Wie Walvis

Blauw gras

‘Blauw Gras’ is een vrolijke voorstelling boordevol bluegrass muziek over de angst voor het vreemde en de nieuwsgierigheid naar het onbekende.

Op een boerderij waar blauw gras wordt gemaakt wonen opa, moeder, zoon Woody en dochter Sue. Iedere dag speelt opa op zijn banjo en zingt de familie met elkaar over het leven. Allemaal hebben ze grote dromen, maar veel gebeurt er niet op het platteland.

Op een dag wordt de familie opgeschrikt door de komst van een vreemd huisje dat plots op het erf staat. Het ruikt ineens naar onbekend eten en er klinkt muziek. En die muziek lijkt in niks op de bluegrass die zij altijd met elkaar spelen. Wat zich ontspint is een spel van de familie tegenover het huis en zijn bewoner. Wie woont daar? Wat moet dat!? Ga weg! De vreemdeling moet weten dat hij niet welkom is met zijn gekke geluiden en gewoontes en er wordt alles aan gedaan om hem het leven op deze plek onmogelijk te maken.

“Wie Walvis maakt voorstellingen die ambachtelijk goed in elkaar zitten: spel, muziek, beeld en tekst zijn kwalitatief in balans en ondersteunen samen de inhoud. Vaak kiest Wie Walvis voor een toegankelijk verhaal waaronder een bepaald thema ligt dat ze willen aansnijden. Dit laatste maakt het voor onze programmatie interessant en uitdagend omdat we – samen met het educatiemateriaal dat we ontwikkelen bij de voorstelling – via de (vaak humoristische) herkenning en aanspreekbaarheid van een verhaal een dieper thema kunnen aansnijden.”

Luana Bergmans, programmeurKunstbalie

“Kunstbalie heeft inmiddels al een hele geschiedenis met Wie Walvis. De voorstellingen ‘Yurko’, ‘Moustachio’, ‘Nichego’ zijn ontzettend goed ontvangen door het onderwijs (door leerlingen en docenten).”

Kunstbalie

Maanzucht
“Wie Walvis brengt een echte theaterervaring met humor (zonder platvloersheid), beleving, poëzie en speelplezier wat direct op het publiek wordt overgebracht.”

Olivier de Jong, senior consulent programmeringKunstbalie

“Komische spitsvondigheden (…) De regie van Albert Klein Kranenburg bevat vele slimme details en het decor van Kees Works maakt optimaal gebruik van beperkte middelen. Voeg daarbij de grote hoeveelheid sterke bluegrassnummers en het resultaat is vijftig minuten amusant muziektheater.”

Henri DrostTheaterkrant

Algemene gegevens

Duur: 50 minuten
Speeloppervlakte: 8 x 6 x 4 meter
Aankomsttijd: 180 minuten
Opbouwtijd: 180 minuten
Afbreektijd: 60 minuten
Speelperiode: Gehele seizoen, premiere april 2017
Speeldagen: hele week
Educatie: lesbrief, aanvullende workshop of lessenreeks mogelijk
Bijzonderheden: 3 keer spelen op een dag in overleg (afhankelijk van reisafstand en of er op dezelfde dag opgebouwd moet worden)
Maximum aantal bezoekers
Op school: 120 personen
School in theater: 200 personen
Vrije voorstelling: 300 personen
Prijs één per dag twee per dag drie per dag
Op school: € 950,- € 1400,- € 1800,-
School in theater: € 1150,- € 1600,- € 1950,-
Vrije voorstelling € 1150,- € 1600,- € 1950,-

Alle prijzen zijn exclusief reiskosten en 6% btw.
Prijzen gelden voor voorstellingen op dezelfde dag en locatie

Credits
Concept & tekst: Amarins Romkema
Regie: Albert Klein Kranenburg
Spel: Suzanne Bakker, Vincenzo Castellana, Stijn Hoes, Amarins Romkema en Carlos Zorita Diaz
Decor: Kees Works
Foto: Hester Den Boer
Met dank aan: Stadsherstel Amsterdam, Lise-Lott Kok, Willemijn Barelds