Wat zou jij doen als Anne Rats op je bank zou zitten?

Genieten van de voorstelling Oorlog in je eigen huiskamer

Naast een theaterversie, scholenversie, festivalversie maakte De Stokerij de afgelopen weken ook een woonkamer-versie van de voorstelling Oorlog, wat zou je doen als het hier was? En dat bleef niet onopgemerkt.
 
Ratatata! Hoe dicht op je ziel kan Anne Rats komen? In het theater wist ze als speelster ze het publiek al echt te ontroeren, maar in de huiskamerversie ontstaat er elke voorstelling een nieuwe chemie. Het publiek speelt namelijk eigenlijk ook een rol in het verhaal. Ze weet hiermee de voorstelling nog mooier sluitend te krijgen op de belevingswereld van het publiek. Je voelt direct, in je eigen woonkamer, de vraag hoe zou het zijn als Nederland in oorlog zou zijn. Hoe zou jij het vinden om te vluchten? Om tussen de mitrailleurs te zitten? Anderhalve meter was nog nooit zo dichtbij.

Hoewel de theaters gesloten waren, liet de artistieke kern van De Stokerij; Anne Rats en Koen Wouterse, zich niet tegenhouden in het delen van dit belangrijke verhaal. Want hoe klein de publieksgrootte ook, dit verhaal moet gespeeld worden. De Stokerij wilde bij het begin van dit project al het liefst bij mensen op de bank komen zitten om echt dichtbij te komen. Om zo het publiek mee te nemen naar een wereld die je wel kan voelen, maar niet kan zien. Dit verhaal moet vanuit humor en speelsheid toch op je huid zitten en alle kijkers een flinke spiegel voorhouden.

Anne Rats over OORLOG: “Ook al hebben we in 2021 al 76 jaar geen oorlog meer gehad in Nederland, oorlog bestaat overal. En of je nu oorlogje speelt met je vrienden, een leger bouwt in een computerspel of de ‘echte’ oorlog ziet op het journaal: het lijkt ver weg, het lijkt niet over jou te gaan. Maar: wat als de oorlog nu opeens bij ons uitbreekt?”
 

Lekker veel media aandacht voor dit geweldige initiatief

De NRC ging al eerder met Anne in gesprek over de ervaring van het huiskamerpodium. „Zij zien niet alleen alles wat ik doe, maar ik zie nu ook alles wat zij doen.” In een theaterzaal heb je als toeschouwer een bepaalde mate van anonimiteit, volgens haar. „Maar deze setting is hyperpersoonlijk. Alles wat ik doe en iedere pauze die ik laat vallen, beleef je als toeschouwer daardoor heel intens. Maar andersom ook: aan de manier waarop iemand zijn benen over elkaar slaat, merk ik of diegene er nog bij is. Als iemand zucht denk ik meteen: die is geraakt.”

Voor haar is de uitdaging om zich tijdens het spelen niet te veel te laten meevoeren door al haar interpretaties. „Dat is heel lastig: je moet je er niet door laten afleiden, maar je kan het publiek in zo’n intieme setting ook niet negeren. Het is een continue wisselwerking waarin je de hele tijd aan het bijstellen bent: misschien toch even versnellen, of besluiten iets over een andere boeg te gooien.”

Ook verscheen Anne bij NPO Radio 1 en het Algemeen Dagblad besteedde een flinke pagina aan de huiskameroptredens van De Stokerij “Ik vond het heel bijzonder, want je bent ineens zo dichtbij”, zegt Yvette Neuschwanger van de deelnemende familie tegen het AD. “Nu hadden we soms oogcontact. Dat is gek, want dat zal in het theater niet zomaar gebeuren.” Extra leuk: Yvette Neuschwanger heeft er ook zelf over geblogd!

Prachtige complimenten kreeg Anne bovendien in De Vlaardinger: “OORLOG schetst een afwisselend rauw en gevoelig beeld dat we kennen, maar niet begrijpen. Anne Rats speelt gloedvol, raakt snaren, zet het aan het denken en weet aan de bezoeker tranen van ontroering te ontlokken. De monoloog grijpt bij de keel.”

De Schiedammer Online was bij een huiskamervoorstelling en vond het “een indringend, soms ontroerend, en ook af en toe komisch, heel persoonlijk stuk theater.” “We hebben er plezier aan beleefd en het heeft ons tegelijkertijd tot denken aangezet over oorlog en daarmee over vrijheid; over leven in vrijheid. Dat dit niet zo vanzelfsprekend is, als wij wel eens denken.”

Tenslotte was ook SCHIE onder de indruk en maakte deze reportage.

Ondertussen zijn bijna alle huiskamervoorstellingen uitverkocht, maar deze versie leent zich ook fantastisch voor in de klas of een voorstelling in de foyer van het theater. Vooral deze maand mei, waarin we 76 jaar van onze vrijheid herdenken en vieren, is OORLOG een enorm raak stuk. OORLOG wat zou jij doen als het hier was? Is een spannende voorstelling naar het gelijknamige boek van Janne Teller, voor 10 jaar en ouder. Alleen dit seizoen nog te boeken!