Startschot voor een drukke tournee met de

Première ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’

De tour van de nieuwe van Witte Raaf is van start gegaan! Zondag 27 januari speelde het gezelschap de eerste voorstelling van ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’ in Theater de Meervaart in Amsterdam. Veel publiek, enthousiaste reacties en een hele fijne voorstelling. Dat belooft wat voor de première op 9 februari in De Krakeling! Ze hebben er enorm veel zin in om kinderen vanaf 7 jaar en hun (groot)ouders te laten genieten van de bijzondere mix van Shakespeare’s ‘Romeo en Julia’ en de oosterse gedichten over ‘Layla en Majnun’ van de Perzische dichter Nizami. Om eens wat meer te weten te komen over de voorstelling stelden we Rosa en Freek van Witte Raaf een aantal vragen.

Rosa, hoe is het idee voor de voorstelling ontstaan?

Ik ben een verhalenverslinder. Maar ik hoorde op het nieuws vooral veel verdrietige zaken over de Arabische wereld. En nooit de verhalen die daar vandaan komen, terwijl die wereld veel ouder is dan de westerse en er ook allerlei kunst is gemaakt. Ik werd nieuwsgierig en bedacht dat ik misschien door een voorstelling te maken meer diepgang kon geven aan het beeld dat veel mensen hier nu krijgen van mensen uit Arabische landen.

Ik ben veel Arabische verhalen gaan lezen omdat ik graag een voorstelling wilde maken gebaseerd op een oosters verhaal. Maar ik zocht naar een verhaal waarbij er een vonkje oversprong. En dat valt niet te voorspellen. Dus ik heb veel gelezen, dat was al erg leuk om te doen.

Ik werd meteen verliefd op Layla en Majnun van de Perzische dichter Nizami. En het gaf een bijzonder gevoel dat dit verhaal zo ongelooflijk oud is en het zoveel mensen heeft ontroerd en getroost. Het is een beroemd verhaal, al kent hier bijna niemand het. Daar wilde ik verandering in brengen. En omdat het veel overeenkomsten heeft met Romeo en Julia van Shakespeare, besloten we de twee jongens uit de verhalen elkaar te laten ontmoeten in plaats van een liefdesverhaal te laten zien tussen een jongen en een meisje.

Freek, jij bent naast acteur ook de componist. Het verhaal is er, hoe ga jij daar dan mee aan de slag?

In ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’komen twee culturen samen. De Arabische cultuur van Majnun en de westerse cultuur van Romeo. Zo ook in de muziek. Met Witte Raaf steek ik vaak bestaande muzikale klassiekers in een nieuw jasje. Zo hebben The Beatles een prachtig nummer geschreven dat ‘Julia’heet en componeerde Eric Clapton het beroemde nummer ‘Layla’, waarvoor hij als inspiratie ook de mythe van Layla en Majnun gebruikte. Daarmee ging ik eerst aan de slag. Twee liefdesliedjes om te bewerken voor onze personages Romeo en Majnun. Maar dan ben je er nog niet. Majnun is een dichter. Soms zingt hij zijn gedichten voor zijn Layla in het Arabisch en hij voert zijn mooie woorden aan de wind naar zijn geliefde. De Italiaanse Romeo is een romanticus, speelt gitaar en brengt serenades voor zijn Julia. Maar hoe ontmoeten die twee culturen elkaar in de muziek?

Zelf ben ik opgegroeid met de westerse pop, rock, jazz en klassieke muziek. Ik kende Oum Kalthoum, de wereldberoemde Arabische zangeres, maar mijn roots liggen hier. Dus ging ik op onderzoek uit. Van Amro, onze acteur die Majnun speelt, leerde ik een Arabisch liefdeslied en ik ging op zoek naar een oed-speler, het bekende Arabische snaarinstrument, om mijn muziek samen te laten vloeien met de Arabische klanken van de oed. Nizar Rohana is de fantastische oed-speler waarmee ik opnames heb gemaakt in de studio om de twee werelden elkaar te laten ontmoeten. Nu hebben we echt een mix van twee verhalen, twee culturen, twee verliefde jongens op twee meisjes, boordevol muziek. Ik hoop dat ik in de toekomst nog vaak zo’n zoektocht mag beginnen, op muzikale ontdekkingsreis mag gaan en het publiek ervan kan laten meegenieten.

Rosa, hoe zou je de voorstelling nu omschrijven?

De stijl van ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’ is te omschrijven als realistisch en grappig. Natuurlijk overdrijven we sommige dingen, want dat kan juist in het theater heel goed. En het is leuk om het net even anders dan de echte wereld te maken. Aan de andere kant hebben we wel geprobeerd om het publiek met de jongens mee te laten leven, met hun liefde en gemis en woede dat ze hun meisjes niet kunnen zien. En ik hoop dat je tussendoor kan grinniken om die jongens en hun gestuntel en stoerdoenerij.

Op zaterdag 9 februari gaat de voorstelling ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’ in première in Theater de Krakeling. Ben je programmeur en wil je de voorstelling bezoeken, mail dan naar info@burobannink.nl.