Tienplussers staan op losse schroeven en daar horen grote kleinkunstliedjes bij.

Laat me met rust! Het nieuwe album van Jasper Smit

Te zien op de presentatiedag van volgende week … ‘Laat me met rust’! Naar het nieuwe gelijknamige album van de enige echte Jasper Smit. Jasper boort een nieuwe doelgroep aan en dat zijn niet de makkelijkste… namelijk tienplussers! Utrechtse schoolkinderen waren de inspiratie voor een nieuw album vol met kleinkunstliedjes afgestemd op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. 

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer ‘Laat me met rust’ tegen zijn moeder: ‘Dit liedje heeft mijn brein gelezen’. Wat een recensie!

Kom kijken naar Jasper Smit op de presentatiedag volgende week, beluister zijn album op Spotify, of volg hem op social media. Jasper is helemaal bij de tijd, want hij zit zelfs op TikTok!

En dat is nog niet alles, we hebben namelijk nog een heel erg leuk nieuwtje. Jasper Smit komt deze zomer met een echte festivalvoorstelling! De voorstelling heet ‘Spring, Spring, Springen’ en is gegarandeerd een groot feest. De voorstelling combineert Jasper Smits’ greatest hits. Van liedjes over vieze woorden die rijmen op stoep, irritante grote zussen, gekke dansjes tot natuurlijk … perenijs. De festivalvoorstelling voor het héle gezin!

Bekijk beide trailers hiernaast en lees hier onder verder over ‘Laat me met rust’ in ons interview met Jasper!

Jasper Smit, je bent niet meer weg te denken uit ons aanbod. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen voor jou?

“Ik ben Jasper Smit! Ik begon met liedjes schrijven op m’n 14e na het zien van een concert van Randy Newman, en tijdens m’n studententijd rolde ik het cabaret én de radio in.

Ik leerde alles over optreden door heel veel op studentenverenigingen, kleine zaaltjes, rondvaartboten, schimmige bedrijfsevenementen en soms opeens grote zalen te spelen. Ik ging solo, bereikte de finale van het Cameretten Festival, en toen zei ene Karin Bannink: moet jij niet kinderliedjes gaan schrijven? En daar had ze een punt.

Het bleek dat het spelen op studentenverenigingen een prima oefening was geweest voor het spelen voor kinderen, ik schreef liedjes voor 8 plus, toen voor 6 plus, en mijn nieuwe liedjes zijn voor iedereen van 10 jaar en ouder en de voorstelling heet Laat me met rust!”

Je eerste 10+ voorstelling! Wat bracht je op het idee?

“Ik speelde mijn 8+ voorstelling op een school, maar per ongeluk kwamen er ook twee groepen van leerlingen uit groep 7 en 8.

Bij de eerste voorstelling merkte ik dat dit écht ander publiek was, en in de korte pauze voordat de tweede groep kwam , schreef ik een lijstje met liedtitels die ze misschien leuk zouden vinden., Bij de eerste kreeg ik meteen groot applaus! :)”

Waar gaan deze liedjes over? Zijn er bepaalde thema’s die terugkomen in deze voorstelling waar je graag mee werkt?

“Ik schrijf liedjes over kleine en grote beslommeringen van het kinderleven. Het vertellen van verhalen in liedvorm vind ik fantastisch, en ik vind het gaaf om het publiek te laten voelen en bewust te laten bedenken hoe die allemaal emoties teweeg kunnen brengen.

Mijn andere grote thema is dat alle gevoelens mogen. Als ik vroeger tegen mijn moeder zei: “Ik HAAT m’n zus” dat zei zij: “Ah nee Jasper, dat zeg je toch niet je zus is hartstikke lief!” En dat is natuurlijk waar, maar op dat moment haatte ik m’n zus. En dat mag natuurlijk. Niet voor niets is mijn best beluisterde liedje ‘Mn grote zus is irritant’.”

Je weet jouw jonge publiek elke keer weer precies te raken. Waar haalde je de inspiratie vandaan voor deze voorstelling? 

“Bij deze voorstelling ben ik in een vroeg stadium al mee gaan lopen met een paar bovenbouwklassen. Ik wilde liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen.

Die gesprekken waren zo tof dat ik dat in de voorstelling wilde. En het bleek te lukken! Ik heb een liedje over dat je iets hebt geflikt wat zo erg is dat je bang bent dat je ouders je bij het grofvuil zetten. En in het liedje is papa uiteindelijk helemaal niet boos, vooral blij dat het kind ongedeerd is

Na dat liedje vraag ik het publiek wat zij allemaal hebben uitgevroten en dan komen er geweldige verhalen los, van het gooien van de game controller door de tv, tot duizend Euro uitgeven met een spelletje op je moeders telefoon, tot een nietje door het oor van je grote zus slaan. Dat is echt fantastisch!”

Je maakt je voorstellingen alleen, hoe doe je dat? 

“Ik vind alleen werken doorgaans heerlijk: ik hoef niet bij elke artistieke keuze uit te leggen waarom wel of waarom niet. Ik schrijf tergend langzaam maar ik mag lekker helemaal zelf beslissen wat ik doe!

Door de jaren heen heb ik een klein groepje mensen om me heen verzameld bij wie ik check of ik op de goede weg ben, die me oppeppen als ik het allemaal niet meer weet, en die me soms een schop onder de kont geven. Zonder die ondersteuning zou ik dit werk niet kunnen doen!”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“Ik heb de lat voor mezelf best hoog gelegd voor deze voorstelling. Ik wilde minimaal tien liedjes, over onderwerpen waar nog niet veel liedjes over bestaan, échte schurende kleinkunst maar ook lekker in het gehoord liggend.

Oh en ik wilde ook nog interactie met de zaal terwijl meerdere mensen verstelden dat dat bij groep 7/8 lastig is.

Ik ben superblij met het resultaat en het klinkt allemaal licht en moeiteloos (zoals het hoort), maar ik heb echt zitten zwoegen.

De plaat die op Spotify en YouTube enzo komt, had al maanden klaar moeten zijn maar ook daar heb ik de lat wel érg hoog gelegd. Elf liedjes, bijna allemaal flinke arrangementen die alleen maar mogen bestaan uit mijn stem. De plaat is bijna klaar maar wát een werk!”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Deze liedjes zijn geschreven naar aanleiding van gesprekken met kinderen en m’n eigen herinneringen. Ik hoopte dat ze daardoor zo waarachtig zouden zijn dat ze het publiek zouden raken.

Ik had niet kunnen bedenken dat dat zó goed zou lukken. Vanaf het begin van de voorstelling voelen de kinderen zich enorm aangesproken. Ze hangen aan m’n lippen én willen vertellen over hoe dan bij heb is!

Ik ben elke keer weer verrast en dankbaar dat ze zich durven uitspreken, in een zaal, met leeftijdsgenoten om zich heen en een luide veertiger op het podium. Er gebeurt écht iets in de zaal tijdens de voorstelling, iets eenmaligs en onvoorspelbaars, en dat maakt de ervaring zo veel mooier.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en van je werk in het algemeen? Je gebruikt bijvoorbeeld een simpele, maar hele toffe achterwand. Waarom heb je hiervoor gekozen?

“Ik heb altijd een simpel decor, een achterwand, en een gitaar en piano. Ik wil dat zo weinig mogelijk afleidt van de liedjes en vooral de tekst. Die soberheid maakt het ook makkelijker om tussen voorstellingen te wisselen en ik toer in m’n eentje dus het scheelt ook wat gesjouw!”

Wil je nog wat kwijt wat nergens werd gevraagd?

“Ik hoop vooral dat het publiek een positieve theaterervaring krijgt. Ik speel veel op scholen en ik neem altijd aan dat het voor ongeveer de helft van de leerlingen de eerste (of tweede) keer is dat ze een voorstelling zien. Als ik die kans kan pakken om ze te laten zien hoe gaaf theater is, dan is m’n werk geslaagd!”

Lees meer over Jasper Smit en bekijk zijn speellijst.

Spring Spring Springen!

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

2 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

5 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

3 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0