Na lang wikken en wegen komt Rick zijn droom uit in de nieuwe voorstelling

De piraten van kamer 16

Na de succesvolle voorstellingen ‘Bino’, ‘Boer Boris’ en ‘Ridder Florian’ maakt Heer Otto een nieuwe voorstelling! Ook een lang gekoesterde wens van Rick gaat in vervulling. Dat belooft dus weer veel goeds voor het nieuwe seizoen. Lees snel verder om alles te weten te komen, want wij vroegen Rick en Lidion natuurlijk het hemd van het lijf.

Spannend! Jullie gaan weer een nieuwe voorstelling maken! Wat wordt de titel?

Hmmm… dat is al heel spannend. De voorstelling gaat heten: ‘De piraten van kamer 16’!

Waar gaat de voorstelling over?

De voorstelling gaat over regels, verschillen, vooroordelen en vriendschap. Het speelt zich af in het saaiste en strengste hotel waar je ooit geweest bent, Hotel ZeeZucht op het eiland Snurk. Lisa en haar vader ontvangen daar elk jaar dezelfde gasten. In precies dezelfde kamers. Mét pepermuntjes op het kussen. Oersaai. Tot er opeens een piratenfamilie incheckt bij de balie. Alle gasten zijn in rep en roer, want zij houden helemaal niet van anders. Maar Lisa ontmoet Pep. Twee kinderen uit twee totaal verschillende werelden. De één is een landrot, de ander een piraat. De één eet met mes en vork, de ander loopt op blote voeten. Kunnen zij vrienden worden? De hotelgasten zien de Piraten het liefst vandaag nog vertrekken, maar daar is Lisa het helemaal niet mee eens!

‘Boer Boris’, ‘Ridder Forian’, ‘Bino’, dat waren allemaal prentenboeken. Is deze voorstelling ook weer gebaseerd op een prentenboek? 

Boeken zijn voor ons prachtige inspiratiebronnen. Vaak zijn het de personages, een setting, een thema wat ons aanspreekt waarbij ons artistiek brein direct niet meer stil zit. De vorige voorstellingen waren echt gebaseerd op personages of het thema uit de boeken. De naam van het boek werkt niet alleen goed voor theaters voor de verkoop, maar wij waren ook gewoon enorm fan van de boeken én de inhoud. Nu ging het iets anders. We raakte enorm geïnspireerd door het thema Piraten (Rick vooral) én de setting uit het boek ‘Piraten in de Straat’ van John Duddle. Daarin komt een piratenfamilie wonen in een hele nette straat. Maar ook Aadje Piraatje, Pipi Langkous en andere piratenverhalen gaven de nodige inspiratie. Echter, in geen van de boeken vonden we de juiste verhaallijn, boodschap of thema waar we écht achter stonden. Kortom, de nieuwe voorstelling is niet gebaseerd, maar geïnspireerd op een boek. En het wordt ook tijd, best spannend, om écht te maken wat wij willen zonder concessies te hoeven doen i.v.m. rechten.

Waarom willen jullie juist deze voorstelling gaan maken?
Rick wilde, na al zijn rollen van boer tot lakei, zo graag een keer piraat spelen. Lidion is schoorvoetend akkoord gegaan, maar is juist weer razend enthousiast over het thema. En dat is juist ook onze kracht; onze verschillen. Wij als makers zijn veel rijker samen, ook al botst het af en toe ook. Een klein beetje maar… Juist dat werkt zo goed, al jaren lang. Nu zien wij zelf dat de samenleving enorm verandert en dat deze steeds diverser wordt. Onze kinderen groeien op in een wereld vol verschillende (etnische) achtergronden. Hoe kunnen zij vrij leren, groeien en samen spelen ondanks alle verschillen? En hoe blijven zij zover mogelijk weg van vooroordelen? Nu wij zelf ouder zijn, worden we heerlijk geconfronteerd en geïnspireerd door het verschil hoe onze eigen kinderen (2 en 2,5 jaar) en wijzelf naar de wereld om ons heen kijken. Oeps en soms ook auw. Kinderen van nu zijn de bestuurders van ons land in de toekomst, toch? Willen wij dat zij blijven kijken naar verschillen of juist naar overeenkomsten? Elkaar argwanend aankijken of juist de hand toesteken? Wij als mens en als theatermakers kiezen voor het laatste. Het lijkt wellicht een grote poging om de wereld een stukje mooier en verdraagzamer te maken, maar dat mag ook wel als theatermakers toch?

En daarnaast; Piraatje spelen, pratende vissen, arrogante troela’s en bewegende schilderijen zijn gewoon super vét dus die voorstelling moet gemaakt worden!

Als jullie mogen dromen, hoe ziet de toekomst van Heer Otto er dan uit?
We zijn nu hard bezig met een professionaliseringsslag. We hebben een zakelijk assistent en productieleider aan ons vaste kernteam toegevoegd, Wytske Mullenders. En de crew van ‘De piraten van kamer 16’ is flink uitgebreid in vergelijking met vorige producties. Olaf van der Ven (Meneer Monster) komt ons regisseren. We werken met dramaturg Isabel Meloen en Simone Eggen doet ons decorontwerp. Ennadien Blink gaat onze poppen maken. En met hen nog een stel kanjers op gebied van muziek, geluid, licht en decorbouw. Op alle vlakken willen we – en dromen we – van hoger. We hebben nu nog een jongerenproductie die geheel buiten het impresariaat loopt, ‘Pats!Boem!’ Dat hebben wij financieel nodig om gezond te blijven. We dromen ervan om dat los te kunnen laten zodat wij ons volledig op de jeugdvoorstellingen kunnen storten en heel Nederland kunnen veroveren. En daarbij dan kunnen blijven bestaan op alle vlakken. En dat betekent voor ons concreet; voorstellingen met hoge kwaliteit, een goede tournee, taken waar wij niet goed in zijn kunnen uitbesteden én ruimte hebben om in de zon met een wijntje ons artistiek brein de vrije loop te laten!