Pubers doen het de hele tijd. Vaak stiekem, alleen op hun kamer. Maar ook met elkaar. In de klas. Ze denken er de hele dag aan en ouders vinden het een smerig gezicht.

Eten.

Na het succes van de cabaretvoorstelling ‘Gratis Geld’ komt nu de langverwachte opvolger voor het voortgezet onderwijs: ‘Gratis Vet’.* Een nieuwe, interactieve cabaretvoorstelling over voedsel en de voedselindustrie. Een prikkelend en vrolijk avontuur langs alles wat eten met je doet en hoe het je leven beïnvloedt. Wanneer is iets eigenlijk eten? Hoe beïnvloedt de politiek wat er in je mond komt? Wat is de toekomst van eten en waarom is de magische drie-eenheid van suiker, zout en vet in een product zó onweerstaanbaar?

Na deze voorstelling weet je waarom we garnalen een oog uitsteken, Oreo het perfecte koekje is, bijna al het eten van seks komt en een food desert geen toetje is. Je leert belasting ontduiken als de makers van Pringles en we lezen live op het podium jouw persoonlijke kauwgomhoroscoop. Je relatie met eten verandert voorgoed en je zult nog lang doorkauwen op alles wat in ‘Gratis Vet’ om je oren vloog.

Theatermaker en (maatschappijleer)docent Mark van Vliet wil jongeren op een vrolijke manier confronteren met nieuwe perspectieven en stimuleren om na te denken over hun eigen voedselkeuzes. Daarom geeft hij met zijn herkenbare enthousiasme en humor snacksuele voorlichting in ‘Gratis Vet’.

*Geïnspireerd door het boek ‘Lick it’ van Marije Vogelzang.

Over ‘Help, ik heb een vlieg ingeslikt’:
“Mark is een genot om naar te kijken en hij laat je niet los van start tot finish. Hij speelt een prachtig verhaal gegoten in een voorstelling met vaart, humor, bizarre vondsten en heel veel muzikaliteit. Te gek voor kinderen én volwassen kinderen.”

Olaf van de VenMeneer Monster

“We hebben zeer genoten van Mark, niet alleen van zijn voorstelling maar ook van zijn persoon. En dat geldt ook voor de kinderen. Fantastische voorstellingen. Dank!”

Fred Tuinderprogrammeur Fluxus

Maximum aantal bezoekers (indicatie)
Op school: 60 personen (twee klassen)
School in theater: 90 personen (drie klassen)
Vrije voorstelling: 120 personen
Prijs één per dag twee per dag drie per dag
Op school: prijzen volgen
School in theater:
Vrije voorstelling

Alle prijzen zijn exclusief reiskosten en 9% btw.
Prijzen gelden voor voorstellingen op dezelfde dag en locatie.

Educatie 
Cultuurbeleving: Deze voorstelling is met name een receptieve theaterervaring. Na deze cultuurbeleving wordt het reflecterend vermogen aangesproken wanneer je aan de slag te gaat met de lesbrief en aansluitende opdrachten. Deze is te vinden op de onze downloadpagina.
Kerndoelen voorstelling: Deze voorstelling sluit aan bij de kerndoelen 55,56 & 34 van tule.slo.nl.
Kerndoelen Lesbrief: Lesbrief sluit aan bij de kerndoelen 34,54,55 van de tule.slo.nl
Aanvullende educatie: Het is altijd mogelijk de voorstelling aan te vullen met verdiepende workshop of lessenreeks.
Planning (indicatie)
Aankomsttijd: 90 minuten
Opbouwtijd: 45 minuten
Afbreektijd: 30 minuten
Speelperiode: gehele seizoen
Speeldagen: hele week
Bijzonderheden:
Credits
Spel & concept: Mark van Vliet