Tijd voor goed nieuws!

RAAF vertelt…

In alle drukte zijn we gewoon iets super gaafs vergeten te delen!!! We hadden mega nieuws namens RAAF.  Ze hebben namelijk nogal wat nieuwtjes te vertellen… 

Een lange tijd geleden viel de brochure op de mat en daar staan jullie natuurlijk ook in! Alleen niet meer onder de oude vertrouwde naam Witte Raaf, maar jullie zijn aangekondigd als RAAF. Vanwaar die naamswijziging?
Dat klopt! Sinds 1 januari is RAAF een Rotterdams gezelschap. We zijn verhuisd naar Rotterdam omdat in deze stad van vele culturen de meeste verhalen te vinden zijn. RAAF bewerkt nog altijd mythes en legendes van over de hele wereld. We maken de komende jaren elk jaar een nieuwe voorstelling. Meer daden, maar minder woorden! Bijna de lijfspreuk van Rotterdam.

Jullie kregen in het begin van dit seizoen supergoed nieuws, namelijk dat jullie de 4-jarige subsidie ontvangen van het FPK (hoera!!). Wat betekent dit voor jullie?
Op Prinsjesdag kregen we inderdaad goed nieuws. Voor de komende vier jaar worden we gesteund door het Fonds Podiumkunsten. Hierdoor kunnen we als groep groeien en twee keer zoveel produceren als vroeger. Ook hebben we een nieuwe Rotterdamse zakelijk leidster, Milou Adjanga. Zij gaat ons helpen onze voorstellingen zichtbaarder te maken voor een zo divers mogelijk publiek. Ook gaan we meer co-producties aan met bijvoorbeeld Theater Zuidplein en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, grote instanties waar RAAF zijn vleugels uit kan slaan.

Door de subsidie kunnen jullie natuurlijk nog meer toffe dingen gaan doen. Eén daarvan is Tijl Uilenspiegel, vertel!
TIJL (6+) wordt de eerste nieuwe productie. We maken een muzikale voorstelling over protest en verzet. We gebruiken de Nederlands/Vlaamse legende van Tijl Uilenspiegel om een hedendaags verhaal te maken over vóór of tegen zijn. Over een vriendschap die door zwart-witdenken onder druk komt te staan. Een groot thema voor klein en groot publiek. Ook het verzet en protest in de muziek zoeken we op, samen met muziekensemble Camerata Trajectina, dé kenners van de Nederlandse muziekgeschiedenis.

Het is een Nederlandse legende, waarom kozen jullie dit keer voor een Nederlands verhaal?
We kiezen deze keer voor een Nederlandse mythe/legende omdat we nooit onze vaderlandse geschiedenis waren ingedoken. We hebben Griekse, Arabische en Scandinavische mythes aangeraakt maar nog nooit van eigen bodem. (Bij ons heeft Nele, de vriendin van Tijl een andere culturele achtergrond, zodat iedereen zich in dit verhaal kan herkennen. Wat dat is het Nederland van nu.)

Jullie gaan samenwerken met een muziekensemble. Voor wat voor zalen is de voorstelling geschikt?
De voorstelling wordt gespeeld door drie acteurs en drie musici. We zijn te boeken in de kleine en middelgrote zalen (max 500 stoelen). Deze zomer is de voorstelling voor het eerst te zien en in 2023 gaat de voorstelling officieel in première en op tournee.

Vanaf wanneer is de voorstelling af en te boeken?
Midden juli tot en met oktober 2021, januari, februari 2023.

De voorstelling heeft als thema’s protest, idealen en kritiek, waarom vinden jullie dat zo belangrijk voor deze doelgroep?
Onze jonge doelgroep is ontzettend bezig met zwart-witdenken, goed of fout, stom en leuk. De meeste kinderen hebben ook een onfeilbaar rechtvaardigheidsgevoel. De beste voorvechters van dierenwelzijn zijn namelijk kinderen. Moet je altijd doen wat iemand anders zegt? Moet je altijd de regels volgen? Wat als iemand kwaad in de zin heeft? De huidige politieke situatie in onze samenleving is ook steeds meer een gepolariseerde wereld waarin ideeën, meningen en soms zelfs mensen tegenover elkaar komen te staan. Door ons jonge publiek kennis te laten nemen van al die problematiek, hopen we ze weerbaar de wereld in te kunnen sturen. Met lef en plezier de uitdagingen van het leven tegemoet!

Tijl Uilenspiegel muziektheater photoshoot acteurs

Bekijk de pitch van RAAF hier!