en heeft hij zijn voet gebroken!
Dit heeft het proces toch wel een stuk ingewikkelder gemaakt omdat we juist bij deze voorstelling minder op de tekst wilde gaan zitten maar meer op beweging. Gelukkig hebben we heel veel voorwerk kunnen doen, want toen we eenmaal op de vloer stonden hadden we heel snel iets moois.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“We zijn ontzettend trots als we zien dat het (jonge) publiek zo enthousiast is tijdens en na onze voorstellingen. De kinderen doen actief mee door ‘Daar!!!!’ te roepen als Don Quichot Sancho Panza zoekt. Ze lachen hard om de grappen, komen achteraf naar ons toe en geven ons regelmatig spontaan een compliment en een high five. Dat is echt te gek! Je werkt samen keihard aan een voorstelling en je vindt het zelf een mooi product. Maar het is natuurlijk gemaakt voor een publiek. En dan is het heel fijn om te merken dat het werkt.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?

“Pinokkio is technisch een stuk uitdagender dan Don Quichot. In Don Quichot maken we gebruik van schaduwspel en we wilde dat in Pinokkio opnieuw inzetten. Maar voor Pinokkio komt daar nog projectie, bewegend decor en op het toneel aangestuurd geluid bij. Daardoor is Pinokkio misschien ook een grotere belevenis voor de toeschouwer.

We houden ervan het publiek te verwonderen tijdens onze voorstelling en daarvoor gebruiken we techniek. Maar ook de kostuums gemaakt door Marit dragen daar aan bij. We houden er ook van dat het publiek een kijkje in de keuken krijgt tijdens de voorstelling. Als publiek kun je vaak zien hoe iets gedaan wordt, maar juist daardoor verbind je nog meer met de voorstelling en blijf je deelgenoot.”

Op wat voor dynamiek hoop je met de kinderen die jullie voorstelling bekijken? Kun je wat vertellen over de interactie met hen?

“We zijn nog meer gaan kijken naar hoe we het publiek bij de voorstelling kunnen betrekken. Je gaat niet voor niks naar een live voorstelling. In de scènes maken we gebruik van dat het publiek soms meer weet dan de personages. Daardoor kunnen de kinderen het vaak niet laten om mee te doen en mee te roepen. Het is een prachtige interactie als een personage ergens achter komt met hulp van het publiek. Je maakt de voorstelling dan echt samen.”

Wat willen jullie dat de kinderen meenemen uit deze voorstelling? Wanneer is de voorstelling geslaagd?

“We zouden de voorstelling geslaagd vinden als de voorstelling thuis nog doorgaat. Dat er nog een keer over na gesproken wordt aan de eettafel er vragen worden gesteld zoals bijvoorbeeld: ‘Wie is er wel eens ondeugend van ons?’ Of wanneer een juf of meester op school zegt: ‘Ik jok wel eens. Doen jullie dat ook?’
Daarbij zouden we het ook geslaagd vinden als een mens zich even verwonderd heeft. Even niet meer heeft nagedacht over andere dingen en alleen maar heeft ervaren. Dat we samen in het hier en nu zijn geweest, en als ze dan ook nog een leuke voorstelling hebben gezien is het helemaal mooi.”

Lees meer over Gesneden Koek en bekijk hun speellijst.

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

2 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

4 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

13 1

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de `griot` te gaan vieren. De griot trekt al eeuwen in het Afrikaanse landschap als nomade langs verschillende stammen en sleurt daar, enkel gewapend met zijn eigen lijf en stem, mensen mee in verhalen. Verhalen die harten openen, grenzen verleggen en universele waarden van mensen verspreiden. "Als een griot sterft, brandt er een bibliotheek af." TG Griot start een nieuwe bibliotheek van verteltheater en 40Rovers is de eerste titel! ⚔️Lees het interview met Barry Emond, artistiek leider van TG Griot, op onze website! #40rovers #verhalenvertellers #tggriot #onderhetburo ...

3 0

"De thema`s waar rond we graag werken zijn vriendschap, samenwerken, verbinding en elkaar vinden in je eigenheid." - Anneleen en Lies over de inspiratie achter hun voorstelling `IETSMETNEFIETS`. 💟Ontdek meer over hun unieke aanpak en creatieve visie en lees het hele interview met @cieselderie op onze website! #CreatieveThema`s #CieSelderie #MuzikaalTheater ...

3 0

🎉 @Drumdrumdrum.nl presenteert "KOLÓ"! Een interactieve muzikale wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest muzikale, kleurrijke en ritmische gemeente van Nederland. Een feest van verbinding voor jong en oud! 🎶 #Koló #SamenKleuren #Drumdrumdrum ...

2 0

"Bovenbouwscholieren zijn in een leeftijd dat ze denken alles wel te weten. Dus hoe wek je hun interesse?" Wat Mark en Edo met elkaar gemeen hebben is dat ze met jongeren hebben gewerkt en dat je hen voor elke groep kan zetten. Veel reacties en onderlinge discussies in de zaal tijdens de voorstelling? Mark en Edo vinden het alleen maar prachtig als de boel bijna ontspoort.😄 #gratisgeld #bovenbouw #jongerenwerk #educatiefcabaret ...

4 0

"Het repetitieproces is een diepgaande zoektocht naar de perfecte vorm om het verhaal te vertellen. Soms leidt dit tot slapeloze nachten, maar het is een cruciaal en boeiend onderdeel van ons vak," deelt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+) @wildparkzone. Lees het interview met Lenneke op onze website en ontdek de uitdagingen, passie en toewijding voor deze voorstelling! 🎭 #TheaterUitdagingen #PassieVoorTheater #CreatieveReis ...

4 0

"Zwerfhonden markeert een nieuwe stap naar inclusiviteit in mijn werk" vertelt artistiek leider en choreograaf Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk. Dit is dan ook wat de voorstelling, naast een interessant maatschappelijk thema, nóg unieker maakt in het veld. Het vertrekt vanuit toegankelijkheid waardoor de voorstelling ook geschikt is voor mensen met een visuele of gehoorbeperking.

De dans vertrekt vanuit gebaren taal. De reporter wordt gespeeld door een dove acteur die enkel in gebaren met het publiek spreekt. De film fragmenten van deze reporter worden live gestreamd naar schermen op het toneel, die ook extra tekst geven om het overige verhaal te volgen. Daarnaast krijgen de slechtziende bezoekers tijdens de voorstelling een audiovertelling te horen. Deze geeft uitleg over wat er te zien is, inclusief een aanvullend achtergrond verhaal die meer verdieping op de voorstelling geeft.🎭👂🎥 #Zwerfhonden #Inclusiviteit #Toegankelijkheid #DansTheater
...

1 0

"Op een dag wordt ergens in Amsterdam de jonge Hasse wakker, ze kijkt uit het raam en de stad blijkt onder water te staan. De oorzaak: de klimaatcrisis. Deze scène vormt het startschot voor een zoektocht van drie kwartier naar de schuldige, want wie de f*ck heeft dit gedaan?!" - Sanne Thierens, @theaterkrant.nl In `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN` brengt @collectiefdeamazones een sterk staaltje klimaatkritiek in een vernieuwende musicalvorm. Meer weten? In ons interview onthullen De Amazones een aantal interessante inzichten over hun creatieve proces, duurzame productiebenadering en hun missie om bewustzijn te vergroten rondom dit urgente thema! 🌎 #klimaatmusical #klimaatactivisme #jongerentheater ...

5 0

Deze twee theatermakers hebben veel overeenkomsten: grote muzikaliteit, een open uitstraling en een vleugje activisme. Maar ze vullen elkaar ook aan: Ayla is een beeldende, intuïtieve maker en Willemijn gooit daar wat ratio en scherpe humor tegenaan. Deze mix zorgt voor een grappige, fantasierijke voorstelling met grootse personages en ontroerende muziek. Met passie vertellen ze ons in dit interview over hun eerste jeugdproductie `Rare Snuitert`! Lees het interview met Ayla en Willemijn op onze website waarin zij vertellen over hun inspiratie, de speelse en muzikale elementen in hun werk en hun streven om kinderen te leren dat het oké is om zichzelf te zijn! 🐽 #raresnuitert #jezelfzijn #jeugdtheater #onderhetburo ...

8 0

Wat drijft Jasper om zijn liedjes op het podium te delen met de jeugd? Hij deelt: "Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien." Door jonge geesten te betoveren met de magie van theater en muziek, hoopt Jasper een levenslange liefde voor het podium te inspireren bij zijn publiek. Lees het hele interview met @jasperzelf op onze website en laat je inspireren door zijn creatieve visie! #AchterDeSchermen #JasperSmit #CreatiefProces #Jeugdtheater ...

7 0

Vanuit het dagelijkse leven van twee buurvrouwen prikkelen Lotte en haar medespeelster Frederique de fantasie van de kijkers door de context net even te veranderen. Met een grote dosis energie, humor en fantasie worden de sociale vaardigheden én lachspieren van de jonge kijkers gestimuleerd. We spreken Lotte Middendorp, oprichtster van theatergezelschap Koek & Ui, over haar voorstelling `Lach niet`. Lees het interview op onze website en leer over de visie van dit mooie gezelschap en de inspiratie achter deze voorstelling! 🐦#lachniet #interview #inspiratie #verbeelding #educatie ...

3 0

"Ietsmetnefiets heeft al meer dan 300 voorstellingen op de teller, zonder aan kracht en speelsheid te verliezen." - Ontdek waar Anneleen en Lies trots op zijn en hoe hun muzikale reis begon. Leer meer over hun ervaringen en successen in het interview op onze website! #TheaterSuccess #CieSelderie #MuzikaalTalent ...

5 0

Wij hebben een heel erg leuk nieuwtje! 🤩@jasperzelf komt deze zomer met een echte festivalvoorstelling! De voorstelling heet `Spring, Spring, Springen` en is gegarandeerd een groot feest. De voorstelling combineert Jasper Smits` greatest hits. Van liedjes over vieze woorden die rijmen op stoep, irritante grote zussen, gekke dansjes tot natuurlijk … perenijs. De festivalvoorstelling voor het héle gezin! Zoek jij nog een feestelijke act voor jouw festivalprogrammering? Denk dan aan Jasper Smit, want hij staat te Spring, Spring, Springen! 🥳 #feestje #festival #jaspersgreatesthits #kleinkunstliedjes #springen ...

10 1

Dit jaar viert de Kinderboekenweek het thema `Lekker eigenwijs`. In het licht hiervan spraken we met David en Jonathan, het dynamische duo achter @gesneden.koek. Deze twee gedreven Rotterdamse makers hebben met hun voorstelling `Pinokkio` een verrassende en eigenzinnige draai gegeven aan het eeuwen oude sprookje. 🤥 Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf. Gesneden Koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en mega veel humor. 😄 Lees het interview op onze website! #kinderboekenweek #eigenwijzevoorstellingen #pinokkio #teksttoneel ...

5 0

In het gesprek met Andreas Denk, choreograaf en artistiek leider van @plan_d.andreasdenk, verkennen we hoe zijn voorstelling `Zwerfhonden` raakt aan de huidige gebeurtenissen in o.a. Oekraïne en Gaza. En de noodzaak om jonge geesten te betrekken bij het begrijpen van complexe wereldwijde vraagstukken. Lees verder om te ontdekken hoe Andreas Denk en zijn team met deze voorstelling een brug slaan tussen de realiteit van vandaag en de verbeeldingskracht van het theater. Met de hoop om de volgende generatie te inspireren tot actie en begrip. Lees het interview op onze website! Foto: Marion Visser #reflectie #machtsmisbruik #jongerendans ...

5 0

Comedian @edo_berger en theatermaker @markvanvliettheater spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor mannen, paaldans-sets voor meisjes van 11, vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. In de cabaretvoorstelling `Gratis Geld` worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd. Leer kritisch nadenken over je aankoopbeslissingen en hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven. Lees het interview met Edo op onze website! #gratisgeld #jongerencabaret #kritischdenken #reclameonthuld ...

4 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @CieSelderie vertelt: "We spelen met z`n tweeën tal van instrumenten die we live gebruiken: gitaar, accordeon, piano, trompet, trombone, percussie, ukelele, en we zingen tweestemmig hele leuke liedjes. Er zit ook veel humor in onze shows en niet alleen voor de kleinsten. Ook mama`s en papa`s liggen soms in een deuk. Dat vinden we belangrijk: dat jong en oud plezier beleven aan onze voorstellingen. Een derde luik is het polyvalent karakter van onze compagnie: onze voorstellingen staan prachtig in een zaal, maar kunnen ook op straat of in de klas gespeeld worden. Zo maken we zo veel mogelijk kinderen warm voor muziek en theater." Lees meer over Cie Selderie op onze website! Foto: Fa Sol La Ti Doos 🎶#muziektheater #jeugdtheater #cultuureducatie
nieuwe theatergezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-theatergezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nieuwe%20theatergezelschappen
...

3 0

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

6 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

7 2