Even voorstellen…

De Hermannen!

Vorige maand viel de brochure bij je op de mat en de presentatiedag is aangekondigd. Daar zag je verschillende nieuwe gezichten voorbij komen. Maar of ze nou helemaal nieuw zijn? Voor sommigen misschien niet! De Hermannen zou je al kunnen kennen van cabaretgroep Oeloek. Heb je hun pitch al gezien? Dan kunnen we ons voorstellen dat je nieuwsgierig bent geworden. Daarom stelden we ze wat vragen om ze nog beter aan je voor te stellen! 

Hoi Hermannen, in de pitch geven jullie aan de noodzaak te voelen om jeugdtheater te gaan maken. Waar kwam dat gevoel vandaan?

Onze roots liggen in het spelen voor de jeugd. We zijn met Oeloek begonnen op scholen. We speelden dan de voorstelling en gaven workshops theatermaken. Daarnaast zijn we beiden al ruim 10 jaar dramadocent. We maken dus al jaren voorstellingen met en voor jongeren. Ook hebben we inmiddels zelf kinderen en zijn we er nog bewuster van hoe essentieel theater is voor de algemene ontwikkeling van kinderen.

Waarom is Oeloek na 14 jaar spelen gestopt? En waarom zijn jullie ervan overtuigd dat dezelfde stijl voor kinderen ook mega goed aanslaat?

Na 14 jaar en zes voorstelling was het tijd voor iets anders. Al jaren was er de wens om ook een jeugdvoorstelling te maken. Maar daar was bij Oeloek nooit de tijd en ruimte voor. Die wens speelde vooral bij ons tweeën, vandaar dat we als duo verder zijn gegaan.

De stijl van Oeloek slaat goed aan bij kinderen omdat de speelstijl heel visueel en fysiek is. We maken gebruik van veel verschillende vormen waardoor het snel en afwisselend is. Daarnaast kleuren we vaak buiten de lijntjes. Het mag best brutaal. Het lijkt soms op apenkooien op het podium, en als er iets is wat kinderen altijd willen doen bij gym… 🙂

Wat is het leukste aan spelen voor kinderen?

De eerlijkheid en de uitdaging. Kinderen zijn heel direct in hun reactie op theater. Als het boeit heb je ze volledig mee, maar je merkt het ook gelijk als ze afhaken. Dat maakt het heel dankbaar spelen voor kinderen want je wordt direct beloond middels hun reactie, en je moet tegelijkertijd altijd scherp blijven om ze erbij te houden.

Waarom vonden jullie het belangrijk om een voorstelling te maken over hergebruik?

Als theatermakers laten we ons altijd inspireren door wat er in ons eigen leven speelt. We hebben allebei kinderen, en zijn ons hierdoor nog meer bewust van de wereld waarin we leven en hoe we willen dat die zou zijn. Wij zien ‘hergebruik’ als een ideaal thema om bewustwording te creëren over hoe je met je eigen wereld zou moeten omgaan. Wij willen dat niet doen middels het belerende vingertje maar door een theatervorm die bulkt van het plezier, energie en enthousiasme.

Waar gaan programmeurs De Hermannen aan herkennen?

Fysieke capriolen, gekke dialogen, muzikale uitspattingen en een hele hoop spullen. En we zijn ook erg actief op alle andere platformen.

De Hermannen in de haven, jeugdtheater voorstelling over recyclen