In première: WRAAK van De Klassieken

Op 25 juni speelt TG De Klassieken, voorheen Mangrove, hun allernieuwste productie: WRAAK (14+). Wat maakt dit zo’n zinderend stuk? We spreken met Annemieke.

Vertel over jullie nieuwste voorstelling!

“Het is een voorstelling gebaseerd op de Griekse tragedie Elektra. Zij is de onderdrukte dochter van het koningshuis in Mycène, die samen met haar broer Orestes wraak wil nemen op haar ouders. Het is de eerste voorstelling die we maken onder de naam De Klassieken. Toen we nog Mangrove waren, speelden we ook klassieke stukken, maar we hebben nu echt besloten helemaal hiervoor te gaan. We pakken dan ook lekker groots uit, veel groter dan we met Mangrove deden!”

Dat klinkt supertof! Wat betekent het om groots uit te pakken?

“Een enorm decor, live video, toffe muziek. Voor alle leerniveaus is er wat beschikbaar. Ook als je even geen zin hebt in dialoog, is er altijd iets te zien. We hebben Elektra bewerkt in taal, tijd en vorm, maar niet in de plaats en namen. We willen jongeren toch laten weten dat ze naar een klassiek stuk kijken, dus we zochten naar een vorm die hen aanspreekt.”

Hoe doe je dat?

“Wie zou je nu de royals kunnen noemen? Dan dachten wij aan de Kardashians! We hebben het daarom een strakke, hippe clubstijl gegeven. Het koningshuis van Mycène is heel de tijd bezig met hun populariteit, met vloggen en peilingen. Die laten we ook live zien. Voor de camera is alles gezellig, maar dat is schijn. Binnen het paleis is de werkelijkheid heel anders. Daar wordt Elektra door haar moeder en stiefvader onderdrukt. Elektra en Orestes zijn twee jongeren, waar het publiek zich in kan inleven. We laten ze nadenken over stellingen die je ook in het hier en nu kunt tegenkomen: wat als je zusje mishandeld wordt ook al ken je haar niet, is wraak dan gerechtvaardigd?”

Je spreekt de jongeren direct aan?

“Ja, we hebben gekozen voor de rechtbankvorm waar Orestes en Elektra terechtstaan voor de moord op hun stiefvader en moeder. Het is een terugvertelling en een van de spelers stapt als advocaat ook uit de theaterwerkelijkheid, doorbreekt de vierde wand, en spreekt de jongeren direct aan. Het publiek is de jury. Ze krijgen bordjes waarmee ze een oordeel kunnen vellen. Dus hoe het stuk afloopt staat niet vast!”

Waarom Elektra?

“Ik heb zelf veel met Elektra. Als ik het lees, lees ik er dingen in die ik belangrijk vind: de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, meisjes die geclaimd of onderdruk worden omdat ze meisjes zijn. Ik vind het belangrijk om meisjes in hun kracht te zetten. Er zijn natuurlijk zat meisjes, en jongeren in het algemeen, die opgroeien in een conservatieve, onderdrukkende omgeving, of die te maken krijgen met dingen als eerwraak. Dan kan zo’n gesprek over wat er nou precies gebeurt in dit stuk over wraak heel erg uitmaken. Maar het is geen educatieve voorstelling, het is in eerste instantie kunst. Tegelijk is het wel de educatiefste voorstelling die we tot nu toe gemaakt hebben.”

Wanneer is je voorstelling geslaagd?

“Heel tof lijkt het me als jongeren die vantevoren denken: ‘bah griekse tragedie wat saai’, na het stuk de zaal uitlopen en denken: ‘okay, dat was echt heel vet!’ We willen ze enthousiast maken voor deze theatervorm.”

Vertel over de première!

“Op 25 juni hebben we onze openbare première! Die is natuurlijk al uitverkocht want met corona mogen er niet veel mensen bij zijn. Maar er is ook een livestream waar je kaarten voor kunt kopen via onze webshop! Programmeurs kunnen zich aanmelden via aron@tgdeklassieken.nl. Het wordt een geweldige livestream trouwens. We zijn de afgelopen tijd een meester in livestreams geworden. We filmen met 4 camera’s, je zit er dichter op dan op de 1e rij!”

Wraak jongeren voorstelling van Theatergroep Mangrove